Pátek 18. prosince 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Vojtěch Filip)

337.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021
/sněmovní tisk 1067/ - třetí čtení

Jsme ve třetím čtení a připomínám, že projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 16. prosince, a to do pátku 18. prosince, tedy do dnes do devíti hodin. Byl přerušen uvnitř rozpravy. Požádám nyní paní místopředsedkyni vlády a ministryni financí Alenu Schillerovou a zpravodajku rozpočtového výboru Miloslavu Vostrou, aby zaujaly místo u stolku zpravodajů, a budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Momentálně nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy a ptám se, kdo se do rozpravy ve třetím čtení ještě hlásí. Tak ano, vidím pana poslance Mikuláše Ferjenčíka. Ještě chvilku posečkejte, je tady ještě velký hluk. I vaši straničtí kolegové by vás mohli nechat v klidu hovořit.

Tak kolegové a kolegyně, začíná rozprava, slovo má Mikuláš Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré jitro. Chtěl jsem se zeptat vzhledem k tomu, že ve středu proběhla celá řada přestávek na poradu klubů, tak jsem chtěl poprosit iniciátory těchto přestávek, jestli by nás mohli seznámit se závěry těchto jednání, abychom tušili, co se za ty dvě hodiny, až dohlasujeme těch 120 pozměňovacích návrhů, stane. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, to je asi věcí těch, kteří chtějí, nebo nechtějí hovořit. Já ještě konstatuji omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny, a to členů vlády. Omlouvá se z pracovních důvodů Marie Benešová, Jan Blatný, Jana Maláčová a Robert Plaga. Všichni z pracovních důvodů na celý jednací den.

Pokud se nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Paní vicepremiérka, ministryně financí vlády České republiky, Alena Schillerová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, budu velmi stručná. Já už nebudu reagovat na různá vystoupení v rámci rozpravy, protože jsem na všechna reagovala v rámci prvního čtení. Nebylo tam nic nového, co by nebylo řečeno v rámci prvního čtení, takže nebudu ty argumenty znovu opakovat. Jen bych chtěla před ukončením, nebo již je ukončená rozprava, ale před zahájením hlasování bych chtěla znovu apelovat na všechny poslankyně a poslance, aby uvážili svá rozhodnutí, aby skutečně zvážili, zda je dobrá cesta takzvaného rozpočtového provizoria.

Včera jsem si poslechla vyjádření některých opozičních zástupců, že to provizorium vlastně není problém, takže já bych to jen ráda velmi stručně zopakovala. Tím tady někdo říká: Učitelé, není problém, že se vám nezvýší platy. Pracovníci v sociálních službách - dívám se doprava ke KDU-ČSL - není problém, že se vám nepřidá 10 procent na platech. Kraje, města, obce, není problém, že se nevypíší nové dotační tituly, protože to z principu provizoria není možné.

Pokud dojde k takové situaci, a já věřím, že ne, odpracovali jsme si to, věřím, že k tomu nedojde, tak bychom udělali všechno pro to, abychom zmírnili dopady tohoto provizoria. Ale že by to prostě bolelo, minimálně bolelo ve směrech, které jsem tu teď uvedla a o kterých jsem mluvila veřejně i včera, to je víceméně jisté. Proto znovu apeluji, prosím, v této těžké době zdravotní a ekonomické krize zajistěme společně rozpočet stabilní pro tuto zem, ten maják v rozbouřeném moři.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní místopředsedkyni vlády a ministryni financí Aleně Schillerové. Ptám se o závěrečné slovo zpravodajky. Pokud nemá zájem, tak požádáme zpravodajku rozpočtového výboru, paní poslankyni Miloslavu Vostrou, aby navrhla proceduru hlasování, zároveň bude podle včerejší dohody předsedů poslaneckých klubů a předsedů politických stran toto hlasování sloužit jako kontrola počtu, abychom si sjednotili vzhledem k tomu že hlasujeme v polovičním formátu, počty jednotlivých poslanců v klubech. Takže paní zpravodajko, prosím o proceduru.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhla proceduru dnešního hlasování. Nejprve bychom hlasovali o legislativně technických pozměňovacích návrzích, které zazněly při zahájení třetího čtení. Jsou tři, můj návrh je, abychom o všech hlasovali najednou. Poté bychom pokračovali po jednotlivých pozměňovacích návrzích tak, jak jsou uvedeny v tabulce. To od čísla 1 s tím, že po prohlasování těchto pozměňovacích návrhů by se mělo hlasovat o návrhu zákona jako celku. Bude-li tento návrh přijat, budeme pokračovat doprovodnými usneseními.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Má někdo výhradu k proceduře? Pokud tomu tak není, tuto proceduru schválíme v hlasování číslo 181, které jsem zahájil.

Ptám se, kdo je pro tuto proceduru? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 181, přihlášen 101 poslanec. Pro 98, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Ještě posečkáme, jestli některé kluby mají počet poslanců, který byl avizován, jestli to je v pořádku, tak můžeme... Nikdo nemá výhradu.

Mohu požádat službu, aby nám vyjela výsledky po jednotlivých klubech? Včera se tomu věnovala debata na poradě, máme to... (Před řečništěm debatuje skupina poslanců.) S tím nic momentálně nenaděláme. Vzhledem k tomu, že ještě někteří poslanci přicházejí, tak... (Vyčkává se.)

Konstatuji, že z nejvíce - 42 - poslanců hnutí ANO hlasovalo 41. S nejvýše přihlášených poslanců ODS 12 - tedy všichni, kteří tady byli. Česká pirátská strana 11; SPD 10; ČSSD 6, ale 7 má být přítomno; KSČM 7, má být 8; KDU-ČSL 6 přítomných při pěti, přihlášeno bylo 6 (hlasy z pléna). Čtyři jste hlasovali. Dobře, čtyři, ano. TOP 09 zatím 2, ale budou 4; Starostové a nezávislí 3, jsou všichni 3 přítomni; a z 5 nezařazených jsou zatím 2. Shodujeme se na tom, že v tomto...? (Hlásí se poslanec Ferjenčík.) Jako nevedeme rozpravu, můžou hovořit pouze ti, kteří mají přednostní právo. (Před řečništěm debatuje skupina poslanců.)

Oznámil jsem, že toto hlasování bylo zároveň kontrolním hlasováním pro stanovení počtu v klubech. Vím, že ne všichni byli ještě na svých místech. Všechno v pořádku, páni předsedové klubů? (Mimo mikrofon upřesňující rozhovor předsedajícího s jedním z poslanců.) Omlouvám se, omlouvám se, ano. Ne, je tady 4 KDU-ČSL a 5 má být. Já se omlouvám.

Ale už je tady pan předseda výboru (?), pan kolega Jaroslav Faltýnek za klub ANO.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Teď jsme si v praxi ověřili to, o čem jsme se bavili včera na jednání rozšířeného politického grémia, kdy já jsem avizoval po nějaké komunikaci s Václavem Klausem mladším, že Trikolóra avizuje 3 přítomné poslance na hlasování plus 2 další nezařazení kolegové, kteří tady sedí. A za tohoto předpokladu nás hlasuje 41. Nicméně kolega Klaus a jeho další dvě kolegyně tady nejsou. (Místopředseda Filip: Už jsou.) Jsou? Aha. (Místopředseda Filip: Přicházejí.) Takže to kvorum se bude stále vyvíjet podle přítomnosti nezařazených v sále. Takže pokud máme jednu Trikolóru, tak nás bude hlasovat 39, pokud přijde další Trikolóra, tak nás bude hlasovat 40, a pokud přijde ještě další Trikolóra, tak nás bude hlasovat 41. (Hlasy z pléna.) Tři jsou. Tak omlouvám se, ale bylo nutné, aby to tady zaznělo, protože taková byla včera dohoda na tom rozšířeném politickém grémiu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Zopakuji pro poslance a poslankyně, kteří jsou v sále, že jsme se dohodli na těchto počtech, a je na každém z nás, abychom si tyto věci uvědomili. V případě kontroverzního hlasování předpokládám, že když bude navrženo, aby elektronický zápis, který by neodpovídal vůli poslanců, respektive počtu těch, kteří tady mají být v polovičním formátu, tak jsme se shodli na tom, že bude požádáno o nové hlasování o téže věci. Ano? Abychom zachovali poměry dané volbami. Rozumíme si? Požádám tedy předsedu, respektive některého z místopředsedů hnutí ANO, aby sledoval počet těch přihlášených. Říkal jsem místopředsedu klubu, kdyby předseda klubu... Dobře.

Tímto jsme schválili proceduru hlasování a já požádám pana místopředsedu Pikala, který je rozepsán na řízení první části, aby se ujal své role.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobré dopoledne. Budeme pokračovat. Pokud jsem to dobře sledoval, tak jsme nyní odhlasovali proceduru... Ne, nyní jsme odhlasovali legislativně technickou, takže já poprosím paní zpravodajku, aby nás seznamovala s dalšími návrhy. (V sále je velmi rušno.)

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní bychom měli hlasovat o legislativně technických návrzích, a to vše najednou, jak jsme si odhlasovali v proceduře. Ten, jenom připomínám, se týká úpravy textu u pozměňovacího návrhu pod číslem, které máme v tabulce, pořadové číslo 90. Další dva se týkají číselné opravy u pozměňovacích návrhů pod číslem 7008 a 6984.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já poprosím o větší klid v sále, abychom slyšeli, o čem budeme hlasovat... Vyžádám si tedy větší klid.

 

A budeme hlasovat o legislativně technických, tak jak byly představeny.

Zahajuji hlasování číslo 182 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 182 jsou přihlášeni 103 poslanci, pro 100, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: A nyní budeme hlasovat po jednotlivých pozměňovacích návrzích, tak jak byly načteny ve druhém čtení. Začneme pozměňovacím návrhem pod pořadovým číslem jedna, pan poslanec Onderka. A jenom připomínám, že to je navýšení rozpočtu Ministerstva kultury o 300 milionů na úkor Všeobecné pokladní správy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Myslím, že jsme všichni slyšeli návrh -

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: (Vstupuje do řeči.) Onderka, Onderka. Ano. Poslanec Onderka, navýšení 300 milionů do kapitoly Ministerstva kultury. My stanovisko nedáváme, protože to není garanční výbor, takže jenom paní ministryně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. (Ministryně: Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 183. Jsou přihlášeni 102 poslanci a poslankyně, pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Druhý pozměňovací návrh je kolegy poslance Václava Votavy, ke kterému se přihlásil kolega Onderka, a jedná se o navýšení Československé obci legionářské o 2 miliony a Československému ústavu zahraničnímu o jeden milion na úkor Českého svazu bojovníků za svobodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování číslo 184. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 184 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 40, proti 28. Konstatuji, že návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Třetí návrh je paní kolegyně Pekarové Adamové a týká se vlastně vytvoření položky plánovaných daňových příjmů. Prostředky budou moci být použity pouze v případě, že se plánované příjmy naplní, a to o částku 20 524 296 251 a je to na vrub Ministerstva zahraničních věcí, Kanceláře veřejného ochránce práv, Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva vnitra, Ministerstva životního prostředí, Ministerstva pro místní rozvoj, Grantové agentury, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva dopravy, Českého telekomunikačního úřadu, Ministerstva zemědělství, Ministerstva spravedlnosti, Úřadu na ochranu osobních údajů, Úřadu průmyslového vlastnictví, Českého statistického úřadu, Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, Českého báňského úřadu, Energetického regulačního úřadu, Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, Ústavu pro studium totalitních režimů, Ústavního soudu, Akademie věd, Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Správy státních hmotných rezerv, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Technologické agentury, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Nejvyššího kontrolního úřadu, Národního bezpečnostního úřadu, Ministerstva dopravy a opět Ministerstva zemědělství.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

A já zahajuji hlasování číslo 185. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 185 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 21, proti 46. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pod pořadovým číslem 4, opět paní kolegyně Markéty Pekarové Adamové. Týká se navýšení resortu Ministerstva kultury, a to na kulturní služby podpora živého umění o částku 17 820 856 korun a je to na vrub kapitoly Kancelář prezidenta republiky a - ano, Kancelář prezidenta republiky, to je celé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování číslo 186. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 186 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 33, proti 56. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 5, opět paní poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury, a sice Program péče o národní kulturní poklad a dědictví, o částku 3 miliardy na vrub Ministerstva zemědělství, podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 187. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 187 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 33, proti 40. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 6, pan poslanec Dominik Feri, a jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí na komunikaci pacientů v domovech pro seniory o částku 30 milionů korun na vrub Ministerstva zemědělství, agropotravinářský komplex.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 188. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 188 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň v tuto chvíli, pro 34, proti 46. Konstatuji, že návrh byl zamítnut, a prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod pořadovým číslem 7, pan Dominik Feri. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva financí, podpora osob pracujících na DPP a DPČ, o částku 800 milionů korun a je to opět na vrub kapitoly Ministerstva zemědělství, agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Já zahajuji hlasování číslo 189. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 189 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 29, proti 46. Konstatuji, že návrh byl zamítnut.

 

Dovolím si upozornit, že jsem zaznamenal nějaký pohyb v sále. Doufám, že čísla sedí. Prosím, pokračujeme.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další je pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 8, pan kolega Dominik Feri, a je to navýšení kapitoly Ministerstva spravedlnosti na výdaje justiční část, na elektronizaci justice, o částku 80 milionů korun a je to na vrub Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 190. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 190 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 45, proti 47. Konstatuji, že návrh byl zamítnut, a prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 9, pan kolega Dominik Feri. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, a sice zvláštní podpora fungování Fondu ohrožených dětí Klokánek ve výši 10 milionů korun na vrub kapitoly Kancelář prezidenta republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 191. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 191 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 28, proti 55. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh a prosím větší klid v sále.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 10, opět pana kolegy Dominika Feriho. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, a sice věda a vysoké školy, o částku 500 milionů korun na vrub Ministerstva zemědělství, podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já se zeptám na stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 192. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 192 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 48. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 11 pana kolegy Dominika Feriho, a sice navýšení kapitoly Ministerstva kultury pro začínající umělce o 50 milionů korun na vrub Ministerstva zemědělství, opět snížení podpory agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 193. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 193 přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 35, proti 45. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 12 pana kolegy Dominika Feriho. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury, a sice Program péče o národní kulturní poklad a dědictví, o částku 1 miliarda korun na vrub kapitoly Ministerstva zemědělství, agropotravinářský komplex.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 194. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 194 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 33, proti 48. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 13, opět pan poslanec Dominik Feri. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva životního prostředí, a sice navyšují se výdaje určené na prevenci odvodňování krajiny a obnovu přirozených koryt o částku 2 miliardy korun na vrub Ministerstva zemědělství, opět podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji. Prosím klid v sále.

Zahajuji hlasování číslo 195 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 195 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 35, proti 46. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 14, opět pan Dominik Feri. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva spravedlnosti, výdaje na - je tam takový blok - výdaje justiční části na navýšení prostředků na platy včetně příslušenství a tak dále. Jedná se o částku 396 487 747 korun (správně 396 467 747) a je to na vrub Ministerstva zemědělství, podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 196. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 196 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 16, proti 46. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 15, opět pan kolega Dominik Feri, navýšení kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v ukazateli platy zaměstnanců a ostatní platby za provedenou práci na platy asistentů pedagogů ve výši 30 milionů korun na vrub Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 197. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 197 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň v tuto chvíli, pro 24, proti 48. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 16, opět pan kolega Dominik Feri. Jedná se v tomto návrhu o navýšení kapitoly Ministerstva životního prostředí, a sice dotace na činnost Státního zemědělského intervenčního fondu na podporu mladých a začínajících zemědělců ve výši 20 milionů korun na vrub Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 198. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 198 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 46, proti 46. Konstatuji, že s návrhem nebyl vysloven souhlas. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pod číslem 17 pana Dominika Feriho, navýšení kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Program protidrogové politiky, o 1,5 milionu na vrub kapitoly Kancelář prezidenta republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 199. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 199 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 32, proti 59. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 18, pan kolega Dominik Feri. Jedná se o navýšení kapitoly Ústavu pro studium totalitních režimů o částku 1,5 milionu na vrub Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 200. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 200: přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 32, proti 43. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 19, pan Dominik Feri, a jedná se o navýšení kapitoly Technologická agentura o částku 20 milionů korun na vrub Ministerstva zemědělství, podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 201. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 201 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 47. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je číslo 20 pana kolegy Dominika Feriho. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o částku 100 milionů korun na vrub kapitoly Ministerstva zemědělství, agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 202. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 202 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 34, proti 46. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 21 pana poslance Václava Klause. Přihlásila se k tomu paní Tereza Hyťhová a jedná se o navýšení kapitoly Státního dluhu, obsluha státního dluhu, o 19 miliard korun na vrub kapitol Grantová agentura, Ministerstvo školství, Akademie věd, Národní sportovní agentura, Technologická agentura a Všeobecná pokladní správa, stavební spoření.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 203. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 203 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 1, proti 73. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 22 paní kolegyně Dany Balcarové, přihlásil se k němu pan Lukáš Černohorský a jedná se o navýšení v kapitole Ministerstva životního prostředí o částku 1 miliarda 350 milionů v neprospěch kapitoly Ministerstva zemědělství, agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já se zeptám na stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování číslo 204. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 204 je přihlášeno 102 poslanců a poslankyň, pro 23, proti 49. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 23 paní Lenky Kozlové, přihlásil se k tomuto pozměňovacímu návrhu opět pan Lukáš Černohorský a jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury o 50 milionů korun v neprospěch Státního dluhu, obsluha státního dluhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 205. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 205, přihlášeno je nás 103, pro 35, proti 42. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. A konstatuji, že byl pohyb v sále, tak prosím, aby počty byly případně vyrovnány.

 

Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 24, pan kolega Marian Jurečka, a jedná se o navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa do položky pozemkové úpravy v neprospěch kapitoly Státní dluh a jedná se o částku 100 milionů korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování číslo 206. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 206 je přihlášeno 103 poslanců a poslankyň v tuto chvíli, pro 36, proti 42. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pod číslem 25, který přednesla paní kolegyně Jana Pastuchová za skupinu poslanců za hnutí ANO a týká se navýšení kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj, Horská služba, o částku 100 490 000 a je to v neprospěch Všeobecné pokladní správy, výdaje na financování programu EU.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Souhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 207. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 207 je nás přihlášeno 104, pro 102, proti nikdo... pro 103 nakonec, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 26 paní kolegyně Terezy Hyťhové a jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 24 600 000 000 korun a je to na vrub kapitol Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva vnitra, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva dopravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 208. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 208 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 17, proti 59. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 27 pana kolegy Jaroslava Holíka a týká se navýšení kapitoly Ministerstva životního prostředí o částku 400 milionů korun na vrub Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 209. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 209 je nás přihlášeno 104, pro 38, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 28, pan kolega Zdeněk Ondráček. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva vnitra o 300 milionů korun na vrub Všeobecné pokladní správy, výdaje na financování programů EU.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Souhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 210. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 210 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 63, proti 14. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 29, opět pan kolega Zdeněk Ondráček. Jedná se o přesun v kapitole Ministerstva vnitra, a to v celkové výši 100 milionů korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování číslo 211. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 211 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 65, proti 13. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 30, paní kolegyně Hana Aulická Jírovcová. Jedná se o přesun v rámci kapitoly Ministerstvo práce a sociálních věcí v částce 1,2 miliardy korun, je to přesun na sociální služby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Souhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 212. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 212 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 9. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 31, paní kolegyně Olga Richterová, navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, opět transfer je o sociálních službách, ve výši 2 miliardy korun a je v neprospěch kapitoly Státní dluh, obsluha státního dluhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Než vyhlásím hlasování, hlásí se, nevím, jestli k hlasování, nebo s přednostním právem...

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: K hlasování, omlouvám se. V tom předchozím hlasování jsem chtěl hlasovat ano, na sjetině mám ne, nicméně to neovlivnilo výsledek, takže nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Ještě pan poslanec Lipavský k hlasování.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den. Já navážu na pana vicepremiéra. U hlasování číslo 208 mám na sjetině ano, ale zdržel jsem se. Nezpochybňuji hlasování, pouze to uvádím na záznam. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To jsou tedy dvě opravy pro stenozáznam, a pokud nikdo nic dalšího nemá, pozměňovací návrh jsme slyšeli, prosím o stanovisko. Návrh 31. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 213. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 213 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 33, proti 52. Konstatuji, že návrh byl zamítnut, a prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 32, pan kolega Mikuláš Ferjenčík. Týká se to navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva, o 8 154 000 000 a je to převod z kapitol Ministerstvo dopravy, Ministerstvo financí, Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra, Národní sportovní agentura, Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo zemědělství a Všeobecná pokladní správa, prostředky na pokrytí dopadů zvýšené obsazenosti funkčních míst.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 214. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování číslo 214 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 10, proti 82. Konstatuji, že návrh byl zamítnut, a prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh, pod pořadovým číslem 33, pan Mikuláš Ferjenčík. Jedná se o navýšení kapitoly Úřad vlády České republiky, a sice výdaje na zabezpečení úkolů Úřadu vlády o částku 2 200 000 na vrub kapitoly Kancelář prezidenta republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji. Zahájil jsem hlasování číslo 215. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 215 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 61. Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 34, pan Mikuláš Ferjenčík. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, a sice věda a vysoké školy, o částku 2 569 804 324 koruny v neprospěch kapitoly Státní dluh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 216. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 216 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 45, proti 46. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh pod pořadovým číslem...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec k hlasování, předpokládám. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Já bych chtěl k hlasování 214. Na sjetině mám zdržel se, byl jsem proti. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, tolik pro záznam. Já tedy znovu poprosím ten návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 35 pana kolegy Mikuláše Ferjenčíka. Jedná se o navýšení kapitoly Akademie věd ČR o částku 275 milionů korun a je to na vrub kapitoly Státní dluh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 217 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 41, proti 46. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 36, pan kolega Martin Baxa. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury, a to o celkovou částku 385 440 700 (správně 385 444 700) korun na vrub Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 218. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 218 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 45, proti 50. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 37. Pan kolega Martin Baxa. Jedná se opět o navýšení v kapitole Ministerstva kultury o částku 385 440 700, (správně 385 444 700), akorát se to bere z jiné kapitoly, a sice z kapitoly Ministerstva zemědělství, podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 219. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 219 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 35, proti 44. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 38 pana Martina Baxy. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury, tentokrát o částku 450 milionů korun na vrub kapitoly Ministerstvo dopravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 220. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 220 je přihlášeno 103 poslanců a poslankyň. Pro 34, proti 48. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 39 paní kolegyně Lucie Šafránkové a jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí o celkovou částku 5 500 000 000 korun na vrub kapitoly Všeobecná pokladní správa, odvody do rozpočtu Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 221. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 221 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 11, proti 71. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh, pod pořadovým číslem 40, paní kolegyně Lucie Šafránkové. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, dávky důchodového pojištění, o částku 6 500 000 000 korun na vrub Ministerstva průmyslu a obchodu, dotace na obnovitelné zdroje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 222. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 222 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 15, proti 67. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh, pod číslem 41, paní kolegyně Lucie Šafránkové. Opět navýšení v kapitole Ministerstvo práce a sociálních věcí o částku 500 milionů korun na vrub Ministerstva zahraničních věcí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Já vám děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 223. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 223 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 14, proti 70. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 42 paní Lucie Šafránkové. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, jsou to prostředky na platy, o částku 2 650 000 000 a je to na vrub Ministerstva průmyslu a obchodu, dotace na obnovitelné zdroje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 224. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 224 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 13, proti 69. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 43 paní kolegyně Lucie Šafránkové. Jedná se opět o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí o částku 200 milionů korun, to je jedna částka, a pak je tam ještě částka 350 milionů korun. Takže celková částka 550 milionů korun a je to na vrub kapitoly Všeobecná pokladní správa, odvody do rozpočtu Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 225. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 225 je přihlášeno 104 poslanců a poslankyň. Pro 16, proti 65. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 44 paní kolegyně Lucie Šafránkové. Jedná se o navýšení rozpočtu kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí o částku 5 milionů korun v neprospěch kapitoly Ministerstva školství a mládeže.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 226. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 226 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň. Pro 16, proti 76. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 45 pana kolegy Jakuba Jandy. Jedná se o snížení v kapitole Všeobecná pokladní správa, Český svaz bojovníků (za svobodu) o částku 6 300 000 a tato částka je navrhována rozdělit mezi Spolek pro zachování odkazu českého odboje, Památník šoa Praha, Platforma evropské paměti a svědomí, Sdružení bývalých politických vězňů a Obec legionářská, to jsou všechny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zeptám se na stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 227. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 227 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň. Pro 35, proti 55. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 46, pan kolega Jakub Janda. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí o částku 2 000 000 korun v neprospěch kapitoly Úřad vlády České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 228 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 228 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 28, proti 49. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 47 pana kolegy Víta Kaňkovského a Pavly Golasowské. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí o částku 500 000 000 korun na vrub Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 229 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo sto šest, pardon, v hlasování pořadové číslo 229 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 45, proti 49. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 48, opět pana kolegy Víta Kaňkovského a Pavly Golasowské. Jedná se o navýšení v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí o 600 000 000 korun v neprospěch Všeobecné pokladní správy, a to jednak odvodu vlastních zdrojů do Evropské unie a jednak z vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 230 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 230 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 50, proti 46. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 49, pan poslanec Vít Kaňkovský a paní poslankyně Pavla Golasowská, navýšení v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí o částku 900 000 000 korun na vrub Všeobecné pokladní správy, a sice se to týká opět odvodu do rozpočtu Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 231 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 231 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 36, proti 46. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 50, paní kolegyně Zuzana Majerová Zahradníková. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 26 500 000 000 a tato částka je přesunuta z Ministerstva zahraničních věcí, z Ministerstva životního prostředí, z Ministerstva pro místní rozvoj, z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ze Všeobecné pokladní správy, odvody do rozpočtu Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 232 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 232 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 15, proti 82. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 51, pan poslanec Petr Bendl (správně Petr Beitl). Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh, obsluha státního dluhu, v neprospěch kapitoly Úřad vlády České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 233 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo sto šest, pardon, v hlasování pořadové číslo 233 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 65. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 52 pana poslance Petra Bendla (správně Petra Beitla). Jedná se opět o navýšení kapitoly Státního dluhu, obsluha státního dluhu, v neprospěch kapitoly Ministerstva financí, a to v celkové výši 2 800 000 korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 234 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování pořadové číslo 234 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 27, proti 61. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh pod pořadovým číslem 53, pan kolega Petr Bendl (správně Petr Beitl). Jedná se opět o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 2 500 000 korun v neprospěch Ministerstva životního prostředí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 235 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 235 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 25, proti 64. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 54, pan kolega Petr Bendl (správně Petr Beitl). Jedná se opět o navýšení kapitoly Státní dluh o výši 7 500 000 na vrub Ministerstva pro místní rozvoj. (Konzultace poslance Beitla s poslankyní Vostrou mimo mikrofon.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Můžeme pokračovat? Dobře. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Já jsem zahájil hlasování pořadové číslo 236 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 236 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 26, proti 65. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Než budeme hlasovat o dalším návrhu, dovolte mi, abych se omluvila, protože jsem tady špatně viděla a označila jsem návrhy pana kolegy Bendla, ale on to byl pan kolega Beitl, takže se mu tímto omlouvám a už to budu říkat správně.

A nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod číslem 54, pan kolega poslanec Beitl. Jedná se opět o navýšení položky Státní dluh o výši 7 500 000 v neprospěch kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 237 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 237 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 25, proti 64. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní návrh pod číslem 55, pan kolega Beitl. Opět navýšení kapitoly Státní dluh o 6 500 000 v neprospěch kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Já jsem zahájil hlasování pořadové číslo 238 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 238 je nás přihlášeno 106, pro 28, proti 66. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 56 pana kolegy Beitla, navýšení Státního dluhu o 250 000 000 v neprospěch kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 239 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 239 je nás přihlášeno 106, pro 26, proti 69. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 57 pana kolegy Beitla. Je to navýšení opět kapitoly Státního dluhu o částku 1,6 milionu v neprospěch kapitoly Český telekomunikační úřad.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování číslo 240. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 240 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 25, proti 63. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 58 pana Jiřího Kobzy a jedná se o navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa o částku 176 milionů korun v neprospěch kapitoly Ministerstva zahraničí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování číslo 241 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 241 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 14, proti 80. Návrh byl zamítnut.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní máme pozměňovací návrh pořadové číslo 59 pana Jiřího Kobzy. Opět se jedná o navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa v celkové částce 70 milionů korun, opět na vrub kapitoly Ministerstva zahraničních věcí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování číslo 242. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 242 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 13, proti 76. Návrh byl zamítnut.

 

Než načteme další návrh, seznámím Sněmovnu s omluvenkou. Pan ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se nám omlouvá od 10 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 60 pana kolegy Jiřího Kobzy a jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí o 100 milionů korun v neprospěch kapitoly Ministerstva zahraničních věcí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 243. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 243 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 14, proti 71. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 61 pana kolegy Jiřího Kobzy. Jedná se o přesun v kapitole Ministerstva zahraničních věcí, a to v celkové výši 70 milionů korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 244. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 244 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 21, proti 58. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 62, pan Jan Skopeček a ostatní členové klubu ODS, a jedná se o navýšení kapitoly státní dluh v neprospěch kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, aktivní politika zaměstnanosti, částka 1 mld. korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 245. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 245 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 20, proti 49. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 63, opět kolegů z klubu ANO. Jedná se o... (Námitky v sále. Mpř. Pikal: Pardon?) Tedy pardon, ODS. Já se omlouvám. Jedná se o navýšení kapitoly Státního dluhu o 3 mld. korun v neprospěch kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, dávky nemocenského pojištění.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 246. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 246 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 12, proti 56. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 64 kolegů poslanců z ODS a jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o 1 mld. korun v neprospěch kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 247. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 247 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 28, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 65 opět z dílny kolegů ODS. Jedná se o navýšení kapitoly státní dluh o 1,8 mld. korun v neprospěch opět Ministerstva práce a sociálních věcí, tentokrát ostatní výdaje organizačních složek státu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 248. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 248 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 21, proti 54. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pořadové číslo 66, opět z dílny kolegů poslanců ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státního dluhu o částku 6 mld. korun na vrbu kapitoly Ministerstva dopravy, kompenzace slev jízdného.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já ještě konstatuji, že ten předchozí návrh byl zamítnut.

 

Prosím stanovisko k tomuto. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování číslo 249. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 249 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 26, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 67, opět z dílny poslaneckého klubu ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 1 mld. korun v neprospěch kapitoly Ministerstva dopravy, a sice ostatní výdaje spojené s dopravní politikou státu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 250. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 250 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 68, opět z dílny poslaneckého klubu ODS, a jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 4 mld. korun v neprospěch kapitoly Ministerstva zemědělství, ukazatel podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování číslo 251 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 251 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 20, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 69, opět kolegů z ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 900 milionů korun na vrub Ministerstva zemědělství, a sice ostatní výdaje na státní politiku resortu, inspekční, kontrolní a výzkumnou činnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 252. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 252 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 21, proti 52. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 70, opět od kolegů z ODS. Jedná se o navýšení kapitoly státního dluhu o částku 400 milionů korun a je to v neprospěch kapitoly Ministerstva životního prostředí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 253. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 253 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 15, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 71, opět z dílny kolegů ODS, navýšení kapitoly Státní dluh o částku 80 milionů korun a je to v neprospěch kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 254. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 254 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 32, proti 51. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 72, opět z dílny poslanců ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 5 miliard korun a je to v neprospěch kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 255. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 255 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 29, proti 52. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 73, opět zástupců klubu ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh tentokrát o částku 1 miliarda korun. Je to opět z Ministerstva průmyslu a obchodu, z ukazatele podpora podnikání.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 256. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 256 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 19, proti 55. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 74, opět z dílny kolegů z ODS. Jedná se o navýšení kapitoly státního dluhu o 250 milionů, opět na vrub Ministerstva průmyslu a obchodu, a sice specifický ukazatel další činnost resortu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 257 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh pod pořadovým číslem 75, opět kolegové z ODS, navýšení kapitoly státní dluh o částku 1 miliarda korun v neprospěch kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 258. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 258 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 36, proti 54. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 76 kolegů z ODS, jedná se opět o navýšení kapitoly Státní dluh o výši 1 500 000 korun na vrub kapitoly Všeobecná pokladní správa tentokrát ukazatel ostatní výdaje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 259. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 259 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 35, proti 52. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh, pod pořadovým číslem 77, opět z dílny kolegů ODS, navýšení (kapitoly) Státního dluhu o částku 16 799 791 103 koruny a tato změna se týká na vrub všech kapitol, jedná se o snížení prostředků v ukazateli platy a ostatní platby za provedenou práci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 260. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 260 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 28, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 78 z klubu ODS. Jedná se opět o navýšení kapitoly Státního dluhu o částku 22 566 501 879 koruny. Tato změna by se týkala v neprospěch všech kapitol, a sice snížením výdajové položky 51, neinvestiční nákupy a související výdaje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 261. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 261 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 35, proti 55. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 79, opět z klubu ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státního dluhu o částku 10 890 699 989 korun a je to na vrub všech kapitol a týkalo by se to neinvestičních transferů podnikatelským subjektům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 262. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 262 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 80, opět z klubu ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 1 669 641 664 koruny, tato změna by šla na vrub všech kapitol a jedná se o snížení položky neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím.

Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 263. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 263 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 25, proti 67. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 81, opět z klubu poslanců ODS, navýšení kapitoly Státní dluh o částku 150 milionů v neprospěch Ministerstva průmyslu a obchodu, a sice z dotací na strategické investiční akce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 264. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 264. Přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 30, proti 53. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 82 ,opět z klubu ODS. Je to navýšení kapitoly Státní dluh o částku 150 milionů v neprospěch Ministerstva průmyslu a obchodu, a sice výdajů příspěvkovým organizacím řízeným ministerstvem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 265. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 265. Je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň. Pro 35, proti 50. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 83, opět z dílny kolegů z ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o výši 150 milionů korun. A je to v neprospěch kapitoly Ministerstva financí, a sice výdaje na zabezpečení úkolů Celní správy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 266. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 266 je přihlášeno 105 poslanců a poslankyň, pro 39, proti 52. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pozměňovací návrh pořadové číslo 84, opět z dílny kolegů z ODS. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 500 milionů korun v neprospěch kapitoly Ministerstva financí, a sice výdajů na zabezpečení úkolů Finanční správy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 267. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 267 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 40, proti 55. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 85 pana kolegy Pavla Jelínka. Týká se navýšení kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o částku 400 milionů korun. Je to na vrub Všeobecné pokladní správy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 268 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 13, proti 63. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 86 pana kolegy Jana Hrnčíře. Jedná se o přesun v kapitole Ministerstva školství, a sice zvýšit položku ostatní výdaje na zabezpečení úkolu resortu o částku 3 miliardy korun a o to snížit položku společného vzdělávání, takzvané inkluze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 269. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 269 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 15, proti 76. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 87 pana kolegy Jana Hrnčíře. Týká se přesunu v rámci kapitoly Ministerstva vnitra, a sice posílení položky na projekty v rámci národního programu azylového, migračního a integračního fondu na úkor položky, která se jmenuje výdaje spolufinancované zcela nebo částečně z rozpočtu Evropské unie bez společné zemědělské politiky. Částka 10 milionů korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 270. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 270. Je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 13, proti 70. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 88 pana kolegy Jana Hrnčíře. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, speciálně zaměstnání osob se zdravotním postižením, o částku 2 miliony korun v neprospěch kapitoly Úřad vlády České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Ještě konstatuji, že ten předchozí návrh jsme zamítli.

 

Prosím stanovisko k tomuto návrhu. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

hlasování číslo 271 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 37, proti 51. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 89 kolegy Jana Hrnčíře. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 20 miliard korun v neprospěch kapitoly Všeobecná pokladní správa, odvody do rozpočtu Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 272. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 272 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 15, proti 83. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pořadové číslo 90, poslankyně Vostrá, navýšení Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy, o částku 10 miliard korun na vrub kapitoly Ministerstva obrany.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím stanovisko. (Ministryně: Souhlasné.) Děkuji. (Rozruch v sále.)

Zahájil jsem hlasování číslo 273. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 273 je přihlášeno 106 poslanců a poslankyň, pro 57, proti 35. Návrh byl schválen.

 

Poprosím o klid v sále a poprosím o další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane místopředsedo. Než dáte slovo panu kolegovi a než budeme dál pokračovat, já jsem byla požádána, zda by nebylo možno vyhlásit pětiminutovou technickou pauzu, aby kolegové mohli... Prostě pět minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Tak já dám slovo panu poslanci, pak vyhlásíme pauzu, pak předám předsedání.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne. Já bych jenom k poslednímu hlasování. Na sjetině mám, že jsem se zdržel, hlasoval jsem proti. (V sále je velmi rušno.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To nemá vliv na výsledek hlasování, takže -

 

Poslanec Miroslav Kalousek: (Vstupuje do řeči.) Pokud pětiminutovou technickou pauzu, pane přesedající, tak dovolte, abych si vzal jménem klubu TOP 09 další pětiminutovou přestávku na poradu klubu. Takže 10 minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji, vnímám. Ještě pan poslanec k hlasování.

 

Poslanec Jan Volný: No kolegové, kolegyně, Já jsem evidentně hlasoval ano, a na sjetině mám, že jsem se zdržel. Takže nezpochybňuji hlasování, jenom pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, pro stenozáznam. To by mělo vliv na výsledek, nebo mohlo by mít vliv. Dobře.

Vyhlašuji přestávku do 10.50. Pak budeme pokračovat, případně nám sdělí klub TOP 09, o čem se poradili za pět minut.

 

(Jednání přerušeno v 10.40 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat po přestávce hygienické pro všechny a prodloužené o požadavek TOP 09, a to dalšími pozměňovacími návrhy. Myslím, že jsme skončili u bodu 90, a můžeme tedy pokračovat bodem 91. Paní zpravodajko, je tomu tak?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Ano, je tomu tak, budeme pokračovat pozměňovacím návrhem pod pořadovým číslem 91.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já ještě posečkám chvilku, než se kolegyně a kolegové navrátí do lavic. Pro jistotu vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a jakmile se ustálí počet přihlášených, tak budeme pokračovat. (Čeká se.)

Tak já myslím, že počet přihlášených už je přece jen stabilní, tak můžeme pokročit dalším pozměňovacím návrhem, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Je to návrh pod pořadovým číslem 91, poslankyně Vostrá. Jedná se o navýšení v kapitole Všeobecná pokladní správa, a sice podpora rozvoje a obnovy obecní infrastruktury a občanské vybavenosti. Je to dotační titul na 300 milionů na základní školy, mateřské školy v působnosti obcí a 300 milionů na nájemní bydlení v působnosti obcí. Je to přesun v kapitole Všeobecná pokladní správa na vrub výdajů na financování programů Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko, paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 274 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 274 přítomných 102, pro 80, proti 9. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 92. Jedná se...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pardon, hlásí se asi k hlasování pan kolega Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Já se omlouvám. Já kontroluji stále ty počty a nezařazení nám zase odešli. Takže já jsem chtěl hlasovat proti, na sjetině mám ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zpochybňujete hlasování, dobře.

 

O návrhu pana poslance Kubíčka o tom, že zápis o výsledku hlasování je v rozporu s jeho vůlí, rozhodneme v hlasování číslo 275. Pardon, já jsem vás všechny odhlásil, znovu se tedy přihlaste svými identifikačními kartami a v hlasování číslo 275 rozhodneme, zda vyhovíme panu poslanci Kubíčkovi, který navrhl hlasování zpochybnit.

Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 275 z přítomných 104 pro 102. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování v položce 91, ano? Stanovisko paní ministryně bylo souhlasné.

Zahájil jsem hlasování 276 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 276 přítomno 107, pro 84, proti 10. Návrh byl přijat. (Hlasy z pléna.)

 

Prosím sněmovnu o klid! A předsedové klubů nechť tedy ujasní počty přítomných. Shodli jsme se na tom, že toto hlasování už nebudeme zpochybňovat, výsledek byl stejný, byť s jinými čísly, ale kolegové a kolegyně už se dostavili do sálu. Předpokládám, že ten počet 106 je teď konečný.

Další návrh, prosím paní zpravodajku.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: V tom případě budeme pokračovat. Je to další návrh, pod pořadovým číslem 92, paní poslankyně Vostrá, jedná se o navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa, opět podpora rozvoje a obnovy obecní infrastruktury, ve výši 200 milionů korun na vrub kapitoly Ministerstva zahraničí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 277 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 277 z přítomných 106 pro 82, proti 11. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 93, poslankyně Vostrá. Je to přesun v kapitole Všeobecná pokladní správa, a sice je to zvýšení v ukazateli - prostě je to zvýšení pro Československý úřad zahraniční o 1 milion korun na vrub vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 278. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 278 z přítomných 106 pro 73, proti 11. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh, pod číslem 94, poslankyně Vostrá. Jedná se o navýšení kapitoly Akademie věd s tím, že to je podpora výzkumu globální změny ve výši 20 milionů korun na vrub kapitoly Technologická agentura.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 279. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 279 přítomných 106, pro 76, proti 12. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pod pořadovým číslem 95, poslankyně Vostrá. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury, a sice o částku 30 milionů korun, instalace epopeje v Moravském Krumlově, a je to na vrub Všeobecné pokladní správy, výdaje na financování programů EU.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 280. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 280: ze 106 přítomných pro 98, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 96, poslankyně Vostrá. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury pro výzkumné centrum archeologie zla, výše 15 milionů korun na vrub Všeobecné pokladní správy, Výdaje na financování programů EU.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 281. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 281: ze 106 přítomných pro 35, proti 14. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh, pod pořadovým číslem 97 pana kolegy Radovana Vícha. Jedná se o přesun v kapitole Ministerstva obrany o částku 7 521 335 000 korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko paní ministryně? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 282. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 282: ze 106 přítomných pro 12, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Pozměňovací návrh pod číslem 98 pana kolegy Radka Holomčíka. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva zemědělství, a sice ostatní výdaje na státní politiku resortu, inspekční kontrolní a výzkumnou činnost a je to přesun v rámci kapitoly, takže z položky podpora agropotravinářského komplexu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 283. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 283: ze 106 přítomných pro 21 poslanec, proti 52. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 99, paní poslankyně Lenka Kozlová a další. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury o částku 5 milionů korun a je to v rámci podpory kulturních aktivit národních (správně: národnostních) menšin a je to v neprospěch kapitoly Státní dluh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 284. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 284: 106 přítomných pro 26, proti 50. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Dalším návrhem, pořadové číslo 100, je pan kolega Lubomír Španěl. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva zemědělství, zkráceně obnova lesů, 20 milionů korun v neprospěch kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 285. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 285: ze 106 přítomných pro 33, proti 56. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 101. Jedná se o přesuny v kapitole Úřadu vlády, navrhovatelka paní Monika Jarošová, v celkovém objemu 10 500 000 korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 286. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 261: 106 přítomných, 10 pro, 67 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh, pod pořadovým číslem 102 paní Moniky Jarošové. Jedná se o navýšení v kapitole Ministerstva zemědělství o částku 37 700 000 na vrub Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva vnitra, Úřadu vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 287. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 287: 106 přítomných, pro 13, proti 76. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 103 pana kolegy Roznera. Týká se navýšení kapitoly Ministerstva kultury na živé umění o 500 milionů korun v neprospěch kapitoly Ministerstva školství a mládeže.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 288. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 288: 106 přítomných, pro 10, proti 69. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 104 pana kolegy Vojtěcha Munzara a Martina Kupky. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva vnitra k podpoře činnosti sborů dobrovolných hasičů 500 milionů korun v neprospěch kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 289. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 289: 105 přítomných, pro 39, proti 46. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 105 pana kolegy Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivany Nevludové. Jedná se o přesuny v kapitole Všeobecná pokladní správa, a sice o navýšení položky prostředky na podporu podnikání o částku 1 259 610 000 v neprospěch položek příspěvky politickým stranám a úhrada volebních nákladů.

Já bych jenom tady chtěla říci, že se jedná o mandatorní výdaje, protože to ukládá zákon. Nicméně necháme to prohlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 290. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 290: z přítomných 106 pro 13, proti 80. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Teď máme pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 106, opět pan kolega Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, opět přesuny v kapitole Všeobecná pokladní správa, tentokrát navýšit příspěvky na podporu podnikání o částku 629 805 000 korun, a je to opět na vrub příspěvků politickým stranám, volebních nákladů politickým stranám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě než budeme hlasovat, pan poslanec Dominik Feri se hlásí.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji, pane místopředsedo. V předchozím hlasování jsem hlasoval proti, na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pro záznam. Nyní tedy stanovisko paní ministryně. (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 291. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 291: 106 přítomných, pro 13, proti 73. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 107 pana kolegy Vlastimila Válka. Týká se navýšení kapitoly Ministerstva zdravotnictví, a sice ukazatel výzkum a vývoj ve zdravotnictví o částku 100 milionů korun v neprospěch kapitol Kancelář prezidenta republiky a Úřad vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 292. Ptám se, kdo je pro Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 292, 106 přítomných, pro 30, proti 62. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh má pořadové číslo 108 pana kolegy Radka Kotena. Jde o navýšení kapitoly Státní dluh o částku 111 404 000 (správně: 111 440 000 korun) na vrub kapitoly Ministerstva vnitra.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 293. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 293. 106 přítomných, pro 13, proti 76. Návrh nebyl přijat. Další návrh

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 109 pana kolegy Jana Bartoška a jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva vnitra o částku 300 milionů korun pro sbory dobrovolných hasičů na vrub Všeobecné pokladní správy v ukazateli vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 294. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 294. 106 přítomných, 43 pro, 43 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh máme pod pořadovým číslem 110 pana kolegy Jana Bartoška, nicméně tento návrh zasahuje částkou 5 miliard do vládní rozpočtové rezervy, čímž bychom se dostali pod... vlastně nedostali, prošel pozměňovací návrh, beru zpět, takže budeme hlasovat.

Takže zopakuji o čem, a sice bude to navýšení Ministerstva pro místní rozvoj, a to sice potřeby investic výstavby bydlení, vyrovnání výrazného nesouhlasu (nesouladu) trhu, v neprospěch Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 295. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 295. 106 přítomných, 44 pro, 46 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Návrh pod pořadovým číslem 111 pana kolegy Bartoška. Jedná se opět o navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa, a sice vládní rozpočtová rezerva, určené na humanitární pomoc a podporu Arménské republiky, a je to na vrub kapitoly Ministerstva dopravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 296. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 296. Z přítomných 106 pro 50, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pod číslem 112 pana kolegy Stanislava Juránka, navyšuje kapitolu Ministerstva zemědělství, a sice na pomoc vinařstvím, jejichž podnikání a existenci silně zasáhly dopady v souvislosti s pandemií, o částku 200 milionů korun na vrub Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování 297. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 297. 106 přítomných, 45 pro, 48 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 113 pana kolegy Jakuba Michálka a jedná se o navýšení pro kapitolu Ústavu pro studium totalitních režimů o částku 472 milionů korun a je to na vrub Státního dluhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 298. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 298. 106 přítomných, pro 23, proti 54. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod číslem 114 pana kolegy Petra Dolínka. Jedná se o navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa, a sice akce financované z rozhodnutí Poslanecké sněmovny, výstavba nové základní školy v Městské části Březiněves, částka 150 milionů korun, a je to na vrub kapitoly Státního dluhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 299. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 299. Ze 106 přítomných pro 13, proti 48. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Návrh pod pořadovým číslem 115 pana kolegy Jana Čižinského. Ten navyšuje kapitolu Ministerstva životního prostředí na vrub Ministerstva zemědělství o částku 150 milionů korun.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 300. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 300. Z přítomných 106 pro 32, proti 46. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Dále máme pozměňovací návrh pořadové číslo 116 pana kolegy Jana Čižinského, který navyšuje kapitolu Ministerstva životního prostředí o částku 50 milion korun na vrub Ministerstva zemědělství.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Nesouhlasné.) Zahájil jsem hlasování číslo 301. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 301. 106 přítomných, 32 pro, 48 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Dále máme pozměňovací návrh pod číslem 117 pana kolegy Víta Rakušana a kolegů za STAN. Máme ho ve dvou variantách. Takže nejprve bychom hlasovali o variantě A, tento návrh je navýšit kapitolu Ministerstva spravedlnosti, program protidrogová politika, o 9 milionů korun na vrub kapitoly Kancelář prezidenta republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 302. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 302. 106 přítomných, 31 pro, 59 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Druhá varianta, varianta B, tam je to na stejné účely, ale tentokrát je to částka 4 500 000.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Stanovisko? (Nesouhlasné.) Zahájil jsem hlasování číslo 303. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 303. 106 přítomných, 32 pro, 58 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: A máme ještě třetí variantu na ty samé účely, tentokrát částka 50 tisíc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 304. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 304. 106 přítomných, 30 pro, 62 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní máme pozměňovací návrhy pod číslem 118 pana Víta Rakušana a kolegů z klubu STAN. Máme ho opět v několika variantách. A sice budeme teď hlasovat variantu A, která se týká navýšení kapitoly Ministerstva spravedlnosti za účelem zachování programu prevence protikorupčního jednání ve výši 4 miliony korun a je to na vrub kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 305. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 305, 106 přítomných, 32 pro, 51 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní máme variantu B, kde se jedná o stejné navýšení pro Ministerstvo spravedlnosti o stejnou částku 4 miliony korun, ale tentokrát na vrub kapitoly Kancelář prezidenta republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 306. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 306, 106 přítomných, 33 pro, 59 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní máme pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 119, opět pana kolegy Víta Rakušana a kolegů z klubu STAN. Opět v několika variantách. Takže začneme variantou A a týká se to navýšení kapitoly Ministerstva spravedlnosti, zachování programu podpora rodin osob ve výkonu trestu odnětí svobody. Částka je 1,5 milionu a jde to na vrub kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 307. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 307, 106 přítomných, 34 pro, 48 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Nyní bychom měli mít variantu B, která opět navyšuje Ministerstvo spravedlnosti o částku 1,5 milionu, tentokrát na vrub kapitoly Kancelář prezidenta republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 308. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 308, 106 přítomných, 32 pro, 59 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další pozměňovací návrh je pod pořadovým číslem 120, opět paní kolegyně Kovářová a poslanci klubu STAN. Je to opět v několika variantách. Budeme hlasovat o variantě A, která představuje navýšení kapitoly Ministerstva kultury, a to v položce havarijní program, o 100 milionů korun. Je to na vrub položek ve Všeobecné pokladní správě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 309. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 309, 106 přítomných, 46 pro, 48 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh máme ve variantě B, kde zůstává účel a kapitola, takže navýšení Ministerstva kultury, ale částka je 50 milionů korun a je to opět v neprospěch položek kapitoly Všeobecná pokladní správa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 310. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 310, 106 přítomných, 45 pro, 48 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 121, paní kolegyně Kovářová a poslanci z klubu STAN. Jedná se o navýšení položky (kapitoly) Ministerstvo kultury, týká se to památkových rezervací, městských památkových zón atd. Je to o celkovou částku 100 milionů korun a tato částka by měla jít na vrub jednotlivých položek Všeobecné pokladní správy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko paní ministryně? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 311. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 311, 106 přítomných, 43 pro, 48 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 122, paní kolegyně Věra Kovářová a poslanci klubu STAN. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva kultury o částku 5 milionů korun za účelem financování akcí spojených s výročím 1100 let od zavraždění svaté Ludmily. Je to v neprospěch položek kapitoly Všeobecná pokladní správa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 312. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 312, 106 přítomných, 46 pro, 45 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 123, paní kolegyně Kovářová a poslanci z klubu STAN. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva zemědělství, a sice podpora činnosti potravinových bank, o částku 20 milionů korun a je to v neprospěch kapitoly Všeobecná pokladní správa v položkách této kapitoly.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 313. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 313, 106 přítomných, 47 pro, 42 proti. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh je pod pořadovým číslem 124, opět paní kolegyně Kovářové a poslanců z klubu STAN. Je v několika variantách, takže budeme hlasovat o variantě A. Jedná se o přesun v kapitole Ministerstva dopravy, a sice navýšit položku příspěvek krajům za výpadky na jízdném ve veřejné hromadné dopravě v roce 2020 o částku 1 300 000 000 a bylo by to v neprospěch položky ostatní výdaje spojené s dopravní politikou státu, v tom výdaje ústředního orgánu Ministerstva dopravy bez transferu do zahraničí, kompenzace slev jízdného.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 314. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 314, 106 přítomných, 30 pro, 46 proti. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Teď budeme hlasovat variantu B, to znamená navýšení stejné kapitoly Ministerstva dopravy o stejnou částku, stejnou položku, o 1 300 000 000 korun, ale tentokrát je to částečně přesunem v kapitole Ministerstva obrany, což je ve výši 800 milionů korun a částečným přesunem ze Všeobecné pokladní správy, ze stavebního spoření.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování číslo 315. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 315, ze 106 přítomných, 30 pro, 44 proti. Návrh byl také zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Teď bychom měli mít návrh pod číslem 125 paní kolegyně Kovářové a poslanců klubu STAN, kde by mělo jít o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí v položce aktivní politika zaměstnanosti, celkem 500 000 000 korun na vrub kapitoly a položek Všeobecná pokladní správa, položky stavební spoření, sociální výdaje, náhrady a tak dále, těch položek je tady asi šest. Prostě se to týká položek kapitoly Všeobecné pokladní správy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 316 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 316 106 přítomných, 32 pro, 49 proti. Návrh byl zamítnut. Poslední návrh.

 

Pan kolega Lipavský k hlasování.

 

Poslanec Jan Lipavský: Já se omlouvám. Já se ještě vrátím k hlasování číslo 284. Na sjetině vidím, že je zdržel, přitom jsem hlasoval pro. Hlasování nezpochybňuji, pouze uvádím pro záznam. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní tedy poslední návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Je to předposlední návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nebo předposlední návrh. Ještě je jedna přihláška.

 

Poslanec Petr Třešňák: Já se omlouvám. To bylo už historické hlasování, ale chtěl jsem využít to, když vystupoval kolega Lipavský. U hlasování pořadové číslo 214 mám na sjetině zdržel se, hlasoval jsem pro. Jenom pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Návrh, paní zpravodajko?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Je to pozměňovací návrh pod číslem 126 paní kolegyně Kovářové a poslanců klubu STAN. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj o částku 50 000 000 korun. Je to na vrub položek Všeobecná pokladní správa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 317. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 317 z přítomných 106 35 pro, 48 proti. Návrh byl zamítnut.

 

Pan kolega Dolínek ještě k hlasování.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Já nebudu zpochybňovat hlasování. Pouze pro záznam: v hlasování pořadové číslo 277 mám uvedeno ve sjetině ano, ale já jsem se zdržel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Paní zpravodajko, máme před sebou poslední návrh?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Ano, podle mých poznámek bychom měli hlasovat o posledním pozměňovacím návrhu, který předložil pan kolega Pavel Juříček. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh v neprospěch kapitol Kancelář veřejného ochránce práv, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, a to v celkové částce 1 080 000 000.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 318 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 318 ze 106 přítomných pro 3, proti 46. Návrh byl zamítnut.

 

Byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Podle mých poznámek jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, paní zpravodajko. Před závěrečným hlasováním se s přednostním právem přihlásil nejdříve pan předseda Marian Jurečka, poté paní poslankyně Pekarová Adamová a další. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní ministryně, páni ministři, kolegyně, kolegové, musím říct, že mi tady teď chybí, aby před tím závěrečným hlasováním vystoupil premiér, protože já jsem ho opakovaně sledoval od počátku, kdy byl premiér, od toho, kdy se napsalo programové prohlášení vlády, kde jasně zazněl závazek této vlády, že chce zvyšovat rozpočet na obranu a rozpočet Ministerstva obrany, toto deklaroval premiér opakovaně na různých zahraničních fórech, naposledy ještě letos v září říkal, že toto bere jako vážný závazek. A teď tady byl před půl hodinou prohlasován pozměňovací návrh komunistů, který bere těch 10 miliard korun, který celou tuto prioritu, o které premiér, vláda a ministři vlády mluvili, hází vlastně do koše.

A to není závazek, který máme plnit my vůči někomu v NATO, to je závazek, který máme plnit my vůči sobě, svým občanům, naší bezpečnosti naší České republiky. A dlouhodobě se ví, a kdo jste lidé, kteří sledujete dění v armádě, v tomto rezortu, máte tam třeba své příbuzné, já je tam třeba mám, a vidíme, s čím se potýkají, s jakou technikou, s jakou výbavou musí pracovat, mnohdy desítky let starou z minulého století, a tady projde takovýto pozměňovací návrh. A kde je hlas sociálních demokratů, kdy tady pan kolega Onderka ještě před třemi dny říkal, že to je pro ČSSD nepřijatelné na něco takového přistoupit? Já mám pocit, že tady se vyměnily role, že tady je vláda v koalici ANO a komunisté a ještě nějakým způsobem kvazipodporovaná sociálními demokraty. Musím říct, že s tímto máme my za KDU-ČSL zásadní problém. Přijde nám to jako neuvěřitelně nedůstojné handlování.

Já vím, že tady asi včera v noci zazněla dohoda: převedeme to do vládní rozpočtové rezervy, a pak to v průběhu roku možná té armádě vrátíme, ale přináší to obrovskou nejistotu v tom, jak ten rezort má plánovat, jakým způsobem efektivně připravovat zakázky tak, aby to bylo i úsporné z pohledu daňového poplatníka. A to je ten handl, který si myslím, že tady nepatří, a nepatří tady do situace, kdy jsme třicet let od toho, kdy tady komunisté přestali vládnout.

A pak musím říct, že mě mrzí i takové ty návrhy, nebo ten jeden, který byl podpořen, na dofinancování sociálních služeb, protože se ví, že to nestačí. Byl tady návrh kolegy Kaňkovského nebo některých dalších, kteří říkali: dejme tam tu adekvátní částku, která tam opravdu objektivně chybí. Ale to neprošlo. Takže se to udělá jako napůl, napůl se najde řešení, aby to pěkně vypadalo, ale řešením to není.

Takovýto rozpočet my fakt nemůžeme podpořit, říkal jsem to na začátku, a navíc se vůbec nezakládá na reálných datech i toho, co nás čeká ještě v legislativě do konce tohoto roku. Ale nerozumím tomu, proč tady sociální demokraté před třemi dny říkali, že je to neakceptovatelné, že na to nepřistoupí, a teď zase za pár minut pro ten rozpočet zvednou ruce.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké dopoledne. A nyní tady mám přednostní práva, takže v pořadí vystoupí paní předsedkyně Adamová Pekarová, dále pan předseda Kalousek a dále pan předseda a místopředseda Sněmovny Filip. Takže paní poslankyně, máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, to, čeho jsme tady svědky dnes, není jenom ten handl a finta, kterou tady vládní koalice s komunisty sehrává, vládní koalice, která drží už jenom silou posledních zbytků vůle, ale je to ohromný symbol a gesto vůči všem těm, kteří v armádě i v tomto těžkém roce pomáhají a doslova a do písmene vám, milá vládo, mnohokrát vytrhli trn z paty.

Kdo to byl, kdo byl povolán ve chvíli, kdy byla nákaza na jaře v mnohých sociálních službách? Armáda! Kdo to byl, kdo pomohl, když vám přestalo fungovat trasování a hygienické stanice nestíhaly? Kdo byl povolán na to, aby zastoupil tuto roli? No byli to opět příslušníci Armády České republiky. A mnohé další příklady by se daly za rok 2020 ukázat. Prostě teď jste vůči nim udělali to nejhloupější možné gesto místo díků, které bychom jim měli dávat. A já jim je tímto prostřednictvím dávat chci a poděkovat nejenom za to, jakou roli plní právě v koronakrizi, ale obecně při obraně naší země, na všech misích, kterých se účastní, a tak dál. Tak místo toho jim teď jejich rozpočet zkrátíte. Ano, asi dojde k tomu, že během následujících měsíců dojde k té fintě, že se vrátí, ale měli byste se stydět. A zejména by se měli stydět poslanci ČSSD, kteří ještě před pár dny tvrdili, jak je to pro ně naprosto nepřekročitelné, a tady jako jeden muž a žena hlasovali pro takovýto návrh.

Naše stanovisko se nijak nezměnilo. Naše stanovisko by bylo jiné, kdyby tady prošly naše pozměňovací návrhy, které byly mnohé velmi rozumné. Ale s tímhle se smířit nejde ani z hlediska symboliky, ani z hlediska těch gest. Já se za toto vaše hlasování hluboce omlouvám i armádě a všem jejím příslušníkům, protože to, co jste udělali, je plivnutí do tváře.

S naším stanoviskem klubu ještě vystoupí pan Kalousek.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s přednostním právem předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a připraví se místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. Takže máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Dámy a pánové, poslanecký klub TOP 09 nemůže podpořit vládní návrh státního rozpočtu ve třetím čtení, a to bez ohledu na to, jak se hlasovalo o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Řadu z nich jsme podporovali, řadu z nich ne, ale to zásadní stanovisko naše znělo od samého začátku, že v těch základních ukazatelích, které Sněmovna - zákon o státním rozpočtu - schválila v prvním čtení, tedy příjmy, výdaje a saldo, které pak už nelze v dalším projednávání měnit, tak v těchto základních ukazatelích to bylo neopravitelné jakýmikoliv pozměňovacími návrhy.

Včera a předevčírem, když nás pan premiér přesvědčoval, že bychom měli jakýmkoliv způsobem, rukama či nohama, umožnit schválení tohoto rozpočtu, tak jsem si mu dovolil připomenout, že má dva měsíce zpoždění. O tom rozpočtu se totiž nerozhoduje teď, o tom se zásadním způsobem rozhoduje v prvním čtení, když se schvalují ony příjmy a výdaje. Je to, jako když pečete dort. Upečete korpus a teď na ten korpus můžete nějaké ozdoby přidat, nebo nějaké odebrat, ale když zkazíte ten korpus, když se vám nepovede, tak jakékoliv zdobení nemůže z toho udělat dobrý dort. Chcete-li dobrý dort, musíte upéct nový korpus.

My jsme při tom prvním čtení navrhovali přepracování těch základních ukazatelů. Říkali jsme i jak a byli jsme ochotni o nich diskutovat. Zrovna tak i v tomto případě jsme byli ochotni diskutovat a snažit se dohodnout o ukazatelích nového rozpočtu, kdyby tento rozpočet schválen nebyl, protože se s ním nic jiného dělat nedá. To je mrtvý materiál a už dávno měl být v odpadkovém koši a už dávno jsme měli společně pracovat na novém rozpočtu. Jeho příjmy jsou zcela mimo ekonomickou realitu. Opravdu mimo ekonomickou realitu, a to nemluvím ani o pravděpodobném záseku, který se Sněmovna chystá udělat v úterý z daňového balíčku. Ale i kdybych bral stávající legislativu, tak ty příjmy, které vycházejí ze zářijové prognózy, naprosto neodpovídají tomu, co nás čeká v příštím roce, a všichni to víme. Jenom když porovnáme listopadovou prognózu České národní banky s tou zářijovou prognózou, na které je postaven rozpočet, tak víme, že ty příjmy jsou v propadu minimálně o 40 miliard, spíše se domnívám, že o padesát.

Na výdajové straně se rozpočet vůbec nechová, jako by celá země nemusela šetřit na věcech zbytných. Dobře víte, že jsme podporovali vládu v řadě programů, které podporují podnikatele, kteří jsou restriktivním způsobem zasaženi protiepidemickými opatřeními, ale to není ten hlavní problém státního rozpočtu. Hlavní problém státního rozpočtu jsou mandatorní a kvazimandatorní výdaje, které rostou neuvěřitelným tempem a budou v tomhle rozpočtu přesahovat 80 % příjmů. To je neudržitelná rozpočtová politika, kterou tahle vláda bohužel dělá už řadu let. A k tomu občas pronese, že snižuje dluh.

K tomu já nikdy nezapomenu říct, že vláda ANO a ČSSD za všechna léta svého vládnutí sama svým aktivním působením nesnížila dluh ani o korunu. Ano, dluh se snižoval poměrně vůči HDP díky dobrému hospodářskému růstu, ale aktivní kroky vlády ke snížení strukturálního deficitu nebo snížení dluhu nebyly žádné. Buď bylo to fiskální úsilí neutrální, nebo bylo negativní. To znamená, vláda ještě v letech 2018 a 2019 úmyslně zhoršovala tu situaci, vědomě. To je to negativní fiskální úsilí. V letech 2015, 2016, 2017 bylo to úsilí neutrální, to znamená, nepomohlo a neublížilo. Ale ani v jednom roce nesnížila dluh. A kdykoliv to kdokoliv, jakýkoliv člověk říká, snižovali jsme dluh, tak prostě nemluví pravdu a já odkazuji na materiály Ministerstva financí, kde se to v každém roce můžeme dočíst, co pro to udělali. Nic, anebo to zhoršili.

To je rozpočtová politika, která vede naši zemi, a dostaneme se k tomu v následujícím materiálu, ve střednědobém výhledu, do téměř bezvýchodné situace před demografickou krizí, před kterou už stojíme. Není možné něco takového podpořit a vzít za to zodpovědnost.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip, připraví se předseda klubu SPD Radim Fiala a jménem klubu vystoupí také pan poslanec Skopeček za ODS. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, víte, rozumím vyjádření pana předsedy Kalouska, který má jiný ekonomický názor, než má současná vláda. Nerozumím ale vůbec farizejskému vystoupení jak předsedy Jurečky, tak paní Pekarové Adamové. Tak vy jste tady navrhli přesuny v řádu stamiliard korun, podpořili jste jenom ty programy, které se týkaly výdajů, a to ještě výdajů pouze těch, kteří jsou podnikatelé, zaměstnávají, ale podpora těch, kteří pracují za mzdu, ta tady byla minimální od vás v tom minulém období, po celý rok té pandemie. A vy tady chcete vyčítat, že Komunistická strana Čech a Moravy přesunula z Ministerstva obrany 10 miliard do rezervy, vládní rozpočtové rezervy, abychom mohli případně financovat - a já jsem to tady říkal ve svém vystoupení - vojáky, policisty, hasiče, kteří budou pomáhat zdravotníkům? To chcete vyčítat? Takové farizejství, něco tak odporného už jsem dlouho neslyšel! Protože řekněme si to úplně na rovinu, nikdo tady nebere jedinou korunu těm, kteří pracují s tou pandemií, která je celosvětová, zahrnuje opravdu výrazné snížení ekonomiky všech států Evropy, a dokonce téměř na celém světě. Říkám téměř, protože některé státy se s tím vypořádaly.

Ale vy mi tady chcete vyčítat z ideologických důvodů návrh, který posiluje a rozvazuje ruce vládě k tomu, aby mohla řešit tu pandemickou krizi? Vy si opravdu myslíte, že ti lidé jsou tak hloupí, že vám to uvěří? Že si nespočítají, že jedna a jedna jsou dvě? Já jsem to tady říkal při tom svém projevu, že je možné, že se to vrátí do kapitoly Ministerstva obrany, ale ne na nákup toho nebo onoho, ale na to, že ti vojáci budou muset sloužit za ty zdravotníky, ať už za lékaře, nebo za zdravotní sestry. Ale to se vám to krásně vykřikuje, když si myslíte, že jsou lidé hlupáci. Lidé hlupáci nejsou, oni to dobře pochopili, co jsme udělali, a ano, já mám jedinou obavu, že vláda se rozhodne, že to nedá na řešení pandemické krize a že to dá zpátky do nákupu vojenské techniky. Ale ten nákup vojenské techniky není pro rok 2021. Není! Všichni víte, všichni, jak jste tady o tom hovořili, dobře víte, že ten nákup se odehrává nejdříve od roku 2022 do roku 2026.

Co to tady vykládáte? Vy si opravdu myslíte, že ti lidé nepochopí, o co jde? Přestaňte s tím! Celou dobu roku 2020 jste tady jenom se snažili rozvrátit ten postup české společnosti k tomu, aby překonala tu krizi. Pokaždé, kdykoliv jsme tady hovořili o tom, jestli bude, nebo nebude nouzový stav, jste hovořili o tom, jako by nebylo důležité, jaká je ochrana zdraví občanů, jestli je cena života taková, že se musíme vzdát toho nebo onoho, té nebo oné možnosti jít do restaurace, nebo nejít do restaurace. A to nezpochybňuji ty ekonomické dopady právě na ty, kteří podnikají v tomto oboru. Ale tohle přeci není normální. Buď si tedy uvědomíme, v jaké jsme situaci, a když mluvíme o krizi, tak tu krizi bereme tak, že existuje nějaká hierarchie hodnot. A pro mě je opravdu život a zdraví občanů nejvyšší hodnota. Nejvyšší hodnota! A proto jsme na tom tak trvali.

A není to nic, co by poškozovalo Českou republiku v zahraničí, není to nic, co by snad znamenalo neplnění závazků z mezinárodních smluv. To Komunistická strana Čech a Moravy nikdy neudělala za 30 let, že bychom udělali krok, který by znamenal, že nebudeme plnit mezinárodněprávní závazky. To, že někteří to tady rádi obcházejí a krásně hovoří, ale nejsou ochotni přijmout, že z toho závazku také vyplývá nějaká povinnost vůči nám a že si musíme přiznat, kde stojíme, to je realita. Ale nezlobte se na mě, já nehodlám mlčet k tomu, že tady obviňujete Komunistickou stranu Čech a Moravy, že by snad zneschopnila armádu. To přece není pravda. Je-li dnes Armáda České republiky bojeschopná, co udělá nebojeschopnou armádou prvního ledna? To, že neobjednáme nebo nezaplatíme zálohu na dodávku, která bude realizována v roce 2024? Nedělejte si ze mě legraci. Ale hlavně si nedělejte legraci z těch občanů České republiky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a připraví se pan poslanec Jan Skopeček. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já bych chtěl k těm pozměňovacím návrhům říci za hnutí SPD, že jsme se nestali součástí žádných dohod, že o každém pozměňovacím návrhu jsme hlasovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí tak, aby ty pozměňovací návrhy pomohly lidem, občanům. To pro nás bylo nejdůležitější. Koneckonců mohu říci, že ani ty pozměňovací návrhy pro nás nebyly to hlavní. To hlavní opravdu bylo, jak byl rozpočet sestaven a prohlasován už v prvním čtení. Považujeme příjmy, které jsou v rozpočtu, za fikci, za nadhodnocený ekonomický růst, to znamená, že i ty příjmy, které jsou v tom rozpočtu, jsou podle našeho názoru nadhodnocené. Ale co je nejdůležitější, je ten obrovský deficit, který budeme v tomto rozpočtu hlasovat, který se dle mého názoru ještě v dalších opravách tohoto rozpočtu zvýší. Jsem přesvědčen o tom, že takto v dalších letech nelze hospodařit. Nemůžeme přece během dvou let udělat bilionový dluh. Jak to bude v dalších letech?

Každá vláda, která vznikne po podzimních parlamentních volbách, bude muset udělat celkovou rekonstrukci, inventuru, komplexní inventuru státního rozpočtu. Nejde hospodařit s půlbilionovými deficity státních rozpočtů. To je to nejdůležitější proč hnutí SPD tento návrh rozpočtu nepodpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych tedy ale požádal, ano, aby paní poslankyně Černochová opustila na chvilku sál, protože má přednostní právo a nejsme v rozpravě, takže tím pádem vy teď, pane poslanče Skopečku, hovoříte jménem klubu.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Přednesu stanovisko klubu. ODS rozpočet, tak jak byl navržený, i po hlasování o pozměňovacích návrzích samozřejmě nepodpoří. Považujeme ho za zoufale špatný rozpočet, a to jak kvůli jeho struktuře, tak kvůli rekordnímu schodku, který přinese rekordní nárůst zadlužení, které budou splácet ještě děti našich dětí. K takovéto rozpočtové nezodpovědnosti se určitě nepřidáme.

Vláda nebyla schopná ušetřit korunu provozních výdajů, a to ani v samotném návrhu, ani při hlasování o těchto pozměňujících návrzích. Jen připomenu, že občanští demokraté navrhli více jak 81 miliard korun zejména provozních výdajů. Neškrtali jsme nic na investicích, neškrtali jsme nic na rozvoji České republiky. Škrtali jsme tam, kde si myslíme, že to je správné, to znamená na straně státu, který má šetřit.

Vládní koalice a komunisté žádné tyto úspory neodhlasovali. Místo toho udělali faul na armádu, faul na investiční výdaje v oblasti armády v nejméně vhodný okamžik. My se k tomuto faulu určitě nepřidáme a i to je jeden z důvodů, proč budeme hlasovat proti rozpočtu. Vládní koalice, která se rozpadá, viděli jsme to i na daňovém balíčku, je zkrátka schopna udělat tento faul na armádě, jen aby si udržela svá vládní křesla. O nic jiného tu již nejde. Je to záchrana vládních křesel na poslední rok, protože vládní koalice se rozpadá a tohle byl jen poslední záchranný krok k tomu, aby to ještě do toho roku, do těch voleb, vydrželo.

Takže ODS tento rozpočet nepodpoří a všechny rozumné, kteří nechtějí zadlužit děti našich dětí, prosím, aby se k tomuto postoji přidali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní zde mám dvě přednostní práva, takže vystoupí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a připraví se předsedkyně TOP 09, paní poslankyně Pekarová Adamová. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji vám. Já se musím ohradit a reagovat na to, co tady řekl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Pane místopředsedo prostřednictvím pana předsedajícího, já se tady musím zastat pana premiéra. Nedělejte z premiéra a předsedy vlády České republiky blbce, prosím vás. Protože pan premiér před pěti dny naprosto jednoznačně pro rozhovor pro Novinky.cz řekl, že on na takovýto škrt nepřistoupí. Jasně řekl: "Nevidím pro to důvod, nepřistoupím na to, abychom se zachovali stejně jako předchozí vlády, které jakmile přišla krize, sebraly peníze armádě." Teď poslouchejte pane místopředsedo: "Naši vojáci byli a jsou naprosto klíčoví pro boj s epidemií a v dnešním nestabilním světě potřebujeme špičkovou techniku, to je investice do naší bezpečnosti."

Takže prosím pěkně, nevystavujte takové dehonestaci pana premiéra v takovéto situaci, kdy premiér tady jezdí po světě, říká to i představitelům armády, že tady chce postupně zvyšovat rozpočet na obranu této země, protože to je naše bezpečnost naše. Není to jen otázka epidemie, ale je to otázka boje s terorismem a s hybridními hrozbami, i které nás ohrožují ze strany Ruska a Číny. A chápu, že tohle se komunistům nelíbí. S tím komunisté mají dlouhodobě problém. Ale z hlediska občanů České republiky a naší bezpečnosti jsou tyto věci důležité sále. Hrozba terorismu je tady pořád, vidíme ji napříč Evropou a je potřeba umět s terorismem bojovat. I jasně, jednoznačně se vyjádřil generál Opata a ten řekl: "Armáda splní úkoly, a hned se stane obětí škrtů. K politice se nikdy nevyjadřujeme, a proto naši frustraci není slyšet. Poslední pokus sebrat armádě deset miliard je ale přímý útok na bezpečnost země." To říká generál Opata. A pokud se nepletu, i prezident, který je nejvyšším náčelníkem ozbrojených sil v České republice, také opakoval to, že chce, aby se rozpočet armády nesnižoval, neškrtal, ale aby tady byla armáda, která je dobře zabezpečena a dobře vybavena ve prospěch občanů České republiky.

A dovolím se také ohradit vůči vašim nehorázným lžím, které jste tady řekl na adresu nejen KDU-ČSL, ale i ostatních. Jsem schopen tady na příkladu desítek pozměňujících návrhů a předložených návrhů zákona ukázat, že v posledních měsících tady strany opozice předkládaly konstruktivní návrhy na pomoc našim občanům při zvládnutí epidemie, na pomoc v oblasti ochrany před insolvencemi, na pomoc při zvyšování ošetřovného, dokonce i některé tyto návrhy jste prohlasovali z naší dílny vy komunisté, díky za to. Byly tady návrhy, které se týkaly podpory podnikatelů, lidí na dohodách a tak dále, mohl bych pokračovat dlouhým výčtem. Takže nelžete tady z tohoto místa, že my jsme tady nepřispívali k tomu, aby se tato pandemická situace s obrovskými dopady na ekonomiku nemohla zvládnout. Dělali jsme to, děláme to a dělat to budeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí paní poslankyně Pekarová Adamová a ještě předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Tak prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Na slova pana místopředsedy Filipa prostřednictvím předsedajícího si dovolím reagovat velmi stručně a jasně citací generála Františka Fajtla. "Komunisté? Co slovo, to lež. Co čin, to zločin."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Zatím je to poslední přihláška. Upozorňuji, hovoří jen přednostní práva. Tak, prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pár poznámek před hlasováním k rozpočtu.

Tento rozpočet není možné z mnoha důvodů podpořit. Já řeknu dva důvody. První, že ten rozpočet, tak jak je sestaven, tak je lživý. Zcela neodpovídá realitě. Vláda přichází s tím, že bude si půjčovat 320 mld. Ale to není pravda, paní ministryně. Už teď víte, že ten rozpočet byl sestavován s prognózou růstu HDP přes 3,5 %. Poslední odhad ČNB, co vím, počítá s růstem kolem 1,7 % HDP. Už teď víme, předtím než kdokoli z vás zvedne ruku, že v rozpočtu chybí tímto 50, 60 mld.

Druhá věc. V případě, že bude prohlasován daňový balíček, zvýší se schodek státního rozpočtu o dalších 100 mld. Takže v ten moment jsme na nějakých 470 mld.

Další věc. Rozpočet zcela nepočítá se zásadními kompenzacemi pro podnikatele pro případ třetí vlny. To je ten důvod, proč nelze rozpočet podpořit. Protože vy neříkáte lidem pravdu. Tím rozpočtem, který chcete schválit, vědomě posouváte ten rozpočet do lepších čísel, do lepší podoby, než realita české ekonomiky skutečně odpovídá.

A k té armádě. Komunisti, kolegové, prostřednictvím pana místopředsedy, vy jste mě nepřekvapili. Vy máte jasnou linku, vám vadí naše členství v NATO, vám vadí naše členství v Evropské unii. Já to vím, jste tím čitelní, srozumitelní. Já to chápu. Nesouhlasím s tím, ale chápu. Těch 10 mld. v rámci stávajícího rozpočtu, a teď mi odpusťte to zjednodušení, nejsou žádné peníze, to není o těch penězích, to je o tom symbolu, že vy jste přinutili tuto vládu, aby na naše spojence v NATO ukázala dlouhý nos. Vy jste přinutili tuto vládu, aby naši spojenci se začali ptát, co se v té republice děje. Tato vláda ustupuje komunistům, tato vláda ustupuje našim spojeneckým závazkům, a kudy se bude vlastně ubírat budoucnost České republiky. To je o těch penězích, to je o těch 10 mld. A řešení zde bylo, ne že nebylo. Jenom to chtělo větší ochotu vlády se o věcech bavit včas, srozumitelně a smysluplně.

A to, že se peníze převedou případně, řekněme, do rezervního fondu, a to, co zde říkal pan místopředseda Filip, že má obavu, že se potom třeba té armádě vrátí, to je jeho obava. Ale v tom případě se zde jedná o další lež této vlády a případnou další lež komunistické strany, protože buď si dojednáte jasné podmínky a řeknete, ta armáda těch 10 mld. mít nebude a je to naše podmínka, anebo zcela vědomě lžete svým voličům, děláte hru, abyste se ukázali, jakým způsobem držíte svoji stranickou linku a jasné přesvědčení, vymezení se vůči NATO, anebo je to jenom nabílo natřený hrob, který říká: My jsme to dokázali, ale už dopředu víme, že to je pouze symbolické, protože se to té armádě vrátí.

A stejně tak je to hra i ze strany hnutí ANO, která říká: My vám vlastně tak jako ustoupíme napůl. Princezna Koloběžka první, oblečená - neoblečená. Vezmeme to, vrátíme to. Je to vlastně jenom hra. A nezbývá mi, než se ptát: Co je tedy skutečnost? Co je tato vláda? Co je přesvědčení této vlády? Kudy tato vláda jde? Je banda obchodníků, kteří kšeftují, anebo je to skutečně vláda, která zemi řídí? Úměrně tomu, jakým způsobem nezvládáte pandemickou krizi, úměrně tomu, jakým způsobem nezvládáte přípravu na očkování, úměrně tomu, že jiné země už připravují a mají strategii očkování, vy řešíte státního zmocněnce a jste ve zpoždění minimálně dvou měsíců. To je tato vláda, to je realita. Nežijete v realitě, jste odtrženi od obyčejných lidí, jste odtrženi od běžného života. Hrajete si tady svoje hry a neřídíte tuto zemi. To je vaše zodpovědnost.

Tato země potřebuje vládu, která vrátí důvěru občanům, že se vláda dokáže o lidi postarat. Tato vláda je špatná vláda, o lidi se nestará a já pevně věřím, že v těch podzimních volbách to lidi této vládě sečtou a že skončíte, protože neřídíte tuto zemi. A i rozpočtem, který chcete schválit, lidem lžete. To, co je na tom nejhorší, že poškozujete běžné lidi, lidem nepomáháte, uvrhujete tuto zemi do větší bídy a zrazujete nás v očích spojenců. To je špatně. Potřebujeme vládu, která tuto zemi vrátí zpátky směrem k Evropské unii a k našim spojencům.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S přednostním právem se přihlásil ministr vnitra, předseda ČSSD Jan Hamáček. Zatím je to poslední přihláška. A hlásí se také pan premiér Andrej Babiš. Prosím, prosím pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, toto samozřejmě vzhledem k vývoji situace je očekávatelná debata a očekávatelný obsah vystoupení kolegů z pravice. Ta situace samozřejmě není jednoduchá. A určitě by každý z nás uvítal, kdyby to rozhodování, před kterým jsme stáli, bylo jednodušší. Ale mě tady fascinuje ten zájem kolegů z pravice o obranyschopnost České republiky a to napadání sociální demokracie, jak to s tou obranou myslí špatně a jak jsme my ti, kteří tady destruujeme obranu. Tak jenom pár čísel. Víte, ono je dobré, když už jsme ty tradiční politické strany, tak je dobré, že se můžeme otočit a podívat se, co je za námi.

Sociální demokracie, když končila ve vládě Jiřího Paroubka, tak ten vojenský rozpočet byl lehce pod 2 %, nějakých 1,7. Pak nastoupila pravice a různě se tam střídali, to si nemusíme teď vyjmenovávat, a tak dbali o tu obranyschopnost České republiky a tak jim ležel na srdci osud naší armády, až nastoupila zase vláda sociální demokracie a vyfasovali jsme vojenský rozpočet 0,9. A od té doby společně s hnutím ANO, protože od té doby to byly koaliční vlády, se postupně snažíme ten vojenský rozpočet navyšovat. A stanovili jsme si cíl 1,4. Já věřím, že v příštím roce to 1,4 prostě bude. Já chápu, že se to hodí. Ale výhoda je v tom, že my na rozdíl od vás můžeme ukázat, že jsme za tu armádu nebojovali jenom pusou, ale konkrétními činy. A to plánuji i do budoucna.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Teď vás tady mám přihlášených víc, takže to přečtu. Teď vystoupí premiér Andrej Babiš, následně vystoupí v zastoupení klubu ... no, ale vy tady máte předsedu klubu Miroslava Kalouska a teď nejsme v rozpravě, takže jdou jenom přednostní práva. Takže v okamžiku, že klub tady má někoho s přednostním právem, jo STAN, pardon, omlouvám se, já jsem si vás popletl s TOP 09, protože se mi tam pomíchalo. Omlouvám se, to bylo trošku nevhodné, omlouvám se. Takže ano, paní Kovářová ze STAN a dále v zastoupení klubu ODS poslankyně Černochová.

Pane premiére, máte slovo. Omlouvám se ještě jednou.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Dobrý den. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, ráno jsem strávil v Ústřední vojenské nemocnici, protože řešíme samozřejmě to nejdůležitější, co naši zemi čeká, a to je očkování našich lidí, našich spoluobčanů, abychom ukončili toto trauma s pandemií COVID-19. Přišel jsem pozdě, já se omlouvám. Nestačím se divit, co se tady děje. Skutečně nerozumím těm vystoupením.

Já nechápu, proč pan Bartošek mluví o bandě obchodníků. Já nevím, koho tím myslí. Kdo je ta banka obchodníků? Já tomu nerozumím. Vláda je banda obchodníků? Já jsem si vás dovolil požádat, jestli byste přece jen - to bylo ještě tento týden - nezvážili podporu rozpočtu tím, že byste ho nechali projít a že byste opustili místnost. To jste se strašně urazili. Tak ještě kolegové mi vyčetli, že takhle politici nemluví, že to musím říkat nějak jinak, že, pane kolego. Já to stále neumím, tu politiku. Ale označovat vládu za bandu obchodníků, to je fakt neuvěřitelné.

A pane poslanče, vy jste měli ministry obrany, ne? Pan Baudyš, Holáň, Výborný. Byli tam šest let, potom tam byla paní Parkanová tři roky. Za KDU-ČSL tam byl takový známý náměstek, famózní náměstek. Ten byl slavný. A mohl bych tady dlouho mluvit, co tam pan náměstek udělal, na té armádě. Zlikvidoval i to, co bylo dobré, i když to bylo ruské. A naše tanky byly skvělé, vyráběli jsme tanky, byly úžasné. A potom tam byli další, i ODS měla své ministry. Jeden z těch ministrů pronajal ten sklad ve Vrběticích, potom to tam dvakrát bouchlo, stálo nás to miliardu. A já se ptám, co jste tam vlastně udělali, v tom resortu? Různé vyšetřovačky, korupce, různé podivné zakázky. (Ministryně Schillerová podává premiérovi list papíru.) Já to mám, paní ministryně, já tady mám skvělý graf.

Pan místopředseda vlády mluvil o procentech HDP, já budu mluvit v částkách, možná to bude lepší. Takže v 2009 šlo do resortu obrany 56 mld., a když jsem se stal ministrem financí v roce 2014, tak jsme po vás zdědili rozpočet 42. Takže 56 minus 42 - 14 mld., ne? To jste se vymlouvali na krizi. Ale tahle krize, pandemie, je podstatně horší než krize Lehman Brothers. Tak o čem vlastně tady mluvíte prosím vás? Vy jste vzali armádě 14 mld. a od roku 2014, kdy byl ten rozpočet, který jste dělali vy, jsme zdědili 42, tak ten rozpočet na rok 2021 je 85,3 mld. Takže jaký je to rozdíl? 43,3 mld. plus! 100 % plus. Tak o čem tady mluvíte, pane Bartošek? O čem mluvíte? Co udělali ti vaši ministři, ten váš famózní náměstek, který tady mluví tu drzost o zadlužení, když nasekal dluhy 690 mld.? Vždyť policisté neměli ani na benzin! Vzali jste prachy důchodcům! vzali jste prachy všem! Tak co tady vykládáte?

My jsme za vámi přišli a pěkně jsme požádali o vaši podporu. Vy jste nás vyhnali. Vysvětlovala vám paní Schillerová, co to znamená rozpočtové provizorium. Vy tady mluvíte o kompenzacích podnikatelům? Ano, my jsme rozhodli 10 mld že dostanou. To schválila naše vláda. A když bude provizorium, tak je nedostanou. Takže já tomu nerozumím, co vlastně vy tady vykládáte o armádě.

My za hnutí ANO postupně obnovujeme armádě tu ruskou výzbroj. A pan ministr Metnar, který byl nejvíc odvážný z našich ministrů, ne všichni byli také odvážní, nakoupil za 55 mld. A armáda se nikdy neměla tak dobře jako za nás, za hnutí ANO ve vládě. Můžeme se podívat na počet vojáků, mají bianko šek, o kolik stouply platy vojáků. Nemám tady ten graf, nestíhám, nejsem připraven, řeklo se, že se bude hlasovat 14.30. Ještě jsem chtěl řešit to očkování. Takže to vám můžu ukázat, jak dramaticky jsme navýšili platy vojáků, jak jsme obnovili. Takže proč nám tady vykládáte o armádě? Jsem absolutně šokován těmi vystoupeními. Pan Bartošek mluví - banda obchodníků. Co to je jako? Fakt tomu nerozumím.

Já znovu opakuju, že jsme se snažili vám vysvětlit, že jsme menšinová vláda a menšinová vláda zkrátka bez podpory někoho jiného není schopna prosadit rozpočet. Není. Takže pro nás to byla jediná šance, jak řešit ten rozpočet, který by samozřejmě, kdyby nebyl schválen, a dostaneme se do rozpočtového provizoria, tak je to katastrofa. Absolutní katastrofa. A vám nevadí, že bychom nenavýšili platy učitelům, že bychom omezili investice, že bychom nemohli podporovat kompenzace. Tak já tomu fakt nerozumím.

A já chci jenom ujistit armádu - a navštívil jsem x-krát naše vojáky na různých místech České republiky. A oni vědí, že za nimi stojím a vždycky jsem stál, že zkrátka armáda o ty peníze nepřijde. Že zkrátka tady je nějaký návrh řešit ty peníze pro armádu v jiné struktuře a v jiném čase. Takže tady ta vaše vystoupení, jak vy máte starost o armádu... No a když jste měli ty ministry obrany, tak co jste pro ně udělali? Vůbec nic. Jenom aféry, vyšetřovačky a zastaralé vybavení naší armády, že jsme se nezbavili té výzbroje. Ty uazy. V Táboře je uaz, technický průkaz 1. ledna 1980, takže má 40 let ten uaz. Když nám armáda pomáhala v rámci pandemie, tak jezdili těmi uazy i na hranice, dva uazy tam zůstaly, protože mají 40 let. Tak teď budou mít nové toyoty díky nám, 1 500 nebo nevím kolik, Metnar tu není.

Takže prosím vás, o čem tady vykládáte? Já fakt jsem z toho tak šokován, z těch vašich vystoupení, a fakt tomu nerozumím. A vlastně tomu rozumím, to je ta politika, jak mi vyčítá tady pan Faltýnek, kterou jsem se nenaučil, protože mluvím normálně, mluvím pravdivě a mluvím stejně s vámi, nebo tady, nebo na média atd.

Takže se přesunou peníze z rozpočtu obrany do rozpočtové rezervy, jsou tam dočasně a samozřejmě o ty peníze armáda nepřijde. Takže mě mrzí ta vaše vystoupení. My jsme se snažili vás přesvědčit, nechali jste nás v tom, zneužíváte to samozřejmě. A co na to říct? Samozřejmě můžeme se tady bavit o deficitu, který je... Ano, je velký deficit, ale bude třináctkrát menší než v Německu. My jsme dali na pandemii 241 mld. Takže já myslím, že všichni vědí, že zkrátka děláme ta opatření, děláme to v prospěch lidí, že je to nejhorší rok v historii naší samostatné země. A samozřejmě ty vaše návrhy - 81 mld. provozních výdajů. No věřte mi, že my s paní Schillerovou se snažíme snižovat ty provozní výdaje. Ale 81 mld. tam rozhodně není, jsou to všechno fantasmagorie.

A já jenom znovu opakuju, že když skončí rok, tak porovnáme, jak jsme na tom z hlediska zadlužení vůči HDP, a vám garantuju, že to zadlužení vůči HDP bude nižší, než když jsem nastupoval jako ministr financí v roce 2013, co nám tady nechal famózní náměstek ministra obrany a ministr financí, který nám nasekal 700 mld. dluhů a potom ještě tu krizi, která přišla s Lehman Brothers, ještě prohloubil. Takže mě to velice mrzí. My jsme se snažili, oslovili jsme vás, jednali jsme s vámi. Nechali jste nás na holičkách a zkrátka není jiné řešení. Není jiné řešení než to řešení, do kterého jste nás dotlačili.

To je všechno. Děkuju. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní tady mám další přednostní práva. Takže za poslanecký klub STAN paní poslankyně Věra Kovářová, dále jménem klubu ODS místopředsedkyně klubu ODS paní poslankyně Jana Černochová a potom předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Tři přihlášky. Takže paní poslankyně Kovářová z hnutí STAN, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedající. My na sebe máme trochu smůlu, protože při mém posledním vystoupení nedávno jste mě označil, jako že se jmenuji Kořalová, stranu jste uvedl správně. Tak doufám, že teď už víme, že se jmenuji Věra Kovářová a že jsem za hnutí STAN a také za něj přednesu závěrečné stanovisko našeho klubu k návrhu státního rozpočtu na rok 2021.

Návrh rozpočtu, který předložila vláda, je od počátku zcela špatně nastavený. Obsahuje nereálné příjmy, postrádá sebemenší ambice šetřit na výdajové stránce a jeho struktura vůbec nereflektuje potřeby 21. století. Je jasné, že takovýto návrh rozpočtu roztáčí dluhovou spirálu a vláda pravděpodobně nechápe ekonomické důsledky svého počínání. Myslím, že je možné tento rozpočet označit pod heslem "zapomnění budoucnosti". Je také jasné, že rozpočet se dá označit za vylhaný. Ten, kdo zvedne ruku pro takovýto rozpočet a podpoří ho, poruší svůj slib poslance, který v jedné části zní, že poslanec slibuje, že svůj mandát bude vykonávat v zájmu všeho lidu. A to zde chybí. Proto hnutí STAN z těchto důvodů návrh státního rozpočtu nepodpoří.

Dále mi dovolte, abych konstatovala ještě následující. Jsem velmi znepokojena tím, jakým způsobem vláda k nejdůležitějšímu zákonu roku přistoupila. O podporu požádala opoziční politické strany, jak říká pan premiér mile, ale to až v době, kdy pár hodin před konečným hlasováním nebylo vůbec jasné, zda vláda sehnala podporu, či nikoliv. A také poznámka, jak probíhala ta jednání. Nejprve nás pan premiér veřejně vykázal z místnosti, myslím tedy ze sálu, a poté se pokoušel velmi mile nás vydírat - typu - paní Kovářová, jestliže nezvednete ruku pro rozpočet, tak žádné kompenzace pro obce v důsledku výpadku příjmů z daňového balíčku nebudou. Samozřejmě že neměl pravdu, protože to je stanoveno zákonem o rozpočtovém určení daní.

Já myslím, že takovýmto způsobem se stát řídit nemůže, a myslím si, že nás to uvedlo do situace, respektive vládu, že se při schvalování rozpočtu opírá o hlasy komunistů. Koupila si jejich hlasy výměnou za snížení výdajů na armádu, která je důležitou součástí boje se šířením pandemie. A nechci se ani domýšlet, jaké mohou být další ústupky komunistům za jejich podporu, až do Sněmovny přijde chystaná novelu návrhu státního rozpočtu, která nebude 320 miliard v deficitu, ale takovýto návrh novely, tam už bude deficit 430, 450 miliard korun. A pak se budeme ptát, co budou komunisté požadovat. Jaké si budou klást požadavky? A já pevně věřím, že to nebude například povinná četba sebraných spisů Vladimíra Iljiče Lenina a Klementa Gottwalda na našich školách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, nyní mám ještě dvě přihlášky, takže je to paní poslankyně Jana Černochová za ODS a Jan Bartošek za KDU-ČSL. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Hezké poledne, dámy a pánové. Já bych postupně reagovat na to, co tady zaznělo z úst pana vicepremiéra Hamáčka a co tady zaznělo i z úst pana premiéra Babiše.

Pan premiér Babiš položil otázku, co občanští demokraté udělali v resortu Ministerstva obrany. Pane premiére, občanští demokraté, konkrétně Alexandr Vondra, přijal Bílou knihu o obraně, což se žádnému ministrovi, vašemu ministrovi, za tu dobu, kdy jste ve vládě, nepodařilo. Pokud jste nespokojení s tím, jaké návrhy občanští demokraté v Bílé knize měli, měl jste je změnit. Vy jste ale prostřednictvím vašich ministrů neměnili nic, naopak, v roce 2013, kdy končila naše vláda, vyhráli jste volby, měli jste prvního ministra obrany Martina Stropnického, tak to byli občanští demokraté, kteří vám tady pomáhali prosadit několik zásadních legislativních norem, kupříkladu zákon číslo 221, o vojácích z povolání, ze kterého žijete v resortu Ministerstva obrany doteď! A nebýt této legislativy nemáte obranu, nemáte armádu, jakou máte! Takže pokud vám váš ministr obrany nedaroval Bílou knihu o obraně, kterou se svým týmem vytvořil Alexandr Vondra, tak vám ji, pane premiére, věnuji. A věnuji vám ji s věnováním Alexandra Vondry, který nastavil pravidla, ze kterých vy a hlavně Armáda České republiky profituje doteď. Takže tolik na dotaz, co jste tam dělali! (Hovoří stále hlasitěji, důrazněji.)

Co dělal vás ministr Stropnický, o tom tedy kolují velké legendy. Myslím si, že na Ministerstvu obrany zejména spal, protože byť byl nejdéle sloužící ministr obrany, tak neudělal nic!. Každý rok vám v investicích zůstávalo tu šest miliard, tu sedm miliard. Proto argumentují i komunisté tím, že oni by neměli možná problém nechat v rozpočtu obrany více finančních prostředků, ale že je vaši lidi neuměli utratit! A to je pravda. Pan Metnar a jeho náměstkyně paní Cupáková byli první, kteří se v letošním roce pokusili vyčerpat rozpočet resortu Ministerstva obrany alespoň na nějakých 94, 95 procent. Já si toho velmi vážím a chtěla bych jim za to poděkovat. Ale neklaďte tady naprosto neuvěřitelně drzé otázky, co ODS dělala na resortu Ministerstva obrany. ODS tam pracovala! Byť neměla nejdéle sloužícího ministra obrany, jako se tím chlubil pan Stropnický, kterého jste za to nicnedělání poslal na zastupitelský úřad do Izraele. Pěkná trafika! Gratuluju.

Co se týče současné situace a toho, co tady říkal pan premiér i pan ministr vnitra Hamáček, opět lež na lež! Dámy a pánové, v roce 2010 byl podíl výdajů na obranu na HDP, v roce 2010, kdy se dostala k moci v polovině roku vláda Petra Nečase, byl podíl výdajů na obranu na HDP 1,39! Pane premiére, víte, kolik je podíl na obranu na HDP v roce 2019? 1,21! Vy jste ani za těch x let, kdy tady vládnete společně se sociálními demokraty, nebyli schopni dosáhnout toho, čeho dosáhla ODS společně s jinými stranami vládní koalice před deseti lety! A vy nás tady budete školit! Vy nás tady budete kárat za to, že jsme nedávali dostatek finančních prostředků? Tohle jsou oficiální data! Jsou to data ze státního závěrečného účtu. Mám to tady před sebou, mileráda vám to můžu půjčit! (Hovoří stále velmi hlasitě, důrazně.)

A můžu pokračovat. Pojďme se podívat na programové financování! Pojďme tady řešit investice! Když se podíváte opět na programové financování v letech 2011 až 2019, tak uvidíte, že ve chvíli, kdy občanští demokraté končili ve vládě, tedy v roce 2013, tak na programovém financování bylo 12,62 %, ostatní běžné výdaje měly 29,81 %, o mandatorech nebudu hovořit. Ovšem za vaší vlády, za vlády vašeho pana ministra obrany Stropnického... Já počkám, až pan Hamáček domluví... (otáčí na ministra vnitra). Za pana ministra obrany Stropnického byl podíl na programovém financování 10,54 %! Co se nám to tady snažíte namluvit, že my jsme neinvestovali? My jsme investovali!

Stejně tak mám tady další křivku, přehled vývoje rozpočtů a výdajů, čerpání prostředků na roky 2009 až 2019. V roce 2010 byl rozpočet schválený... nebo budu říkat rozpočty po změnách, 49 143 000 000. Ve chvíli, kdy končila naše vláda v roce 2013, bylo to pololetí, tak skutečnost rozpočtu byla 42 miliard 527 (?). Ovšem pokud se podívám do doby konjunktury, konjunktury, kdy jste vy promarnili jedinečnou příležitost modernizovat naši armádu právě díky tomu, že váš ministr obrany Stropnický byl naprosto neschopný, tak tady je to evidentně vidět na těch číslech, že pokud vy byste v době konjunktury spustili akviziční projekty, které už tehdy byly připravené, tak jsme se dneska dostali do úplně jiné situace. A nevydírali by vás tady komunisté! A nikdo mně nemůže upřít to, že od roku 2010, kdy jsem v této Poslanecké sněmovně, se snažím, aby v resortu Ministerstva obrany byl dostatek finančních prostředků, aby byl zapojený český průmysl, aby akviziční procesy fungovaly rychle a efektivně! O to se budu snažit dál, pokud dostanu od voličů šanci pokračovat ve své práci.

Je mi velkou ctí, že můžu být předsedkyní výboru pro obranu této ctihodné Poslanecké sněmovny a že se můžu společně se svými kolegy skutečně snažit o to, abychom panu ministrovi obrany vytvořili podmínky a zázemí pro jeho práci. Nemůžete říct ani slovo, že by někdo z občanských demokratů v tomto výboru kritizoval postupy Ministerstva obrany ve věcech navyšování finančních prostředků či spuštění akvizičních projektů! Takže to, co tady od vás zaznělo, je skutečně nehorázné a já se velmi zlobím, protože jsme to my, kteří tady zachraňujeme to, že vám nedodají hlasy vaši přátelé z koalice na vysílání vojáků do zahraničních operací, že tady předkládáme vlastně legislativu a obhajujeme vaši legislativu, která se týká vašich rezortů! Takže si vyprošuji, abyste si tady bral do úst ODS a abyste říkal, co jsme my na resortu obrany dělali! Pracovali jsme tam, a pokud nevíte, tak vám na příští jednání výboru Poslanecké sněmovny, nebo přijďte na jednání výboru pro obranu a předám vám s věnováním Bílou knihu o obraně Alexandra Vondry!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já tedy... Řekl bych, že mimořádně energické vystoupení paní kolegyně spustilo další vlnu přihlášek, takže já to zrekapituluji. Takže nyní vystoupí předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, následně se hlásí ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a následně místopředseda klubu KSČM Leo Luzar. Snad bych jenom požádal, protože nemám právo vás jakkoliv omezovat, zaznamenal jsem ze sálu určité žádosti, že ta hladina hluku některých vystoupení byla trošku vyšší, tak snad vás chci jenom požádat o určitou ohleduplnost. Nemůžu vás nijak omezovat, na základě jednacího řádu na tom mikrofonu jste všichni svobodní, můžete si říkat co chcete a jak hlasitě chcete. Tak jenom tady vyhovím, že tady na mě ukazovaly některé poslankyně.

Prosím, předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se chtěl vrátit k projevu pana premiéra. Když jste zmiňoval tři ministry, na které jste upozorňoval, co tam dělali, tak jste zmiňoval tři ministry - pana Baudyše, Holáně a Výborného. Jenom pro pořádek, ti byli na ministerstvu v roce 1993 až 1997. To kdybyste se chtěl vrátit ještě dál, kdy vznikly jiné křivky, to byste nám taky mohl vyčítat prvotní hřích Adama a Evy, kterým dodneška všichni samozřejmě také trpíme.

A pane premiére, sedm let. Víte, co to je sedm let? To je sedm let, kdy jste byli na Ministerstvu obrany! (Otáčí se k premiérovi. Premiér hovoří mimo mikrofon a ukazuje graf.) A v té době se začal zvyšovat... (Otáčí se k premiérovi, ukazuje do premiérova grafu a hovoří mimo mikrofon: Správně! Tady takhle jsme byli...)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás požádám, abyste hovořili na mikrofon v souladu s jednacím řádem. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: (Premiér mimo mikrofon: Parkanovou jste zapomněl.) Ano. Ale ta nebyla ministr. Byla ministr omlouvám se, byla ministr, ano.

Každopádně to období se skutečně začalo zlepšovat, co se týká rozpočtu armády. Ale jestli chcete být objektivní, tak se nevracejte do roku 1993, 1997. Víte, to bychom pak šli časem a mohli bychom jít ještě dál a mohli bychom se bavit o období privatizace. A to byste asi úplně nechtěl se teď bavit o období privatizace. Ale to, co je strašně důležité, a vy to dobře víte, pane premiére, těch deset miliard není něco, s čím padá anebo stojí rozpočet příštího roku. Vy to víte. Ten objem peněz není zásadní pro státní rozpočet. Je to o tom symbolu, že jste ustoupil komunistické straně, a to, co je podstatné, že rozhodující slovo v této koalici má komunistická strana, kterou vy jako premiér posloucháte.

Takže co se týká prodlužování nouzového stavu, co se týká rozpočtu, nám tady vládnou komunisti a vy jste jim to umožnil! To je vaše zodpovědnost! Vy jste jim to umožnil! (Premiér reaguje z vládní lavice.) Pane premiére, nehulákejte na mě. Vaše představa, že... (Otáčí se k premiérovi a hovoří s ním mimo mikrofon. Pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ne. Já vás chci opravdu požádat, bavte se na mikrofon, prosím vás, nebo si to vyříkejte mimo mikrofon, abychom to měli ve stenozáznamu, co si říkáte.

 

Poslanec Jan Bartošek: Pane premiére, není pravda, že ta včerejší situace neměla řešení. (Premiér mimo mikrofon: No ale můžete vyměnit vládu. Pobavení v sále.) Měla, ale vy jste ho odmítl. To je třeba říct na rovinu. Já jsem vám tam včera jasně řekl, existují zhruba tři způsoby řešení, a vy jste řekl ne ne, o tom se nebudeme bavit. Je to tak? Je to tak? Je to tak? (Pobavení v sále.) Já si to pamatuju, pane premiére, já si to dobře pamatuju! Takže to neházejte na nás! To je vaše zodpovědnost, to je třeba si říct na rovinu.

Každý rozumíme něčemu. Pane premiére, když už chcete mluvit o obraně, tak si aspoň nechte poradit. A to platí i pro kolegy komunisty, i když říkám, tam je to jiná motivace. Tam je to jiná motivace. A mě by zajímalo, pane premiére - vy jste řekl: Armáda o to nepřijde. Což je chvályhodné a já bych rád, kdybyste na mikrofon řekl: My tedy těch 10 miliard potom vezmeme a my je zpátky do těch zakázek vrátíme. A jestliže tohle řeknete, že se tak stane, tak mě zajímá stanovisko komunistické strany. Jestli tohle je pro vás, milí komunisti prostřednictvím pana předsedajícího, to správné řešení, které chcete. Protože buď je to pravda, nebo je to hra, čeho jste dosáhli.

Takže jenom jsem chtěl říct, že z mého pohledu toto je vláda, která ustupuje komunistům, je to špatná vláda. A tato republika potřebuje změnu, která se vyřeší příští rok v parlamentních volbách, a já věřím, že voliči nám umožní, aby tuto vládu (zemi) spravovala vláda, která bude prozápadní, která bude podporovat spojenecké závazky vůči NATO, a nikoliv jako tato vláda, která naše mezinárodní závazky zrazuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí ministr vnitra, předseda ČSSD Jan Hamáček a připraví se místopředseda klubu KSČM Leo Luzar. Zatím poslední dvě přihlášky mám. Pane ministře, máte slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já ještě trošku špatně slyším po vystoupení paní poslankyně Černochové, která to vzala velmi razantně, nicméně také velmi kreativně. Já se to pokusím rozplést a uvést na pravou míru.

Tak za prvé, vy jste si vybrala číslo, tuším, 1,4, nebo něco, což asi možná byl opravdu podíl HDP, když začínala Nečasova vláda. Ale zapomněla jste na to číslo, které bylo, když končila, to bylo 0,97. Takže pokud říkáte, že od roku 2010 usilovně pracujete v Poslanecké sněmovně na tom, aby rostly výdaje na obranu, tak to nějak nevyšlo.

A rozhodně to, co tady padlo minimálně z mých úst, nebyla kritika Saši Vondry. Protože já Sašu Vondru pokládám za odborníka, pokládám ho za člověka, který byl dobrým ministrem obrany v rámci možností. Ale já jsem tady upozornil na systémové selhání pravice, která toho odborníka nebyla schopna vybavit adekvátními finančními prostředky. Protože prostě ta čísla soustavně klesala až doklesala na 0,97 nebo kolik to bylo. Z toho se nevypovídáte, to je objektivní fakt. Kdyby se tam Saša Vondra přetrhl a dělal kotrmelce, tak více udělat nemohl, protože jste mu na to nedali peníze. A nás tady kritizujete v situaci, kdy vydáváme na armádu 1,4. Vy jste končili na 0,97. Za prvé.

A za druhé, když už tady tak chválíme tu armádu, já si strašně vážím toho, co dělá armáda v krizovém stavu, a je skvělé vidět reakce obyvatel, jak jsou šťastní, že armáda je v terénu a pomáhá jim. Ale vážení přátelé, toto končí dvacátého druhého. Protože největší zastánci armády z řad ODS tady řekli: Už nikdy neprodloužíme nouzový stav! Nikdy! To tady bylo na tweetu pana předsedy Fialy. Nikdy! Takže po dvacátém druhém, pokud se tady nenajde někdo jiný, kterému je teď tady umývána hlava, že občas té vládě pomůže, tak dvacátého druhého jde armáda do kasáren a bude se koukat na to, jak se ti zdravotníci s tím perou. Jak nejsou lidi v sociálních službách, jak sestřičky padají na ústa. Tak armáda si půjde do kasáren, protože vy jste řekli: Nikdy neprodloužíme nouzový stav!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mi opět naskočilo pořadí, takže za KSČM poslanec Leo Luzar, moment ještě. Potom se opět přihlásila v reakci paní poslankyně Jana Černochová za ODS, místopředsedkyně klubu. A potom pan premiér Andrej Babiš. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, já připomenu jenom slova pana premiéra, že armáda o ty peníze nepřijde, budou akorát v jiném složení a v jiném čase. To je asi ten signál, který armáda potřebuje vědět. A i to byla naše podmínka, protože v současné době jsou priority trošku někde jinde.

Ale zapojím se mírně do té debaty, která tady proběhla, kdy si tady kolegové přehazují ten brambor armády, jako že kdo se o ni více historicky postaral. Není tak daleko doba, kdy česká lidová armáda byla všelidová armáda, která měla všechny zbraně snad mimo letadlových lodí a ponorek. Měla tanková vojska, měli motostřelecké jednotky, měli všechny moderní zbraně tehdejší doby, dokonce i ty uazy, které tady byly dneska již citovány, v tehdejší době sloužily. Dnes měníme ty houfnice Dana, které v tehdejší době vznikly, a ještě je vyvážíme a velice dobře prodáváme do zahraničí, kde ještě můžou střílet a zapojovat se do bojů v Donbasu, což taky bohužel je nějaký symbol té doby.

Prostě řekněme si, kdo dal mezi námi v té diskusi, která tady zazněla, té armádě asi nejvíc a z čeho žije. A my všichni, co jsme v té armádě sloužili a byli, ještě když byla povinná vojenská služba, asi mi dáte za pravdu, kolegové. Ale to taky není hlavní cíl, který jsem chtěl zde říci. Ale chtěl jsem připomenout jednu věc, která tady zazněla z úst, a teď nevím, kdo to řekl, a připomenul sebrané spisy Vladimira Iljiče Lenina. Možná by stálo za to, aby si je opravdu někdo přečetl. Možná i aby se z nich poučil, protože v dnešní době, když si čtu sebrané spisy Evropské unie, které nám přicházejí na stůl, určitou paralelu jsem tam schopen také najít. A možná to poučení, které bychom z toho měli, by přispělo k nějaké lepší komunikaci i v této ctěné Sněmovně. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová, připraví se pan premiér Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já bych doplnila, že jsme měli i ponorku donedávna v Albánii.

Ale chtěla jsem reagovat, omlouvám se, jestli mě bylo víc slyšet, než jste si někteří přáli. Ono skutečně přes roušku resp. přes respirátor je někdy složitější korigovat svůj hlas. Takže nechtěla jsem křičet. A jestli jste to tak někteří cítili, tak se vám omlouvám.

V reakci na pana vicepremiéra Hamáčka. Pane vicepremiére, pravda bolí. A je smutné, že když už jsem tady řekla zdroj, že jste si ani nebyl schopen tu stránku, zdroj Státní závěrečné účty 2012 až 2019, otevřít. Že jste se ani neobtěžoval. Protože pokud byste se obtěžoval, tak byste neříkal nesmysly, které jste tady říkal! Nečasova vláda končila v létě 2013. Podíl HDP byl za celý rok 2013 1,07. V roce 2014 byl podíl HDP 0,96 %. V roce 2015 byl podíl HDP 1,06. V roce 2016 byl podíl HDP 0,97 %. V roce 2017 byl podíl HDP 1,05 %. V roce 2018 byl podíl HDP 1,13 %. A jak jsem říkala, v roce 2019 byl podíl HDP - a předpoklad roku 2020 nemám - 1,21 %.

Takže z toho, co jste tady říkal vy, když budu brát číslo relevantní k roku 2013, což bylo 1,07 %, tak vy jste toho nedosáhli v roce 2014, v roce 2015, ani v roce 2016, ani v roce 2017. Dosáhli jste alespoň toho, když my jsme končili, až v roce 2018, kdy do resortu Ministerstva obrany nastoupil pan ministr Metnar. Takže si, pane vicepremiére, nevymýšlejte. (Vicepremiér Hamáček z lavice: Já si nevymýšlím.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí premiér Andrej Babiš a je to zatím poslední přihláška. V zastoupení klubu se hlásí místopředseda klubu Pirátů, pan poslanec Černohorský. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já bych chtěl reagovat na paní poslankyni.

Já se omlouvám, já jsem vlastně... Ten problém je, že mluvit o ODS, a ODS jsou lidi. A samozřejmě, paní Černochová, já vám chci poděkovat za spolupráci. To, co vy říkáte, je pravda. S vámi rezort obrany spolupracuje velice dobře a já vám za to děkuju. Já s tím nemám žádný problém. Samozřejmě vy tady bojujete za ODS a samozřejmě jste velice inteligentní, tak prezentujete ta procenta. Ale ono to přece není o těch procentech. Co ta armáda z těch procent si vlastně vezme? Protože když říkáte 1,3 %, v roce 2010 bylo 48,9 mld. a 1,3 % v roce 2020 bylo 75,5 mld. A rozdíl je kolik? 26,6 mld. Takže vy tady schválně mluvíte o těch procentech, protože samozřejmě HDP šlo nahoru, je to trojčlenka, všichni tomu rozumíme. Takže mluvíte krásně, je to super. Ale já jsem v tom vystoupení hlavně mluvil o KDU-ČSL a o tom famózním náměstkovi tam, který potom založil jinou stranu, se domluvili s Topolem.

A co se týče vás, tak pan Vondra udělal tu Bílou knihu a pan Vondra byl ten, který pronajal ten sklad ve Vrběticích těm zločincům. Asi mě budou zase žalovat. A potom to někdo odpálil, asi naschvál. Stálo nás to miliardu. Proč to pronajal? Nevím. Takže je to o lidech. A já jsem rád a vy pomáháte rezortu a spolu jsme i tady podporovali věci. Chápu, že mluvíte za ODS. Takže tu Bílou knihu, já tedy nevím, co vojáci z té Bílé knihy měli, ale já bych vás poprosil, kdybyste mi mohla dát s vaším podpisem. Já nechci Vondrův podpis. Já chci váš podpis. Buďte tak hodná a já vám za to děkuji.

A ještě poslední věc. Prosím vás, v roce 2013, když jste končili, víte, kolik byl průměrný plat vojáků? 33 588. A kolik teď bude průměrný plat vojáků? 51 689! A stejně je to s celníky - 32 tisíc, 48 tissíc a tak dále. Policie, všichni. Takže za nás se mají všichni dobře! Protože my jsme vláda, která může zdokumentovat, co udělala pro lidi. Takže já jsem chtěl jenom vysvětlit, že armáda o nic nepřijde.

Pane Bartošek, já jsem vás ještě tedy ukecával, že ještě stále můžete změnit stanovisko, můžete nás stále podpořit, když jste zase měli tolik návrhů, tak jste nás nechali v tom. A my si samozřejmě nemůžeme dovolit to rozpočtové provizorium. A to je všechno. Tak děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tady mám ještě dvě přihlášky. Za Piráty místopředseda klubu a poslanec Lukáš Černohorský a potom předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Piráti, jak už tady bylo deklarováno, rozpočet nepodpoří, a to z několika důvodů. Jedním z nich je, že rozpočet za prvé nereflektuje daňový balíček, který samozřejmě budeme schvalovat, či neschvalovat, doufejme, v úterý, kdy můžeme zaseknout další sekyru do rozpočtu. Další věc je, že není samozřejmě vůbec připraven na nějakou reakci na covid. V tuto chvíli už, a říkal to tady i pan poslanec Kalousek, je naprosto neopravitelný.

Co se týče úpravy, která zde prošla, to znamená úprava těch 10 mld. korun, prostřednictvím pana předsedajícího pan poslanec Leo Luzar tady říkal, že za dob komunistů se armáda měla dobře, že byla bojeschopná, takže mě naopak jako fascinuje, že v tuto chvíli zajišťujou a ponižujou armádu a její rozpočet. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A jako poslední je přihlášen předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Nemám další přihlášky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Ta debata se už tak trošku zklidňuje, vracíme se zpátky do adventního vánočního času, za to jsem rád.

Ale já bych měl takovou prosbu, kdyby tady pan premiér mohl s námi se všemi, ale hlavně s veřejností udělat takovou gentlemanskou dohodu. Pane premiére, jednou provždy kdyby to šlo udělat. Když říkáte čísla, říkejte je tedy prosím potom vždycky v absolutních částkách a hned k tomu dejte i ten podíl k HDP. Protože vy to jednou podáte, když se to hodí, v absolutních částkách, když se to nehodí, tak to HDP tam necháte bokem, na to musí přijít tady paní poslankyně Černochová, aby to tady vysázela. A když mluvíte zase potom třeba hodně o státním rozpočtu, zadlužení a zvyšování schodku, tak tam ty absolutní částky vynecháváte, o tom mlčíte a mluvíte hlavně o tom HDP. Tak prosím pěkně, aby tomu občané rozuměli, aby to bylo krásně viditelné, říkejte vždycky i tu částku absolutní a k tomu dodejte i ten podíl na HDP. To bude úplně nejideálnější a nebudeme tady muset vést ty přestřelky. A pak se bude ukazovat ta pravda v té realitě, ve které ty vlády byly, ať už jsme s nimi mohli souhlasit, nebo nesouhlasit.

A to stejné platí i k argumentace k té průměrné mzdě vojáků, celníků. Zase - vztahujme to k tomu, jaká je průměrná mzda v daném roce, protože víme, že průměrná mzda za poslední roky velmi rychle roste, což je dobře, ale potom to také dejme do toho reálu, kolik je to tedy vůči ekonomické situaci na pracovním trhu v té zemi. To bude férové.

A potom jenom ještě jednu věc. Vy jste říkal, že za vás se mají všichni dobře. No, já tady s vámi povedu drobnou polemiku. Nejsem si jist, jestli to dneska říkají ti, kteří podnikají v gastrosektoru, ve službách, ti, kteří dneska dostávají kompenzační bonus 10 tisíc korun čistého, že si to myslí ti, kteří dneska musí znovu zavřít. To si nejsem úplně jistý, jestli oni dneska stojí a tleskají a říkají: za Andreje Babiše se máme prostě opravdu dobře. Myslím si, že tady je obrovské množství skupin, ti, kteří dodneška řeší exekuce, ti, kteří dodneška řeší to, že není nějaká rozumná forma teritoriality, to, že tady do dnešních dnů není milostivé léto, které KDU-ČSL navrhuje, ať těm lidem, kteří jsou v té dluhové pasti, dáme jednou provždy druhou šanci. Nevím, jestli si to, že se mají dobře a nejlíp, myslí ti, kteří jsou dneska v řádném procesu oddlužení, a přesto nedostanou kompenzační bonus za to, že jim vláda svým rozhodnutím řekla: a musíte zavřít. Z čeho ti lidé mají nejenom uživit své rodiny, ale splácet to, co v tom procesu oddlužení splácet mají? Takže je tady obrovské množství lidí, kteří si, myslím, že objektivně nemohou říct, že se za vlády Andreje Babiše mají nejlíp.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nemám tady jinou přihlášku, nejsme v rozpravě, takže budeme pokračovat. O všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Já zagonguji. Je tady žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami.

Přednesu návrh usnesení, mezitím budou mít poslanci prostor se dostavit. Takže o čem budeme hlasovat? Ještě pro jistotu zagonguji několikrát.

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021 a s vládním návrhem státního rozpočtu České republiky na rok 2021, podle sněmovního tisku 1067, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Táži se, jestli jsou tady všichni poslanci, kteří chtějí hlasovat, protože tady vidím nějakou gestikulaci v sále. Mám ještě chvíli počkat? Máme přihlášeno dostatečně.

Takže zahajuji hlasování. Kdo je pro? Pardon? (Hlasy ze sálu: 107) 107, tak moment. Takže ukončuji hlasování. Znovu vás odhlásím. Přihlaste se znovu všichni svými hlasovacími kartami. Proto jsem se raději tázal před hlasováním, jestli je všechno v pořádku, aby nebyly problémy.

Takže na základě dohody poslaneckých klubů je to v pořádku teď? (Ano.)

Takže já zahajuji hlasování. Kdo je pro usnesení? Kdo je proti?

hlasování číslo 320 přihlášeno 106 poslanců, pro 56, proti 50. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk poslanců ANO, ČSSD a KSČM.)

 

A prosím zpravodajku, aby uvedla návrhy doprovodných usnesení, a já při té příležitosti předám řízení schůze.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane místopředsedo, já děkuji za slovo. Protože byl návrh zákona o státním rozpočtu schválen, budeme pokračovat doprovodnými usneseními tak, jak vzešla z jednotlivých výborů. A budeme to brát postupně. Máme čtyři, takže to vezmeme od jedničky ke čtyřce.

První návrh doprovodného usnesení je návrh hospodářského výboru a zní: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby s ohledem na potřeby zajištění obecné připravenosti státu na řešení krizových situací potvrzenou současným vývojem pandemie SARS-CoV-2 akcentovala výdaje na modernizaci pohotovostních zásob vytvářených Správou státních hmotných rezerv a zároveň zajistila personální posílení státních hmotných rezerv s cílem zajistit dostatečnou kapacitu logistických a distribučních činností pro práci státních hmotných rezerv v krizových situacích."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byl návrh usnesení. Já poprosím všechny o větší klid v sále, případně se zeptám, jestli je nějaký zájem o přihlášení nebo odhlášení, když sleduji ten pohyb, ale nic neslyším.

 

Takže já zahajuji hlasování o tomto doprovodném usnesení. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 321 je přihlášeno 105 poslanců a poslankyň, pro 52, proti nikdo.

 

Pan poslanec Černohorský se hlásí.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. V posledním hlasování mám na elektronické sjetině zdržel jsem se, hlasoval jsem pro. Zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To je námitka proti hlasování, o které tedy nechám hlasovat, pokud není ještě nějakých dalších námitek, které bychom měli vyslechnout. Není tomu tak.

Zahajuji hlasování číslo 322 o námitce. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 322 je nás již přihlášeno 104, pro 100, proti nikdo. Konstatuji, že námitka byla schválena.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o předchozím usnesení. Je zde žádost o odhlášení, všechny vás odhlásím. Přihlaste se prosím znovu svými kartami. A zároveň bych se zeptal, jestli je zájem znovu načítat to usnesení, ale věřím, že jsme ho slyšeli nedávno, takže to není potřeba. Nikdo se nehlásí, že bychom to měli slyšet znovu. Počkám, až se nám počet přihlášených ustálí. Vypadá to, že jsou přihlášeni všichni, kteří přihlášeni chtějí být.

 

Takže já znovu zahajuji hlasování o doprovodném usnesení. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V opakovaném hlasování číslo 323 je přihlášeno 101 poslanců a poslankyň, pro 53, proti nikdo. Konstatuji, že doprovodné usnesení bylo schváleno, pokud ještě někdo nemá nějakých námitek. Tak prosím další.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Můžeme pokračovat návrhem dalšího doprovodného usnesení, a to z volebního výboru, a to zní: "Poslanecká sněmovna upozorňuje vládu, že v roce 2021 může skončit až osm členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Pokud jim nebude obnoven mandát, bude nutné vyplatit odstupné celkem až 3,8 milionu korun, které nejsou v tuto chvíli zahrnuty v rozpočtu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byl návrh usnesení. Já tedy zahajuji hlasování číslo 324. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 324 je přihlášeno 101 poslanců a poslankyň, pro 24, proti 1. Toto usnesení nebylo přijato. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Třetí návrh doprovodného usnesení je ze zemědělského výboru a má text: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby v průběhu roku 2021 dále posilovala rozpočtovou kapitolu 329 Ministerstva zemědělství za účelem financování opatření realizovaných v souvislosti s klimatickou změnou."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Návrh usnesení je jasný. Já zahajuji hlasování číslo 325. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

V hlasování číslo 325 je přihlášeno 100 poslanců a poslankyň, pro 18, proti 16. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Další návrh doprovodného usnesení je návrh pana poslance Onderky pod sněmovním dokumentem 7002 a ten zní: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby veškeré v tuto chvíli postradatelné dotační prostředky ze státního rozpočtu ČR na rok 2021 směřovaly výhradně na podporu zdravotní, sociální a ekonomické péče o oběti pandemie a pro ohrožené cílové skupiny."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování o tomto usnesení. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 326 je přihlášeno 99 poslanců a poslankyň, pro 46, proti nikdo. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: To byly všechny návrhy doprovodných usnesení, takže už nemáme o čem hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. Tím bychom se tedy měli vypořádat se všemi návrhy a náležitostmi tohoto bodu. Já tedy končím tento bod. Děkuji velice paní zpravodajce, děkuji navrhovatelce.

 

A můžeme pokračovat v dnešním jednání, kde máme nyní zařazeny body souvisejí s návrhem rozpočtu. Jako první je to

Aktualizováno 19. 1. 2021 v 14:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP