(14.20 hodin)

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, já se velmi omlouvám, ale vzhledem k tomu, že svoji řeč jsem chtěl vést primárně k panu ministrovi Blatnému, tak se v tuto chvíli vzdávám svého práva na vystoupení a přihlásím se na konec diskuse. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak další v pořadí vystoupí pan poslanec Vlastimil Válek. Pane poslanče, prosím, máte slovo. A připraví se paní poslankyně Alena Gajdůšková. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že to tak pěkně ubíhá, tak já také nebudu mluvit dlouho.

V podstatě je dobře, že se domluvila praxe pro studenty, aby byla uznávaná, to zase není takový problém. Problém je, že oni místo stáží jsou v nemocnicích. A ty stáže jim těžko něco nahradí. To se můžou děkani domluvit, jak chtějí, ale pokud nejsou na těch stážích, tak se nedozvědí, co na těch stážích zaznělo. A také holt v té nemocnici, když jsou ve dne v noci, slouží tam, tak se obtížně též učí na zkoušky a na státnice. Nicméně věřím, že když se školský výbor s děkany domluví, že to nějak udělají, tak ti studenti to pochopí, a zřejmě se školský výbor s děkany domluví, jak se tedy mají na ty státnice učit a jak stáže mají absolvovat. Ale to je vedlejší.

Mně se líbí, že existuje nějaký plán. Já jsem za to panu ministrovi děkoval. Jsem rád, že vznikl velmi rychle, a jsem rád, že je materiál, o kterém se dá debatovat a diskutovat. Je škoda, že jsme předtím o tom materiálu nediskutovali, a pak teprve nebyl zveřejněný. A já vysvětlím svůj drobný problém. Takových problémů mám celou řadu, ale tento je konkrétní.

Tak řekněme, že všechno půjde výborně. Ona ta situace se zlepšuje, a je to dobře, že ta opatření fungují, a je to dobře, že občané se snaží je dodržovat, a je potřeba jim za to poděkovat, protože se snaží opravdu intenzivně, aby všechna ta pravidla, která jsme nastavili, která vláda nastavila, parlament schválil, fungovala, a tak já jsem optimista a doufám, že se situace bude zlepšovat rychlým tempem a že, řekněme, kolem 20. prosince se dostaneme někde mezi těch 0 až 19 bodů, takže to bude PES 1.

No a teď bude Chrám svatého Víta, všichni znáte Chrám svatého Víta. V deset hodin tam bude bohoslužba, tam podle toho "psa" č. 1 bude moct být 100 účastníků na té bohoslužbě u svatého Víta, na tu bohoslužbu naváže koncert, to už bude moct být v tom stejném Chrámu svatého Víta 1 000 účastníků, budou muset být v sektorech. A koncert skončí a bude tam normální prohlídka. To tam bude moct být různý počet skupin, nevím, kolik je absolutní číslo těch skupin, ale ve skupině jich nebude (?) moct být jenom 50. Pořád to bude Chrám svatého Víta. A to je ta drobnost, ten problém, který s tím mám.

Druhý problém. Víme všichni na podzim, že v zimě jsou výprodeje lyžařských potřeb, organizují je školy, různé... To znamená, já už vidím takovou tu výprodej, já jsem si ji zařadil do akcí hromadné akce ve vnitřních a venkovních prostorách, které jsou omezeny bez velikosti té prostory na 100 lidí, tak si představuji tu tělocvičnu v té malé škole, jak se tam narve těch 100 lidí a budou tam nakupovat a prodávat ty potřeby, protože tomu nic nebrání, protože pokud to bude takový bazar těch zimních potřeb, tak tam nepatří to pravidlo 15 metrů čtverečních, nebo kolik jedna osoba.

Když to shrnu. To, co tady opakovaně zaznívá, tak se velmi těžko - protože na toto ti lidé upozorňují, teď jsem ani jedno z toho nevymyslel, to jsou dotazy z mailů, na které jsem reagoval tím, že je to komplikované, ten výpočet složitý a že to reflektuje odpovědi, a řekněme, názory odborníků, protože se snažím být loajální a podporovat tady toto. Ale když pak nad těmi dotazy v klidu přemýšlím, tak ta odpověď správná mě nenapadá. Nevím, proč v tom stejném kostele je jiný počet lidí, pokud je bohoslužba, jiný počet lidí, když je tam koncert, a jiný počet lidí, když jsou tam prohlídky. Nevím, proč 100 lidí na bohoslužbě může být v Chrámu svatého Víta a v malinké kapli a obojí je 100 lidí, když ten prostor je rozdílně veliký a bohoslužba v obou dvou těch prostorech trvá stejně dlouho.

Určitě pro to existuje nějaké rozumné, logické vysvětlení, které ti odborníci umí zdůvodnit. Pokud tady zazní, budu rád. Ale nevadí, když nezazní. Nicméně ďábel se skrývá v detailu. A pokud takových detailů je příliš moc, tak ten ďábel to dobro, které se sami snažíme páchat, nějakým plánem překoná. Já bych byl velmi nerad, aby to dospělo v tomto případě ke stejnému závěru. Proto prosím, pojďme odstraňovat z těchto plánů, z těchto strategií, tyto nepochopitelné detaily, tyto nejasnosti a aspoň z první dobré nesmysly a zkusme na nich opravdu spolupracovat.

Já říkám to, co tady říkám několik měsíců. Za TOP 09, za sebe jsem připraven kdykoliv pomoci, kdykoliv o tom diskutovat - předem, předtím, než to je zveřejněné, než to zazní na tiskových konferencích. Když pak mám reagovat na to, co zaznělo, tak je mi obtížné být jenom korektní a loajální, byť si kolegů, kteří to připravovali, velmi vážím a byť si osobně velmi vážím pana ministra.

To je vše, co jsem chtěl říct, a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní s přednostním právem pan poslanec Jakub Michálek. Jenom upozorňuji, že faktické poznámky se v tomto podle § 109m nevyužijí při tomto jednání. Takže s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já jsem jenom potřeboval vyjasnit jednu věc. My jsme vycházeli z toho, že v § 58 odst. 4 jednacího řádu je stanoveno, že kdo není přítomen v jednacím sále v okamžiku, kdy mu je uděleno slovo, ztrácí pořadí. Není-li přítomen ani bezprostředně před ukončením rozpravy, jeho přihláška propadá, přičemž v ustanovení, která upravují nouzový stav, není vyloučeno toto ustanovení. Takže já si myslím, že ti řečníci, co byli přihlášeni, nebyli přítomni, kteří jsou teď na jednání, například v našem případě výboru, který řeší otázky mediální, by měli být zařazeni na konec toho pořadí, jestli to správně chápu, nikoliv úplně vyškrtnuti. Jestli by bylo možné takhle s tím počítat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP