(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já jsem ale byl upozorněn několika poslanci, že je to projev mimo téma, a já musím brát v úvahu názory i jiných poslanců. A neumím ho jinak rozhodnout než v hlasování Poslanecké sněmovny.

Ještě pan kolega Kalousek s přednostním právem. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedající, vy jste ale zatím neodebral slovo panu poslanci Lipavskému a nikdo nepodal námitku proti vašemu postupu. Došlo pouze k diskuzi o tom, co je, nebo není vhodné. To znamená, že jsou jednom dvě možnosti. Pan Lipavský bude pokračovat, vy mu odejmete to slovo - na což podle mého nejhlubšího přesvědčení nemáte právo - pak někdo podá námitku a můžeme o ní hlasovat. Nebo - což bych pokládal za mnohem správnější - pan Lipavský bude pokračovat ve svém vystoupení. A někdo, komu se to nelíbí, tak proti tomu podá námitku a o té jeho námitce můžeme hlasovat. Ale k ničemu takovému tady zatím nedošlo. Tak zatím prostě jenom diskutujeme o tom, jestli poslanec může, nebo nemůže mluvit k tématu, o kterém já jsem přesvědčen, že tématem je. Pokud si někdo myslí, že to téma není, tak ať podá námitku. Zatím nikdo takovou námitku nepodal. Možná na vás někdo pokřikoval z lavice, ale nikdo nevystoupil s námitkou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem využil oprávnění předsedajícího a odebral jsem slovo panu Lipavskému. To, že mluvil dál, byla věc nerespektování zákona o jednacím řádu. Já nemohu postupovat jinak. A pochopil jsem jeho další vystoupení tak, že on namítá, že má pokračovat ve svém projevu, přestože jsem mu to slovo odebral. Já to nemohu jinak vysvětlit. To nemusí být výslovně řečeno.

 

O námitce proti postupu předsedajícího rozhodneme v hlasování číslo 30. Já vás odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami. Počet přihlášených se stabilizoval.

Rozhodneme v hlasování číslo 30, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro námitku proti postupu předsedajícího. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování číslo 30. Z přítomných 106, pro 44, proti 9. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy pokračovat v diskuzi o nákupech zdravotnického materiálu, tak jak rozhodla Poslanecká sněmovna. Je přihlášen s faktickou poznámkou pan kolega Munzar a pan kolega Bauer. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Dámy a pánové, vážený pane předsedající, nějak jsme teď rozhodli o postupu předsedajícího. Nicméně já jsem se hlásil k faktické ještě předtím. Já se nedomnívám, že ten bod se jmenuje pouze informace o nákupech zdravotnického materiálu, a zároveň se nedomnívám, že předsedající může zúžit schválený program Sněmovny tak, jak to učinil předsedající. Nicméně Sněmovna je suverén a takto rozhodla. Mě to mrzí a bohužel takhle jsme rozhodli. Nicméně si myslím, že postup předsedajícího nebyl správný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda Bartoš s přednostním právem.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych se chtěl zeptat. Když jsou tady ve Sněmovně dvě síly a jedna z nich je tedy vládní koalice a strany, které ji podporují, a pak je tady nějaká opozice, která z logiky věci má těch hlasů míň, proto nevytvářela vládu, a předsedající Sněmovny se rozhodne v danou chvíli, že se mu nelíbí něco, co někdo k něčemu říká a není to k věci, budeme postupovat od příště tímto způsobem? Protože většina se dohodne, že něco se tedy nebude probírat?

Já chápu, že jste nemusel vidět ten jeden dopis, který Jakub Michálek posílal panu předsedovi Vondráčkovi. Děkuji paní poslankyni, že mi sem přinesla jeho kopii. Předali jsme ho panu předsedovi Vondráčkovi. Já to jako chápu. Ale když tedy je tenhle název takto explicitní a domluvíme se na tom, že tedy ano, bylo to i v tom dopise, tak jako Sněmovna se jako suverén rozhodne, že od příště, až budeme vystupovat k něčemu, co se třeba nebude líbit určité skupině poslanců, tak předsedající řekne to není k věci, odebere mu slovo, tomu člověku, a tady ta většina to třeba potvrdí?

To si nemyslím, že je správný přístup, že je to správný příklad. Chápu, že to téma je, jak se lidově říká, vošajstlich, že to téma Smartwings je rezonující. Taky kolem něj vychází spousta článků. Ale přijde mi, že jako se o něm nebudeme bavit, protože někdo nerozumí tomu, co je v nadpise tohoto programového bodu, mně to prostě přijde jako dost podivný postup a doufám, že to není nějaký nový standard. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan kolega Ondráček a pan kolega Hájek. Nejdřív Zdeněk Ondráček. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Já myslím, že bychom příště mohli body nazývat o všem a o ničem, pak můžeme diskutovat úplně o všem a o ničem, jako to teď provádíte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Hájek s faktickou poznámkou. Máte slovo. Připraví se kolega Ferjenčík s faktickou.

 

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane předsedající, já se omlouvám, přišel jsem později. Já jsem dnešní odpoledne využil částečně smysluplně, protože jsem byl na 101. narozeninách jednoho hornického inženýra a opravdu jsem mu záviděl, že dokáže ještě dneska smysluplně vnímat tu politickou realitu. Takže jsem projev pana Lipavského slyšel částečně.

Já se omlouvám, prosím vás vysvětlete mi, když jste tady vzpomínal, že cena té akcie je jeden hongkongský dolar, což je jeden penamský rohlík, případně vyšší cena jeden penamský koláč. Samozřejmě ten penamský koláč je konvertibilní, to znamená, cena na Moravě je třikrát vyšší než v Praze. Takže bych vás chtěl požádat - kterou tedy tu cenu uvádíte? To znamená, jestli tedy konvertibilní rohlík, konvertibilní kobliha, konvertibilní koláč. Já už jsem z toho jaksi trošku zmaten. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, vzhledem k tomu, že jde o faktickou poznámku, tak jsem vás nechtěl přerušovat, ale ani vy nemluvíte k věci podle rozhodnutí Poslanecké sněmovny. (Smích a potlesk v sále.)

Tak nyní pan kolega Jakub Michálek s faktickou poznámkou, připraví se kolega Žáček, poté kolega Ferjenčík. Máte slovo, pane předsedo, k faktické poznámce.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu reagovat na průběh předchozí rozpravy. Chtěl jsem připomenout, že název toho bodu zněl Informace vlády o nákupech zdravotnického materiálu a podílu v soukromých firmách či jiných zvažovaných intervencích. V době, kdy si každý z nás čte v médiích, že se zvažuje intervence ve Smartwings, si myslím, že je to zcela k tématu. Vidím i od kolegů z hnutí ANO, že je tady zájem o tom diskutovat. Já vám to umožním, a tudíž se jako předseda klubu do konce rozpravy k tomuto bodu omluvím, a tudíž moje přednostní právo přejde na kolegu Lipavského. Blahopřeji vám. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan kolega Žáček s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já bych možná připomněl, v jaké fázi pan místopředseda vstoupil kolegu Lipavskému do řeči. Když začal mluvit o čínských investicích, začal mluvit o čínských aktivitách. Já bych se pana místopředsedy jeho vlastním prostřednictvím zeptal, jaký je jeho vztah k Čínské lidové republice. Není náhodou podjatý? Ať nám to vysvětlí. A v tom případě pokud se uzná, že komunistické strany mají třeba nějaké nadstandardní vazby, tak ať se vyloučí z projednávání této akce. Já to, co udělal, beru jako velmi vážný zásah a pokus o cenzuru v Poslanecké sněmovně. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Ferjenčík s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Vácha. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Já bych chtěl jenom poprosit pana předsedajícího, aby tady přestal cenzurovat. To je naprosto nehorázný, že v bodě, který se zcela evidentně věnuje nákupům soukromých firem a podílu v nich a intervencí do těch soukromých firem, tady bolševický cenzor odebírá slovo za to, že tady někdo hovoří o nákupu státu soukromých firem! Vždyť to je přece úplně na hlavu postavený. My jsme tady svolali mimořádnou schůzi, abychom se mohli bavit mimo jiné o Smartwings, a vy to tady cenzurujete! Co si to dovolujete, pane Filipe? (Potlesk z pravé strany sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP