(15.00 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Pokud se vám to zdá moc nahrubo, dobře, jsme čtyři měsíce od 1. března, tak se aspoň bavme, ve kterých sektorech odpustíme to sociální pojištění. Když nechcete plošně snížit DPH, tak se bavme aspoň, ve kterých sektorech snížíme DPH, abychom to povzbudili. Nebo si fakt myslíte, že ministři a jejich úřady vědí lépe než daňoví poplatníci, co s těmi penězi mají udělat? Já vím, že úřady milují dotační tituly, leštění klik, barevnější žádost, více příloh. Ale tudy cesta nevede.

To je hlavní důvod, proč nemůžeme podpořit tuto novelu. To číslo je sice hrozné, je gigantické, obří, největší, ale to není největší nedostatek toho materiálu. Největší nedostatek je, že ukazuje na bezradnost vlády, že si s tím vlastně neví rady a že vláda střílí naslepo. Možná se trefí. Přejme si to. Přejeme si to všichni, aby se vláda trefila, aby alespoň některé z těch programů pomohly české ekonomice, aby neuškodily. My si fakt nepřejeme, aby vláda střílela vedle. A když ta čísla nemáme, tak se zvyšuje pravděpodobnost, že střílí vedle.

Když jsem tady byl při první a druhé novele, tak jsem tak paní ministryni ukazoval, že má tu křišťálovou kouli a říká 200, 300 - a v červnu řekla 500. Ale kdy to skončí? Kdy to skončí? Já vím, že vláda má předložit návrh rozpočtu do konce října. Ale je konec června. Paní ministryně, musíte mít v hlavě aspoň základní parametry rozpočtu pro příští rok. Kolik bude příští rok schodek? 400? 350? Zvětšíme zadlužení z roku na rok o 50 % proti tomu, co jsme tady měli za 30 let? Já tomu fakt nerozumím.

Kdyby tady byl nějaký plán, nějaká strategie, tak se o něm můžeme přít. Tyhle segmenty podpořím, tyhle segmenty nepodpořím. Není tady vůbec nic. Takže bezradnost, autopilot, nevíme. Podle mě vláda neví, co se v ekonomice děje, a místo aby počkala na čísla aspoň za červen a červenec, tak říká, že jí došly peníze, že nemůže obcím poslat 13 miliard. Tak když to vynásobím tisícem, nebo desetitisícem, tak se zeptejte starosty, jestli mu v červnu dojdou peníze, že není schopen poslat někde 12 800 u malé obce, nebo 1,28 milionu u větší obce, nebo 12 milionů u velkého města. To přece není žádná pravda. Já tomu vůbec nerozumím, že nemůžete poslat obcím 13 miliard. To máte takhle vyřešené hned. K tomu nepotřebujete tento návrh v rozpočtu.

My jsme neuzavřeli dneska ráno na grémiu vlastně debatu o proceduře projednávání. Jak jsem říkal, my se určitě nepřidáme do porcování medvěda, že bychom ještě chtěli tu zvýšit výdaje, tu zvýšit výdaje a tu zvýšit výdaje. My si myslíme, a byl bych rád, aby to bylo jasné ještě před ukončením prvního čtení, jestli budou přípustné pozměňovací návrhy, které něco udělají s těmi základními parametry. Protože jediné pozměňovací návrhy, které jsme připraveni předložit, jsou ty, které buď zadresní tu pomoc - ale k tomu velmi často potřebujete změnu zákona, to znamená, je to jenom politická deklarace. Vlastně bychom udělali to samé, za co kritizuji vládu, vzal digitální daň a zvýšení doby pro vratku DPH, anebo snížit to zadlužení i s tím, že se k tomu můžeme vrátit. Já jsem si skoro jistý, že když 8. července schválíme 500 miliard, tak nastanou dva scénáře, že buď vláda přijde ještě jednou, anebo použije pan premiér svoje oblíbené rčení, když mu ten rozpočet vyšel dobře, vždyť to byl jenom takový cár papíru, rozhoduje výsledek, když výsledek rozpočtu byl o 100 miliard vedle proti plánu. Obávám se, že to může nastat.

Takže já bych chtěl, aby vláda předstoupila nejpozději ve třetím čtení s nějakou jasnou hospodářskou politikou, s nějakým chytrým plánem, jak pomoci ekonomice, nejlépe tím, že ty peníze nechám daňovým poplatníkům. Aby přestala používat to prázdné heslo - my se chceme proinvestovat. Ta čísla tomu neodpovídají.

Jen tak mimochodem, kolik myslíte, že se v první novele přidalo na kapitálové výdaje v tom březnu? Nula! Kolik myslíte, že se přidalo na kapitálové výdaje při druhé novele, která byla v dubnu? Znovu nula! A kolik si myslíte, že je na kapitálové výdaje v původním návrhu bez pozměňovacího návrhu pana poslance Babiše? Nula! Třikrát nula.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pokud to bylo vše, tak zde mám dvě omluvy. Pan poslanec Munzar se omlouvá od 14.30 do 16 hodin z pracovních důvodů. Pan místopředseda Okamura se omlouvá od 15 do 15.30 také z pracovních důvodů.

Nyní je zde s faktickou poznámkou pan poslanec Bláha. Prosím.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně a kolegové, slíbil jsem, že už nebudu vystupovat, ale na stravenky se to nedá, protože je zažívám každý den. A věřte tomu, že všechny slušné firmy, které stravenky vybírají, se těší na to, až už nebudou. Nevím, jestli byste někdo chtěl mít peníze měsíc v úschovně. Tak to je, když berete stravenky. Nevím, jestli byste chtěli přijít o 6 % své mzdy. A tak to je v rámci stravenek. A nevím, jestli byste chtěli strávit hromadu času tím, že si budete výplatu třeba půl dne přepočítávat. To je zpracování stravenek. Je to neuvěřitelná práce, kdy na jedné straně přijímáte, razítkujete, počítáte, odvádíte tomu, kdo je bere, pak měsíc čekáte na peníze, aby vám je o 6 % pokrátili. U mě to dělá zhruba 700-800 tisíc měsíčně na stravenkách vybraných a zhruba přicházíme o 40 tisíc měsíčně. Ale plus neuvěřitelné množství času. A hlavně měsíc ty peníze nevidíte. Neznám firmu, která pracuje v sektoru pohostinství, která by s tím souhlasila, které by to nevadilo. Ano, jsou firmy, které s nimi načerno obchodují, které jimi platí další služby. Ale tyto firmy ani nepřiznají, co udělaly. A věřte, že jich je opravdu velké procento v rámci pohostinství. A je to zase jenom z toho důvodu, v jakém stavu naše pohostinství a stravování je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Na faktickou poznámku bude reagovat pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Paní ministryně říká, že to bude za měsíc. A já s tím souhlasím. Ale pane poslanče Bláho prostřednictvím pana předsedajícího, my vlastně spolu souhlasíme. Já jsem přece kritizoval, že to je benefit, jehož náklady nese někdo jiný. Nejsme v rozporu v hodnocení toho, zda je to vhodné, nebo nevhodné. Já znám na druhou stranu moře slušných majitelů restaurací, kteří se toho bojí v této době, že přijdou o další tržby. Tak já jsem říkal, že je lepší řešení, aby ten benefit platil skutečně ten zaměstnavatel, aby (nesrozumitelné) neplatili nic, žádných 6 %. To se dá vyřešit.

Ale nechci dneska vést polemiku, to si necháme na daňový balíček číslo osm, nebo kolik, už jsem se ztratil, kolik těch daňových balíčků bylo v tomto volebním... (Od stolku zpravodajů reaguje ministryně.) Ale pozdě, zase budeme pod tlakem, protože začneme někdy v červenci nebo v září, takže budeme pod tlakem.

Já jsem vlastně kritizoval ty podmínky. Tak jenom abychom si rozuměli. Pokud jste měl pocit, že hájím stávající podmínky, tak ne. Mám stejné výhrady, jaké jste tady uvedl vy. Ale pro dnešek bych s těmi stravenkami prosím skončil. To byl skutečně detail z toho vystoupení, o kterém jsem mluvil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A ještě pan poslanec Bláha s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jiří Bláha: Poprosil bych prostřednictvím pana předsedajícího, zamyslete se nad jednou záležitostí. Vy chcete po zaměstnavatelích, aby benefit, který dávají svému zaměstnanci, snížili o 10 %? To je cena zhruba toho všeho. 10 % jde pryč. 2 % v nákupu, 6 až 8 % v příjmu. To už jsme na osmi. Plus ta práce, která jde kolem. Takže opravdu věřte mi, neznám zaměstnavatele, který by chtěl dávat benefit s tím, že přijde o 10 % toho benefitu. Prostě neznám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budeme pokračovat v obecné rozpravě, do které je přihlášen pan poslanec Bauer. Připraví se pan poslanec Stanislav Blaha. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP