(16.50 hodin)
(pokračuje Schillerová)

Takže celou řadu těch příkladů, které jste, pane poslanče Jiránku, uváděl - a já je nebudu opakovat z časových důvodů - v podstatě na to sedělo, takže v tuto chvíli ano, nechtěli jsme dělat plošná opatření, to jsme tady vysvětlovali několikrát, a proto jsme i dávali na výběr z těch různých forem podpory. A teď samozřejmě upínáme maximálně zraky a veškeré aktivity na to, a to tom se povedou debaty v následujících dnech, aby se podařilo zvládnout tuto situaci zdravotní, epidemiologickou a mohli jsme postupně vrátit děti do škol, to je priorita zásadní, první stupeň myslím samozřejmě, buď prvňáky, druháky, nebo první stupeň, a pak postupně zapínat ekonomiku. Samozřejmě s respektem k názorům ministra zdravotnictví, to podtrhuji. Takže to bylo to srovnání zásadní mezi jarem a podzimem.

K té kalkulačce ještě, paní poslankyně Kovářová. No, ta kalkulačka na rok 2020 je tam několik měsíců. Já sama jsem ji nezkoušela, ale mám tam kolegy, kteří se na ni dívali, a je taková zvláštní. Ona počítá v roce 2020 s propadem příjmů obcí - jenom pro obce - 20 %, přičemž predikce MF počítá s 8,5 %, dokonce teď tam přibyla nově kalkulačka na rok 2021, ta počítá se zrušením superhrubé mzdy, ale počítá i s kompenzačním bonusem, který zase naopak už v tuto chvíli nevíme, jestli bude kompenzační bonus v roce 2021. Takže to jsou takové výhrady, které k tomu máme. Já jenom upozorňuji, vy jste tady na to odkazovala jako na něco závazného. Tak já říkám, to závazné není.

Pane předsedo Bartošku, vaši výzvu beru, kterou jste tady teď měl. A já myslím, že jsem snad...

Ještě ty slevy na dani, poslední věc. Teď hned, jak se vrátím na úřad, až bude po hlasování, dívám se, že už tam dneska nic nemám, tak se vrátím na úřad a pošlu, jak jsem slíbila minulý týden, protože jsem to včera vrátila k přepracování, nelíbilo se mně to, jak to je vizualizované, pošlu vám dopady všech pozměňovacích návrhů daňového balíčku - členům rozpočtového výboru - abyste viděli, jaké tam jsou dopady, jaké tam jsou grafy, který jak je výhodný.

A ono to tak není s těmi slevami na dani. Jak vyšla ta studie VŠE minulý týden, já jsem v tom ležela hodně dlouho, skoro jednu celou noc, a v podstatě tam srovnání s pozměňovacím návrhem premiéra jako poslance je v podstatě při situaci 19, 23, když sleva bude nějakých přes 46 tisíc a rozpočtově je to úplně srovnatelné, takže tam je to pak výhodnější. Ale takový návrh nemáme v Poslanecké sněmovně. Takový ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji paní místopředsedkyni vlády a ministryni financí. Kolega senátor Vilímec ještě posečká, zná náš jednací řád dobře, protože mám tři faktické poznámky - pana kolegy Jiránka, Kovářové a Stanjury. Takže pane senátore, ještě chvilku, nyní pan Martin Jiránek s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Martin Jiránek: Děkuji. Já už tu debatu o těch průvodcích nebudu protahovat, jenom v rychlosti doplním. Jen abychom si vyjasnili k té dotaci ve školách pro průvodce, to je opravdu na deset hodin, to není o ničem jiném.

Jak jste řekla, ta restrukturalizace ekonomiky, já vám rozumím. Podnikatelé potřebují nějaký výhled. Je to tedy pro podnikatele, pro průvodce pod hradem jasný signál, že průvodci v hradu, ti můžou díky kompenzačnímu bonusu přežít. Ti, kteří provádí před hradem, tak tedy mají jít na úřad práce, protože nás čeká restrukturalizace. Já to i beru jako argument. Jde jenom o to ten jasný signál vyslat, protože tito lidé odteď nedostanou nic a rozumím tomu, ale je potřeba to říct.

A ještě k té Praze. Je kupa průvodců mimo Prahu a zároveň jsou i průvodci, kteří provádějí - a bohužel nejsou vůbec započítáni ani do té dotace Ministerstva pro místní rozvoj - Čechy v zahraničí, těch je taky poměrně dost a ti vůbec nespadají do žádné dotace Ministerstva pro místní rozvoj.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Věra Kovářová s faktickou poznámkou, připraví se Zbyněk Stanjura, také s faktickou poznámkou. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Já bych se také možná vrátila ještě chvilku k té Praze. Jen musím konstatovat, ano, Praha je jako obec posuzována a dostala peníze, ale jako kraj peníze nedostala. A zase váš argument: Praha má na účtech 75 miliard, tak co, tak je prostě, ty peníze, nepotřebuje. Ale Prahu čekají jako kraj obrovské, obrovské investice. A když tedy mluvíte o té podpoře pro kraje a slibujete jim na silnice krajské, tak jenom je potřeba konstatovat, že pro Prahu, Praha prostě nemá krajské komunikace, takže ta si na ty svoje peníze nesáhne.

A kromě jiného, pokud vím, tak Praha velmi trpí tím, co se nyní děje, a v té krizi je obrovským způsobem postižena a myslím, že to i Ministerstvo financí ví. A že také magistrát i městské části odpouštějí nájemné a snaží se živnostníkům pomoci, jak mohou. Takže pokud chcete pomoci i Praze, vážené kolegyně, vážení kolegové, tak podpořte tu senátní verzi a pomůžete i našemu hlavnímu městu.

Co se týče té kalkulačky, tak vy jste hovořila o té staré kalkulačce a samozřejmě ta kalkulačka je uzpůsobena takovým způsobem, že je to ve variantách s kompenzačním bonusem, bez něho a počítá také se zrušením superhrubé mzdy. Děkuji. (Trvale silný hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. I když je tady hluk, tak nepřerušuji ty, kteří mají faktickou poznámku, protože bych jim ubíral čas, musel bych ho extra měřit. Ale opravdu, vážené kolegyně, kolegové, pokuste se respektovat jednací řád. Je to zákon a ten dává šanci, aby hovořili ti, kteří dostanou slovo, řádně se přihlásí. Pokud diskutuje jiné věci, prosím v předsálí.

Nyní budu měřit čas k faktické poznámce panu předsedovi Zbyňku Stanjurovi. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: A už to běží. Děkuji.

Já jsem byl překvapen, jak paní ministryně chápe slovo plošné opatření. Já to chápu tak, že dopadá na všechny. A paní ministryně řekne, vy přece chápete, že to nemá být plošně, tudíž vylučujeme jednotlivé druhy podpory. A to s plošností nebo zacíleností té podpory nemá nic společného.

Tady jsme v té debatě mnozí z nás ukázali na nelogické případy, které veřejnost nechápe. Nechápe to, když máte dva stejné podniky, že jeden může čerpat na zaměstnance, a druhý ne, jenom podle právní formy. Zkuste to někomu vysvětlit, když ty podniky jsou na jedné ulici, že jednomu pomůžete a druhému dáte 10 tisíc měsíčně, aby zaplatil ty složenky za energie. A možná zpětně bude nějaké COVID - Nájemné.

Takže mně tady vadí to, že ta vláda tady (nesroz.) není ochotna uznat vůbec nic z těch argumentů lidí z terénu. Všechno, co navrhne vláda, je geniální, skvělé, vynikající pro lidi a pro firmy, a všechno, co napíšou živnostníci a podnikatelé, ti to nechápou, to asi nejsou lidi, ti asi nemají firmy, místo, abychom vedli racionální debatu o tom, co je účinné, co je vhodné, který nástroj se osvědčil a který se neosvědčil. Mimochodem, komise, kterou jsme si zřídili pro hodnocení COVID, doporučila jednomyslně, i hlasy hnutí ANO, abychom prodloužili plošně například odpuštění sociálního pojištění firmám do 50 zaměstnanců. Ale vláda ví lépe, co je správně a co ne. A pak to případně ukradne, to je možné, to se nám stává, předloží to jako vlastní program a pak se dělá PR o tom, jak to dělá dobře.

Těším se na debatu o superhrubé mzdě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Jiřího Bláhy a ta je zatím poslední, potom je přihlášen pan senátor Vilímec. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já děkuji za debatu. Já si myslím, že je dobře, aby všichni, kteří jsou postiženi, věděli, že každému z nás není lhostejné, jak žijí a jak budou žít. Já bych chtěl jenom, abyste si zapsali do svých poznámek ještě tři věci, které podnikatele nebo zaměstnavatele v tuto chvíli trápí, a to je v první řadě to, že ti, kteří byli uzavřeni nebo omezeni, musí platit nemocenskou, přestože nevydělávají. Prvních čtrnáct dní zaplatí zaměstnavatel. Je uzavřen. Z čeho ji má zaplatit? Nemá z čeho. To, že musí zaplatit svátek, je uzavřen nebo omezen, je svátek, a na to se nevztahuje nic, žádný Antivirus, absolutně, zaplatí to zase ten zaměstnavatel.***




Přihlásit/registrovat se do ISP