(12.20 hodin)
(pokračuje Rozvoral)

Dovolte mi ještě jednou zdůraznit, že je třeba vyplácet sociální dávky jen těm, kteří je opravdu potřebují. Těm, kteří z objektivních důvodů pracovat nemohou. A sociální systém by měl motivovat ty ostatní k hledání a udržení práce. Novela zákona o hmotné nouzi by tedy měla být začátek toho, jak navrátíme sociálním dávkám jejich správnou roli pro celou společnost i jednotlivce.

Vážené dámy a pánové, poslankyně hnutí SPD Lucie Šafránková zpracovala a prostřednictvím poslaneckého klubu předložila návrh novely zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších změn a doplňků. Jedná se o sněmovní tisk 652, ke kterému vláda vyslovila neutrální stanovisko. Námi navrhované změny by měly přispět ke zvýšení adresnosti vyplácení příslušných dávek, snížení objemu státem vyplácených prostředků na dávky pomoci v hmotné nouzi, snížení počtu příjemců těchto dávek a jejich omezení pouze na osoby, které se dočasně ocitly bez vlastního přičinění v hmotné nouzi a snaží se z této situace vlastními silami aktivně dostat.

O navrhovaných změnách, které by měly zamezit možnému zneužívání dávek, hovořila detailně poslankyně Lucie Šafránková. Všechna tato námi navrhovaná opatření by jejich implementací do právního řádu měla výrazně přispět ke snížení veřejných výdajů v oblasti dávek pomoci v hmotné nouzi. Dle odhadů kompetentních pracovníků v této oblasti dochází ke zneužívání systému vyplácení dávek v hmotné nouzi mezi 20 a 30 procenty příjemců těchto dávek. Hnutí SPD prosazuje, aby se stát choval jako řádný hospodář, a proto předložilo tento návrh novely zákona o hmotné nouzi.

Ušetřené finance by šlo využít ku prospěchu těch, kteří pomoc státu opravdu potřebují a zaslouží si ji. Proto vás žádám o propuštění tohoto návrhu zákona do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní přečtu modifikaci omluvy. Pan ministr vnitra Hamáček mění dnešní omluvu a od 11.30 hodin se dnes pan ministr vnitra jednání zúčastní.

Nyní mám dvě přihlášky ještě do obecné rozpravy. Pan poslanec Pavel Plzák a připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. A ještě paní poslankyně Aulická. Prosím.

 

Poslanec Pavel Plzák: Dobré dopoledne. Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, možná jste to někteří zaregistrovali, někteří jste to možná nezaregistrovali, ale já jsem se na vás zhruba před půl rokem obrátil e-mailovou poštou a všem, všem, jsem vám zaslal dopis, dalo by se říci volání o pomoc, který podepsal starosta města Úpice a oba ředitelé zdejších základních škol. To město má asi pět tisíc obyvatel a je v mém volebním regionu. Ale tím dopisem oni se obraceli na vás na všechny, protože se situací v tzv. vyloučených lokalitách, které v jejich městě vznikly, si už nevědí sami rady. A největší problém vidí právě v zanedbávání školních docházek dětí z těchto rodin.

Co naděláte, když v těch školách čekají asistenti, a ty děti tam prostě do té školy nepřijdou? A není boha, když to tak řeknu, který by donutil rodiče, kteří sami ráno nevstávají a do práce nejdou, aby donutili děti vstát a do té školy jít. A je tam celá řada dalších a dalších problémů. Já vás chci jenom poprosit, protože jsem v této věci interpeloval i paní ministryni a po mé interpelaci ta odpověď nebyla nijak výrazná - možná, že se něco chystá, něco ne - mi v podstatě off record řekla, že ten problém je takový, že si s tím v podstatě neví rady, a řekla, ať zkusíme něco navrhnout my. Nenavrhli jsme to my, navrhli to tady kolegové z SPD. Ale já sám se velmi přimlouvám, aby ten zákon putoval tím celým legislativním procesem a došel nějakému konci. Takže děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A nyní - mám tady tedy ty dvě přihlášky ještě, takže pan poslanec Mikuláš Ferjenčík a paní poslankyně Aulická Jírovcová. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já chápu tu motivaci toho návrhu. Nicméně ta situace, ve které byl předkládán, a situace současná - bavíme se o ekonomické situaci země - je výrazně jiná. V době, kdy byla naprosto minimální nezaměstnanost - a skutečně chápu ty výhrady občanů, ke mně se to také dostává, že prostě práceschopní lidé se vyhýbají práci a občas se to také v tom našem systému děje a budí to nevoli, tak na druhou stranu teď očekáváme příliv desetitisíců až statisíců lidí do toho systému pomoci, řeší se teď naopak problém z druhé strany, aby se např. dávka mimořádné okamžité pomoci zpřístupnila těm žadatelům, a já se obávám, že tenhle návrh jde trochu, trochu opačným směrem.

Myslím, že zvlášť v situaci, kdy ta nezaměstnanost razantně naroste, bychom měli ještě zvážit, jestli se ty podmínky nezměnily a jestli není potřeba chystat ten systém spíš na situaci s vyšší nezaměstnaností a vyšším podílem lidí, kteří by rádi pracovali, ale bohužel pro ně práce není. Z toho důvodu navrhuji vrátit tento návrh k přepracování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám dvě faktické poznámky. Za prvé je to pan poslanec Marek Novák a až druhá v pořadí vystoupí na faktickou paní poslankyně Karla Maříková a stále je připravená paní poslankyně Aulická. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já jenom krátce na kolegu Ferjenčíka. A kde vidíte tedy problém? Já jsem to nějak moc nepochopil to vaše vystoupení prostřednictvím pana předsedajícího. Můžete mi tedy vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tím, že je tady snaha zastavit zneužívání dávek, a tím, že vy chcete, aby dávky dostávali lidé, kteří si je zaslouží? Já v tom žádný rozdíl nevidím. Nevím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní paní poslankyně Karla Maříková, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já musím reagovat na tamhle pana poslance Ferjenčíka prostřednictvím pana předsedajícího. Ten zákon navrhuje, aby ty dávky byly znemožněné těm, kteří je zneužívají. Tak já nevím, jak říkal opravdu tady můj předřečník, kde v tom vidíte problém? Ti nezaměstnaní kvůli pandemii koronaviru přišli o práci, předpokládám, nebudou ti, co je budou zneužívat. A pokud ano, tak pak ten zákon je správný. Pokud by je zneužívat chtěli, tak by jim ty dávky měly být znepřístupněny také. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Mikuláš Ferjenčík na faktickou. A stále je připravena paní poslankyně Aulická jako poslední. Prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se pokusím stručně odpovědět kolegovi, který se mě ptal, co mám na mysli. Mám na mysli to, že pan Rozvoral hovořil. tuším, o dvaceti až třiceti procentech lidí, kteří údajně ty dávky zneužívají. To je v současné situaci, kdy je extrémně nízká nezaměstnanost a skutečně už vlastně o ty dávky vůbec žádá jenom malý podíl práceschopné populace. Ve chvíli, kdy se razantně rozšíří ten okruh lidí, co žádat bude, tak podle mého názoru ten okruh zneužívajících a ten podíl na celkovém počtu žadatelů razantně klesne, a já mám spíš obavu o to, abychom nevyloučili z pomoci lidi, kteří ji reálně potřebují.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak další faktická poznámka, to je jenom jedna zatím, paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, vaše dvě minuty. A připraví se pan poslanec Marek Novák na faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já děkuji. Vaším prostřednictvím pane kolego Ferjenčíku, pokud tento zákon projde do druhého čtení, tak přece jsou výbory, kde můžete, můžeme o tom diskutovat společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí, a je tam možnost podat pozměňující návrhy. Takže jenom to k tomu vrácení k dopracování, že je další možnost, když to projde, tak na tom zákonu, na tom návrhu zákona dál pracovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní tedy pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, pan poslanec Novák stáhl. Prosím. A stále je připravena paní poslankyně Aulická. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že zjevně hnutí ANO to tedy chce pustit dál, tak navrhuji v případě, že ten můj návrh na vrácení k přepracování neprojde, navrhuji prodloužit lhůty o dvacet dní. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP