(12.00 hodin)

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já bych se chtěl přihlásit k našim pozměňovacím návrhům. Doufám, že tady mám někdo to číslo, pod kterým je to zaneseno, vteřinku, už jsem dneska popsal kde co. Pozměňovací návrh zní, že očkování je dobrovolné, podstoupení očkování nesmí být žádným způsobem vymáháno ani nesmí být očkováním podmíněn výkon základních lidských práv a svobod. Dosavadní paragrafy se přečíslují. Zdůvodnění jsem přednesl v obecné rozpravě a je to pozměňovací návrh pod číslem 7045.

Chtěl bych ještě jednou poprosit vážené kolegy a kolegyně o podporu některého z těchto pozměňovacích návrhů zejména v případě, pokud chtějí ve společnosti vyvolat pozitivní náladu směrem k co nejvyšší proočkovanosti vakcínou proti COVID-19. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Leo Luzar. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, já už se jenom přihlásím v podrobné ke sněmovnímu tisku (dokumentu) 7043. A požádal bych potom pana ministra, jestli by ve svém závěrečném slově odpověděl na ty otázky, které jsme pokládali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké poledne. To byla poslední přihláška na vystoupení v podrobné rozpravě. Končím tedy podrobnou rozpravu a táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Pan ministr Jan Blatný. (Přihláška z pléna.) Jo, ještě máte? Tak ještě, s přednostním právem, ale já už jsem ukončil podrobnou a vy teď s přednostním právem.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Klub ANO si před závěrečným hlasováním vezme pět minut přestávku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pětiminutovou? Ano, takže vyhlašuji pauzu a uvidíme se ve 12.06.

 

(Jednání přerušeno od 12.01 do 12.07 hodin.)

 

Uplynula pauza. Já tedy jsem skončil podrobnou rozpravu. Bylo tady vystoupení... Paní poslankyně Valachová náhradní karta číslo 17.

A teď se táži, zdali má pan ministr zdravotnictví Jan Blatný nebo paní zpravodajka Věra Adámková zájem o závěrečná slova. Máte zájem? Takže pan ministr vystoupí se závěrečným slovem. Prosím, pane ministře. Závěrečné slovo po druhém čtení, ano? Tak prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jenom shrnu, že se jedná o zákon o úhradě vakcinace, nijak nezpochybňuje její dobrovolnost v žádném případě, a upozorňuji na to, že je nutný k tomu, abychom mohli začít očkovat. Bez tohoto zákona nebude možno vakcinaci provést. Pozměňovací návrhy, které doplňují stanoviska o dobrovolnosti, proto považuji ze svého pohledu na nadbytečné, jakkoli jim rozumím. Znovu jenom opakuji, že se jedná opravdu o zákon, který to v žádném případě neomezuje.

A jenom upozorňuji, že pozměňovací návrh, který hovoří o společném kontra většinovém výběru distributora, by mohl dopadnout tak, že by se sedm pojišťoven rozhodlo v poměru 4:3, což by mohlo prodloužit nebo znemožnit dohodu. Takže tento návrh považuji za návrh, který by mohl vyvolat potíže při vlastním nakupování vakcíny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já tedy končím druhé čtení tohoto návrhu a jenom se zeptám do pléna, protože mám informaci, že původně z grémia byla dohoda, že se nejdřív projedou druhá čtení u legislativní nouze a pak se vrátíme ke třetím čtením, nicméně jestli nemáte nic proti, protože paní zpravodajka je připravena, jak jsem se informoval, takže můžeme přistoupit, a dovoluje nám to jednací řád, podle § 99 odst. 7 ihned ke třetímu čtení. Takže jestli není nějaká námitka? Námitku nevidím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP