(10.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Dostáváme se k dalšímu tisku a to je tisk 933. To je interpelace na bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, tedy nyní na pana ministra Romana Prymulu, od pana poslance Zbyňka Stanjury. Tato interpelace byla zahájena rozpravou, bylo zamítnuto projednávání i přerušení. Ale byla přerušena do možnosti o tom hlasovat. Pan kolega Stanjura není přítomen a i tato interpelace propadá.

Dostáváme se k další interpelaci a to je obdobný případ. Jde o tisk 940, kdy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová odpověděla na interpelaci poslance Zbyňka Stanjury ve věci novely exekučního řádu. Interpelace byla přerušena, kolega Stanjura není přítomen, i tato interpelace propadá.

Dalším tiskem je tisk 963, tady asi budeme úspěšnější. Paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová odpověděla na interpelaci pana poslance Františka Navrkala ve věci zřízení nových pozic soudních úředníků k prošetření nezákonných exekucí. Interpelace spolu s odpovědí byla předložena jako sněmovní tisk 963. Bylo navrženo přerušit projednávání do přítomnosti paní ministryně Benešové. Ta je přítomna a ptám se kolegy Františka Navrkala... Ten taky není, takže bohužel ani tentokrát nebudeme úspěšní a interpelace propadá.

Další návrh je tisk 999, a to ministr zahraničí Tomáš Petříček odpověděl na interpelaci poslance Jana Lipavského ve věci nepodpoření kritiky Čínské lidové republiky za nový bezpečnostní zákon v Hongkongu prezentované Velkou Británií na půdě OSN. Interpelace byla předložena jako sněmovní tisk 999. Pan kolega Lipavský podal návrh na vyslovení nesouhlasu s odpovědí ministra zahraničních věcí, ale nebylo hlasováno kvůli nedostatečnosti kvora. Ptám se tedy pana kolegy Lipavského, co navrhuje nyní. Přerušení projednávání do přítomnosti pana ministra, nebo jaký máte záměr, pane poslanče? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Navrhuji, abychom to odložili do momentu, kdy bude kvorum, kdy bude možné o dané věci hlasovat. Což, jestli správně koukám na tabuli, tak v tuhle chvíli nemáme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já tedy přeruším projednávání v tomto bodě, uvnitř bodu. A jakmile bude kvorum, pokusím se svolat kolegy na hlasování a budeme potom jednotlivě hlasovat podle těch návrhů, které byly. Ano?

Tak můžeme pokročit. A to je tisk 1000, to je obdobná věc, to je odpověď pana ministra zahraničí Tomáše Petříčka na interpelaci kolegy Jana Lipavského ve věci nového bezpečnostního zákona v Hongkongu. A jestli také trvá na svém původním stanovisku, tak zase budeme hlasovat ve chvíli, kdy získáme kvorum před 11. hodinou.

Dalším tiskem je tisk 1001. Jde o odpověď prvního místopředsedy vlády, ministra vnitra Jana Hamáčka, který odpověděl na interpelaci poslance Jana Lipavského ve věci nového bezpečnostního zákona v Hongkongu. Interpelace se předkládá jako sněmovní tisk 1001. Bylo přerušeno projednávání a byl návrh přerušit do přítomnosti prvního místopředsedy. Také necháme, jestli pan kolega nenavrhl nic jiného, budeme poté hlasovat.

Další interpelací je odpověď paní ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která odpověděla na interpelaci poslance Jana Lipavského ve věci nového bezpečnostního zákona v Hongkongu. Jde o tisk 1002. Tady máme štěstí, protože jak kolega Lipavský, tak paní ministryně spravedlnosti jsou přítomni, a můžeme tedy zahájit projednávání tohoto tisku. Pan kolega Lipavský má slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážená paní ministryně, v souvislosti s vývojem situace ve zvláštní správní oblasti Hongkong, kdy tam Čína přijala nový bezpečnostní zákon, který zásadním a hrubým způsobem za prvé porušil mezinárodní závazky Číny vůči Velké Británii, ale také narušil právní prostředí v Hongkongu, jsem se obrátil na paní ministryni s dotazem, jakým způsobem bude postupovat Česká republika, protože je zde vlastně podepsaná mezinárodní smlouva mezi Českou republikou a Zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky Hongkong o předávání osob hledaných pro trestní řízení. Já jsem se touto interpelací obrátil na tři resorty. Protože ačkoli Ministerstvo spravedlnosti je resort odpovědný z hlediska toho vydávání, tak samozřejmě je to zahraničněpolitická agenda, proto MZV. Ale je tam i prvek Ministerstva vnitra, kdy vlastně policie nás reprezentuje z hlediska zadržení těch osob a držení ve vazbě.

Ta myšlenka je úplně jednoduchá: Co může Česká republika udělat pro to, aby si čínská komunistická strana pro své zpolitizované procesy nezneužívala české právo? To je ta zásadní myšlenka.

Musím říct, že ta debata se nějakým způsobem posunula a argumenty se tříbí. Uznávám, že ta věc není naprosto černobílá. A mně v odpovědi paní ministryně, a samozřejmě to přicházelo i od pana ministra Petříčka, ta odpověď, zaujal ten moment, že Česká republika je vázána celou řadou mezinárodních nebo mnohostranných úmluv - například Úmluva OSN o nadnárodním organizovaném zločinu - které vlastně taky zavazují Českou republiku k tomu, aby nějakým způsobem legitimovala osoby, zadržela je, vzala do vazby a případně vydala, ale vlastně v situaci, kdy signatářem takovéto dohody jsou státy, které zcela běžně zneužívají svůj právní řád k tomu, aby si skrze něj řešily politické procesy. Zcela konkrétně my jsme chtěli do Prahy pozvat hongkongského disidenta Simona Chenga, to je jeden z lidí, kvůli kterým byl přijat ten nový bezpečnostní zákon, a došli jsme k tomu, že nelze vyloučit, že Čína na něj nevydá zatykač, protože oni ho mučením dostali k tomu, že se falešně doznal k nějakým kuplířským zločinům. Což samozřejmě kuplířství je trestný čin jak v České republice, tak v Číně. To znamená, princip vzájemného uznávání zločinů by zde byl aplikovatelný. Takže vlastně Česká republika úplně neumí garantovat bezpečnost takového člověka.

Já samozřejmě chápu, že ministr zahraničních věcí nemůže dát někomu garanci, že nebude zatčen, atd., tomu rozumím. Tak mě tedy zajímá, jak se Česká republika bude stavět k tomu, že jsme signatáři mnohostranných či mezinárodních dohod, kde jsou státy, které zneužívají právní řád ke svým politickým čistkám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Lipavskému za úvodní slovo. Paní ministryně spravedlnosti je připravena. Prosím, paní ministryně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP