(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Václav Votava, připraví se Jan Bartošek a Marek Výborný. Kolega Juránek opravdu překypuje trpělivostí. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, teď se často skloňuje a je to populární - proinvestovat se z krize, investovat, investovat. Fajn. Ale také musí být z čeho investovat. A jestliže obce přijdou o část sdílených daní z bonusu, který se vyplácí, a ještě přijdou o další částky ze sdílených daní tím, že funguje to, co funguje, pandemie zafungovala, 20 %, to si starostové určitě ověřují, kolik dostávají teď v těch jednotlivých tranších, tak z čeho pak mají investovat? A ještě se jim bere z toho bonusu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji také za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Jan Bartošek, připraví se Marek Výborný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Nejprve vaším prostřednictvím panu kolegovi Onderkovi. Pane poslanče, na to, že bude problém s veřejnými rozpočty obcí a krajů, jsem upozornil v Poslanecké sněmovně já, když jsem k tomuto tisku podával pozměňující návrh. Vaše koalice ho tehdy odmítla. A to řešení tady bylo. Následně na to zareagoval Senát.

Druhá věc. Já jsem velice pozorně poslouchal vaše vyjádření, paní ministryně financí, a pochopil jsem, že to je o dvou věcech. Za prvé, že nevíte, jestli návrh ODS je realizovatelný, jestli jsem tomu dobře rozuměl, ale hlavně za druhé, že vy skutečně chcete těm obcím určovat, za co mají utrácet. Vy ze starostů děláte nekompetentní lidi, protože vy z Prahy jim budete říkat, jak to mají lépe dělat a za co to mají utratit, protože vy tady v Praze na ministerstvech jim moudře vypíšete dotační projekty a řeknete "milí starostové, tady máte a zkuste to".

Nechte, prosím vás, ty starosty a kraje být. Jako bývalý místostarosta vám můžu říci, že každý, kdo si prošel komunální politikou a má rád svoje město, ví sám, za co ty peníze může utratit. Nepotřebuje na to rady z Prahy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji také za dodržení času. Nyní pan kolega Marek Výborný a třeba už dojde na pana kolegu Juránka. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Paní ministryně, děkuji za to, že jste potvrdila, že to jde, že ten příspěvek obcím a městům, který by jim vypadl díky podílu na kompenzačním bonusu, jim můžete poslat. To je dobrá zpráva.

Ono to chce možná konkrétní příběhy. Tak opět jednoduchá čísla za město Holice v Čechách. Predikované příjmy byly 106 milionů, teď upravené společností Rating dělají 88 milionů, čili propad příjmů na sdílených daních u města Holice v Čechách už dnes činí nějakých 18 milionů, plus cca 6 milionů by dělalo opatření při tom, o čem teď hovoříme, to znamená podíl na kompenzačním bonusu.

Ale to, co mi tady skutečně velmi vadí, a já mám pocit, že v tom je to jádro - zaznělo to od vás, zaznělo to od paní ministryně Dostálové. Proč tady panuje taková nedůvěra vůči obcím? Proč chcete všechno kontrolovat, proč hovoříte o tom, kde máme tu jistotu, jestli by to ti starostové - oni by si to asi vzali domů a zašili to do štrozoku a spali na tom! Nebo já nevím, co si myslíte. Tam žijí lidé, ti lidé vědí, co ta samospráva dělá, ti lidé potřebují opravit chodníky, potřebují, aby fungovala školka, potřebují udělat kanalizaci, vodovod apod., tak jim propánakrále už věřte. Já opravdu nevím, mně to přijde, že jste jako v Jiříkově vidění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní ještě pan kolega Jan Birke s faktickou poznámkou a pak už snad bude pan kolega Juránek a kolegyně Vostrá. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji za slovo, pane předsedající. Omlouvám se kolegovi Juránkovi, že ho ještě zdržím.

Tak si nalijeme čistého vína. Promiňte mi, budu teď hodně otevřený. Za deset let jsem na dotacích načerpal 1,9 miliardy. Tečka. Reálně. Velmi slušné číslo. Na druhou stranu musím říci, když chcete dát kompenzační bonus tisíc korun na obyvatele pro obec s 500 obyvateli, tak pokud dobře počítám, je to půl milionu korun. Za půl milionu korun nepostavíte ani 150 metrů chodníku z vlastních zdrojů. Z vlastních zdrojů, bez dotací. Malé obce nepostaví vůbec nic. Tak si to řekněme na rovinu a neříkejme si tady, jestli je něco špatně, nebo dobře. To je prostě realita. A neotevírejme RUD. Jestli otevřeme diskusi o RUD - a já jsem to zažil před sedmi lety, pokud se nepletu, tak to tedy byla děsná debata. Děsná debata, jaký je rozdíl mezi Prahou, jaký je rozdíl mezi trojkou, sebereme ty peníze Praze, atd. atd. No ti mají 20 miliard v tý Praze, tak to můžeme sebrat tý Praze, je to jednoduchý. Ale proboha, tohleto přece není řešení! To není absolutně žádné řešení. Okamžitě na to zapomeňte, že jsem něco takového tady samozřejmě řekl. Koukám - pan předseda Bartoš na mě kouká zle... No tak pod tou rouškou to tak vypadá, teď už se směje, děkuju mockrát.

Ne, takže já jenom chci říci, že je potřeba na to koukat jako fakt rozumně, a myslím si, že tady všichni říkáme stejnou věc, že se z toho můžeme dostat prostě těmi investicemi. Ale problém je v tom, že když nenakopneme ta eseróčka, ty podnikatele, nějakým způsobem, tak ty daně prostě nedostaneme. Nedostaneme ty daně, to je přímá úměra a je to uzavřený kruh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil váš čas k faktické poznámce. Nyní ještě faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjury. Pane předsedo, máte slovo. Měřím vám čas.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Ctěný kolega pan poslanec Birke vystoupil a já musím říci, že jsem nepochopil, jestli je pro to usnesení, nebo ne, nebo pro kterou cestu. Já se omlouvám. .

Já myslím, že to, co jsme navrhli my, je fakt jednoduché a proveditelné. Nepodceňujte ty malé obce. Za 500 tisíc možná nepostaví kilometr chodníků, ale budou udržovat majetek, opraví kus mateřské školy nebo něco takového. V mém okrese je takových obcí plno. Starostové si s tím půlmilionem rozumně poradí. Já vím, že pohled z okresního města je trochu jiný. Jsou tam ale jiné cenové relace. A velmi často to dostanou místní podnikatelé, místní živnostníci. To je to, o čem se bavíme. To jsou spojité nádoby, jak nastartovat ekonomiku v obcích. Jasně, tendr na dálnici 4 mld. je dobrá věc, že? Tam ministr přidá 10 % především zahraničním firmám a k těm malým českým to nedojde. Když tady máme pomoci dát prostředky starostům s vysokou pravděpodobností pro malé firmy, tak najednou je problém.

Já tomu fakt nerozumím. Pokud ty peníze tam chceme dát, tak zvolme jednoduchou cestu, a je to příští týden tam, je to i v Náchodě, v Trutnově. A je tady plno úspěšných starostů a vy si s tím poradíte, aniž bychom my vám říkali, co s tím máte udělat. A také investice jsou přípravy projektů na budoucí dotace, na spoluúčast. Musíte si zadat toho projektanta. A to se ti starostové bojí. Oni třeba ještě letošní zvládnou z rezerv, ale bude jim chybět za rok, za dva, protože letos nebudou mít na projektovou přípravu. A pak se za rok, za dva budeme divit, že se nikdo do dotačních titulů nehlásí. Z čeho by se hlásil, když dnes nemůže zaplatit projekt za 50 tisíc nebo 70 tisíc? A je to spravedlivé, jestliže říkáme na hlavu stejně, tak je to spravedlivé a je to jednoduché. Nebudeme nikoho ponižovat tím, aby psal žádosti a pak říkal "Ježiš, moje žádost neuspěla, protože můj úředník zapomněl na žádost dodat doklad číslo 13". Vždyť to přece starostové chápou.

Takže můj návrh je, abychom podpořili první nebo druhé usnesení, vláda ať to příští týden udělá a můžeme se věnovat -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, skončil vám čas k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Můžeme se věnovat bodu číslo 5 a schválit podporu živnostníkům a malým s. r. o.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě dvě faktické poznámky - kolega Jan Birke, potom Jiří Bláha. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Pane kolego, já se omlouvám ještě za zdržení, nezlobte se, potřebuji jenom reagovat. Já jsem samozřejmě v žádném případě ani v mém prvním vystoupení, ani v tomto druhém nezpochybnil obce jedničkové, to znamená ty nejmenší, sám jich mám pod sebou 36 a znám velmi dobře, řekl bych detailně, jejich rozpočtové možnosti a jejich manévrovací prostor. Ten není mnohdy moc velký, řekl bych, že je velmi malý, takže to vůbec nezpochybňuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP