(16.30 hodin)

 

Poslanec Stanislav Juránek: Já si dovolím nejprve říct technickou, a to že v hlasování 246 jsem hlasoval, pro a na sjetině mám proti. A nežádám, aby se hlasování opakovalo, jenom prosím pro záznam.

A druhá věc je, že chci jenom zareagovat na kolegu Onderku a chci mu říct, že já jsem uváděl pouze příklad, který se týká havárií. A obecně platí ze zákona, prostě ze zákona platí, že když vznikne ekologická havárie, tak ten, kdo to hradí, je kraj. A je otázka, jestli se najde někdo jiný, kdo tuto záležitost bude kompenzovat, například jako jste tady naznačil, že Bečvu bude kompenzovat Ministerstvo zemědělství. Nicméně berte to tak, že já jsem jenom uvedl konkrétní případ, který se týká obecně havárií, a že to je povinnost kraje a kraj na to musí vždycky v rozpočtu mít vyčleněné prostředky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivan Bartoš, připraví se paní poslankyně Kovářová, dále pan Patrik Nacher. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl krátce zareagovat, mně trošku tady z toho, co říkala paní ministryně ohledně těch průvodců, vylezlo takové skoro heslo na billboardy: Průvodci do škol! Ale to asi nebude řešení té krize, zejména v oblasti průvodců před hradem vzhledem k tomu, že je distanční výuka a nevím, jestli bychom tuto transformaci v době covidové krize stihli.

Já bych chtěl říci jenom jednu věc, proč je tak důležité, aby tady jasně zaznělo - a tady se furt říká, kdo komu co píše a jak nám občané píší - aby fakt zaznělo, že je možné COVID - Nájemné čerpat v souběhu s Pětadvacítkou. My tedy budeme všem těm lidem odpovídat, že to možné je, že to máme potvrzené zde ze Sněmovny, i když mně nepřišlo, že z toho výkladu to je jasné.

A ohledně těch odvodů, já si myslím, že to je zcela zásadní téma a měli bychom to vyřešit co nevidět. A já vám přečtu, co mi píše paní, kterou jsem si zjistil, že existuje, ten e-mail, je to konkrétní osoba. Ze včerejška. "Dobrý večer. Nevím, zda si uvědomujete, co jste provedli s tzv. střední třídou. Pět set korun na den. Zaplatím zdravotní, sociální, nájem za provozovnu, kterou jste mi zavřeli, a jsem v minusu. OK, skončím živnost a půjdu na ÚP. Práce není, nikdo neví, co bude, a snažit se udržet provoz a stávající zaměstnance, na to už bohužel nemám sílu. Ani se dívat na rodinu, jak děti strádají. Mají distanční výuku a nám asi odpojí internet. To nemluvím ani o tom, že díky vládě můžeme přijít i o domov. Přispěje mi někdo na jídlo, nebo co mám dělat? Jsme v koncích, uvítám každou radu. Děkuji alespoň za odpověď."

A to je jeden z mailů. Nejsou všechny takto dramatické, ale tohle je situace normálních lidí, co měli živnost a prostě s 10 tisíci korunami oni nemůžou v žádném případě vyžít. Nemůžou. Ani v té kombinaci. Jsem rád, že ta kombinace zazněla, a ty odvody bychom měli odpustit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Věra Kovářová, připraví se Patrik Nacher. Máte slovo k faktické poznámce, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Já bych se tady chtěla ohradit proti tomu, co řekla paní ministryně ohledně kalkulačky, kde si obce mohou spočítat výpadky, které vzniknou díky některým opatřením vlády. Predikce je ze září. Zrušení superhrubé mzdy vychází z důvodové zprávy Ministerstva financí a měla by, ta kalkulačka slouží k orientaci starostů, jakým způsobem asi mohou sestavovat své rozpočty a jaké výpadky je mohou čekat, aby se na to mohli dobře připravit. Není to nic proti paní ministryni ani proti Ministerstvu financí, jak říkám, slouží to pouze k orientaci. (V sále je hlučno.)

Taky je zajímavé, že jestli paní ministryně už ví, protože ta kalkulačka funguje v podstatě pár minut, tak jestli už jste o ní věděla, tak to mě moc těší. A myslím si, že pokud máte pocit, že je to špatně, tak nechť Ministerstvo financí udělá kalkulačku, která bude mít lepší údaje, a pak můžeme obě kalkulačky porovnat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Patrika Nachera. S přednostním právem se hlásí pan Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné odpoledne. Musím reagovat na ty průvodce, protože jsem měl to štěstí být u těch jednání od začátku. Tam je to o tom, že situace v Praze je opravdu atypická. Protože ti průvodci samozřejmě fungují po celé republice a jejich problémy jsou různé. Jenom připomínám debatu, kterou jsme tady vedli ohledně zabránění tzv. deštníkářů. To se týká jenom Prahy, nikde jinde ten problém nemáme. A potom z té živnosti vázané nakonec byly ty dvě průkazky apod. A tady je to totéž. Praha je prostě v tomto závislá na zahraniční klientele. Ten propad v Praze je o 90 %, je to úplně něco jiného, než když jsem včera viděl nějakou statistiku návštěvy hradů třeba, kde je to stejně jako loňský rok, nebo dokonce více. To znamená, tady byla dohoda, že těm průvodcům pomůže stát a v tomto případě i hlavní město. A ten výsledek je zatím, že pomohl stát a hlavní město v tomto neudělalo opravdu nic, já tam u toho jsem. Ani z projektu V Praze jako doma, ani z ničeho jiného. Bohužel, je to tak.

A jestliže na jednu stranu tady chceme, abychom tady mohli odlišovat jednotlivé skupiny dle toho, jak byly postiženy, tak pak ale zároveň musejí s tou zodpovědností přijít i příslušné samosprávy. A tady opravdu v tomhle, a já jsem s tím otravný stejně jako s těmi energošmejdy, abychom je tady zařadili, tak s těmi průvodci, tak v Praze bohužel oni v této chvíli od paní radní Třeštíkové žádnou podporu konkrétně nemají. Možná se zvětší odměna od Prague City Tourism, kteří si budou objednávat nějaké služby, ale to je zase vidina od 1. 4. Tak jenom abychom skutečně v tomhle měřili všem stejným metrem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní s přednostním právem pan předseda Stanjura, poté pan kolega Bartošek. Panu kolegovi Ferjenčíkovi až po vystoupení kolegy Stanjury. Přihlásil se, až když jsem udělil slovo. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nejprve prosba na kolegy z Prahy. Fakt řešte problematiku Zastupitelstva Prahy na Zastupitelstvu Prahy. Jen tak mimochodem, pan poslanec Nacher to ví, žádný radní nic nedává. Ať se jmenuje jakkoliv. Nedává. Podle zákona o obcích to nemůže dát radní, jen tak mimochodem. Ale neřešme to tady!

Já se chci vrátit k tomu, co vlastně diskutujeme. A průvodci jsou jenom jedna skupina, na kterou jsme jakoby zapomněli. Co se změnilo proti jarnímu kompenzačnímu bonusu? Za prvé přestal platit zákon, který umožňoval neplatit minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Velmi rády nám paní ministryně Maláčová i paní ministryně Schillerová říkaly: Pět tisíc měsíčně jsme živnostníkům odpustili, to je ale pomoc! A byla to pomoc. Ale ta už neplatí. To znamená, z 15 tisíc, které teď dostane, tak 5 tisíc zaplatí na minimální zálohy sociálního pojištění. Takže nebavme se o podpoře 15 tisíc, ale o podpoře 10 tisíc měsíčně! To je realita. (Silný hluk v sále.)

Za druhé. Vláda jako by zapomněla, že jsou živnostníci, kteří nemají kamennou provozovnu. Kterým sice nikdo nezakazuje podnikat, ale v této době v zásadě nemají práci. Kdo si dneska pozve domů malíře, uklízecí firmu apod., když se mají omezovat sociální kontakty? Kolik těchto živnostníků trpí prudkým propadem zakázek? Mohou žádat? Nemohou. Nerozumím tomu. Klíčové slovo ale pro živnostníky a pro jejich zaměstnance tady řekla paní ministryně: To bylo politické zadání. Nevím koho, zřejmě hnutí ANO a ČSSD a KSČM, aby si živnostník musel vybrat, zda bude žádat o podporu pro pracovní místa svých zaměstnanců, nebo pro těch 10 tisíc pro svoji rodinu, aby zaplatil aspoň účty za energie. To není žádná podpora podnikání.

Takže jsme se nepoučili z toho jara, spíš naopak. To opatření není plošné, což je v pořádku, ale je příliš striktní. Co ti, o kterých jsem mluvil, kteří nemají tu stálou provozovnu? Nemají ji zavřenou, ale prostě logicky na jedné straně je vyzývají členové vlády a mnozí členové opozice, aby se opravdu omezily sociální kontakty, na druhé straně pak těžko můžeme předpokládat, že tito lidé si budou domů objednávat nějaké služby. To je přesně proti tomu doporučení, jak se máme v těchto týdnech a měsících chovat. Takže já tomu vlastně nerozumím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP