(16.20 hodin)

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji. Další usnesení je myslím velmi jasné: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě České republiky předložit minimálně den před koncem nouzového stavu zprávu o navrhovaném dalším postupu a vyhodnocení dosavadních opatření."

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 215, přihlášeno je 96 poslanců, pro 49. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji. Potom jsme u usnesení označených jako oblast A. Opatření ve zdravotnictví. Hlasovat budeme nejprve o bodě 1: "Poslanecká sněmovna doporučuje vládě zapojit pro účinné zvládnutí pandemie maximální počet odborníků v oblasti zdravotní péče."

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 216, přihlášeno 96, pro 86, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji. Nyní druhé bude oddělený první bod a potom bude blokové. Takže první bod: "2. doporučuje vládě přijmout následující opatření, a sice poskytnout jednorázovou odměnu 15 až 20 tisíc Kč na financování péče o děti pro rodiče dětí do 4 let věku, kteří se krátkodobě vrátí do zdravotnictví, a to při zapojení na alespoň tříčtvrteční úvazek alespoň na jeden měsíc, při nižším úvazku proporčně sníženou."

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování 217, přihlášeno 96, pro 28, proti 1. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Teď bude blok od II po V. Jenom velice stručně, je to umožnit systémové zapojení odborníků do dobrovolnictví, jednotný portál pro registraci dobrovolníků, prověřit možnost ho připravit, zapojit studenty přírodovědných a biomedicínských oborů a zvážit podporu pořízení oxygenových koncentrátorů a zdravotních odsávaček např. do domovů pro seniory. Tento blok bychom nyní hlasovali.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 218, přihlášeno 96, pro 91, proti nikdo. Návrh přijat. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Nyní A.3., to je vlastně datový blok, budeme hlasovat v celku. Je to žádost na vládu, aby zajistila aspoň na týdenní bázi sběr statistických informaci od hygienických stanic, například o době mezi zjištěním důvodů pro nařízení karantény a dnem, kdy došlo k rizikovému kontaktu osoby v karanténě s nakaženým, nebo o době mezi průkazným informováním osoby, které se má karanténa nařizovat, a provedením testu této osoby. Je to blok, který obsahuje I až IV. Takže I až IV. budeme nyní hlasovat v bloku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 219, přihlášeno je 96, pro 32, proti nikdo. Tento návrh přijat nebyl. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: A nyní bude oblast B, elektronizace a chod státu, kde se jedná zase o společné hlasování těch možností 1 až 6. Jde o to poskytnout datové zprávy v datových schránkách zdarma i pro soukromoprávní komunikaci přes telefonický a e-mailový styk s úřady až po podporu home office, práce z domova. Takže oblast B, 1 až 6, elektronizace a chod státu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 220, přihlášeno 96 poslanců, pro 77, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji. Nyní oblast C - chytrá opatření pro život s covidem po zvládnutí největšího náporu. Tady bude opět blokové hlasování, kde já bych zase jenom zmínila velice stručně, jde o navázání na pandemický semafor, konstatování týkající se zavření prodejen obuvi, papírnictví, elektro, oděvů a dalších maloobchodů, kdy za současného ponechání velkých hypermarketů vzniká neopodstatněná disproporce v tržním prostředí. Jde i o ta chytrá opatření ukládající vládě zavádět testování všech zaměstnanců sociálních zařízení či zjednodušit a zefektivnit centrální veřejné zadávání zakázek například urychleným projednáním novely zákona o veřejných zakázkách, tisk 951. Jsou to tedy oblasti 1 až 6 a ten šestý bod je členěný na I až IV. Toto všechno se bude hlasovat v bloku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 221, přítomno 96 poslanců, pro 37, proti 1. Návrh přijat nebyl. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Nyní oblast D - školství. Tam budeme hlasovat nejprve první část, kdy Poslanecká sněmovna doporučuje, aby byla ve vazbě na vývoj epidemiologické situace stanovena a zveřejněna kritéria, na jejichž základě bude obnoven či omezen provoz škol a školských zařízení, a za druhé, byla zajištěna jednotná a srozumitelná komunikace kroků vlády ve věci zajištění výuky, provozu škol a školských zařízení, a to v dostatečném předstihu tak, aby na přijatá opatření mohly školy, školská zařízení a veřejnost adekvátně reagovat.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 222, přihlášeno 96, pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji. A nyní je druhá oblast z toho školství, kdy opět to bude, že Poslanecká sněmovna doporučuje vládě České republiky, a budu už číst jenom jednotlivé body: I. nadále zajišťovat zásobování ochrannými prostředky a rouškami do škol a školských zařízení, kde není omezen provoz.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 223, přihlášeno 96, pro 83, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji. II. zajistit péči o děti pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům, kteří se podílejí na zajištění výuky a provozu škol a školských zařízení.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 224, přihlášeno 96, pro 86, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP