(9.30 hodin)

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní se dostaneme k pozměňovacímu návrhu A3. Zkráceně se jedná o posunutí termínu do 30. června 2030.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.) Stanovisko výboru? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 38 přihlášeno je nás 100, pro 83, proti 14. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Jestliže byl přijat A3, je F1 nehlasovatelný. Nyní budeme hlasovat o návrzích E1 až E3 jedním hlasováním.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) Stanovisko výboru? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 39 přihlášeno je 100, pro 9, proti 71. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní se dostáváme k hlasování o pozměňovacím návrhu F2 a F3 jedním hlasováním. Je to návrh týkající se úpravy v čl. 37a. Navrhovatel Lukáš Černohorský. Týká se úpravy bodu 7, vkládá se nový bod 10: V § 31 se vkládá nový bod 31a včetně nadpisu, který zní - a jedná se o to přednostní právo výkupu pozemků krajem, tak jak bylo avizováno.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) Stanovisko výboru? (Bez stanoviska.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 40 přihlášeno je 100 poslanců, pro 34, proti 34. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní se dostáváme k hlasování G2 a G3 jedním hlasováním. Týká se to úpravy sazby úhrad, kdy se stanovuje úhrada pevnou částkou za vydobytý prostor a sazba z dobývacího prostoru činí tři tisíce korun a upravují se částky, vlastně zdvojnásobují se původní částky navržené v zákoně. Je to návrh kolegy Ferjenčíka.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) Stanovisko výboru? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 41 přihlášeno je 100 poslanců, pro 20, proti 71. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu C poslance Romana Onderky, který doplňuje slova "s výjimkou ložisek ropy a hořlavého zemního plynu, pro které výše úhrady z vydobytých nerostů činí částku odpovídající 5 % průměrné tržní ceny". Jinými slovy se snaží ložiska ropy a hořlavého plynu z tohoto parametru vyjmout.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) Stanovisko výboru? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 42 přihlášeno je 99, pro 9, proti 75. Tento návrh přijat nebyl. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní se dostáváme mírné komplikaci v rámci hlasování, protože kolega Dominik Feri podal sedm pozměňovacích návrhů, které se liší pouze v číselné hodnotě. Jedná se o rozpočtové určení úhrady a těch sedm návrhů se liší v procentuálním rozložením mezi Státním fondem životního prostředí ČR a příjmem státního rozpočtu, kdy mění parametry u každého návrhu - 20:5, 15:10, prostě mění parametry tohoto návrhu. Tady tedy po doporučení legislativy bychom měli postupovat podle § 72 odst. 2 a nejdřív stanovit pořadí jednotlivých... čili jenom doporučující hlasování a podle toho pořadí bychom potom hlasovali jednotlivé návrhy.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Už jsme si tak odhlasovali. Já jenom, buď s přednostním, nebo k hlasování - hlásí se pan předseda Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji vám, pane předsedo. Já mám problém s hlasovacím zařízením. Svítí mi stále A, vypínám, zapínám. Mám tam technický problém. Prostě neumím si s ním poradit. Při této příležitosti si dovolím říct, nevím, co mám na sjetině. V předcházejícím hlasování jsem hlasoval pro. Nezpochybňuji hlasování, jenom to uvádím pro záznam.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Takže chviličku vyčkáme, zkontrolujeme hlasovací zařízení. Kdyby nebylo zbytí, museli bychom přerušit. Případně byste mohl zkusit, pane předsedo, hlasovat z jiného místa, když hlasujeme v redukovaném počtu. (Po chvíli.) Hlasovací zařízení již je v pořádku a my budeme postupovat podle § 72 odst. 2 tzv. orientačním hlasováním, ve kterém se hlasuje pouze pro. Budete vyjadřovat pouze svůj souhlas. Ten návrh, který získá největší podporu, bude následně hlasován jako první a pak ty další v pořadí.

Poprosím pana zpravodaje, aby nám postupně říkal jednotlivé návrhy, a budeme orientačně hlasovat.

 

Poslanec Leo Luzar: Takže návrh B1 kolegy Feriho, v § 33n - rozpočtové určení úhrady v bodě b) rozděluje: 75 % se stane příjmem rozpočtu obce, 25 % příjmem rozpočtu Státního fondu životního prostředí. V dílčí úhradě za radioaktivní nerosty 75 % obce, 25 % Státní fond životního prostředí a úhrady ropy a plynu - 75 % rozpočet obce, a 25 % rozpočet Státního fondu životního prostředí. B1, čili první návrh.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobře. Takže hlasujeme těch 75 na 25, rozumíme si? A pouze kdo souhlasí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto variantu.

V tomto hlasování číslo 43 bylo pro 9. Poslanců. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Já bych možná jenom, se omlouvám, mohl doplnit, že o všech jednotlivých bodech hlasoval hospodářský výbor a u všech se vyjádřil negativně.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já bych se zeptal potom, až budeme hlasovat samozřejmě naostro.

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní je návrh B2, kdy u těchto stanovisek je navrženo 20 % - rozpočet Státního fondu životního prostředí a 5 % příjmem státního rozpočtu. Totéž se týká jak radioaktivních látek, tak ropy. Jinými slovy, předtím jsme hlasovali o 25, proto teď 20 plus 5.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování 44. Kdo je pro tuto variantu?

Hlasování 44 dopadlo tak, že pro je také 9. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: (Směje se.) Pardon, omlouvám se. Nyní budeme hlasovat o bodu B3, což je návrh opět kolegy Ferjenčíka, který tuto úhradu rozděluje v jiném poměru - 15 % příjmem rozpočtu Státního fondu životního prostředí a 10 % příjmem státního rozpočtu. Opět ve všech třech parametrech, to znamená u hnědého uhlí, plynu a radioaktivních látek.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování 45. Kdo je pro tuto variantu?

Přihlášeno je 100 poslanců a pro tuto variantu byli 2. Dál?

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní bychom hlasovali bod B4, kdy toto rozdělení je rozděleno v poměru 12,5 % příjmem rozpočtu životního prostředí a 12,5 % příjmem státního rozpočtu. Opět ve všech parametrech - uhlí, radioaktivní, plyn.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Kdo je pro?

Hlasování číslo 46, přihlášeno je 100 poslanců. Tento návrh získal 2 příznivce. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP