(19.40 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Mám zde dvě přihlášky s přednostním právem. Nejdříve pan předseda Bartoš. Ale pan předseda Stanjura má faktickou. (Posl. Bartoš míří k řečnickému pultu.) Dobře.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych chtěl stejně reagovat na pana ministra, který reagoval na pana Stanjuru. On ho špatně poslouchal. Pan Stanjura řekl, že to ta komise vyšetří. Pokud je všechno v pořádku, tak s kladným závěrem, a naopak pan ministr to bude moct použít jako argument v politickém boji. To tady zaznělo, já jsem to poslouchal jako zpravodaj velmi pozorně.

A pak bych se tedy chtěl ohradit k tomu, co zaznělo směrem k opozici, předpokládám, že k nám, zase s nějakým posměškem analytického týmu. My ty věci nehledáme, abychom vás pak s nimi mlátili po hlavě. My prostě ty věci analyzujeme, zjistíme, že je nějaký problém, a jestli mi něco dává za pravdu, tak to byly ty tři citované případy, kdy jsme to objevili my nebo nějací investigativci z iRozhlasu, to je jedno, z nějakého serveru a řekli: Tady je průšvih. A následně jste vy zastavil to obchodování s těmi firmami. Vždycky tam byla tato souslednost, takže ta práce byla vedena vždy v dobré víře. Já si prostě myslím, že když v momentě už fungovaly nějaké nákupy za nějakou cenu a začaly se objevovat nějaké, byť v těch smlouvách, nákupy za jinou cenu, tak je potřeba říct, že to není standardní. A já jsem třeba neviděl, a snažil jsem se i v těch věcech postupovat vždycky velmi korektně, setkal jsem se s nějakým jakoby výsměchem, ale faktická věc prostě byla zjišťovat, jak probíhají ty nákupy, aby někdo neošulil Českou republiku, abychom neplatili dvacetkrát tolik, a když jsme na to upozornili, tak se to prostě zastavilo a nějakým způsobem se to opravovalo. Takže mise splněna za mě. A nebylo to o politickém boji, ale o faktických věcech, protože vaše kroky potvrzují, že ta zjištění nejen Pirátů, ale třeba i těch novinářů byla správná.

A já až budu načítat to usnesení, tak já vám tedy vyhovím, protože se tady točíme v kruhu, tak já potom v těch načtených usneseních vynechám ten bod, protože on je zbytečný a my se to stejně nikdy nedozvíme. Tam byla ta pětka - vysvětlení enormních rozdílů v nákupech, cenách zdravotních pomůcek, protože ta odpověď: rozdíly byly, protože byly, jako dál jsme se za tu dobu ještě nedostali.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas! Děkuji. Faktická poznámka - pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan předseda Bartoš vysvětlil panu ministrovi, jak jsem myslel ten politický zápas. Bylo to přesně tak a já to spíš přičítám únavě, protože pan ministr jako jeden z mála členů vlády je tady od deváté hodiny, tak budu brát, že to nebyl zlý úmysl jakoby otočit slova a dát je někam jinam.

Ale pane ministře, vaše logika je opravdu ne neprůstřelná, tu rozbiju na padrť hned. Přijde pan ministr Vojtěch a řekne: nic se nestalo, všechno je v pořádku. A není předpojatý. Prostě byla nám zjevena pravda. Pak přijde někdo jiný, já jsem to dneska nebyl v té debatě a i moji kolegové z mého klubu byli poměrně zdrženliví, a řekne: mám pochybnosti. Ti jsou ale předpojatí! Takže ten, kdo tvrdí, že je všechno v pořádku, není předpojatý, a ten, který tvrdí, že tam vidí nějaké problémy, které se mají prošetřit, je předpojatý. To logicky nesedí. A já jsem nehlasoval pro zrušení maturity z matematiky. A myslím, že logika je dobrá věc a má se používat i v těchto debatách.

Ale vezměme za slovo pana ministra, který říká, 1. června tam nastoupil NKÚ. Tomu věřím. Pane ministře, já bych vás vyzval, přijďte sem na mikrofon a řekněte: V případě, že v závěrečné zprávě NKÚ budou nalezeny pochybnosti o nákupech, v ten den odstoupím z funkce. Jinak to, že (nesroz.) NKÚ, je úplně k ničemu. Vy jste si vybral, kdo má zkontrolovat ty nákupy, vy jste tady deklaroval, že plně věříte nezávislému přístupu NKÚ, tak klidně přijďte a řekněte: pokud NKÚ řekne, že ty nákupy nebyly v pořádku, ten den odcházím z vlády. Já myslím, že to je férová nabídka. Pokud se nebojíte, tak nám to na ten mikrofon řekněte!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Mám dvě faktické poznámky, pane předsedo. Ještě musíte chvilku vydržet. Tři. Nejdříve pan poslanec Hájek, připraví se pan poslanec Luzar - faktické poznámky.

 

Poslanec Josef Hájek: Já se omlouvám, kolegyně, kolegové, že zdržuji, ale já už jsem o tom hovořil jednou. Jsem člověk, který řídil havárie. Řídil havárie. A pokud jste velitel, který řídí havárii, tak první nápis, který je v havarijní komisi, je záchrana lidí. Je záchrana lidí! A ta havarijní komise chce zachránit lidi, potom majetek. A pokud se zachrání lidi a je to požár, tak zajišťuje vodu. A nikdo nezjišťuje, jestli ta voda stála korunu, dvě, pět, deset. Nám se podařilo, klepu na dřevo, uhasit požár. Podařil se uhasit, ještě doutnají ohníčky, ale podařil se ten požár uhasit. A máme tady, já se omlouvám kolegům, máme tady svazáky, kteří v životě nikdy u ohně nebyli, a teď budou hovořit, že tu vodu by bývali koupili za dvacetník, za padesátník, za třicetník! Kristova noho! Tohle v životě v dole nebylo! To znamená, oceňovalo se, ano, zachránil jsi šachtu, zachránil jsi požár, děkujeme a poučme se dopředu.

Já jsem tady od toho, abychom se bavili o tom, co budeme dělat případně v druhé vlně, třetí vlně. To znamená, my jsme v situaci, ano, dneska se vláda poučila, byla nepřipravená. Nikdo nebyl připravený! Dneska rozhodla, že budeme kupovat do státního fondu rezerv nové prostředky. Já jsem se včera dozvěděl, že když byla mexická chřipka, že se nakoupilo za 600 milionů - za které vlády? - 600 milionů prostředků na očkování, které se potom vylily, protože se ukázalo, že ta chřipka nebyla. Když byly povodně, určitě byl tady příkaz: koupíte milion gumáků, milion pláštěnek, 10 tisíc lodí. Já nevím, jestli to bylo koupeno, nebo ne. Kdyby byly koupeny, tak by se kritizovalo, jak to, že jste je koupili v době sucha! Je sucho, vy tam máte milion pláštěnek (Předsedající: Váš čas!), milion gumáků a stovku lodí. (Předsedající: Děkuji.)

Takže prosím vás, chovejme se korektně, nezneužívejme to (Předsedající: Pane poslanče, váš čas!) k politickému boji! Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Mě nebylo slyšet. Tak. Pan poslanec Luzar - dvě minuty.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já se pokusím v krátkosti shrnout dvě poznámky. První k důvěryhodnosti informací, které jsou z veřejných zdrojů, a analytickému týmu kolegů Pirátů. Roušky, které byly při měření lepeny - tragédie. Novináři to rozmázli. První náhled do jakéhokoliv návodu respirátoru světoznámých výrobců - zjistíte, že první, co říkají, je, že respirátory nesmíte nosit na vousy, protože netěsní. Musíte mít hladce vyholenou tvář, aby těsnily.

Druhá. Upozorňuji na to, že jsou univerzální velikosti, popř. někteří výrobci dělají vícerozměrové roušky, to znamená, nepasují na každou tvář. Proto když se testují roušky, testují se na účelnost průniku a filtrů, tak se lepí po boku, aby se vyloučila možnost vlivů. Stačí se zeptat ve zkušebně, jak se provádějí testy.

Druhá věc. Vzpomeňte si na zakládání vyšetřovací komise OKD. Piráti s tím mají velkou zkušenost. Ať tady řeknou argumenty, které zaznívaly proti té komisi od kolegů, kteří je dneska podporují. Šetří to policie, musíme počkat, až to vyšetří policie. NKÚ se tím musí zabývat. Politici nemají do toho co vstupovat, protože tyto orgány to šetří. To byly argumenty, které zaznívaly a proti nimž Piráti bojovali, že to není pravda. Dneska naopak o 180 stupňů otočili a používají to pro zřízení této komise. Tak zkusme se k tomu vrátit a zamyslet se nad slovy a činy a to, co tvrdíme kdysi a co říkáme dnes. Proto my v klubu si počkáme určitě na vyjádření NKÚ, protože to bude základ, nad kterým se budeme moci bavit dále. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM a ANO 2011.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Procházková - faktická poznámka. Pan předseda ji odmazal, takže připraví se pan poslanec Benešík.

 

Poslankyně Věra Procházková: Já jenom dodám k tomu mému předřečníkovi, že jsem opravdu velmi zvědavá na to, jestli se pak omluvíte, až tedy ten výsledek na NKÚ bude opravdu takový, jak říká tady ministr. Omluvíte se? (Zprava: Na koho reagujete?) Na svého předřečníka, prostřednictvím předsedajícího pana předsedu Stanjuru.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Benešík - faktická poznámka.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Nechtěl jsem vystupovat, ale pokud je tady řeč o rouškách, tak nevím, jak ta moje těsní. Šila mi ji manželka. Já jsem ty čínské roušky nikdy ani neviděl, možná někdo z vás je má. Všichni nosili svoje roušky. Já jenom doufám, že nikdo nebude nikoho žalovat za to, že ty roušky pro ten národ si ušili sami! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP