(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji. Já velice krátce na pana poslance Kaňkovského.

Pane poslanče, já nemám pocit, že bychom na sociální služby vynakládali málo. V roce 2007, kdy se přešlo na tento způsob financování, já teď ten graf jsem v rychlosti nenašla, ale já ho budu mít kdyžtak k závěrečnému slovu, tak to byla částka nějakých 6 něco, mezi 6 a 7 miliardami. Teď v poslední novele jsme byli přes 20. Prostě tam skutečně - a většinu těch peněz financuje stát. Takže já v tuto chvíli, těch 10 % navýšení, to je moje dohoda s paní ministryní Maláčovou. Ty peníze, samozřejmě s nimi počítáme, je to jedna celá, teď nevím, jestli 1,3 nebo 1,4. Já to ještě upřesním v závěrečném slovu, bude to formou dotačního programu, a my jsme dokonce tu částku specifikovali po dohodě i s panem Horeckým, aby byla přesná ta částka. Takže já skutečně nemám pocit z té trajektorie - a většinu těch peněz nese stát - a já celou dobu volám, ať se ztransparentní to financování, protože já do dneška nevím, kolik tedy vlastně dofinancovávají ty kraje, kolik dofinancovávají obce, kolik je tam ze samoplátcovství. Prostě jenom vidím, jak rostou ty subvence mezi státy, a pořád od vás slyším, každý rok, už jsem měla pocit, co jsme tam dali peněz - a zase, sociální služby. To už jsem tady normálně se musela jít nadechnout, protože já nemám pocit, že by těch peněz tam šlo málo. Těch peněz tam jde čím dál víc. Ta trajektorie je taková. A já jenom volám, prosím, zprůhledněme to! A jasně ukažme, kam ty peníze jdou. Protože já chci mít jistotu, když tam takové peníze - my všichni chceme mít jistotu, ne já, to není jenom o mně - dáváme, že skutečně jdou těm potřebným, protože tam prostě cílí. No a jinak vaše slova jsem si tedy vysvětlila tak (upozornění na čas), že můžete dávat pozměňovací návrh - už končím - na 2 miliardy, tak že podpoříte státní rozpočet v prvním čtení, tak jsem si to vysvětlila. (Upozornění na čas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Klaus, nejdříve se přihlásil, poté pan poslanec Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Václav Klaus: Já bych chtěl ve faktické poznámce reagovat na slova pana předsedajícího. Pane předsedající, vaším vlastním prostřednictvím, děkuji za opravu našich právníků a podrobnou znalost jednacího řádu, takže si dovoluji vzdát se toho předchozího návrhu k vrácení vládě k projednání a načíst nový, a sice:

Poslanecká sněmovna vrací vládě České republiky návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2021 s následujícím doporučením: 1. příjmy ponechat v navržené výši; 2. výdaje snížit o 120 miliard; 3. saldo minus 200 miliard - termín 20 dnů.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji, opět poprosím o předání toho návrhu.

A nyní pan poslanec Kaňkovský s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já děkuji paní ministryni za její vystoupení. Pokud to mám chápat tak, že na to navýšení platu bude speciální program mimo dotaci do krajů, tak potom samozřejmě ta částka může být menší, takže to budu rád, když ještě paní ministryně upraví. Ale pokud se týká té diskuse o tom navyšování za vlády hnutí ANO a sociální demokracie, tak je potřeba k tomu říci to B. Stárne nám populace, každý rok se navyšuje objem těch sociálních služeb, a to jak v těch terénních, tak v těch pobytových. To samozřejmě generuje další výdaje s tím spojené. Navyšovaly se platy, a navyšovaly se platy ve všech segmentech, nejenom v sociálních službách. Takže tohle zdůvodnění, nezlobte se, paní ministryně, ale není z mého pohledu úplně fér, protože není to jenom o tom, že se tam daly peníze navíc, ale je to i o navýšení té potřebnosti. A tu holt musíme zaplatit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní paní ministryně s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Benešík.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Pane poslanče, mezitím můj náměstek mně napsal tu přesnou částku, která bude alokována na to desetiprocentní navýšení v roce 2021, kde notabene nikde nenavyšujeme. Já jsem navrhla zmrazení platů státních úředníků s výjimkou učitelů. (Hlas zprava.) A samozřejmě nevytrhávejte, paní poslankyně Kovářová, že jsem řekla jenom proto, že jsme jim to slíbili. Protože prostě vzdělávání považujeme za prioritu této vlády, za jednu z priorit této vlády. Takže je to 1,6 miliardy. Je to konzultováno s panem Horeckým, to tam bude alokováno na platy v těch sociálních službách. A samozřejmě vůbec nikdo nepochybuje o té potřebnosti. Vůbec nikdo o ní nepochybuje. Já jenom říkám, že to považuji za nefér, zase já považuji za nefér od vás tvrdit, že to je podfinancováno, když tam jde přes 20 miliard z nějakých 6 až 7 v roce 2007. Ještě připomínám - a nevyčítám to, nevyčítám to - 5,2 miliardy jsme tam dali na odměny a vy to dobře víte, byl to dotační program Ministerstva práce a sociálních věcí po, já nevím, asi třetí novele nebo druhé novele zákona o státním rozpočtu v roce 2020. Takže rozhodně já nemám pocit, že bychom tuto oblast prostě nějak přehlíželi. Naopak já mám svědomí naprosto čisté. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Benešík s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Dámy a pánové, co se týče sociálních služeb, tak samozřejmě KDU-ČSL se hlásí k tomu, že když jsme byli ve vládě, tak jsme se zasazovali o to, úspěšně jsme se zasazovali, aby objem prostředků na sociální služby rostl, protože dlouho stagnoval a byly podfinancovány. Ale nalejme si čistého vína. Prostě 6, 7 miliard v roce 2007 je úplně jiná částka než, řekněme, 20 miliard v roce 2020 nebo 2021. Ten objem sociálních služeb, těch výkonů, neuvěřitelně narostl i samozřejmě díky přijatým zákonům, které zákonodárci přijali, a přiznali lidem sociální služby. A také díky tomu, že rostou platy. Takže když se podíváme na to, jaký byl objem výkonů sociálních služeb v roce 2007 a jaký je dnes, tak je skutečně nesrovnatelný. A pokud se podíváme, jaké byly platy v roce 2007 a dnes, tak je to taktéž nesrovnatelné. Takže ten reálný nárůst zas takový není, zaplať pánbůh samozřejmě za něj, ale já jako komunální politik se v této sféře prostě pohybuji. Já velmi často mluvím a navštěvuji sociální zařízení, zejména ta, která nejsou státní nebo nejsou spravována veřejnou správou, například charity nebo diakonie.

A já jenom musím z tohoto místa vyseknout obrovskou poklonu všem pracovnicím a pracovníkům v těchto službách za to, co oni dělají a za jaký peníz. Je to prostě neskutečné! A já jenom doufám, že je prostě tam udržíme a že je neunaví ta těžká doba, kterou prožívají teď, daleko těžší než normálně v době koronaviru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kaňkovský, poté paní ministryně Schillerová. Snažím se držet to pořadí, jak se mi lidé hlásí. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já se paní ministryni omlouvám. Já jsem ještě zapomněl na jednu věc. Paní ministryně se tady zmínila o těch systematických opatřeních, která je potřeba udělat. Já s ní naprosto souhlasím. Už druhé volební období tady slyšíme o potřebě komplexní novely zákona o sociálních službách. Bohužel jsme na konci volebního období, a novela zákona o sociálních službách ještě není ani ve Sněmovně. To je jedna věc. A druhá věc je, že jsme se napříč politickým spektrem - vyjma, tuším, sociální demokracie - shodli na tom, že je potřeba valorizovat kompenzační vyhlášku pro sociální služby, ale opět tento slib nebyl doposud naplněn. A to je na vládní koalici, to nemůžete očekávat od opozice.

Takže myslím si, že v tomto se shodneme. Udělejme systematická opatření, navrhněme model financování, nejlépe víceletý, a budeme mít mnohem méně problémů s financováním sociálních služeb a možná ty každoroční diskuse o financování sociálních služeb už tady potom dělat nebudeme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou paní ministryně.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Já na pana poslance Benešíka jenom velmi krátce. Když jsme měli tiskovou konferenci s paní ministryní Maláčovou po jednání o rozpočtu, po druhém jednání, protože jsme dojednávali nadvakrát, tak já jsem tam jasně řekla, já jsem projela, říkala jsem vám to tady ve vztahu k firmám, ale když jsem projížděla republiku v létě, tak jsem byla i v celé řadě tady těchto sociálních domů a různých zařízení, a já jsem na té tiskové konferenci řekla: Ti lidé jsou andělé! Andělé! Proto jsem ustoupila a souhlasila jsem s tím, že toto bude jediný segment, kde přidáme těch 10 %, a vymysleli jsme ten systém dotační a konzultovali to s panem Horeckým. Proto jsem s tím souhlasila, protože skutečně ten průměrný plat se tam pohybuje kolem 26 tisíc, a co ti lidé tam dělají, to je neuvěřitelné! Já každému doporučuji tam prostě jít a s velkou pokorou se možná bude dívat na tento svět.

Takže já s vámi souhlasím, ale jenom mi prosím nepodsouvejte - nebo naší vládě, to není o mně - že na tuto oblast my nedbáme. Takže jediní, komu porostou platy, budou učitelé, sociální služby a zdravotníci o 10 %. Ale to je úhradová vyhláška, to není samozřejmě problém státního rozpočtu. Nikomu jinému. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP