(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan předseda Chvojka. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji ještě jednou za slovo. Já bych chtěl jenom uvést na pravou míru slova pana předsedy Rakušana prostřednictvím vás, pane místopředsedo. Já jsem neříkal, že je to argumentace moje. Já jsem přečetl argumentaci Ministerstva spravedlnosti s tím, že vím, že na Ministerstvu spravedlnosti jsou kvalifikovaní legislativci, kvalifikovaní právníci, kvalifikovaní lidé. Opakuji, že tato argumentace může znamenat to, že ji mnozí kolegové z mého klubu budou brát jako relevantní, a já si myslím, že je to tak správně. Jsme vládní strana, tudíž stanovisko vládního ministerstva má pro nás nějakou relevanci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V rozpravě vystoupí pan poslanec Grospič. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych i za klub KSČM řekl k tomuto návrhu zákona pár slov. My jsme avizovali už na začátku, že umožníme jeho průchod do prvého čtení a budeme se rozhodovat podle toho, jaké budou načteny pozměňovací návrhy, ale v žádném případě nebudeme souhlasit s tím, aby prošel zákon tak, jak byl původně navržen a byl v podstatě bezzubou transplantací nějaké evropské směrnice.

Čili k pozměňovacím návrhům bych chtěl říci, že my s nimi nemáme problém. Většinu z nich jsme podpořili i na ústavně-právním výboru. Určitě nebudeme podporovat pozměňovací návrh, který byl načten panem Gazdíkem. S ostatními pozměňovacími návrhy nebudeme mít v zásadě žádný problém, budou mít asi i podporu klubu, tedy Komunistické strany Čech a Moravy, tudíž tím říkám, že pro nás tak, jak jsou pozměňovací návrhy připraveny a předloženy, jsou přijatelné a jsou i hlasovatelné.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli nemám přihlášeného nikoho do rozpravy. Ještě se rozhlédnu a nikoho opravdu nevidím, takže končím rozpravu. Je zájem o závěrečná slova? Není zájem. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil své stanovisko. Prosím.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, tímto bych tedy rád přistoupil k hlasovací proceduře, kterou byste měli mít všichni k dispozici v systému. (Gong.) Je nahrána jako sněmovní tisk 886/4. Navrženo je hlasování o celkově sedmnácti bodech, po kterém by mělo následovat hlasování o zákoně jako celku.

Po poradě s legislativním odborem ještě navrhuji rozdělit hlasování o pozměňovacím návrhu A25, tedy bod 17 procedury, na dvě samostatné části. V první části bychom hlasovali o § 65 odst. 1, který zní: "1. Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 20201." A poté o § 65 odst. 3 písm. a), který zní: "Ustanovení části šesté - § 64 bodu 4, pokud jde o § 65e odst. 8 až 10 - pozbývají účinnosti dnem 1. února 2022."

Pokud s tím nikdo nemá problém, navrhuji hlasovat o proceduře s touto drobnou úpravou.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zeptám se - je nějaká připomínka k proceduře? Pokud není, nechám proceduru schválit.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Po odhlasování procedury vás pak všechny odhlásím a budeme se znovu registrovat. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 3 přihlášeno 99 poslanců, pro 88, proti nebyl nikdo.

 

Já vás všechny na žádost odhlásím. Přihlaste se prosím svými identifikačními kartami a poprosím pana zpravodaje.

 

Poslanec František Navrkal: Návrhy technických úprav podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny tady nemáme, jestli se nemýlím. Proto bychom nyní přešli k hlasování o jednotlivých návrzích.

Prvním je první bod pozměňovacího návrhu F, který jsem osobně překládal, jde o legislativně technickou úpravu. Pokud bude přijato, stává se nehlasovatelným návrh A, bod 12. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Neutrální.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. (Dotazy ze sálu, co se hlasuje. Zpravodaj: F bod 1.) Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 4 přihlášeno 95 poslanců, pro 40, proti nikdo. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji. Dále zde máme druhý bod návrhu F. Jde opět o legislativně technickou úpravu názvu zákona v návaznosti na doplnění technické změny zákona o veřejných rejstřících. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 5 přihlášeno 98 poslanců, pro 48, proti nikdo. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec František Navrkal: Dále máme hlasovat o sérii bodu pozměňovacího návrhu A, který vychází z usnesení ústavně-právního výboru z 23. září, konkrétně jde o body 1 až 6, což jsou legislativně technické změny - doplnění veřejně prospěšných společností do výčtu subjektů, u nichž se skutečný majitel určuje dle nevyvratitelné domněnky. Dále body 8 až 10 - ujasnění rozsahu veřejných údajů, které mohou být se souhlasem skutečného majitele zveřejněny, a body 13 až 22 upravující možnost dálkového přístupu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. (Nesouhlas v sále.) Pardon, já se omlouvám. Ukončil jsem hlasování. Zeptám se na stanovisko?

 

Poslanec František Navrkal: Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 7 přihlášeno 99 poslanců, pro 95, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec František Navrkal: Další návrh je návrh C2 kolegy Víta Rakušana. Jde o věcnou změnu § 14 odst. 1 písm. a) - bod 2 - umožňující zveřejňování struktury vztahů. Pro totožnost činí nehlasovatelným D2, bod 7. Výbor k němu nepřijal stanovisko.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 8 přihlášeno 99 poslanců, pro 37, proti 2. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec František Navrkal: Další návrh je A, bod 7, také ústavně-právního výboru, cílí na rozšíření zveřejňovaných údajů. V tomto případě jde o velikost podílu skutečného majitele, povinnost vyplývá z příslušné evropské směrnice, jde tedy o transpoziční změnu. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 9 přihlášeno 99 poslanců, pro 96, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec František Navrkal: Dále vzhledem k tomu, že jsme nepřijali návrh F bod 1, tak bychom měli hlasovat o návrhu A, bodech 11 až 12. Jde o doplnění Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí do § 16 odst. 2. Stanovisko výboru je doporučující. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP