(15.30 hodin)
(pokračuje Gajdůšková)

Proto vítám, že jsme včera již odsouhlasili zde v Poslanecké sněmovně vznik komise, která se tím bude zabývat. A já věřím tomu, že na půdě této komise, kterou jsme již včera schválili, se dokážeme napříč politickými stranami dohodnout a najít politickou shodu právě při té přípravě krizových plánů na případná možná budoucí rizika.

Vím, že už jsem trošku dlouhá, ale dovolte mi ještě připomenout věci vysloveně z mého pohledu.

Potvrdilo se, že tou nezranitelnější skupinou občanů, kteří potřebují pomoc, jsou samoživitelky a samoživitelé. Výše ošetřovného ve výši 80 %, jak jsem zde zmiňovala a dokládala, těmto skupinám víceméně zajistila, že jejich příjmy se nepropadnou hluboce, ale přece jenom ty příjmy pro ně jsou také o něco nižší. Ale problém je, v mnoha případech tyto samoživitelky, a většinou tedy skutečně ženy, přišly o výživné. Je tedy nejvyšší čas přijmout zákon o zálohovaném výživném. Já věřím tomu, že zákon, který již je před jednáním vlády a brzy doputuje do Poslanecké sněmovny, bude zde schválen, a těším se na tu debatu k němu.

Znova opakuji, že i v těchto případech je nastaven systém mimořádné okamžité pomoci, a zase k tomu jen pár faktů. Bylo zde zpochybňováno, že tato mimořádná okamžitá pomoc může být efektivní. Jenom řeknu pár čísel. Bylo podáno za duben 4 543 žádostí, vyplacené žádosti byly 1 748, částka byla 7 374 763 korun. Za květen bylo těch podaných žádostí méně, vyplacených žádostí bylo ale více, 2 168, a částka byla 8 796 667 korun. Celkem bylo proplaceno 3 916 žádostí. Částku do 3 tisíc obdrželo 2 395 žadatelů, to je 61 %; 39 %, to je 1 521 žadatelů, dostalo částku vyšší, než jsou ty 3 tisíce.

Druhá nejčastější kategorie těch vyplácených mimořádných okamžitých pomocí se pohybuje od 5 do 10 tisíc. Tam je potřeba říci, že tato mimořádná okamžitá pomoc dorovnává propad příjmů tak, aby rodina měla na základní potřeby, tedy nájem, jídlo, hygienické potřeby. Dorovnává tedy příjmy, které měl žadatel vlastně předtím, než se staly skutečnosti, které je o plnou výši jeho příjmů připravily. Je potřeba říci, že jsou tam ale i případy, že byly vyplaceny na domácnosti tyto příspěvky ve výši 50 až 55 tisíc.

Byla zde řeč, že některým byla jejich žádost zamítnuta. Mezi tři nejčastější důvody, tak jak to máme Úřadu práce a z České správy sociálního zabezpečení, patří, že žadatel nedodá potřebné dokumenty, výpis z účtu nebo nájemní smlouvu. Nelze z této kategorie, tedy mimořádné okamžité pomoci, kompenzovat ušlý zisk. Dávají se peníze na základní výdaje. V této chvíli je 11 % nezpracovaných žádostí, ale je to z důvodu, že nebyly dodány potřebné podklady. Pokud by někdo chtěl, tu debatu o tom můžeme dál vést.

Další záležitostí, o které jsem chtěla mluvit v tomto bodě, je z úplně jiného soudku, je zajištění podmínek pro distanční vzdělávání, výuku online, chcete-li, digitalizaci. Dnes odesílám interpelaci na pana ministra Plagu a ptám se, jak zajistí to, co mají lidé zajištěno Listinou práv a svobod, a to jsou rovné šance na vzdělání. Jak zajistí pro všechny děti, i pro ty, které zůstaly nyní trochu mimo vzdělávací systém jen proto, že neměly počítačové vybavení ani přístup k datům. Podle analýzy České školské inspekce, která mapovala toto v době pandemické krize, nouzového stavu, je to 16 % dětí na základních školách. To je nezanedbatelné procento. Podobné procento, je o něco menší, je ale i na středních školách. I na to se musíme podívat, i o tom musíme mluvit a musíme přijmout opatření. Nepředpokládáme a doufáme, že nenastane situace, že by se školy musely naplno opět zavřít, ale digitalizace je v této chvíli nezbytná. A to, co možná si můžeme říct, že tato hrůza, která nás všechny svým způsobem potkala, která se dotkla každého člověka v této zemi, jestli něco přinesla, nějaké poučení a nějakou výzvu do budoucna, tak je to to, že se naše školy naučily, nastavily možnosti, jak pracovat online, jak využívat moderní počítačové techniky, jak využít ke vzdělávání digitalizaci. Já věřím tomu, že i to zvládneme do budoucna.

Dovolím si shrnout. Pro mne jako sociální demokratku jsou nejdůležitější zdraví a životy lidí, obecně, zaměstnanost a pozice zaměstnanců z pohledu ekonomiky a prosperity země. To se daří v této chvíli podporovat programy Antivirus i všemi dalšími, které tato vláda již spustila a my jsme zde v Poslanecké sněmovně podpořili a odsouhlasili. Jistě hledáme ale cestu, to prostřednictvím pana předsedajícího paní zpravodajce, hledáme cestu, jak více pomoci ještě samoživitelkám, lidem se zdravotním postižením, v invalidních důchodech a dalších.

Závěrem mi dovolte, abych řekla, že poděkování patří všem, kteří tvoří fungující stát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já děkuji paní poslankyni. S faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Olga Richterová, připraví se s přednostním právem paní ministryně Maláčová. Já přečtu omluvy. Pan poslanec Martin Kupka se omlouvá z dnešního dne od 15.30 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Pan poslanec Jan Čižinský z dnešního jednání od 15.20 hodin do konce jednacího dne. Pan poslanec a předseda Rakušan od 15.00 hodin do konce jednacího dne z důvodu pracovních jednání a paní poslankyně Helena Válková se omlouvá dnes mezi 15.00 a 17.00 z důvodů pracovních.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Ve faktické poznámce chci upřesnit ta čísla, co říkala paní poslankyně, týkající se dávky mimořádné okamžité pomoci. Chci upřesnit to, že tedy 220 tisíc dohod, z nichž bylo odváděno pojistné, a na mopky bylo jako jediné řešení pro tyto lidi, když se dostanou do nouze, vyplaceno za celé období od 1. března do 22. května 4 891 přiznaných žádostí, méně než 5 tisíc lidí tu mopku za to období od začátku března do 22. května dostalo. A to je první důležitý nesoulad mezi těmi 220 tisíci smlouvami, mezi spoustou lidí v potížích a tímto nízkým vyplaceným číslem. Ta dávka je totiž náročná, je to opravdu podrobné zkoumání.***




Přihlásit/registrovat se do ISP