(9.40 hodin)
(pokračuje Havlíček)

Dneska to není nezbytně nutné, nepotřebujeme investovat v tuto chvíli nezbytně nutně stamiliony korun nebo třeba ještě více do ropy, když může nastat situace, že v lednu nebo v únoru v momentě, kdy to vyhodnotíme, bychom té ropy měli zase více. To znamená, nikoho to neohrožuje, zbytečně bychom v tuhle chvíli investovali peníze, které by mohly poté být alokovány v něčem, co by dokonce mohlo být nad touto hodnotou, což by bylo velmi pravděpodobné. Takže počkejme do začátku příštího roku, dopočítejme to a poté se rozhodněme, jestli má cenu a je nezbytně nutné třeba na ty dva dny nebo na ten jeden den z těch 90 dnů to doplňovat, nebo nedoplňovat.

Je pravda, že v jednu chvíli byla ropa na nižších úrovních, bylo to skutečně krátce. A to, že bychom se my v tu chvíli rozhodli to doplnit, nejenom že by tedy hrozilo to, co říkám, že bychom té ropy měli poté zase víc, byť bychom tenhle rok uhráli, tomu já rozumím, to znamená, tenhle rok bychom vůči tomu minulému byli na 90 dnech, ale tenhle rok to klesne, v příštím roce bychom tím pádem měli víc, měli bychom v tom alokovány zbytečné peníze, což si myslím, že není úplně vhodné. O kolik bychom na tom mohli vydělat, to je samozřejmě velká diskuse. Ono to není tak, že když klesne cena ropy, tak okamžitě můžeme nakoupit, to má nějaký průběh, má to nějaký režim a pochopitelně nějakou logistiku. A tak jak jsme to viděli, tak ta krátká doba, která tam nastala, by v zásadě na to zas až tak velký vliv neměla, protože bychom se dostali pochopitelně do situace, kdy už to opětovně rostlo.

Ale to, co je podstatné, je třeba říci i to, že v dané chvíli Správa hmotných rezerv jede v naprosto mimořádném režimu, investujeme další miliardy korun do ochranných pomůcek. Jenom za posledních několik měsíců jsme tam alokovali další téměř 4 miliardy korun, které jsou ve prospěch zdravotnictví, ať už to jsou respirátory, roušky, ochranné oděvy a tak dále, dnes a denně se dokupují další a další. A protože jsme to odhadovali, ten stav ochranných pomůcek, někdy v květnu, v červnu, tak to dneska opětovně raději navyšujeme. A myslím, že dobrá zpráva je ta, že Správa hmotných rezerv toto všechno zvládá. Já to říkám proto, že v dané chvíli než spekulovat nad cenou ropy, než si hrát o jeden, o dva dny, když to nepotřebujeme, notabene to v lednu nebo v únoru můžeme celé zase přehodnotit, je lepší ty peníze alokovat do zdravotních pomůcek a alokovat to do toho, do čeho dneska potřebujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Munzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, děkuji, pane předsedající. Dobrý den, pane ministře, dobrý den, kolegyně a kolegové. Já jsem se zaujetím pana ministra poslouchal, protože zásoby ropy jsme řešili několikrát na hospodářském výboru, a to vždy, když projednáváme buď rozpočet, nebo vyhodnocení rozpočtu právě Správy státních hmotných rezerv vždycky na každý kalendářní rok. A je to evergreen, který se opakuje. Já musím říct, že mám na to opačný názor než vy, pane ministře. Nebyla to žádná krátká doba, kdy byl pokles ropy. Bylo to několik týdnů, několik měsíců v tom nejlepším období. Kdyby by se to nakoupilo, tak na tom množství, které Česká republika potřebovala, bychom ušetřili - je to i veřejně známá informace - zhruba 650 milionů korun, což se mi zdá jako částka velmi nemalá. A i kdyby se potom v budoucnu zjistilo, že se dá ropa prodat, že ji nepotřebujeme, tak určitě díky růstu ceny ropy by to bylo ekonomicky efektivní. Je škoda z mého pohledu, že to vláda nevyužila a nechala to stranou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan ministr.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Já se teď nepřu o tom, kolik bychom ušetřili, anebo ne. Myslím, že by to bylo ve finále o něco méně, protože ta doba, než by se to pořídilo, by nebyla tím rozdílem. Ale i kdybych vzal v úvahu ten nejoptimističtější scénář, který je, a ušetřili bychom řádově 600 milionů korun, tak by nás to zase dalších 500 milionů korun stálo. My fakticky říkáme, kdybych si to teď dovolil trošku parafrázovat: mám pět zimních bund, koupím si šestou jenom proto, že mi ji někdo dává za polovičku, ačkoliv ji nebudu fakticky potřebovat.

Opětovně chci říct jednu věc. Dneska tu ropu nepotřebujeme, ty tři dny v tom nehrají žádnou roli, máme to takto celou dobu. Nezpochybňuji těch 90 dní, pravda to je, ale pokud to není nezbytně nutné, a víme, že to budeme přepočítávat v lednu, proč se dneska hnát do toho, že to nezbytně nutně musíme pořídit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Lukáš Černohorský v rozpravě.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Vy jste mi ještě v rámci té odpovědi napsal, že ta problematika doplnění nouzových zásob může být posuzována při přípravě nového státního rozpočtu. Takže pokud to tady budete opětovně, už tedy od roku 2017, analyzovat, zdali to tedy nakoupíte, nebo ne, tak jsem se chtěl tedy zeptat, kolik je v tuto chvíli v tom rozpočtu vyhrazeno finančních prostředků na tento nákup, protože pokud tam samozřejmě peníze na to nebudou, tak v tuto chvíli je nám jasné, že to asi nakupovat nebudete, anebo naopak už ten rozpočet v tuto chvíli neodpovídá vlastně té budoucí potřebě. Takže případně specifikovat částku, a jestli to tam tedy je.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: My máme, pokud byste nahlédnul, a není problém vám to dát, do státních hmotných rezerv, na toto peníze alokovány. Tam je řádově, nepletu-li se, 800, 900 milionů korun na to, kdyby nastala situace a chtěli bychom to nakoupit, tak to samozřejmě nakoupit můžeme. Není to otázka toho, že to tam nezbytně nutně musí být. Notabene je tady ještě další věc. Možná si vzpomínáte na diskusi, kterou jsme měli někdy před třičtvrtěrokem, nebo je to už před rokem, kdy jsme říkali, že ve stavu státních hmotných rezerv jsou některé věci, které tam již nejsou nezbytně nutné, zejména se jedná o ty staré ingoty ještě z dob SSSR a tak dále, které nedávají smysl už dneska ani pro český průmysl, ani pro nějakou bezpečnost země, to znamená, říkali jsme: tohohle se zbavme a případně alokujme zdroje do něčeho, co nám dneska dává větší smysl. To můžou být třeba zdravotní pomůcky. A nikdo principiálně nezpochybňuje ani to, že pokud se na tom shodneme ve finále, že nám stojí den dva - uvidíme, jak ten rok dopadne - za to, že tam pořídíme ještě tu ropu, která tam bude ležet, to si řekněme zcela jednoznačně, a bude v tom alokováno několik set milionů korun, budiž, dá se to pořídit. Jenom se nám to zdá v tuto chvíli zbytečné, není to nezbytně nutné ani pro bezpečnost České republiky, ani zachování nějaké kontinuity výroby čehokoliv jiného. Řešíme to průběžně se všemi producenty a vždycky jsme tam měli velmi, velmi dobrou rezervu a ty dva tři dny v tom nesehrály vůbec žádnou roli, v těch 90 dnech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den. Děkuji za slovo. Dobrý den, pane ministře. Mě zaujal váš výrok, který jste teď pronesl v tom smyslu, že to není potřeba, že to není nezbytné, že to nevadí. Mě by vlastně zajímalo, o co máte tento výrok opřený. Protože pokud je nějakým způsobem těch 90 dní nastaveno, vychází to z mezinárodních závazků, ale vychází to i z doporučení, která jsou celosvětově v rámci energetické agentury nastavena, a zároveň jsou nějaké koncepční materiály České republiky, které hovoří o tom, jakým způsobem se Česká republika připravuje na krize. A jistě dobře víte, že plánování a příprava na krize musí probíhat tak, že se vždy počítá s tím nejhorším scénářem. Tak jako když byl připravován pandemický plán, tak počítal s těmi nejhoršími scénáři, které můžou přijít - to, jak byla Česká republika na takový scénář připravena, to je otázka jiná -, tak stejně jsou krizové scénáře v oblasti energetiky, kdy nastávají různé výpadky, výkyvy na trhu s energetickými surovinami, to znamená, že se nějakým způsobem dojde k tomu číslu 90 dnů.

Další věc je, že vlastně co se týče struktury ropy, kterou Česká republika drží, máme jednu rafinerii, jestli to vím dobře, která dneska tu zásobu nemá. Já jsem nechával toto téma zařadit na výbor pro obranu z hlediska toho, že problematika je širší, jsou tam kovy pro armádu, tam jsem zavnímal, že se vlastně připravuje koncepční materiál a jde to nějakým relativně dobrým směrem, ale domnívám se, že u té ropy opravdu není jiné řešení, než že stát by měl jít a nějakým způsobem začít ropu nakupovat a reflektovat to, co se píše v těch koncepčních materiálech, a reflektovat to, co se píše ve vyhodnocování těchto koncepčních materiálů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pane ministře, než vám dám slovo, tak ještě faktická poznámka pana poslance Leo Luzara. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vaším prostřednictvím ke kolegovi Lipavskému. Kdyby si nastudoval krizové plánování, věděl by, že krizové plány se dělají na přijatelné riziko, ne na maximální riziko. To je základní rozpor a základní údaj. Děláte-li krizový plán na přijatelné riziko, zohledňujete i marné ztráty, které jsou. Proto je jeho argumentace absolutně lichá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pane ministře, prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP