(18.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli vystoupí s přednostním právem pan místopředseda Filip. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, já budu reagovat na výzvu pana kolegy Volného. Ano, naši voliči nás určitě sledují. A sledují nás právě proto, aby zjistili, jestli je pro nás stále nejvyšší hodnotou život a zdraví občanů. A samozřejmě můžeme tady uvažovat o lecčems, ale co je na misce vah s prodloužením, nebo neprodloužením nouzového stavu? Když řekneme, že konec, ptám se, kdo nahradí chybějící zdravotní sestry, kdo nahradí lékaře ve zdravotnických zařízeních, kdo nahradí pracovníky v sociálních službách, když to nebudete moci nařídit ani vojákům, ani hasičům, ani studentům? To bez nouzového stavu nelze udělat. Tak chcete nechat padnout vysílením ty zdravotní sestry? Sloužíte 12 hodin denně obden jako ony? Opravdu si myslíte, že to je tak jednoduché na tom covidovém pracovišti v té nebo oné krajské nebo jiné nemocnici? Možná. Možná, že vám je to jedno. Možná, že vám je milejší jít do hospody než se podívat na ty, kteří tady od jara nesou na sobě tíži té pandemie. Anebo se můžeme zachovat tak, jak napsal Miroslav Macek. Přestaňme testovat, přestaňme si říkat o tom, jestli lidé jsou nemocní, nebo nejsou, zapomeňme na to a budeme mít čísla, která nebudou o ničem vypovídat, jenom budeme mít pravděpodobně příští týden mnohem více nemocných v nemocnicích, než je kapacita, kterou jsme zatím vytvořili.

Tak si vyberte, jestli je vám milejší ta hospoda, nebo ty zdravotní sestry a doktoři!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji a vystoupí v tuto chvíli pan poslanec Zdeněk Podal v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Podal: Děkuji za slovo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, nejdříve bych začal tím, čím bychom měli začínat asi všichni. V tuto chvíli, co my rokujeme, tak bojují naši zdravotníci o spousty životů našich spoluobčanů. Proto bych jim chtěl v první řadě všem poděkovat, a nejenom zdravotníkům, ale všem, kteří tam pomáhají, to znamená studentům, ale také vojákům. A doufám, že vojákům nepoděkujeme tím, že jim orveme jich rozpočet. Takže to by bylo asi na úvod. Děkuji všem, kteří se na pandemii podílejí a zachraňují lidské životy.

Dále mně poslal, a chodí mně spousty takových mailů, jeden pán následující mail. Mohu ho ukázat, ale zkusím ho citovat: Vážený pane poslanče, jelikož jste naším zástupcem a my vám platíme, budeme žádat, abyste se jako první dal očkovat proti covidu. - Já jsem mu odpověděl: Ano, pane Jakube Božku, dám se očkovat, ale ne že vy mě žádáte, ale že já chci.

A teď bych se teprve pokusil reagovat na dnešní jednání. Budu mluvit hlavně ke svým vrstevníkům. Chápu, že lidé kolem dvaceti let se tomu smějí, protože mají lehký průběh nebo ani o tom nevědí. Já mluvím o těch, kteří s tím ty problémy mají, a byli to někteří kolegové dokonce z našeho klubu. Takže vyjádřím se k pandemii, o které dnes jednáme v souvislosti s prodloužením nouzového stavu. A k tomu si vypůjčím bonmoty sira Winstona Churchilla. Je to, jako by to bylo dnes. On o tom mluvil ve válce, ale to my jsme také: Toto není konec pandemie ani začátek konce, je to jenom konec začátku. Vzhledem k rostoucímu počtu nakažených můžeme slíbit jediné: více nakažených, více nezaměstnaných a bohužel i více mrtvých. Není pochyb, že pandemii porazíme. Nebude to ale dnes, nebude to ani zítra a nebude to bohužel ani tento rok.

Proto bychom my politici měli jít příkladem v testování i v očkování, které jediné má šanci pandemii zastavit a pomoci tuto situaci vyřešit. Jsme ve válce s celosvětovou pandemií a je nutná disciplína nás všech. A znovu opakuji, že příkladem bychom měli být my politici, kteří by měli zapomenout na stranická trička, protože bez společné snahy můžeme také prohrát. Mezi vítězstvím a prohrou leží jen jedno jediné číslo. A to číslo je počet mrtvých, kteří na pandemii zemřou.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji za vaše vystoupení a v tuto chvíli vystoupí pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Tak já jsem se vybavil tentokrát i písemným materiálem a technikou, protože jak tady opakovaně bylo, abychom konkrétní ty argumenty, data, důvody, tak...

Já bych na úvod chtěl pochválit pana premiéra. Doufám, že jste nikdo neomdlel, když jsem to řekl, protože je to překvapení možná, ale já řeknu přesně za co. Já jsem si vytiskl ten projev a je to přesně tato formulace: "Všichni víme, že jediným finálním řešením je vakcína." Já pevně věřím, že to všichni víme. Já pevně doufám, že to tady všichni z nás budou opakovaně říkat, a tím snad začne konečně ta kampaň, která fakt nezačala.

My, kteří jsme byli včera na tom týmu, kde každá strana nominovala jednoho a kde jsme slyšeli od pana náměstka Černého ty důvody, proč kampaň nezačala dřív, tak já bych byl velmi nerad, kdyby se takovéhle důvody a ještě takovéhle argumenty někdy opakovaly. Co bylo, bylo. Dobře. Já jsem připraven, ochoten připustit, že tedy někdo někam nepřišel a něco se stalo, je mi to jedno a teď začínáme tedy s kampaní. A prosím každého z vás, jakýkoliv projev v této sněmovně začněte tím: je nutné se očkovat a já, tak jako celé vedení topky, se samozřejmě očkovat necháme. Moje maminka se očkovat nechá, moje žena se očkovat nechá a doufám, že pro mě bude co nejdřív očkovací látka k dispozici, že se budu moct očkovat u svého praktického lékaře, u kterého jsem registrován, že nebudu muset nikam daleko jezdit.

Proto musíme mít nějaký očkovací plán. Tady zaznělo, že se s ním seznámíme, nicméně ten plán, tak jak já jsem se díval, visí na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Aspoň tam visí nějaká verze od 6. 12. Předpokládám, že většina z vás ji četla. V tom plánu je napsáno, co se bude dělat, kdy se bude dělat, jak se to bude dělat. Mě tam velmi zaujal § 15, kde se píše mimo jiné: "Karanténa u očkovaných osob. Na základě současného stavu vědeckého poznání..." Z 6. 12., web Ministerstva zdravotnictví, ten plán, můžu přesně citovat ten název. "Na základě současného stavu vědeckého poznání nelze zatím zcela přesně stanovit míru a délku ochrany po očkování. V případě klinickými studiemi potvrzené vysoké imunity atd. atd. Pokud se očkovaný jedinec, který má zdokumentované a potvrzené očkování proti onemocnění devět (COVID-19?) dostane do epidemiologicky významného kontaktu s osobou nakaženou COVID-19, nebude očkovanému jedinci nařízena karanténa." Za mě dobře. Očkovaný nebude muset být v karanténě. Teď akorát nevím, jak všem těm, kteří kvůli karanténě přicházejí o peníze, jak sportovcům, jak řadě dalších, kteří chtějí cestovat do zahraničí, budeme vysvětlovat, že holt budou muset počkat dva, tři, čtyři měsíce na očkovací látku, než pro ně tato výhoda bude.

Proto bych rád, aby očkování proběhlo co nejrychleji, co nejmasivněji pro všechny, co mají zájem. Moje dlouhodobá obava není ta, že se lidé nenechají očkovat, protože já jsem přesvědčen o tom, že Češi nejsou hlupáci. A pár popíračů, kteří si myslí, že buňka vykadí virus, aby se zbavila škodlivých látek, prosím, ať takoví jsou. Můžou lovit lochnesku, vzít si k tomu za ruku yettiho a přitom pozorovat ufony, kteří tam u toho jezera přistávají na té své placaté zemi, kde žijí. Nic s tím nemám jako problém, je to jejich svět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP