(10.10 hodin)
(pokračuje Pekarová Adamová)

Takže já jsem tady proto, abych podpořila ne jednorázový příspěvek, ale abych podpořila to, že tohle je to, co máme řešit. Abych podpořila důchody ve všech dalších letech, protože mi na důchodcích skutečně záleží a nechci, abychom tady stavěli proti sobě různé skupiny obyvatel. Když se tady srovnává, že se všem pomáhá, pomáhá se podnikatelům, živnostníkům a dalším skupinám, tak je potřeba říci, že ti o své příjmy přišli nejdřív na jaře a teď i na podzim, velká část z nich. To znamená, že jim bylo zakázáno vydělávat, na jejich účty neplyne pravidelně každý měsíc s jistotou, která je opravdu stoprocentní, nějaká částka, která plyne v případě důchodců. Tak to prostě je. Je to potřeba umět říci. A není to nic proti tomu, že bychom chtěli vytvářet dojem, že všem seniorům se žije skvěle, ale na druhé straně i ti samotní senioři si uvědomují, že ta nejistota do budoucna je tak obrovská, že to za tu jednu jistotu v jednom měsíci v tomto roce příliš nestojí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Pekarové Adamové. Nyní je poslední přihlášená do rozpravy, paní poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já jsem ráda, že jsem teď dostala příležitost zareagovat i na svoji předřečnici, vaším prostřednictvím, paní Adamovou Pekarovou, neboť mě jenom utvrdila v tom, že je třeba vás uklidnit, uklidnit jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Vytvořili jsme u nás na úřadě pracovní skupinu pro ochranu základních lidských práv starších osob, která má možnost se vyjádřit ke všem návrhům, které se týkají věkové skupiny starších osob, 65 +. Samozřejmě že se vyjádřila i k tomuto návrhu, diskutovali jsme problematiku. A souhlasím s paní předřečnicí, nebudu ji jmenovat, abych tím nezdržovala svůj projev, ale před chvílí se tak stalo s tím, že jednorázový příspěvek rozhodně situaci seniorů nijak nevyřeší. Právě proto přijala tato skupina doporučení, které samozřejmě postoupila také vládě, ve kterých je důraz kladený na systémové změny, na to, aby se lépe diferencovalo mezi jednotlivými seniorskými skupinami, aby nedocházelo ke zbytečnému zjednodušení a zobecnění potřeb seniorů, kteří potřebují i lepší komunikaci. Takže není pravda, že bychom se tím nezabývali, nebo že by vláda neměla k dispozici informace, aby v rámci druhé vlny, která bohužel přišla, nedocházelo k sociální izolaci, které jsme byli svědky v té první vlně, a současně je zde samozřejmě zdůrazněné i to, že je nutné pracovat intenzivně na přípravě takových kroků v oblasti důchodového zabezpečení, které tak, jak o tom paní Adamová Pekarová hovořila, posílí jistotu více než nějaký jednorázový příspěvek.

Na druhé straně si je třeba uvědomit, že je tady řada seniorů, kterým i tento jednorázový příspěvek velmi pomůže, a současně je to takový malý pozitivní signál, že vláda na ně nezapomněla a od řečí jde i k činům i v době velké krize. A já bych toto nepodceňovala, protože pro řadu seniorů je důležitější pocit, že na ně někdo myslí a že se někdo o ně stará a zajímá, obzvlášť když je potom ještě vyjádřený v nějakém finančním obnosu, než ujišťování, že všechno uděláme pro ochranu jejich zdraví, aby nezemřeli předčasně. Takže kombinace těchto různých přístupů si myslím, že v dané situaci a v době krize je to jediné.

A v tomhle se chci zastat i paní ministryně, která je tady samozřejmě v nesnadné situaci, protože obhajuje v uvozovkách neobhajitelné, že jednorázový příspěvek vyřeší všechno, že udělala v dané situaci momentálně podle našeho přesvědčení to, co bylo třeba. To, že to nestačí, je zřejmá věc, o které bychom asi nemuseli příliš diskutovat. To, že je tady pracovní skupina pod vedením někoho, kdo má, myslím, nezpochybnitelnou i odbornou autoritu, paní docentka Veronika Bílková za pražské Právnické fakulty, která připravuje, analyzuje potřeby seniorů i právě s důrazem na tu diferenciaci, čímž předchází jevu, který znáte pod názvem ageismus, to je důkaz toho, že i na vládní úrovni tomu věnujeme pozornost a že vláda, když bude chtít, tak bude moci přihlédnout a řídit se doporučením této mnohdy kritické pracovní skupiny, jejíž doporučení nejsou snadno proveditelná, nejsou laciná ani populisticky orientovaná, protože budou vyžadovat poměrně dost času a hlavně trpělivou systematickou práci a velmi dobrou koordinaci na úrovni různých rezortů: zdravotnictví, práce a sociálních věcí, vnitra, možná v některých případech je dobré se i inspirovat těmi mezinárodními dokumenty, které velmi dobře radí, co by jednotlivé členské země Evropské unie ve vztahu k seniorům měly udělat a čeho by se naopak měly vyvarovat.

Vystoupila jsem tady, protože po všech těch diskusích, které jsem sledovala ať tady, nebo z předsálí, je mi zřejmé, že smést problematiku seniorů v 21. století jednorázovým příspěvkem by bylo velmi špatné. V tomhle souhlasím s tím, co tady zaznělo kriticky. Naopak je to ale první vlaštovka, po které by měly následovat další kroky, které by vláda měla ještě do konce volebního období přijmout, a měla by samozřejmě ještě více než dosud využívat svých poradních orgánů. Jak říkám, jedním z nich je Rada vlády pro lidská práva a její pracovní skupina pro ochranu základních lidských práv starších osob.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Heleně Válkové. Má ambice ukončit rozpravu se nepodařila, přihlásil se kolega Ferjenčík, který je v tuto chvíli posledním přihlášeným do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem chtěl reagovat na dvě věci. Za prvé na slova paní ministryně o tom, že chceme přidat důchodcům málo, je potřeba říct, že Piráti plně podporují tu desetitisícovou valorizaci, která je u průměrného důchodu 10 tisíc na rok, když to srovnáváme s tím jednorázovým příspěvkem, že to Piráti plně podpořili a i k tomu přispěli svým hlasováním v minulosti o valorizačním schématu. A proto jsme navrhli i kompromisní verzi jednorázového příspěvku.

Dále jsem chtěl poděkovat kolegům a kolegyním za podporu mého návrhu, který napravuje jednu nespravedlnost, a to sjednocením termínu valorizace. To je skutečně věc, kdy důchodci, co shodou okolností mají termín valorizace na konci měsíce, přijdou o valorizaci za jeden měsíc v roce nebo za třeba dvacet dní. To je prostě velká nespravedlnost. Slováci to napravili. A moc děkuji kolegům, kteří avizovali tuto podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ferjenčíkovi. Přibyla další přihlášená do rozpravy, poslankyně Alena Gajdůšková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP