(12.50 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo. Je to přesně to, co jsem ve svém slově říkal. To není zákon na řešení nouzové situace. Navíc my jsme v situaci, kdy ti medici už se musí vrátit na fakulty, už musí skončit v těch nemocnicích. Jednak už tam ten tlak personální není takový, a za druhé pro ně už to znamená, pokud by pokračovali a nepokračovali ve studiu, že neskončí tento semestr tak, aby mohly ty šesté ročníky promovat.

To, co jsem navrhoval, úpravy toho curricula, to je nouzové řešení, které by nefungovalo, protože pravda je ta, že to curriculum prostě musí obsahovat tu náplň, kterou učí. Je to prostě věc, která se nedá ve zkráceném režimu vyřešit, protože nikdo z nás není schopen toto všechno postihnout. Ani děkani v tom nejsou zajedno, to není pravda, že jsou všichni dohodnuti. Oni si to teprve teď všechno uvědomují, co to znamená, že tam ty hodiny musí být. A správný fakt je ten, že lékařské fakulty nejsou garantem této výuky, že o ní nerozhodují tak úplně, to je věc, kterou by musely stejně učit na těch lékařských fakultách sestry.

Čili nic se nestane, v tuto chvíli to nijak neomezí stávající situaci, když tuto věc odložíme a provedeme to v normálním režimu, kde bychom všechny tyto věci ošetřili. Protože já bych velmi uvítal, kdyby medik měl v nějaké fázi nějakou kvalifikaci, která by mu umožňovala něco dělat, když by se mu nepodařilo dokončit studium té medicíny, a mohla by z něj být v nějaké podobě kvalifikovaná zdravotnická síla.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já se rozhlédnu tedy po sále, zdali je ještě nějaký zájem někoho vystoupit v obecné rozpravě. Nikoho nevidím, takže já končím obecnou rozpravu. Táži se, zdali má zájem o vystoupení v závěrečném slovu pan ministr. Pan zpravodaj? Ne.

Takže já otevírám podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásil pan poslanec Petr Třešňák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pouze se přihlásím k pozměňovacímu návrhu číslo 6946, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další přihlášku do podrobné rozpravy nemám, takže já podrobnou rozpravu končím. Tážu se opět, zdali je zájem o závěrečná slova. Pan ministr? Pan zpravodaj? Ne, končím druhé čtení tohoto návrhu. Teď se tedy pana zpravodaje optám, zdali můžeme kontinuálně pokračovat, zdali jste připraven.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Já myslím, že jsou to ty dva zdravotní zákony, takže bychom to mohli udělat, jestli kolegové nemají žádný problém.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jestli nikdo nenamítá, tak bychom pokračovali tedy třetím čtením kontinuálně, a protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj výboru pro zdravotnictví a poslanec Jiří Běhounek bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám.

Hlásí se někdo do rozpravy? Nikoho nevidím, takže rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Pan ministr? Pan zpravodaj? Zájem není. Takže prosím zpravodaje pana poslance Jiřího Běhounka, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Procedura hlasování, kolegyně a kolegové, je poměrně jednoduchá. Legislativně technické úpravy nebyly navrženy. Je tady jeden pozměňovací návrh kolegy Třešňáka 6946 a potom hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Je to sice hodně triviální, ale nechám hlasovat o proceduře. Mám tady žádost o odhlášení, odhlásil jsem vás, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami. Já svolám poslance do jednacího sálu.

 

Budeme hlasovat, zdali souhlasíme s navrženou procedurou, tak jak ji navrhl pan zpravodaj.

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 120, přihlášeno 85 poslanců, pro 84, proti žádný. Návrh procedury byl schválen.

 

Prosím, takže k tomu pozměňováku.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Takže první hlasování by bylo - pozměňovací návrh kolegy Třešňáka 6946, zdůvodněný a okomentovaný dvakrát. Prosím, pane předsedající, o další krok.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, pane ministře, vaše stanovisko? (Neutrální.)

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, přihlášeno 91 poslanců, pro 57, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Takže to jsou všechny pozměňovací návrhy, jestli to chápu dobře. (Zpravodaj: Ano.) Takže o všech pozměňovacích návrzích bylo hlasováno. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1103, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přihlášeno 92 poslanců, pro 75, proti 10. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Přikročíme k dalšímu bodu. A před projednáváním bodu vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 161/2020 Sb., o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020 a o změně zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1104, zkrácené jednání, bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím a přikročíme k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 161/2020 Sb., o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020 a o změně zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1104 ve zkráceném jednání."

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 92 poslanců, pro 72, proti 2. Návrh usnesení byl schválen.

 

Nyní tedy otevírám bod

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 161/2020 Sb., o některých
úpravách v oblasti zaměstnanosti v souvislosti s mimořádnými opatřeními
při epidemii v roce 2020, a o změně zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,
ve znění pozdějších předpisů
/ sněmovní tisk 1104/ - zkrácené jednání.

Předložený návrh uvede ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Budu velmi stručná a rychlá. Jedná se o novelu zákona, nebo o úpravu zákona a novely, kterou známe z první vlny. Tento návrh má účinnost prodloužit a v podstatě jde o pomoc firmám, které nemusí během této krizové doby předkládat potvrzení o bezdlužnosti, neznamená to ale, že si mohou přestat plnit své závazky, pouze nepotřebují shánět ten papír. Druhá věc, která se týká této novely, tak umožňujeme firmám, které zaměstnávají osoby zdravotně postižené, aby si vybraly mezi příspěvkem na OZP, nebo programem Antivirus.

O tom je tato novela, je poměrně technická a já vás žádám o její podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Výbor pro sociální politiku, jemuž byl vládní návrh zákona přikázán rozhodnutím předsedy, jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 1104/1. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro sociální politiku poslanec Jan Bauer a informoval nás o projednání tohoto návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP