(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Nechám hlasovat o tomto procedurálním návrhu. Chcete se opravdu odhlásit? Dobře. Odhlásil jsem vás. Aby nám ta schůze neskončila ještě dříve, než jsme začali. (Gong. Vyčkává se.) Takže stále nás je málo. (Gong.) Já gonguji. Ale já myslím, že to půjde, protože už poslanci se... je to v pořádku, já si myslím, že to půjde. Ještě nás chybí nějakých sedm, tak to dáme dohromady. Ještě chvilku počkám. Tři, dva, jedna... ne. Zase tři. Dva. Jeden. Paní poslankyně...

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Pane předsedající, já si beru za klub ČSSD pět minut pauzu. (Předsedající: Ne, vždy je už nás dost.) Dobře, beru zpět.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Ano. Já nechám hlasovat o tom, že budeme jednat po 19. hodině do projednání. Prosím? (Hlasy z pléna.) I po 21. hodině.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5. Přihlášeno 75 poslanců, pro 56, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Pan zpravodaj Birke jenom technický dotaz.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mnohokrát. Děkuji za slovo, omlouvám se, že předbíhám pana ministra zdravotnictví. Já jsem velmi pozorně poslouchal pana poslance, pana kolegu Bojka, a chci ze zeptat, jestli tomu dobře rozumím. Vy jste navrhoval v té své úvodní řeči, že chcete okamžité zrušení nouzového stavu? Chápu to správně, že to mám brát jako návrh, to znamená, k dnešnímu dni dvacet čtyři nula nula? Chápu to tak, jo? Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. (Hluk v sále.) Pan ministr zdravotnictví vystoupí s přednostním právem. Prosím, máte slovo. A poprosím o klid v jednacím sále.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já opět jenom krátce se pokusím zareagovat na ty věci, o kterých jsme se nyní bavili.

Tak jenom se připomenu s tím, že zde bylo ještě na začátku té rozpravy řečeno, že Německo bude očkovat 15. 12. Prosím, nebude. Nebude, nebyla schválena a nebude 15. 12. schválena vakcína ani pro Německo, ani pro někoho jiného, a dokud to EMEA neschválí, tak nebude očkovat nikdo. Jedinou výjimku má Velká Británie, která využila svého stavu, kdy odchází z Evropské unie, a využila paragraf, který má Česká republika také ve svém zákoně, také bychom si mohli udělil tuto výjimku dočasného schválení, ale neuděláme to, protože stejně jako ostatní země počkáme na finální schválení. Tím pádem máme ještě nějakou dobu čas, konkrétně je to odhadováno i ostatními, zhruba na šest až osm týdnů od schválení se může začít očkovat, protože je tam ten logistický řetězec a podobně. Takže jenom na to upozorňuji, abychom o tomto věděli, abychom neupadali do nějakých depresí kvůli něčemu, co nám opravdu nehrozí a nehrozí to ani nikomu jinému. Je dostatek vakcín, není jich málo a nebude jich málo, to je velmi jednoduchá věc.

Mrazáky na minus osmdesát v těch očkovacích centrech, která jsou postavena na bázi velkých nemocnic, primárně zejména v té první části jsou k dispozici a toto se samozřejmě komunikuje, protože jako je to součástí i té strategie, tak jak vás budeme v průběhu dále informovat.

Pokud se týká využití testů učitelů, tak opravdu ze začátku ten zájem byl menší, postupně se zvyšuje, a protože máme rezervační systém, tak víme, že se začíná kumulovat právě na ty poslední dny před osmnáctým, protože logicky to je doba, které učitelé chtějí využít, aby se otestovali před Vánoci. Já tomu úplně rozumím, protože potom ten zájem veškeré populace bude asi ještě větší. Testovací centra fungují do 18.30 hodin, to znamená, pedagog, který tam chce přijít, se tam dostane, nehledě k tomu, že na to s ohledem na to mimořádné opatření musí dostat volno od svého zaměstnavatele. Takže kdo chce, tak se určitě otestovat může.

Jenom upomínám také na to, že hygiena a i ty změny v tom zákoně nejsou prosím jenom kvůli covidu. Uvědomme si, že to není tak dlouho, co jsme měli jednu z nejlepších hygienických služeb v Evropě. Bohužel jsme si ji úplně rozbili, stejně jako spoustu dalších věcí, které fungovaly dobře, a teď je potřeba ji nějakým způsobem dát zase do pořádku. Jestli to bude s pomocí tohoto zákona, nebo jinak, to je samozřejmě otázka, ale nemyslím si, že by ten zákon... já teď si nevzpomenu, jak to bylo citováno, že by to byl nějaký kočkopes. Prostě prochází připomínkovým řízením, má svá pro a proti a půjde tak dál a ve chvíli, kdy vy rozhodnete o tom, že bude přijat, tak bude, když ho neschválíte, tak přijat nebude, to je v pořádku.

Pokud se bavíme o zpěvu o Vánocích, tak upozorňuji na to, že tak jak je to teď nastaveno, to bylo konzultováno s konferencí biskupů a je to jejich návrh, to znamená, oni sami navrhli, aby při těch bohoslužbách byl vyloučen hromadný zpěv a podávání ruky při pozdravu pokoje. Takže tady my se s pokorou řídíme tím, co bylo navrženo, a myslím si, že to taky není nějaká zlá vůle ze strany ministerstva.

Pokud se týká různých predikcí, tak i my jsme oslovili společnost STEM, já už jsem to tady říkal, už v současné době 40 procent - nebo 39, ať jsem přesný - respondentů je pro očkování, 40 procent je proti očkování, 20 procent je nerozhodnuto. A je naším společným úkolem těmto lidem dát dostatek informací, aby se mohli svobodně sami rozhodnout. Vítám nabídku pana poslance Feriho stran oslovení mladých lidí. Vím, že je v tom velmi šikovný a vůbec se jí nebráním, budeme o tom jednat mimo půdu Poslanecké sněmovny, děkuji za to.

Pokud se týká nouzového stavu, tak jenom upozorňuji na to, že řada bonusů, které jsou v současné době vypláceny, je vyplácena i díky tomu, že je nouzový stav. Tak jenom upozorňuji na to, že ve chvíli, kdy přestane nouzový stav, tak i řada těchto bonusů přestane být. To je jenom jako informace, se kterou prosím pracujme, a ať s ní pracují také ti živnostníci, na které se tak odvoláváme.

Městská hromadná doprava je mnou připravený a podepsaný, připravený k odeslání dopis na Svaz obcí a primátory velkých měst, aby posílili hromadnou městskou dopravu, protože souhlasím s vámi, že ve chvíli, kdy se lidé mohou pohybovat i v nočních hodinách, tak mít omezenou hromadnou dopravu není správné a povede to akorát ke kumulaci a ke zvýšení rizika nákazy, v tom jsme zajedno.

Pokud se týká "psa" a jeho stupně, přechod do čtyřky, tak tam já už jsem několikrát řekl, že v případě, že tak budeme muset udělat, což nevylučuji, a nevylučuji, že se to stane v době, která je dohledná, tak to bude uděláno tak, aby byly na roveň postaveny velké řetězce stejně jako malí živnostníci, obchodníci a provozovatelé služeb.

Potom tady bylo několikrát zmiňováno to, že vláda nebo my házíme všechno na občany, že se chovají nezodpovědně, tak já vám tady jenom tak pro informaci přečtu jednu z mnoha zpráv, které mně chodí od redaktorů, toto konkrétně je z jednoho často čteného periodika: Hezký den, pane ministře. Co říkáte na to, že v ulicích Prahy byly včera i v jednu hodinu v noci lidé s alkoholem v rukou? Konkrétně šlo přímo o podniky naproti policejní služebně v Bartolomějské. Podle přítomného policisty na tyto lidi nic neplatí. - Takže já jenom říkám, že tak jako je řada slušných lidí, tak je prostě řada lidí, kteří si z toho dělají legraci, a je to tak.

A ty změny, ke kterým dochází teď, a znovu se budu opakovat, nejsou zatím dány rozvolněním. Jsou dány tím, že jsme společně v průběhu posledních čtrnácti dní polevili ve své ostražitosti, a tak za to dostáváme to, co za to dostáváme, to znamená větší počty nově nakažených. A ať si to každý přebere sám.

Pivo už bylo vyřešeno, věřím, a obchody tedy tím pádem, to bych se jenom opakoval. Ale rozumím, že paní poslankyně to chtěla zmínit, a je to tak v pořádku, já jsem na to zareagoval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP