(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 64. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás zde vítám.

Aby byla zaznamená naše účast, tak jak jste zvyklí, tak jsem vás právě odhlásil a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, a tím se odprezentovali, případně mi oznámili, kdo hlasuje s kartou náhradní.

Schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 jednacího řádu na základě žádosti 51 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou 29. října tohoto roku.

V úvodu bychom přistoupili k určení ověřovatelů této schůze. Já navrhuji, abychom určili poslance Petra Dolínka a poslance Jaroslava Holíka. Ptám se, zda má někdo jiný návrh k osobám ověřovatelů? Jestliže tak tomu není... Já ještě jednou přivolám kolegy z předsálí. Poprosím, aby se všichni odprezentovali, abychom dosáhli patřičného kvora. Jenom se ptám všech, kteří jsou v sále, jestli...

S náhradní kartou číslo 10 hlasuje pan poslanec Gazdík.

Ptám se, zda jsou všichni odprezentováni, kteří jsou v sále, protože vím, že ještě probíhají debaty. Tak a jsme usnášeníschopni.

 

A já zahajuji hlasování, a ptám se, kdo je pro navržené ověřovatele. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno je v tuto chvíli 77 poslanců, pro 72, proti nikdo. Návrh byl přijat. Já konstatuji, že jsme ověřovateli 64. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Petra Dolínka a Jaroslava Holíka.

 

Jak už jste možná asi předpokládali, konstatuji, že ti, kteří nejsou přítomni ani nejsou písemně omluveni, se považují za omluvené na základě dohody předsedů poslaneckých klubů, neboť zasedáme v redukovaném počtu.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 64. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Požádal mě v úvodu o své krátké vystoupení pan předseda Miroslav Kalousek, takže jestli mě slyší. (V sále je hluk.) Pan předseda Kalousek? Pane předsedo, požádal jste mě o své krátké vystoupení v úvodu. Já vám rád vyhovím, prosím, máte slovo. A prosím o klid v sále! Děkuji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych se jako člen grémia Poslanecké sněmovny omluvil nejen veřejnosti, ale omluvil se i celé Sněmovně za přešlap, který jsem udělal toto úterý v odpoledních hodinách.

Krátce jsem navštívil uzavřenou část restaurace za výdejním okénkem a také jsem tam konzumoval. Uvědomuji si, že největší úctu před zákonem musí mít zákonodárce sám, a spáchá-li nějaký přestupek, je to horší provinění, než když to udělá občan bez veřejné pravomoci, kdyby pro nic jiného, tak proto, že veřejné osoby musí jít příkladem. Chci se tedy omluvit i za to, že v první reakci jsem svůj přečin zlehčoval a nevhodně jsem o něm žertoval. Dopustil jsem se chyby v úsudku, že se jedná o prkotinu. Není to prkotina.

Já jsem sice nemohl nikoho ohrozit svým fyzickým kontaktem, ale mohl jsem ohrozit respekt k zásadě, že pravidla musí platit pro každého stejně bez výjimky. Chci proto zdůraznit, že se nebudu schovávat za poslaneckou imunitu. Dospěje-li správní orgán k rozhodnutí, že si zasloužím pokutu, tak ji bez protestu zaplatím. Bez ohledu na tento správní proces odvedu z vlastních prostředků neprodleně horní limit příslušné pokuty na zajištění materiálního boje s epidemií. Svého jednání upřímně lituji.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní zde mám dvě v tuto chvíli přihlášky s přednostním právem. Ještě před zahájením schůze se písemně přihlásil pan předseda Bartoš, za klub ODS vystoupí s přednostním právem pan poslanec Kupka.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedající. Já bych potom i vystupoval a budu vystupovat v obecné rozpravě. Nicméně já bych se chtěl zeptat a možná upozornit na to, že v době, kdy je země v uvozovkách v částečném lockdownu, kdy my řešíme setkávání lidí a omezení těchto setkávání, kdy řešíme na úrovni Poslanecké sněmovny, ale i vláda, důležité věci, které souvisí jak s ekonomickou, tak se zdravotní situací České republiky, přijde mi poměrně nestandardní, aby se v této době svolávala mimořádná schůze k takto komplexnímu tisku, jako je rekodifikace stavebního zákona.

Ten tisk se připravoval v různých kolečkách a stále nedostatečně přes dva roky. My dnes v omezeném počtu lidí, v tomto stavu, máme na mimořádné schůzi projednávat tento zákon v prvním čtení. Já jsem toto komentoval, když už tato schůze byla svolávána, že si nemyslím, že to je vhodné. Do toho se tedy bohužel stala ještě další věc, dle informací, která jsou v médiích, je předkladatelka, paní ministryně Klára Dostálová, která reprezentuje ministerstvo, které má stavební zákon na starost a novelu když ne připravovalo, tak minimálně její přípravu zastřešilo, je indisponovaná a nemůže zde vystoupit.

Já si myslím, že je krajně nevhodný postup, aby nejzásadnější a prakticky snad jediný velký zákon - protože reformu důchodů nemáme, reformu sociálního systému nemáme, dostupné bydlení nemáme, dobře, je to tedy asi vlajková loď vlády Andreje Babiše, nový stavební zákon - aby zde byl prezentován v prvním čtení pověřeným zastupujícím ministrem, pravděpodobně panem Havlíčkem, abychom nemohli klást v obecné rozpravě dotazy předkladatelce, paní ministryni Kláře Dostálové, a řešili to v tomto omezeném počtu.

Já bych vám chtěl v tuto chvíli navrhnout, abychom v případě schválení schůze toto zohlednili a i třeba hlasy svolavatelů prostě tuto schůzi odpískali, vašimi hlasy neschválit ten program, a skutečně počkali na moment, kdy země nebude v lockdownu, kdy bude dostatečný čas a dostatečný počet poslanců, kteří mají relevantní připomínky. K tomu zákonu přišlo 8 tisíc připomínek, které byly vypořádány pouze formálně, ministři je stáhli. Aby zde byli poslanci, kteří k tomu mají co říct. Aby zde třeba byli starostové samospráv, kterých se to týká, kteří tady kvůli tomu vyvažování nejsou. A hlavně aby takto velký a zásadní zákon, který ovlivní stavební řízení v České republice, předkládala paní ministryně, která je za jeho návrh zodpovědná, neboť Ministerstvo pro místní rozvoj je tím ministerstvem, které má zodpovídat zde dotazy poslanců a Se sněmovnu v demokratickém řízení komunikovat. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP