(15.40 hodin)
(pokračuje Pekarová Adamová)

Nyní navrhujeme zásadní přepracování "psa". A už tehdy, toho 9. září, tedy tři měsíce zpátky, jsme říkali: Připravte Česko, lidi na očkování. Němci už dnes mají očkovací centra, Britové už začali s očkováním, a co Česko? Strategie, která ještě potřebuje řadu oprav, když bude fungovat v lednu a když začneme s očkováním v lednu nebo únoru, tak budeme ještě slavit. A proočkovanost šedesáti až sedmdesáti procent populace, která je třeba, tak to skutečně není žádná sranda, ale velká logistická operace, do které je potřeba zapojit všechny zúčastněné.

Potvrzuji slova jednoho z kolegů, předsedů stran, že jsem také nedostala žádný očkovací plán a strategii. Opravdu nic takového, ještě jsem ověřovala u svých asistentů, nám ani do e-mailu, ani do datové schránky nedorazilo. A do toho je tady mohutná antiočkovací dezinformační kampaň, kterou se promořuje populace stejně rychle jako samotným virem. Co s tím dělá vláda? Jak s těmi dezinformacemi bojuje? Kde je osvětová kampaň? Jak to, že už neběží? No, kde je? Nikde. Opět nic. Prosadili jsme usnesení tady ve Sněmovně s termínem, který měl termín už v polovině října. Ale je to marný, je to marný, je to marný. Nic. Nic nemáme. Alespoň že byl zastaven ten trapný projekt vývoje vlastní české vakcíny, ta slepá kolej, která předem byla odsouzena k neúspěchu a nad kterou se marnila energie místo toho, aby byly ten čas, energie a kapacity použity na věci, které jsou opravdu potřebné.

Jen aby k očkování bylo úplně jasno, já se určitě nechám očkovat. A vím, že to nebude v té první fázi. Nejsem ani z jedné z rizikových skupin, nejsem ani z té nepotřebnější skupiny zdravotníků a všeho tady toho personálu pečujícího v domovech pro seniory atd. Ti musí být jednoznačně první na řadě, spolu se starými a nemocnými lidmi. Ale my bychom skutečně měli jít jako politici příkladem. To, co se odehrává - a určitě i u vás v mailových schránkách, mně chodí co dvě minuty e-mail, který se tohoto tématu týká - je opravdu velmi nebezpečné. A já bych chtěla požádat tímto i pana premiéra, který tady o tom sice hovořil dnes při představování žádosti o nouzový stav, aby to nepodcenili. Naše poslankyně Helena Langšádlová k této věci už navštívila toho třetího ministra v pořadí, třetího ministra zdravotnictví, aby nabídla kapacity a pomoc nejenom své vlastní, aby právě s těmito věcmi se účinně bojovalo. Intenzivně několik měsíců se tomu věnuje, nabízí pomoc, tak jako nabídl Dominik Feri pomoc ohledně webu, informačního webu, ale tato její pomocná ruku není vůbec opětována. A je to škoda a je to špatně.

Suma sumárum, vláda nevyužívá nouzový stav efektivně k řešení epidemie. Umí jen ty hloupé, tedy plošné kroky, kterými jsou uzavírány společnosti. A ta chytrá řešení, kdyby masivně testovala bezplatně co nejvíce lidí a motivovala je k tomu, kdyby do 24 hodin byly vytrasované úplně všechny kontakty nakažených, kdyby motivovala svým příkladem a připravila pořádně do detailu, ale opravdu do detailu vše k očkování, kdyby pomáhala lidem zasaženým ekonomickými dopady rychle, podtrhuji slovo rychle, aby nikdo neměl strach z výpadku příjmů, že pro něj bude likvidační, tak tato řešení neumí. Vláda si tedy nezaslouží ani den nouzového stavu navíc. Neumí a nechce se poučit ze svých vlastních chyb. Neumí a nechce obnovit důvěru lidí. Umí, ale nechce přijímat návrhy opozice. Zato umí restrikce. Házení viny na lidi, vyhrožování, zavírání a decimování řady odvětví.

Nemáme absolutní důvěru, že umíte situaci zvládnout. Že umíte výjimečný stav, tedy nouzový stav, využít právě ku prospěchu a k řešení. Trik, že najednou po jedenácti týdnech, co je obnoven Ústřední krizový štáb, když vám teče do bot, když se situace zhoršuje, najednou řeknete "milá opozice, jmenujte si tam po svém zástupci, jste vítáni", tak na ten vám fakt naskakovat nebudeme. To není konstruktivní snaha vyvést zemi z krize. Kdyby o tohle vám šlo, tak to nabídnete okamžitě s aktivací Ústředního krizového štábu. Tohle je jen snaha mít alibi. Mít alibi pro vaše selhání, vaše chyby a u toho my vám prostě svítit nebudeme.

Klíčová rozhodnutí stejně nedělá právě Ústřední krizový štáb, ale vláda. A klíčová rozhodnutí stran ekonomické pomoci, stran těch řešení zdravotnictví by stejně nemohli naši zástupci prosazovat. Ta vláda má od nás všech těch námětů dost za celou dobu, a stejně si jede svou. Epidemie se pomalu zlepšovala, ale teď se začíná zhoršovat. A mě by zajímalo, máte to zanalyzované, proč tomu tak je? Co přesně za nárůstem počtu nakažených je? Na základě dat, ne dojmů. Na základě faktů a dat. Vy děláte rozhodnutí často právě na základě dojmů z fotek na sociálních sítích. Házíte vinu na občany, že prý jsou nezodpovědní, že se příliš srocovali. Fotky, které často i zkreslují, berete za bernou minci. Ale jaká je skutečnost? Policie, a myslím, že by to ministr vnitra potvrdil, protože ta data byla zveřejněna právě Ministerstvem vnitra, tak během tří dnů mezi, myslím, šestým a sedmým a osmým, nebo ještě možná o den dříve, prosincem, udělala celkem téměř 30 tisíc kontrol a z těch provedených kontrol zjistila pouhé 0,1 % nedodržování těch opatření. Takže vy jdete vyšší restrikcí, vy jdete vlastně ne už jenom zvednutým prstem, ale vyloženě zvednutým bičem. A tu důvěru nahrazujete právě tím. Přesto, že naprostá, drtivá většina lidí nepochybila. Dodržuje to. A samotná policie to potvrzuje.

Umíte tedy aspoň chránit rizikové skupiny, ochránit nemocné a seniory? No neumíte. Nákaza se projevila už u 12 tisíc klientů v pobytových sociálních službách v České republice. I přesto, že byly po velkou část zakázané návštěvy. Opět jeden z našich návrhů, už z toho 9. září, před třemi měsíci. Chraňme hlavně a pořádně právě rizikové skupiny. Co jste udělali? Poslali pět roušek a jeden respirátor, nehygienicky zabalené v obálce před volbami? Otestovali až v listopadu - to už jsme také navrhovali v tom září - otestovali jste klienty i personál v domovech pro seniory. A i to se neobešlo bez problémů. Takže to zásadní, co by se mělo dít, chránit ty nejvíc ohrožené, to se zase neděje.

Náš návrh k řešení, abyste neřekli, že kdo nechce prodlužovat nouzový stav, tak tím říká: nechme epidemii ještě víc kulminovat a vymknout kontrole. Za prvé přepracujte "psa". Ať po semaforu, kterému došla energie, šťáva, nevím, definitivně nepojde i tento systém PES. Opravenou verzi my jsme pro vás vypracovali, rádi vám ji poskytneme. Řada z těch stupňů vůbec nepotřebuje nouzový stav, a přesto, přesto bude v pořádku z hlediska zákonů.

Šlápněte na plyn v pomoci lidem. Prostě priorita má být pomoc v řádu dnů, ne týdnů či měsíců.

Schvalte odškodňovací zákon tak, aby pomoc byla vždy dopředu jasná, předvídatelná a firmy i živnostníci věděli, s čím mohou v případě dalších omezení, počítat. To pro jistotu, přestože ta plošná, hloupá omezení už nechceme.

Aktivně vyvracejte dezinformace. Ale opravdu aktivně s tímhle pracujte, je to obrovský problém. Informujte pravdivě a úplně, srozumitelně, tak aby lidé mohli znovu získávat důvěru a věřit vám.

Připravte jasný a kvalitní očkovací plán a vše potřebné, co s tím souvisí. Materiální zázemí atd., nebudu to vyjmenovávat. Ať už dnes může běžet registrace všech zájemců o dobrovolné očkování.

Umožněte lidem v domovech pro seniory a sociálních zařízeních styk s blízkými a rodinami tak, aby byla zajištěna jejich bezpečnost. Modely jsou, opět náš AntiCovid tým jej představil a navrhuje vládě, jak tohle konkrétně řešit.

Naučte se zvládat epidemiologickou situaci i bez prodlužování nouzového stavu donekonečna a nestavte to prosím tak, že kdo je proti nouzovému stavu, ten chce právě nechat epidemii vymknout kontrole a další tisíce lidí zaplatit za vaši neschopnost životem.***




Přihlásit/registrovat se do ISP