(19.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych teď zrekapituloval tedy vystupující, aby se neztratil přehled. Takže na faktické poznámky tady mám čtyři poslance. Já vás tedy vyjmenuji rychle: Stanjura, Výborný, Kalousek, Kovářová. Dále s přednostním právem se přihlásil ještě před pana navrhovatele pan poslanec Ivan Bartoš a předsedkyně TOP 09 Adamová Pekarová. Potom je tady navrhovatel pan poslanec Ondřej Veselý.

Takže půjdeme ty faktické, pan poslanec Stanjura, dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Opravdu věřím, že Andrej Babiš zná systém dotací. Souhlasím. Tesat do kamene dotace pro ty nejmenší. Včera vláda rozhodla, že se bude soudit, že taková ta malinkatá firma Agrofert nedostala, nedej bože, čtyři desetiny promile jejich ročních dotací. Zhruba 2 miliardy, čerpám z výroční zprávy vaší bývalé firmy, jak rád říkáte. To je ta malá firma, která se (nesrozumitelné).

Pan premiér fakt nerozumí česky. My řekneme, že má dostat každá obce podle počtu obyvatel, a on tu částku vydělí počtem obcí. Protože pan premiér se domnívá, že v České republice je 6 200 obcí a každá má stejný počet obyvatel. Pak by jeho argument byl logický. My jsme řekli podle počtu obyvatel. Takže ten pan starosta by dostal 208 tisíc příští týden, o kterém jste mluvil. Určitě by si s nimi poradil lépe než vy, pane premiére. A vy mu je nechcete poslat. Takže takhle to je jednoduché matematicky. Ne to dělit počtem obcí, ale podle počtu obyvatel.

Já už jsem předtím říkal, neposuzujme podle konkrétních primátorů a starostů, která obec se nám líbí více než ne, nebo méně. Panu premiérovi to je prostě zbytečné vysvětlovat. On říká, že je zbytečné vystupovat, no on to nechápe. Já jsem nenavrhoval zrušit všechny dotační tituly. Já jsem říkal, nezavádějte nové na těch 10,5 miliardy. A vy jak pohádky ovčí babičky začnete úplně o něčem a jiném, a vaši poslanci vám ještě tleskají. Tak oni nás neposlouchají. Podle počtu obyvatel není vydělením 10,5 miliardy počtem obcí, pane premiére. To je matematicky úplně něco jiného. A určitě jste větší expert na dotace než já. To já vám přiznávám.

Ale držte se v praktické politice toho, že ti malí mají dostat. Představme si, jaká je jiná pozice České republiky pro příští programovací období? Nesmí přijít o dotace ti velcí. Říká pan premiér, který říká: My chceme hlavně na ty malé. Takhle to totiž funguje. Takže ta ironie je úplně zbytečná od pana premiéra. (Upozornění na čas.) Já jsem reagoval naprosto klidně, věcně. (Čas!) A chtěl jsem, ať se to stane podle počtu (Čas!) - já vím - podle počtu obyvatel.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak prosím o dodržování času. Jednu krátkou větu ano, ale už ne souvislé věty. Prosím. (Smích a pobavení v sále.) Dvě minuty, pardon. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: To jsem rád. Děkuji pěkně, vážený pane místopředsedo. Vážený pane premiére, tak já se přiznám, že nechci hodnotit to, jestli vaše vystoupení je hodno této Sněmovny, nebo jestli se spíš blíží do nějaké 4. cenové skupiny. Mně vadí to, jakým způsobem tady se ironicky obracíte na některé kolegy a kolegyně, a to i z jiných politických stran.

Ale musím říct, že jestli něčím jste mistr, když vás tady pochválil kolega Stanjura za to, že rozumíte dotační politice, tak je to ještě jedna věc, a to je vytvářet kouřovou clonu. To umíte skutečně naprosto geniálně. My se tady bavíme o kompenzačním bonusu, bavíme se o dopadu na rozpočty obcí, měst a krajů, a vy tady to odkloníte úplně někam jinam, k tomu, jak skvěle poskytujete dotace těm obcím, případně k rozpočtovému určení daní. Ale o tom opravdu tady ta debata, diskuze není. My vás už tady už čtyři hodiny vyzýváme k tomu, přijďte tady k tomu pultu, na tady ty dva mikrofony řekněte: Zítra vláda ty peníze, o které přijde obec, kraj, město, jim pošle. Dělá to nějakých - padalo to tady opakovaně - 15 miliard. My to zítra schválíme a jdeme od toho. Je to tak jednoduché. Tak jednoduché. A vy tady začnete mlžit, že dotační politika, jak to skvěle vaši ministři umí apod. Případně ještě začnete zabíhat do rozpočtového určení daní. O tom to opravdu není.

Přijďte sem, potvrďte: Ano, obce, města to dostanou a umí si s tím poradit. Samozřejmě se to vůbec nedotýká nějaké další dotační politiky. Samozřejmě že ty malé obce ty dotace budou využívat, i ty další. Tady se bavíme o kompenzaci za kompenzační bonus. Sice už je to trošku slovní hříčka, ale je to tak. Tak pojďte sem, řekněte to, jdeme od toho. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Miroslav Kalousek a připraví se paní poslankyně Věra Kovářová. Prosím, máte dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Tak ne že by s vámi nebyla sranda, pane premiére. A ku zoufání je, že takhle skutečně mluví a argumentuje předseda vlády České republiky. Vy jste mluvil o něčem úplně jiném než my. Já to pro jistotu zkusím ještě jednou.

Rozpočet každé obce, jeho příjmy, se skládají ze dvou částí. Ta první část jsou její vlastní autonomní příjmy z místních poplatků, z jejich hospodaření a především ze sdílených daní. Ty sdílené daně jsou tři. DPH, daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob. A to jsou jejich autonomní příjmy. Vedle toho se každá obec samozřejmě uchází o nějaké dotace, kde je, jak všichni víme, převis a vždycky bude převis, protože tam vždycky bude převis poptávky nad nabídkou, jak už to u rozpočtových peněz bývá.

A my jsme přeci nic neříkali o tom, že chceme zrušit dotační systém pro ty obce, tu druhou část těch jejich příjmů. Ale my zásadně protestujeme proti tomu, abyste sebral z té první části, z těch autonomních příjmů, z těch sdílených daní a udělal z toho dotační titul. Protože i kdybyste to udělali férově a vrátili těm obcím to, co jste sebrali, tak jste neudělali nic jiného, než že jste posílili centrální moc nad demokraticky zvolenými samosprávami nad únosnou úroveň. Prostě nesahejte obcím na jejich autonomní příjmy!

Co se týče dotační politiky, tam vždycky bude převis poptávky nad nabídkou. S tím nic neuděláme. Ale vy jim berete jejich autonomní příjmy, tak si to proboha už jednou uvědomte! Mluvíte o něčem jiném!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní požádám o vystoupení na faktickou poznámku paní poslankyni Věru Kovářovou a v obecné rozpravě se připraví předseda Pirátů Ivan Bartoš. Prosím, vaše dvě minuty, máte slovo, paní poslankyně. (V sále silný hluk.)

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane premiére, tak už jsme tady slyšeli -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A já vás prosím o klid!

 

Poslankyně Věra Kovářová: Už jsme tady mnohokrát slyšeli, že politiku dělat nechcete. Nechcete dělat politiku? No, my ano, protože politika je služba pro lidi. Ale co by vám šlo, tak to je demagogie. Říkáte, že je tady zbytečné hovořit. Vždyť jste nemusel zbytečně hovořit. Stačilo říci dvě věty. Obcím dáme, každé obci na obyvatele 1 000 korun, kraji 400 korun na obyvatele, pošleme to tehdy a tehdy, a mohl jste skončit.

A omlouvám se teď kolegům, ale musím si tady přihřát polívčičku s těmi školami. Tak jsem tedy na to zvědavá, kolik na ty školy dáte. Dali jsme vám seznam, už žádný nemusíte shánět, kde byly školy a školky za 9 miliard, tak to můžete využít. Ovšem na letošní rok jste neschválili 300 milionů ani na školky, ani na školy, protože, jak tvrdili vaši kolegové z poslaneckého klubu a i vy sám, že by to zruinovalo rozpočet. Takže prosím pěkně, jak chcete teď dávat další peníze na školy? Pokud se rozhodnete, že tomu tak nebude a že ten rozpočet pro školy rádi zruinujete, a školky, tak já to jenom podpořím. Protože školy a školky, to není ani pro mě, ani pro vás, ale to je pro ty občany, pro jejich děti, pro rodiče, nemají kam dávat děti. Takže pane premiére, doufám, že tady budete na interpelacích, abychom si o tom tady spolu pošpitali veřejně, jak to s těmi školami a školkami bude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení předsedu Pirátů Ivana Bartoše. A přečtu jenom pořadí, než pan předseda dorazí. Takže potom bude následovat paní předsedkyně Adamová Pekarová, pan předseda Rakušan a premiér Andrej Babiš. Tak prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych chtěl reagovat na vystoupení pana premiéra Babiše, a to v několika rovinách. Já jsem měl možnost se teď bavit s některými diplomaty, kteří jsou v České republice, kteří se koukají na ta velká čísla a říkají: Hele a vy to zvládáte docela dobře. Jo navenek to vypadá dobře. No proč? Protože ta zátěž, která vznikla složitým obdobím koronakrize, se prostě distribuuje na ta všechna další patra, která následně potom nesou tu finanční zátěž, zatímco pan premiér Babiš může říkat: My jsme to celé zvládli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP