(19.40 hodin)

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážený pane premiére, já bych vás chtěl prostřednictvím pana předsedajícího požádat, abyste při svém vystoupení alespoň tady na půdě Sněmovny nelhal. Jestli jste poslouchal návrh, který jsme tu citovali, tak tam je jasně řečeno 1 100 na obyvatele obce, 600 na obyvatele kraje, na každého obyvatele kraje. Takže pokud tady říkáte, že malí nedostanou nic, tak to není pravda. Dostanou všichni, naopak všichni stejně, je to podle mě absolutně férové. A naopak ti malí dostanou víc než standardně, protože je to oproti RUD výrazně výhodnější i pro ty malé obce, nezvýhodňuje to nikoho.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní vystoupí předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a připraví se pan poslanec Jan Čižinský. Tak prosím, pane předsedo, máte slovo, dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak jsem rád, že po čtyřech hodinách pan premiér pochopil ten návrh 1 000 korun na hlavu, takže už to říkal pan poslanec Martínek, to znamená, pro ty malé obce by bylo přes 8 miliard podle počtu obyvatel. A ti starostové měst to nezávidí. Podle mě nebudou ukazovat na vedlejšího starostu, který má o 300 obyvatel větší obec, že dostal o 300 tisíc korun více.

Ale pan premiér vystupuje, jako by do té vlády přišel včera. - Ty koeficienty v RUD, to je hrozné, nespravedlivé! - Jak dlouho má hnutí ANO Ministerstvo financí, které má v gesci RUD? Sedm let, pane premiére! Co jste udělal s koeficienty RUD? Nic! Ani vy, ani pan ministr Pilný, ani paní ministryně Schillerová. Neudělali jste vůbec nic. Tak bych mohl pokračovat se vším, co tady kritizujete. Zrušení daně z nabytí nemovitosti. Pětkrát bylo stanovisko vlády nesouhlas, proti, nesouhlas, ostrý nesouhlas, abychom dneska - klíčovým bodem - říkal pan poslanec Chvojka - dneska to musíme projednat! Taky jste neudělali nic. Pět let. Tak bych mohl pokračovat.

Tak těch 10,5 miliardy prostě pošlete, anebo řekněte, a to je taky politický postoj, že to nedáte těm městům a obcím! Ale vy se jen vykrucujete. Vy to reálně nechcete poslat. Protože kdybyste to chtěli poslat, tak to uděláte příští týden! Anebo připravíme společně zákon o kompenzačním bonusu obcím, kterým se bude kompenzovat výpadek díky kompenzačnímu bonusu OSVČ či malým s. r. o. Už ten název říká, jak je to absurdní. Ale vy nás do toho tlačíte. Kolegové v Senátu už to vlastně připravili a do měsíce ten návrh zákona máme tady. Tak nemusíme dělat nový zákon, můžeme to řešit velmi rychle exekutivně rozhodnutím vlády. A pokud se vám, pane premiére, nelíbí koeficienty v RUD, já předtím varuju, ale pokud se vám nelíbí, tak už něco po těch sedmi letech udělejte s těmi koeficienty! Jinak o tom mlčte.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní požádám o vystoupení pana poslance Jana Čižinského a jako poslední se připraví pan poslanec Roman Onderka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji za slovo. Z úst premiéra tady zazněla ohledně Prahy lež a je potřeba na to upozornit. Takže chci Sněmovnu uklidnit, že to není tak, že někdo v Praze blokuje okruh, že to je přesně naopak. Pan náměstek pro dopravu Adam Šajner, jeden z nejlepších manažerů, který měl dopravu kdy v Praze na starosti. Okruh probíhá. Pokud pan premiér bude chtít, nebo někdo z vlády, tak se může u pana náměstka objednat, on mu to všechno ukáže. Takže bylo by skutečně velmi smutné, kdyby tady takové lži, že někdo v Praze okruh blokuje, zaznívaly.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak a jako poslední vystoupí pan poslanec Roman Onderka a připraví se pan poslanec Ondřej Veselý. Tak prosím.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, už asi podruhé tady říkáte, jaké ta velká města v České republice mají miliardy na svých účtech, jak ty malé obce mají málo peněz. No možná ono to bude asi tím, že v těch velkých městech žije trošku více občanů než v těch malých. Možná to bude asi tím, že v těch velkých městech zajišťují zaměstnanost, sportovní vyžití, kulturní vyžití, zdravotnictví a školství, které svým způsobem částečně supluje buď kraje, anebo stát. Možná vám uniklo, že třeba druhé největší město v České republice, i když s oblibou říkávám to největší, Pražáci mně odpustí, protože Praha je v tom systému kraje, zajišťuje i tu zdravotní péči, protože je vlastníkem zdravotnického zařízení, protože Brno je vlastníkem několika kulturních zařízení, jako jsou muzea a divadla, protože město Brno je zřizovatelem např. příspěvkových zařízení a předškolních a školních zařízení. A z tohoto pohledu je potřeba se na to dívat. A vyvíjet zde nějakou náladu v tom, že by zde měla být určitá závist nebo nerovnost mezi občany malých a velkých obcí, před tím bych velmi varoval. Možná můžeme rozdělovat občany v České republice politikou, svým názorem, který máme na život a na dění na té naší matičce Zemi, ale určitě ne v tom, jaké dostávají peníze a kdo tyto peníze čerpá. Až někdy přijedete do Brna do divadla a sednete si do divadla na jakékoli sedadlo v jakémkoli divadle, které zřizuje město Brno, tak si vzpomeňte na má slova. Na tom sedadle totiž je tisíc korun dotace statutárního města Brna. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Miroslav Kalousek, zatím poslední faktická. A poté se tedy připraví v obecné rozpravě s řádnou přihláškou pan poslanec Ondřej Veselý. Tak prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Vážený pane kolego, pane poslanče Romane Onderko prostřednictvím pana předsedajícího, přiznám se, že mě rozesmála vaše představa, jak si pan premiér sedá na sedadlo v divadle. Ale o tom jsem mluvit nechtěl. Chtěl jsem říct, že souhlasím s vaším vystoupením a že ty nehoráznosti, které tady pan premiér říká, ale především uvádí ve společenskou realitu, může uvádět ve společenskou realitu, protože má vaši podporu. Tak mu tu podporu odepřete a snad tady začne vládnout konečně někdo rozumnější.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní mi naskočily další dvě faktické poznámky. Takže pan poslanec Stanislav Blaha a pan poslanec Patrik Nacher. Takže pan poslanec Stanislav Blaha, máte dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Děkuji, pane předsedající. Už tady dlouho bojuji s takovým pokušením a nemohl jsem se tomu nakonec ubránit, abych nepoložil panu premiérovi otázku. Mě velmi zajímá, pane premiére, co považujete za spravedlivého v tom, že podpoříte obce do 3 tisíc obyvatel a všechny ostatní ne. Já v tom žádnou spravedlnost nevidím a popíšu vám to na takovém klasickém případu.

Jsem starostou města Uherské Hradiště, které má 25 tisíc obyvatel. A my mimo jiné kromě toho, že v mnoha směrech plníme i regionální funkci, protože máme velkou spádovou oblast, zřizujeme Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Převzali jsme ho po zániku okresních úřadů v roce 2003 a 25tisícové město dnes své příspěvkové organizaci, která má významně regionální charakter, dotuje její rozpočet částkou už přesahující 30 milionů korun. Proč jsme to udělali v roce 2003? Je to přece šílenství, aby tak malé město zřizovalo stálou kamennou divadelní scénu. No protože jsme měli příslib od státu, že nám to bude dokrývat ze státního rozpočtu. Stát na to časem zapomněl a já každý rok bojuji o to, aby někdo našemu městu pomohl. Ztrácím 30 milionů, teď mám díky kompenzačnímu bonusu přijít o dalších 20 milionů, to už je 50 milionů, které budou chybět v investicích. A vy nám tady budete povídat, že spravedlivé je podpořit obce do 3 tisíc obyvatel. To považujete za spravedlivé? Já tedy ne. A žádám od vás reakci na tento můj výstup, abych od vás slyšel odpověď, kde je teda ta spravedlnost a jestli stát je vůbec schopen našem městu v tom pomoct, protože když se obracím na kraj, řeknou - no, to jste blázni, že to financujete, ale my vám v tom nepomůžeme, obraťte se na stát. Ministerstvo kultury v tomto směru neudělalo vůbec nic a já prostě každoročně bojuju o to, abych vrátil zpátky městu Uherské Hradiště v rozpočtu 30 milionů. A je to prostě marný boj, je to boj s větrnými mlýny (upozornění na čas), a vy tady budete povídat něco o 3 tisících a menších městech. To prostě nejde.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Patrik Nacher a připraví se pan poslanec Martin Baxa. Dvě přihlášky tady mám zatím. Tak prosím. Dvě minuty. (Velký hluk v sále.)

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkný večer. Já jsem nechtěl hovořit v tomto bodě, se přiznám, ale trochu mě nadzvedl kolega Čižinský, on to asi čekal, když řekl, že Adam Šajner je nejlepší manažer. Tak já bych řekl, že zatím nejviditelnější věcí je takové neortodoxní zavření Smetanova nábřeží, a jak jsem se dneska dozvěděl, namalování cyklopruhu na D5 u sjezdu z Rozvadovské spojky. Takže já tu výzvu beru a na nejbližším zastupitelstvu si rád poslechnu, co tato koalice v Praze udělala pro ten městský okruh a jakým způsobem participuje na tom vnějším pražském. Já děkuji panu kolegovi Čižinskému a doufám, že to podpoří stejně tak agilně, jako mluví tady, i na pražském zastupitelstvu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP