(10.30 hodin)

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Ano, děkuji za slovo. Jenom rychle. Reforma z pera TOP 09, respektive pravicové vlády tehdy, ten druhý důchodový pilíř neznamenal nic jiného, než že si člověk měl spořit sám do privátního fondu a za třicet let taky nedostal vůbec nic. Takhle to běhalo na Slovensku. Slováky to stálo další miliardy, aby tento systém zrušili, protože v podstatě to znamenalo rozebrání toho průběžného pilíře. Kdo se zajímá a chce zajímat, najde si to, dohledá si konkrétní čísla.

A že my jsme neudělali žádnou reformu, sociální demokraté? No, neřečníme, nemluvíme o reformách, ale snažíme se, aby ty důchody byly důstojné. Pracujeme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě jedna faktická poznámka pana poslance Václava Klause. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. Já to nechci zdržovat, ale vaším prostřednictvím k paní poslankyni Gajdůškové. Tady otáčet tu debatu k nějakému prehistorickému druhému pilíři, nějaký souboj TOP 09 s ČSSD, je zastírání stavu, že vy místo koncepčního řešení, starosti o starobní důchody a důchodový systém jste předložili jenom jednorázové volebné pět tisíc korun. To je ta podstata. A vracet se 30 let do historie je jenom odvádění pozornosti. Ale pojďme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Už žádná faktická poznámka není, ale hlásí se pan místopředseda klubu KSČM Leo Luzar. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, nerad prodlužuji toto jednání, ale před závěrečným hlasováním bych požádat o deset minut přestávky na poradu klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Před závěrečným, nebo před zahájením hlasování?

 

Poslanec Leo Luzar: Před zahájením hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Před zahájením hlasování. Dobře. Takže 10 minut. Sejdeme se tady v 10.40 hodin. Vyhlašuji přestávku na poradu klubu KSČM.

 

(Jednání přerušeno v 10.31 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP