(18.00 hodin)
(pokračuje Hyťhová)

Takže prosím vládu a vyzývám vládu a ministerstvo, aby se snažily vyjít vstříc našim podnikatelům a živnostníkům, a to zejména restauracím a hospodám v tuto chvíli, aby se snažily najít kroky k tomu, aby nemuseli mít takovéto ztrátové dny a večery, aby se snažily najít nějakou variantu a cestu k tomu jim pomoci, a ne naopak, naopak jim přikládat další hřebíček do rakve, což se podle mého dneska děje. A to, co jsem tady říkala, tady zaznělo už vícekrát napříč spektrem, takže si myslím, že ten problém vnímáme všichni. A já ještě jednou tedy vyzývám vládu, aby s tím něco opravdu udělala a dala jasně najevo, že podpora ze strany vlády směrem k našim poctivým živnostníkům bude, a aby slyšeli konkrétní odpovědi na otázky.

Takže tolik za mě, to je asi všechno, co jsem chtěla říct, a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pěkný večer, vážené kolegyně, vážení kolegové. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Marian Bojko a pak s přednostním právem pan ministr Blatný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, vážený pane ministře, dámy a pánové, já dřív, než začnu hovořit o problematice nouzového stavu, bych reagoval na kolegu pana Feriho prostřednictvím vaším, když nemůžeme mít ty faktické poznámky. Tady mluvil o nějakých dezinformačních webech, tak jestli myslel Deník N, Deník Referendum, Forum24 a Seznam Zprávy, tak s tím souhlasím.

A dále bych chtěl říct něco. Tady pan ministr Hamáček, ministr vnitra, vítězoslavně prohlásil, jak si můžeme už teďka klidně vykecávat, jak chceme, protože soudruzi komunisté prodloužení nouzového stavu podpoří. Takže to mě taky docela svým způsobem zarazilo.

Dnes nám vláda předkládá návrh na prodloužení nouzového stavu o celý další měsíc. Je třeba si uvědomit, že to je stejná vláda, která již mnoho měsíců zneužila odsouhlasený nouzový stav k naprosto chaotickým opatřením, nepodloženým žádnými statistickými daty, tu zavření, tu otevření škol, restaurací, obchodů a provozoven, tu zákazu nočního vycházení a v nařízení povinné zavírací doby. Připadám si jako na houpačce, protože postřehnout, jaké zrovna nařízení platí, abych se proti němu neprovinil, je často podobné jako chytat orla v letu.

Jsem zodpovědný člověk a poslanec a totéž bych chtěl od této vlády. Není přece možné po dramaticky dlouhé době konečně povolit malým živnostníkům pracovat s tím, že na reakci pro uvolnění se podle našeho nového "psa" čeká i čtrnáct dní, ale návrh na nový zákaz se dokáže objevit po třech dnech fungování. No tenhle PES opravdu hodně štěká. A bohužel velmi selektivně kouše. Na malé české živnostníky, kteří svou celoživotní prací živí sebe a své rodiny, platí daně a nenatahují ruku po sociálních dávkách tu na lednici, tu na záclony a kdo ví, na co ještě. To je obrovský vlkodlak, co je chce zardousit. Zato na nadnárodní obchodní řetězce se tváří jako právě narozené štěňátko, co mu ještě ani zuby nenarostly. Tenhle přístup jasně ukazuje, komu celá vláda fandí. V rámci podpory evropských hodnot a nadnárodních monopolů chce zničit všechno, co je české, tradiční a schopné si na sebe vydělat, tedy mít i svůj názor a nebát se ho prosazovat.

Proto odmítám prodloužení nouzového stavu a naopak navrhuji jeho okamžité zrušení. Vláda se má starat o zdraví lidu, a ne pod rouškou ochrany občanů pracovat jako dohazovač lepších kšeftů těm velkým, a ještě jim pomáhat definitivně zničit konkurenci. Prostě to vypadá, že nadnárodní řetězce se opět nažerou a vláda zůstane celá. Pokud vláda nepředloží skutečně validní argumenty, proč prodlužovat nouzový stav, a já jsem zde doteď žádné takové neslyšel, nouzový stav opravdu nemá smysl. Řadu opatření, pokud by byla dobře vyargumentovaná, by přece naši občané podpořili sami a bez příkazů a zákazů, pokud by věděli, že mají smysl. Místo toho nás straší provládní epidemiologové jako pan Flegr, straší tisíci mrtvými na ulici, v mrazicích boxech. Jeho prognóza se naštěstí nepotvrzuje. A já si tedy dovolím udělat vlastní. Pokud vláda opět získá prodloužení nouzového stavu, a vypadá to, že s pomocí komunistů ano, a v něm opět zavře případně drobné provozovny, tak uvidíme tisíce mrtvých drobných živnostníků visících na háku od lustru ve své zavřené provozovně. Dej bůh, aby se i moje prognóza nevyplnila.

Včera jsem dostal dopis od jednoho člověka, který mi napsal: Pane poslanče, co mám dělat? Mám tři děti a už opravdu nemůžu. Proč nedostáváme takové kompenzační bonusy jako třeba v Německu nebo v Anglii? Mám se přijít před ctihodnou sněmovnu upálit jako Jan Palach?

Lidi jsou zoufalí. A do toho když slyším takového odborářského bosse Dufka, který v životě nesáhl na poctivou práci, chlubí se hodinkama za 120 tisíc a vykecává se v televizi, že je potřeba ty živnostníky zlikvidovat, kteří si na sebe nevydělají, že jich je moc, ať jdou do fabrik nebo do montoven, které nám nepatří a vyvádějí obrovské miliardové částky na dividendách do zahraničí. To je přístup? Mám kamaráda taxikáře, 29 let jezdil taxíkem. Po 29 letech skončil jako taxikář. Šel na pracovní úřad. Nemluvě o tom, že některé hospody ani neotevřely, údajně až 30 % hospod neotevřelo, protože si říkají, že to je naprostý nesmysl otevírat to na týden, čtrnáct dní, než zase vládu něco napadne. Takže nechápu, proč jsme nešli cestou Polska, které nechalo otevřené malé prodejny a zavřelo ty velké supermarkety. To by bylo podle mě určitě lepší řešení, protože každý ten malý živnostník by si ten počet nakupujících pohlídal, měl by tam třeba dva, tři podle plochy.

Teď něco k číslům. Na základě veškerých skutečností je jasné, že nouzový stav bude opět nastolen a byl pro cílenou likvidaci střední třídy. A vlastně se postupuje obdobně i v jiných dotčených zemích. Lidé neumírají na covid, ale také na strach z covidu. To, že mají v testech koronavirus, je přece běžná záležitost. Na chřipku ročně umírá v České republice podle statistiky až 2 500 lidí, v době epidemie i mnohem více. Chřipka je tedy obdobně závažné onemocnění jako covid, ale nějakým zázračným způsobem úplně vymizela, neexistuje. Proč tady vznikla tato apokalypsa s koronou a katastrofické scénáře? Komu slouží celosvětová hysterie? Určitě ne běžným občanům. U nás se evidentně podporují velké nadnárodní společnosti a ti, co vydělávají na rouškách a testovacích sadách údajně potřebných pro koronu. Například Afrika nepanikaří a hospodářský rozvrat v ní nehrozí. Zatím jsme v našich končinách bohužel hloupější než politici v Africe. Dotčená média, vláda a podobní zvěstovatelé hrůz by měli být souzeni za šíření poplašných zpráv, protože nehorázně děsí lidi ze stavu podobného chřipce. Pokud vystoupí odborník se zdravým selským rozumem proti koronahysterii, je okamžitě umlčován, protože pravda je v této chvíli zakázána.

Dokonce jeden z nejlepších českých epidemiologů a pravděpodobně nejlepší profesor MUDr. Jiří Beran, CSc., byl označen Ministerstvem zdravotnictví za dezinformátora. A proč? Protože používal zdravý selský rozum a svou odbornost specializovaného lékaře a jasně sděluje, jak se má člověk u této nákazy léčit jednoduchým způsobem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP