(11.00 hodin)
(pokračuje Volný)

V čem s vámi nesouhlasím, pane kolego Luzare, je, že to nemá význam, protože nějaký rakouský celník vás potom nepustí do Rakouska. To je mi úplně jedno. My tady reprezentujeme naše voliče a ne rakouského celníka. A pokud budou potom svobodomyslní občané Evropy utíkat za svobodou k nám do České republiky, tak budu jenom rád.

Obě vakcíny, to by mohl možná potvrdit pan ministr zdravotnictví, zakoupené pro ČR jsou mRNA vakcíny. Pokud se mýlím, tak se s radostí omluvím.

Jinak opakuji, podle iRozhlasu většina Čechů by v současné době vakcínu odmítla a expert na vakcíny, expert na vakcíny pan Marek Petráš, přečíst už to nestihnu, je to na Seznam zprávy, váhá s použitím této vakcíny, protože si není jist jejími účinky.

Pojďme zanechat svobodu očkování. Podpořte aspoň jeden z těch pozměňovacích návrhů. (Upozornění na čas.) Možná změníte náladu ve společnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Čas, děkuji. Poslankyně Karla Maříková, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom velmi krátce reagovala na svého předřečníka, pana Leo Luzara, prostřednictvím vás.

Vy jste se tady zmiňoval, že bude několik vakcín a Česká republika se na různých základech bude moct vydat, jakou cestou půjde. Já vás vyvedu z omylu, asi jste nečetl důvodovou zprávu. Tam se píše: Nákup očkovacích látek proti novému koronaviru SARS-CoV-2 je centralizován ze strany Evropské komise, která bude zajišťovat rozdělení mezi jednotlivé členské státy. Evropská komise uzavřela dohodu se všemi členskými státy tak, aby mohla jejich jménem jednat s výrobci kandidátních vakcín. Ve smlouvě mimo jiné je, že členské státy se zavazují k tomu, že nebudou individuálně jednat s výrobci, a podrývat tak společnou vyjednávací pozici Evropské unie.

Takže my vůbec nebudeme v tomto případě jako suverénní stát a budeme to muset nechat na Evropské komisi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Poslankyně Monika Oborná... což vypadá, že nemá zájem o faktickou poznámku. Ale o faktickou poznámku má zájem poslanec Leo Luzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já vaším prostřednictvím ke ctěné kolegyni Maříkové. Ona má částečně pravdu, ale částečně nepochopila, k čemu já mířím. Evropská unie převzala iniciativu v rámci boje proti covidu, financuje nákupy vakcín a organizuje jednání s těmi výrobci, kterých je momentálně ve světě 5, 6, 7, možná jich bude více, a centralizuje nákupy. To neznamená, a to je to, na co jsem upozorňoval, že vybere jednu jedinou firmu a od ní všechno nakoupí a bude distribuovat do všech států Evropské unie. To je možná právě to nepochopení. Jinými slovy, Evropská unie nakupuje vakcíny a jedná v rámci Evropské unie, za peníze Evropské unie a nabízí - zdůrazňuji, nabízí, to není zase povinnost členských států to využít - nabízí přístup k vakcínám. A já pouze upozorňuji na to, že Evropský parlament má tady v tomto docela výrazné slovo a snaží se donutit ty výrobce, aby změnili podmínky. A to jsou schopni udělat jen pod velkým tlakem právě takovýchto subjektů, jako je Evropská unie. Jestli někdy měla Evropská unie smysl, tak to je právě v takovýchto vyjednáváních s těmi nadnárodními koncerny.

A co se týká toho pozměňovacího návrhu, který připravila kolegyně, já ho vnímám jako dobrý. Já nemám problém ho i podpořit, protože ano, občané mají strach a potřebují takováto možná deklaratorní, ale jasná ujištění. Zaznívá od všech politiků i od přípravců i od navrhovatelů tohoto zákona, že to očkování má být dobrovolné. A já s tím počítám, že bude dobrovolné. A proto i podpořím třeba ten návrh, protože to je ten signál do společnosti. Ale čeho jsem velkým odpůrcem, je ta jasná demagogie, která mnohdy zaznívá a která právě boří ty mosty, které se snažíme tvořit mezi těmi skupinami. A ty skupiny bohužel jsou.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Poslankyně Karla Maříková s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji, pane předsedající. Já bych reagovala na svého předřečníka. Reagovala jsem pouze na to, pane poslanče Luzare prostřednictvím pana předsedajícího, že vy jste řekl, že Česká republika se bude moct rozhodnout, jakou cestou se vydá ve výběru vakcín. To ale není pravda. Ty vakcíny, jaké dostaneme, vybere Evropská komise. My se zas až tak moc rozhodovat nebudeme.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí v obecné rozpravě poslanec Petr Pávek, připraví se poslanec Bojko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, nenapadlo by mě dopředu, že pochválím kolegu Leo Luzara za smířlivý tón, který vnesl na plénum této Sněmovny. Já přesto, že reprezentuji určitě skupinu obyvatel, která je skeptická například k tomu očkování, bezesporu jsem velmi kritický k celé řadě vládních opatření nebo opatření Ministerstva zdravotnictví, která si navzájem protiřečí, nedávají smysl, tak by mě nikdy, nikdy nenapadlo přiostřovat nebo vyostřovat tu debatu tady na půdě Sněmovny, nenapadlo by mě nikdy štvát proti těm, kteří se chtějí nechat očkovat, nebo proti státu nebo organizacím státu, které očkování navrhují, jenom proto, že třeba zaujímám osobně jiné stanovisko.

Přesto je zapotřebí se vrátit k tomu, co je vlastně Poslanecká sněmovna. My jsme zástupci lidu, to znamená nějakých skupin, podle toho jsme dostali i nějaký mandát a musíme připustit to, že v té reprezentaci těchto skupin tady prostě máme povinnost vystupovat. To, že se ty skupiny liší, že se rozcházejí, a rozcházejí se i v takových tématech, jakým je pohled na zdraví celé společnosti, je naprosto legitimní, a přesto by měla být ta debata kultivovaná a skutečně, jak říkal kolega Leo Luzar, měli bychom spíše ty mosty stavět, než je bořit. Bohužel někdy k boření těch mostů přispívá samotné Ministerstvo zdravotnictví ústy svých ministrů, tak jak postupně přicházeli a odcházeli, a přispívají k tomu někdy i média, která neustále mají covid jako první zprávu, a to strašení je určitě jednou z těch negativních forem toho, jak s tou společností komunikovat.

Chtěl bych se vrátit k podstatě tohoto zákona. Ten zákon má opravdu jenom pár paragrafů, je velmi jednoduchý a vypadá to, že v podstatě jenom popisuje způsob, jakým nakoupíme jako český stát vakcíny, jak zajistíme jejich financování a distribuci mezi občany a jak zajistíme to, aby těch vakcín byl dostatek. Podle důvodové zprávy, která byla přiložena k těm několika málo paragrafům, kterým by v podstatě nešlo nic vytknout, tak je skutečně to, že to rozhodnutí padlo už na jaře, že stát už se zavázal ve smlouvě s Evropskou komisí k tomu, že nechá Evropskou komisi vyjednávat nákup těch vakcín od různých výrobců, to je potřeba také dodat, že ten nákup následně proplatí a uhradí. Tady se dostáváme trošičku na politickou úroveň debaty, a sice na rozpočtovou.

Tady stát někdy v květnu podepsal závazek, že nakoupí, to znamená i uhradí ty vakcíny. To bylo asi za těch 1,75 miliardy. Dneska se náklady počítají v řádu 5 miliard. To znamená, že ty zbývající prostředky jsou určeny pro tu distribuci a aplikaci. Je zajímavé, že to téma přichází do Sněmovny, která má kontrolovat vládu, že přichází až s mnohaměsíčním zpožděním poté, co tato smlouva byla již uzavřena. Já ji nekritizuji, já neříkám, že je špatně. Jenom je zajímavé, že vlastně dneska tady máme schvalovat něco ex post. A ještě tahle vláda, která už zadlužila tuhle zemi nevídaným a bezprecedentním způsobem, tak aby se neobjevila ta kolonka těch 5 miliard ve státním rozpočtu, tak se vynutilo od zdravotních pojišťoven, aby tu úhradu, která je s tím spojena ve výši těch 5 miliard, tak aby ty zdravotní pojišťovny nesly ty náklady vlastně ze svých rezerv a ze svých prostředků veřejného zdravotního pojištění. Asi s tím nic nenaděláme, je to takhle dohodnuté, ale jenom chci na to upozornit. A musím říct, že mi tento postup nepřipadá úplně čistý ve vztahu ke státnímu rozpočtu a ve vztahu k parlamentu jako kontrolnímu orgánu pro kroky vlády.***




Přihlásit/registrovat se do ISP