(17.40 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Druhý pozměňovací návrh, který se jmenuje rozšíření, a je tady několik, v této oblasti tady padlo několik pozměňovacích návrhů. Budeme mít celou paletu, ze kterých si můžeme vybrat, a je to vlastně rozšíření těch, kteří by mohli žádat z OSVČ. Jako podpůrný argument, než vás seznámím s parametry toho pozměňovacího návrhu, našel jsem na stránkách Finanční správy upozornění na nejčastější chyby při žádosti o kompenzační bonus. Nejčastější chyba je ta, že lidé, kteří mají i zaměstnání, o to žádají, a Finanční správa tam vysvětluje, že pokud se účastní nemocenského pojištění, to znamená, pokud mají finanční příjem vyšší než 3 tisíce korun, jsou z této žádosti vyloučeni. Je to oficiální zpráva Finanční správy a odpovídá to vlastně dikci současně platného zákona. Ten pozměňovací návrh navrhuje změnit tuto situaci, a to ve dvou případech. A zejména ten druhý vás poprosím, abyste zvážili, zda ta restrikce u těchto lidí je opravdu potřebná, správná a morální.

Za prvé navrhuji, aby na ten bonus dosáhly i osoby, resp. že za zaměstnance se podle tohoto návrhu nepovažuje ten, jehož příjem ze zaměstnání nepřekročí částku 10 tisíc měsíčně, ale b) v zaměstnání, u něhož vzniká účast na nemocenském pojištění pouze z důvodů uvedených v § 5 písm. a) bodu 12 a 13 nemocenského pojištění.

Zkusím přeložit ty paragrafy do srozumitelné řeči. Komu také vzniká z toho, že je nemocenské pojištění, právě podle těch paragrafů zákona o nemocenském pojištění? Jsou to osoby, které jsou pojištěny jako dobrovolní pracovníci pečovatelské služby, jako osoby pečující o dítě a osoby, které jsou vedeny v evidenci osob, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu, je-li těmto osobám vyplácena odměna pěstouna podle zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Nerozumím tomu, když tyto osoby, které vykonávají bezesporu veřejně prospěšnou činnost, i když to není takhle definováno, ale z hlediska obsahu, to znamená dobrovolní pracovníci pečovatelské služby a osoby, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu podle zákona o sociálně-právní ochraně dětí, tak vyřazení zejména těchto OSVČ skutečně my považujeme jako nesprávné, ale i nemorální.

K oběma pozměňovacím návrhům se pak přihlásím v podrobné rozpravě tak, abychom o nich mohli ve třetím čtení hlasovat.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V obecné rozpravě nemám nikoho přihlášeného. S přednostním právem pan předseda Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Pane místopředsedo, dobrý den. Děkuji vám za slovo. Dámy a pánové, naše pozměňovací návrhy už okomentovala paní kolegyně Věra Kovářová. Dovolte mi ještě tady před podrobnou rozpravou za klub Starostů a nezávislých říci, že my samozřejmě podpoříme návrh, se kterým přichází ministerstvo, podpoříme i řadu pozměňovacích návrhů, a jenom mi dovolte ještě říct jednu poznámku ve věci, která mě mrzí.

Jsme tady stále vyzýváni k tomu, abychom táhli za jeden provaz, protože nám jde o občany České republiky, abychom si neházeli klacky pod nohy. Opozice je k tomu dlouhodobě vyzývána. Byli jsme vyzýváni vládními představiteli, panem premiérem, paní ministryní Schillerovou, abychom přicházeli s vlastními konstruktivními návrhy, a my jsme tak učinili. Před čtrnácti dny klub Starostů a nezávislých navrhl, aby po 30. 4. tady existovala tzv. klouzavá podpora 500 korun denně po dobu uzavření jednotlivých živností. Toto jsme navrhovali před čtrnácti dny a stanovisko tehdy paní ministryně k našemu návrhu bylo negativní, toto nebylo schváleno. Po čtrnácti dnech paní ministryně přijde do Poslanecké sněmovny s obdobným návrhem, pouze tedy časově omezeným do 8. nebo 9. června, teď prosím si nejsem jistý tím konkrétním dnem. My si stále myslíme, že je lepší ta klouzavá podpora, která by prostě byla po dobu uzavřených provozoven, ale je nám skutečně trochu líto, že paní ministryně, která nás vyzývá k té spolupráci, tak po čtrnácti dnech přijde s tím samým návrhem. Rozdíl je ten, paní ministryně, že my vám ten návrh i po těch čtrnácti dnech podpoříme, protože my už si delší dobu myslíme, že je prostě správný.

Prosím, pojďme už se chovat jinak. Pokud vy budete mít pocit, že opozice přichází s nějakým návrhem, který dává smysl, což tento evidentně dává, když s ním sama přicházíte, prosím, podpořte nám ho také. Opravdu není čas na to, abychom se tady prali o autorství nějakých konkrétních návrhů. Je tady čas na to, abychom pomohli lidem v České republice, a to co nejrychleji; podnikatelé už mohli mít jistotu před čtrnácti dny, před čtrnácti dny, že i po datu 30. 4. jim bude ta podpora 500 korun denně, kdyby prošel pozměňovací návrh ODS, tak 600 korun denně, vyplácena, protože oni si ten svůj život prostě musí plánovat. Čtrnáct dnů žili v nějaké nejistotě, teď s tím přicházíte vy, my to rádi podpoříme, ale prosím, pojďme se k sobě navzájem chovat trochu jinak. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Do obecné rozpravy nevidím nikoho přihlášeného, tudíž končím obecnou rozpravu. Zeptám se na případná závěrečná slova. Paní ministryně má zájem. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu velmi stručná, protože my jsme to včera podrobně debatovali na rozpočtovém výboru, debatovali jsme i o tom před těmi čtrnácti dny nebo třemi týdny, kdy se schvaloval kompenzační bonus. Já se nebudu hádat. Já myslím, že občany to nezajímá, naše hádky, že je zajímá výsledek, takže já jsem vděčná za to, že jste dali najevo, že to podpoříte. Snažila jsem se vysvětlovat, proč je to pojetí. Ten případ, o kterém mluvil pan poslanec Ferjenčík, tak ten určitě nárok na kompenzační bonus má. Já jsem mu to potvrdila. Hned jsem volala Finanční správu. Potvrdili můj názor, odpovědí pánovi. Prostě nerozumím tomu, tam žádný problém není. Pokud nepobíral podporu v nezaměstnanosti a jenom přerušil a zase obnovil, tak samozřejmě dostane celý kompenzační bonus.

A jenom pro vaši představu, já jsem v pátek měla brífink s paní generální ředitelkou a tam jsem uváděla kromě těch chyb a počtu případů a vyplacených částek, jsem říkala, průměrný vyplacený kompenzační bonus je nějakých 24 tisíc, teď nevím přesně, ale téměř dvacet pět. To znamená, že téměř každý dostane celých 25 tisíc. Takže my sledujeme i tento parametr, takže těch případů, kdy dostávají částečný kompenzační bonus, je velmi málo. Ty případy jsem jmenovala.

Pan předseda Stanjura - tam prostě musíte zaujmout nějaký postoj k zaměstnávání, protože Finanční správa to není schopna, pokud to má - skutečně vezme čestné prohlášení, vyplácí peníze. Nemá čas prověřovat. A to reaguji na další pozměňovací návrhy, které nepodpořím, pro nějaké ty částečné úvazky. Není možno to ověřit, není to v evidencích. Nemají nikde v evidencích, že je tam nějaký částečný pracovní úvazek. A jestliže máme Antivirus pro zaměstnávání a kompenzační bonus pro OSVČ, který naopak - já ještě budu citovat zase další případy. Vy jste tady citoval zákon o nemocenském pojištění. Máte pravdu, já budu citovat, že na to dosáhnou všichni ti, kteří mají vedlejší činnost, ať už jsou to invalidní důchodci, starobní důchodci, ať už jsou to maminky na mateřské, rodiče na rodičovské dovolené, studenti atd. Takže prostě ten záběr je skutečně velký, ale to se muselo nějak vymezit. Takže pokud je to skutečně nepatrný pracovní poměr, takový ten zanedbatelný, jak uvádí zákon, možná to říkám nepřesně, do 3 tisíc, a k tomu je OSVČ, tak má nárok. Pokud má dohodu do 10 tisíc a OSVČ, má nárok, ale pak samozřejmě to není možné a znamenalo by to nějaké prověřování, které jsme nechtěli, a prostě každá ta skupina patří do jiné formy podpory.

O dohodářích jsme tady mluvili. To znamená, na dohodáře včera se schválilo ošetřovné, malá eseróčka tento týden, myslím, že zítra bude paní ministryně Dostálová předkládat program na vládě pro ta jednočlenná eseróčka. Pracovali jsme na tom všichni tři - MPO, MMR, Ministerstvo financí, protože tam se musely samozřejmě vymezit nějak ty podmínky a výše. Bavili jsme se, je to pětistovka na den také, ne? Teď paní ministryni tady nevidím. Pětistovka na den. To znamená, to jsou věci, které jsme slíbili, že dotáhneme, až vyřešíme tyto velké skupiny.***




Přihlásit/registrovat se do ISP