(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není.

 

Budeme hlasovat o usnesení, jak nám ho doporučil ke schválení zahraniční výbor.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, přihlášeno 89 poslanců, pro 79, proti nikdo. Návrh byl přijat. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Bod číslo

 

323.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Chilskou republikou o letecké dopravě
/sněmovní tisk 430/ - druhé čtení

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček má slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přesouváme se na půdu Ministerstva dopravy. Jedná se o vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Chilskou republikou v oblasti civilního letectví. Tyto vztahy nebyly až dosud upraveny žádnou dvoustrannou mezinárodní smlouvou. Letecké společnosti z Chile a Španělska projevily v roce 2016 zájem o obvyklou obchodní spolupráci mezi leteckými dopravci, a to formou ujednání o společném označování linek mezi Chile a Českou republikou. To bylo také jedním z impulsů pro úpravu smluvních vztahů v této oblasti.

Letecká dohoda je liberálního charakteru. Obsahuje obvyklá ustanovení o podmínkách pro výkon obchodní letecké dopravy mezi smluvními stranami. Sjednání dohody je předpokladem pro oboustranný rozvoj přímého i již zmíněného nepřímého leteckého spojení mezi naší zemí a Chile. Dovoluji si proto tímto požádat Poslaneckou sněmovnu o doporučení k vyslovení souhlasu s ratifikací.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Zpravodajkou zahraničního výboru je paní poslankyně Karla Šlechtová. Usnesení výboru máme doručeno jako sněmovní tisk 430/1. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Šlechtová: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, já pouze doplním pana ministra, že se jedná o mezinárodní smlouvu prezidentské kategorie, a dále vás seznámím s usnesením zahraničního výboru. Ten po odůvodnění náměstka ministra dopravy pana Ing. Zdeňka Jelínka, zpravodajské zprávě poslankyně Šlechtové doporučuje, aby Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci této dohody, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny, a zmocňuje zpravodajku, aby podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není.

 

Můžeme hlasovat o návrhu usnesení, jak nám ho doporučil zahraniční výbor.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 126, přihlášeno 90 poslanců, pro 78, proti nikdo. Návrh byl přijat. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Bodem číslo 324, což je vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy I a Přílohy II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu, sněmovní tisk 459, se nemůžeme zabývat, není přítomen ministr školství Robert Plaga a není žádný jiný člen vlády pověřen představením tohoto bodu.

 

Otevírám bod číslo

 

325.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou
Kyrgyzské republiky o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu
a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti,
která byla podepsána v Biškeku dne 9. dubna 2019
/sněmovní tisk 487/ - druhé čtení

Slova se ujme místopředsedkyně vlády ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dobrý den. Dovolte, abych vám představila smlouvu o zamezení dvojímu zdanění s Kyrgyzstánem, která byla podepsána dne 9. dubna 2019 v Biškeku. Cílem zahraniční politiky České republiky je zajisté rozvoj vzájemně výhodných všestranných hospodářských vztahů s ostatními státy světa. Mezinárodní daňová smlouva cílí na omezení daňového zatížení subjektů při vyloučení mezinárodního dvojího zdanění.

V současné době existuje ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Kyrgyzstánem bezesmluvní vztah, přičemž pro rozvoj budoucích vztahů mezi oběma státy je existence smlouvy o zamezení dvojímu zdanění nepochybně potřebná. Kyrgyzstán představuje poslední zemi z bývalého Sovětského svazu, se kterou doposud Česká republika nemá smlouvu o zamezení dvojímu zdanění. Smlouva o zamezení dvojímu zdanění, která se ve vzájemných vztazích mezi Českou republikou a Kyrgyzstánem v současnosti navrhuje, byla připravena na základě vzorových modelů OECD a OSN, přičemž samozřejmě reaguje na vnitřní daňové předpisy obou zemí. Smlouva obsahuje všechny takzvané minimální standardy, které vyplývají z projektu BEPS, tudíž vlastně opírá se o tyto mezinárodní standardy.

Tato daňová smlouva je pro naše podnikatelské subjekty velmi důležitá. Bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Kyrgyzstánem jsou dobré, avšak dosavadní objem obchodní spolupráce je v absolutních číslech stále na skromnější úrovni. V posledních letech se trend zřejmě mění a došlo ke zvýšení kontaktů mezi podnikatelskými sférami obou zemí, což spolu s dalšími opatřeními vytváří předpoklad pro růst vzájemného obchodu v dalších letech. Zmínit lze například v dubnu 2019 uzavřenou dohodu o spolupráci mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a Ministerstvem hospodářství Kyrgyzské republiky. Kyrgyzstán patří k zemím střední Asie a se svojí ekonomikou nabízí českým investorům řadu možností pro investice - například v oblasti lehkého průmyslu, potravinářství, technologie výroby piva a zemědělských provozů, čistíren odpadních vod, vodních elektráren, dopravní techniky a v neposlední řadě také turistiky.

Bilance vzájemné obchodní výměny je vzhledem k poměrně nízkému dovozu z Kyrgyzstánu výrazně ve prospěch naší země. Výše celkového obratu obchodu se v roce 2017 více než zdvojnásobila oproti předchozímu roku na hodnotu přesahující 16 milionů amerických dolarů, v roce 2018 lehce přesáhla hodnotu 11 milionů amerických dolarů. V Kyrgyzstánu je aktivní například česká firma Regulus, která dodala topný systém do stavby největší jurty na světě.

Zároveň lze konstatovat, že text odráží vývoj a trendy v mezinárodní daňové oblasti. Tato daňová smlouva umožní koordinaci činnosti daňových úřadů obou států směřující k omezení případů daňových úniků a v neposlední řadě umožní relevantní výměnu informací.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Zpravodajkou zahraničního výboru je paní poslankyně Monika Červíčková. Usnesení výboru nám bylo doručeno jako sněmovní tisk 487/1. Paní zpravodajka ho nyní odůvodní. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámila se zněním usnesení zahraničního výboru, které bylo projednáno dne 2. dubna 2020 k danému sněmovnímu tisku. Po odůvodnění náměstka ministryně financí Ing. Kouby, zpravodajské zprávě poslankyně Červíčkové a po rozpravě zahraniční výbor zaprvé doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Kyrgyzské republiky o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, která byla podepsána v Biškeku dne 9. dubna 2019." Zadruhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zatřetí zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP