(14.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, a pokud se již nikdo další do všeobecné rozpravy nehlásí v tuto chvíli, tak všeobecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po všeobecné rozpravě. Pan ministr, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Dobrý den, já jen velmi krátce, on to tady říkal pan předseda Faltýnek. Já jen chci říct, že když říkáte, proč to děláme. Tak jen u afrického moru, kvůli, ceny meziročně poklesly, teď o 7 korun 40 na kilogram, to znamená 25 procent dolů s cenou. Tak abyste věděl, proč to děláme. To je zaprvé.

Zadruhé, říkáte, že to není nic nového, tak já vás chci upozornit, že tam jsou potravinové banky navýšené o 20 milionů, to je zadruhé.

Zatřetí pro pana poslance Bendla. Já s ním souhlasím, na ty ovce a kozy se podíváme v rámci té zelené dohody, jestli bychom to tam nemohli dát. Jinak jsem si to teď dohledal, omlouvám se, že jsem koukal do telefonu. Zásady jsou na webu od listopadu, to znamená, je to velmi jednoduché, tam to visí, takže tam se všechny věci dají dohledat. Dotační titul 13, ten je úspěšný a je to velmi jednoduché, 250 lidí tam je podle notifikace Evropské komise. A chci říci, že těch 500 milionů, jak jste říkal, že je hodně, tak pro malé firmy tam je vyčleněna až miliarda, to znamená v rámci PRV, tam si velké firmy nesáhnou. To je, co se týká velkých firem. Ale nicméně, dobře. Co se týká ovcí a koz, tak jak jsem řekl, jsou v dotačním programu číslo dva, genetika a materiál, teď jsem si to dohledával. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, a pokud žádné návrhy, které by v tuto chvíli měly být hlasovány, nepadly, tak přistoupíme k podrobné rozpravě. Ptám se, jestli se někdo k podrobné rozpravě hlásí. Nikoho nevidím, tedy podrobnou rozpravu končím a ptám se znovu na závěrečná slova. Není potřeba. V tom případě bychom měli hlasovat o návrhu usnesení. Já mám za to, že zazněl pouze jeden návrh, a to je návrh z výboru, tak jak nám byl doručen v hlavním tisku. Takže svolám kolegy do sálu a budeme hlasovat o návrhu usnesení.

 

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje dotační programy zemědělství pro rok 2021 poskytované podle § 1, § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů." Myslím, že to odpovídá návrhu výboru.

Zahajuji hlasování číslo 337. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 337 je přihlášeno 94 poslanců a poslankyň, pro 63, proti 10. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji. Končím tento bod.

 

Máme tady další bod, který v tuto chvíli můžeme projednat, a je to bod

 

343.
Návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2021
a střednědobého výhledu na léta 2022 a 2023
/sněmovní tisk 1087/

Prosím, aby materiál uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek. Máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Ano, děkuji. Přeji vám dobré odpoledne. Bylo mi řečeno, že jedou nějaké vlaky a že mám být rychlý, takže budu stručný.

Státní fond kinematografie by nemusel být problém. Sněmovna si ovšem vyžádala, aby se projednával zvlášť od kapitoly Ministerstva kultury, proto jsem ho předložil samostatně vládě a proto ho předkládám i samostatně Sněmovně.

Takže já vás budu informovat o tom, že příjmy tohoto fondu jsou rozpočtovány na rok 2021 v rozsahu 1 miliarda 267 milionů, stejně tak velké jsou i výdaje tohoto fondu. On je tvořený především tedy jednak dotacemi, státními dotacemi, 800 milionů na filmové pobídky, 200 milionů na podporu kinematografie, točení filmů, 7 milionů na provoz. A co se týče toho, kam se to dává, to už také zřejmé z toho, co říkám. Dává se to na pobídky pro zahraniční společnosti, které sem přicházejí, jako Netflix, Amazon a podobně, a potom na podporu točení filmů.

Takže já bych vás rád informoval, že ještě než přišel covid, tak obrat toho fondu byl 9 miliard, takže je to ekonomicky pro Českou republiku velice zajímavé, ta podpora, která se tam dává. V tomto roce jsme dávali do pobídek o něco méně právě kvůli covidu, nemuseli jsme přidávat těch půl miliardy, kterou jsme přidávali rok předtím. I když se tady točilo, byl tady Netflix, některé velké věci se realizovaly, nicméně nebylo to v tom rozsahu. Kdyby epidemie nebyla, tak by to vypadalo jinak. Právě proto i na příští rok dáváme rozpočet ve stejném rozsahu víceméně, jako byl ten letošní, to znamená ty pobídky jsou pouze 800 milionů. Kdyby se ukázalo, že epidemii porazíme, tak budeme moci pobídky ještě zvýšit.

Mohu vás ujistit, že zájem zahraničních společností je opravdu značný v České republice, takže si myslím, že ten fond je docela významný, a věřím, že bude i v budoucnu.

To je z mé strany. Sledujeme to velice bedlivě, budu rád, když to podpoříte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 1087/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslanec Martin Baxa, pokud je přítomen. A pokud není přítomen, tak ho někdo zastoupí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: V zastoupení kolegy Baxy vám přednesu návrh rozpočtu, nebo usnesení výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládeže a tělovýchovy k návrhu rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2021 a střednědobého výhledu na léta 2022 a 2023. Je relativně jednoduchý. Výbor pro vědu, výzkum, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2021 a střednědobého výhledu na léta 2022 a 2023, sněmovní tisk 1087/1, schválit v předloženém znění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji panu poslanci Raisovi, že se role ujal, a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám přihlášky. Ptám se, jestli se někdo hlásí. Nikoho nevidím, tedy všeobecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po všeobecné rozpravě. Není tomu tak, přistoupíme tedy k rozpravě podrobné, do které také nevidím, že by se někdo hlásil, takže podrobnou rozpravu končím. Ptám se znovu, jestli je zájem o závěrečná slova. Pokud tomu tak není, můžeme hlasovat o přednesených návrzích. Přednesený návrh byl jeden. Já svolám kolegy do sálu. (Gong.)

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2021 a střednědobého výhledu na léta 2022 a 2023." Myslím, že doporučující stanovisko jsme již slyšeli.

Zahajuji hlasování číslo 338. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 338, je přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 74, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Já děkuji znovu panu zpravodaji, panu ministrovu a tento bod končím. Posuneme se k poslednímu bodu, který v tuto chvíli můžeme projednat, což je bod

 

495.
Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2021
/sněmovní tisk 1108/

Prosím, aby tento materiál uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Dobrý den, ještě jednou, vážený pane předsedající, dámy a pánové, předložený materiál návrhu rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2021 je zpracován na základě § 600 zákona č. 256/2000 Sb., o SZIF a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s usnesením vlády číslo 533 ze dne 11. května 2020 k návrhu zákona, kterým se stanoví termín předložení zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021 vládě a Poslanecké sněmovně. (V sále je velmi rušno.)

Základní příjmy v návrhu rozpočtu SZIF na rok 2021 představují dotace z kapitoly Ministerstva zemědělství ve výši 39 miliard 797 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP