(16.40 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Včera jsem se dočetl v tisku, a já jsem se chtěl zeptat pana ministra, ale on tady není, asi rozděluje dotace, že přišlo od OSVČ 55 tisíc žádostí za březen a že k včerejšímu dni bylo rozhodnuto v 5 tisících případech, to je 10 %. Končí nám duben. A jestli ta čísla jsou pravdivá, to já nevím, to ví MPO, tak 90 % živnostníků ještě nemá ošetřovné za březen. A už by měli během příštího týdne poslat žádost za duben. Těch 424 korun na den - říkám to dobře (k ministryni Maláčové), myslím, že jo - mě by zajímalo, jakému platu to přesně odpovídá, když to přepočteme, ať je to 60 nebo 80 %, abychom měli představu, nakolik si vláda ocenila příjem živnostníka. Je to nízká částka, a ještě se nevyplácí.

Je to jako s tím COVIDem. Pamatujete si? 16. března vyhlášen COVID 1, 20. března tiskovka ministra průmyslu a obchodu, jak je to skvělý a úspěšný program, že je vyčerpán. I já jsem si říkal: super, to je dobře, bezúročné půjčky pro naše podnikatele, za tři dny to stát zvládl a rozdělil. Hle, k včerejšímu dni po jednom měsíci z 3 200 žádostí prozkoumáno 1 600, 1 600 ještě neprozkoumáno a z toho 1 400 zamítnuto.

Takže jedna věc je program, vyhlášení programu, a druhá věc, a už uplynula dostatečně dlouhá doba, aby vláda říkala, jak ty programy vlastně fungují. Proč například u programu Antivirus se na nás obracejí desítky a desítky zaměstnavatelů, že jim to pořád někdo vrací? Tak buď přijmeme hypotézu, že skvělá vláda, skvělá paní ministryně a skvělý úřad to vymyslel a jsou úplně pitomí ti, kteří žádají, anebo přijmeme hypotézu, že ten systém je příliš složitý, byrokratický a mnozí to prostě nezvládnou. Já se přikláním k hypotéze B, ne k hypotéze A. Nevím, kdo vymyslel, že v programu Antivirus musíte mimo jiné doložit smlouvu o zřízení bankovního účtu. To mohl udělat jenom někdo, kdo nikdy nic neprovozoval a nikdy nefungoval. Hlavně že ty firmy z těch účtů posílají každý měsíc sociální pojištění! To ten stát neověřuje, chodí to. Zaplatíte o dva dny později, přijde penále. Dva dny - sjetina. (Ministryně Maláčová mluví od stolku zpravodajů mimo mikrofon.) Není to pravda? Možná že teď ne, těch šest týdnů, ale jinak je to prostě pravda. Paní ministryně říká, že můžete platit sociální pozdě a nikdo vás nebude penalizovat. Dobrá zpráva. Já myslím, že to není pravda, ale když to říká paní ministryně, tak to asi pravda bude.

Takže všechny programy, nebo ne všechny, ale většina těch programů je příliš byrokraticky náročná. A podle mě to vychází z přístupu, že všichni jsou sprostí podezřelí, všechny je třeba prověřovat, dokládat. Představte si, že nemůžete čerpat z programu Antivirus, protože dlužíte státu. Ale to je složité, nedlužit státu, když vám zavřou provozovnu a nemáte peníze a neodvedete. (Ministryně Maláčová namítá od stolku zpravodajů, že to není pravda.) No je to pravda, paní ministryně, je to pravda. Já vám ty maily budu klidně přeposílat. Jestli je budete sama vyřizovat, nebo to dáte někomu jinému, je to úplně jedno. Vzpomeňte, sama jste přiznala, že v prvních dnech bylo 70 % žádostí vráceno pro chybné vyplnění. Kde je chyba? Na straně těch, kteří to vymysleli, nebo těch, kteří to podávají? Já myslím, že odpověď je jednoznačná: na straně těch, kteří to vymysleli.

Takže na jedné straně máme tiskovky, kde se ministři chválí, jak všechno funguje, a pak zjistíte, že v mnoha programech těm lidem vlastně peníze nedorazí ani po měsíci. To je velký problém. A problém tohoto tisku je - my ho samozřejmě podpoříme, proč by ho opozice nepodpořila, když je to její tři týdny starý původní návrh? - že to děláme nadvakrát. Proč nás zase ženete do legislativní nouze? Protože jste nechtěla dát opozici za pravdu. To je celé. Přitom sama jste tady tvrdila, že to bude trvat týdny a měsíce. Kolik jste ušetřili za těch 19 dnů, kdy bylo 60 %? To by mě zajímalo, protože já žádný jiný důvod nevidím, než že jste chtěli ušetřit 19 dnů těch 20 %. Pak už jste i vy musela, paní ministryně, uznat, že argumenty opozice byly pádné. A byla to opozice jako celek, která tady hlasovala. Můžete se podívat na tu sjetinu. Jenom poslanci ANO, České strany sociálně demokratické, a abych nezapomněl, Komunistické strany Čech a Moravy hlasovali proti 80 %, aby dneska slavnostně hlasovali pro.

Už jenom očekávám tiskovou konferenci, kde se paní ministryně pochválí, jak to tady prosadila. To bychom ten kruh úplně uzavřeli: proti návrhu, proti návrhu, proti návrhu - teď je to můj návrh: pro návrh, jsem skvělá, prosadila jsem to. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní ještě s přednostním právem paní ministryně práce a sociálních věcí, potom řádně přihlášená kolegyně Šafránková. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji panu předsedovi Stanjurovi, že mě tady cituje, ale já si myslím, že bychom měli být seriózní, a když se někdo cituje, tak se ocituje celý, a nikoliv jedna malá větička vytržená z kontextu.

Moje úvodní slovo, a nebudu citovat celé úvodní slovo, tam je to krásně popsané, můžete si ho všichni vyhledat: "Poslední nebo předposlední věc, kterou bych chtěla uvést, objevují se zde návrhy na to, aby ošetřovné bylo vypláceno ve výši 80 % předchozího příjmu. To je můj původní návrh, se kterým jsem šla na vyjednávání do vlády. Nicméně musím říci, že v tuto chvíli, protože nevíme, jak dlouho bude boj s koronavirem trvat, jsme se rozhodli prioritizovat záchranu pracovních míst. Program Antivirus, což je zjednodušeně řečeno režim kurzarbeitu, bude velmi nákladná záležitost. A jestli se máme rozhodnout, jak postavit naši ekonomiku nejlépe na nohy, tak v tuto chvíli prioritizujeme záchranu pracovních míst. Nicméně já jsem to dnes již slibovala na sociálním výboru, pokud by tento mimořádný stav měl být dlouhodobý, tak sociální demokracie bude navýšení ošetřovného při zohlednění redukovaného vyměřovacího základu prosazovat."

Toto jsem řekla, pane předsedo, takže prosím nevytrhávejte věci z kontextu. Je to podpásovka. Já jsem už 19. března chtěla 80 %, my jsme se v rámci vládního kompromisu dohodli, že navýšíme do 13 let po celou dobu mimořádného stavu, a po měsíci, po měsíci se k té částce 80 % vrátíme. A to jsme taky udělali. My jsme se po měsíci k tomu vrátili a teď to navrhujeme. A rodiny o nic nepřicházejí, to je taky potřeba si říci, protože to ošetřovné se vyplácí za duben v květnu. To znamená, že když o tom rozhodneme dneska, příští týden Senát, tak jsou ještě dva týdny čas, aby se to vyplácelo. Rodiny o nic nepřijdou.

A k dotazu pana předsedy Jurečky, proč to není od začátku. No to je jednoduchá úvaha. Protože v březnu měly ještě rodiny mzdu a ošetřovné. Tam byla kombinace. Tam ten výpadek příjmů není tak vysoký. Ale za duben už mají pouze ošetřovné, proto ta kalkulace.

A ještě jedna věc. My normálně, když se nerozhodujeme na základě dat, tak opozice křičí: rozhodujete se bez dat! Když se rozhodujeme na základě dat, tak křičíte: už to mělo být dávno! Tak co si má člověk vybrat? Asi nikdy nic. My jsme slíbili, že když budou školy zavřené více jak měsíc, tak vyšší ošetřovné navrhneme. To jsme udělali! A nikdo na tom nebude tracen, protože ošetřovné za duben se vyplácí v květnu.

A co se týká těch částek... já zase nemám Face ID, omlouvám se... kolik jsme toho vyplatili na ošetřovném. K 20. 4., protože já si nechávám posílat na denní bázi monitoring ke všemu, co MPSV dělá, bylo doručeno na Českou správu sociálního zabezpečení 114 569 žádostí o ošetřovné z důvodu uzavření škol. Zpracováno, to znamená vyplaceno, je 77 321 dávek ošetřovného. To znamená, že za březen je vyplaceno 68 %. Co se týče lhůt, tak 74,3 % bylo zpracováno do deseti dnů, protože u ošetřovného, asi víte, jak ten mechanismus funguje, to zaměstnavatel postupuje okresní správě sociálního zabezpečení a ta teprve vyplácí. Zákonná lhůta je třicet dní. My samozřejmě, i když máme 10 % zaměstnanců na České správě sociálního zabezpečení buď v karanténě, nebo na nemocenské, nebo na ošetřovačce, i když máme 10 % zaměstnanců mimo, tak 74,3 % ošetřovaček vyplácíme do deseti dnů. Takže toliko k těm vašim otázkám.

A ještě jednou říkám, není to žádný kalkul. My jsme věděli, když už jsme to tady slibovali v březnu, protože se ošetřovné vyplácí v dubnu za březen, v květnu za duben, tak když o tom rozhodneme v dubnu, tak rodiče o žádné peníze nepřijdou. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP