Úterý 21. dubna 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 133/2020 Sb.,
o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti
s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020
/sněmovní tisk 828/ - zkrácené jednání

Podle § 99 odst. 5 bychom měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu právě ve zkráceném jednání. Otevírám k tomu rozpravu. Nikoho nemám přihlášeného do rozpravy k tomu, zda je důvod pro zkrácené jednání. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 133/2020 Sb., o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020, sněmovní tisk 828, ve zkráceném jednání."

Zahajuji hlasování číslo 32 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 32, z přítomných 188, pro 157, proti nikdo. Návrh byl schválen. Projednáváme tedy podle § 99 odst. 7 (správně 5).

Nyní tedy požádám paní ministryni práci a sociálních věcí Janu Maláčovou, aby z pověření vlády uvedla vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 133/2020 Sb., o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi uvést tento sněmovní tisk, jehož hlavním důvodem předložení jsou trvající mimořádná opatření při epidemii spočívající v zákazu výuky na všech typech škol a s tím související potřeba řešit finanční... (Odmlka kvůli silnému hluku v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, prosím, pokud diskutujete jiné téma, tak zásadně v předsálí, ať paní ministryně může v klidu návrh uvést. Ještě chviličku, kolegové opustí sál a přenesou své diskuze mimo. Máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Jen připomenu, že na tuto situaci jsme reagovali již v březnu, kdy Parlament České republiky přijal zákon číslo 133/2020 Sb., který umožňuje především prodloužit podpůrčí dobu ošetřovného poskytovaného z nemocenského pojištění na celou dobu trvání mimořádných opatření. Dále pak poskytovat ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření škol až do 13 let věku dítěte a při uzavření zařízení určených pro péči o osoby závislé na péči jiné osoby alespoň v prvním stupni závislosti, v níž je těmto osobám poskytována péče vzhledem k jejich zdravotnímu stavu. Za třetí jsme umožnili vyplácet ošetřovné i v případě, kdy o uzavření předškolního zařízení v přímé souvislosti s mimořádnými opatřeními rozhodli zřizovatelé.

Na základě vyhodnocení situace rodin, tak jak jsme jako vláda před více než čtyřmi týdny slíbili, a s ohledem na skutečnost, že uvedené celoplošné mimořádné opatření trvá již déle než jeden měsíc a lze předpokládat jeho trvání i v dalších měsících, se proto navrhuje v období od 1. dubna 2020 po dobu platnosti uvedeného mimořádného opatření zvýšit ošetřovné z 60 na 80 % denního vyměřovacího základu. Zároveň je však potřeba říci, že 30. červen tohoto roku je stanoven jako nejzazší datum, dokdy lze podpůrčí dobu pro ošetřovné při péči o dítě při uzavření škol prodlužovat, a to s přihlédnutím na začátek školních prázdnin.

Za velmi důležité také považuji, že navýšené ošetřovné se nebude týkat pouze ošetřovného pro péči o dítě při uzavření škol, ale i ošetřovného poskytovaného z důvodu ošetřování dítěte nebo jiného člena domácnosti kvůli nemoci či úrazu podle zákona o nemocenském pojištění. Navrhovaná opatření budou mít v roce 2020 dopady na státní rozpočet. My při odhadu čerpání dávky na 181 tisíc případů očekáváme, že na 30 kalendářních dnů budou dopady na státní rozpočet ve výši 3,5 miliardy korun, to znamená o 0,9 miliardy více než při současné platnosti zákona. Zároveň předpokládáme zhruba 5 tisíc případů měsíčně, kdy je ošetřovné čerpáno z jiného důvodu, než je uzavření škol. Tam jsou odhadované náklady 6 milionů korun za 30 kalendářních dní.

Zároveň mi dovolte podotknout - protože v souvislosti s ošetřovným je velmi často zmiňována také problematika finančního zabezpečení osob činných na základě dohod o pracovní činnosti a dohod o provedení práce. K tomuto chci uvést, že v žádném případě tato skupina není opomenuta, a jak jsem obeznámena, tak v tomto směru byl již uplatněn pozměňovací návrh pana poslance Sklenáka, který finanční zajištění těchto takzvaných dohodářů, kteří odvádějí sociální odvody, v době mimořádných opatření při epidemii upravuje obdobně, jako je tomu u standardního ošetřovného. Na přípravě tohoto návrhu se Ministerstvo práce a sociálních věcí podílelo a tento pozměňovací návrh tedy podporujeme.

Na závěr mi dovolte ještě konstatovat, že účinnost návrhu zákona se stanoví z důvodu časové naléhavosti a nezbytnosti přijetí této právní úpravy dnem vyhlášení. Dnes návrh zákona projednal výbor pro sociální politiku, který doporučil Poslanecké sněmovně, aby s předloženým návrhem zákona vyslovila souhlas.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové a konstatuji, že výbor pro sociální politiku, jemuž byl vládní návrh zákona přikázán rozhodnutím předsedy, jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 828/1. Požádám nyní zpravodajku výboru pro sociální politiku paní předsedkyni Janu Pastuchovou, aby nás informovala o projednání tohoto návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážení kolegové, kolegyně, výbor pro sociální politiku tento návrh zákona projednal dnes ráno. Vše k tomu řekla paní ministryně, ohledně čeho se to týká. Je to navýšení ze 60 na 80 % zpětně k 1. dubnu. Na výboru pro sociální politiku nebyly přijaty žádné pozměňovací návrhy a já bych si dovolila vám přečíst usnesení našeho výboru.

Usnesení výboru pro sociální politiku z 51. schůze dne 21. dubna 2020 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 133/2020 Sb., o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020, sněmovní tisk 828:

"Po úvodním slově náměstka ministryně práce a sociálních věcí Petra Hůrky, zpravodajské zprávě poslankyně Jany Pastuchové a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se konala obecná rozprava o návrhu zákona;

II. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby své jednání k tomuto návrhu zákona ukončila nejpozději do 19 hodin dne 21. dubna 2020;

IV. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 133/2020 Sb., o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020, sněmovní tisk 828;

V. zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny; ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce za její zpravodajskou zprávu a nyní rozhodneme, zda provedeme obecnou rozpravu. To rozhodneme v hlasování číslo třicet tři. Nejdříve zagonguji a posečkám, než se kolegyně a kolegové vrátí z předsálí na hlasování.

 

Nyní tedy budeme rozhodovat o tom, že povedeme ve druhém čtení obecnou rozpravu ve zkráceném jednání.

Zahajuji hlasování číslo 33 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 33, z přítomných 188, pro 118, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se ještě před otevřením obecné rozpravy s procedurálním návrhem hlásí pan kolega Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Opět navrhnu zkrácení rozpravy v obecné i podrobné rozpravě na pět minut pro jednoho poslance.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Učinil jsem tak před otevřením... Omlouvám se, protože předseda klubu je přítomen, pan místopředseda klubu tedy - ale otevírám rozpravu.

 

Konstatuji, že padl návrh na omezení rozpravy na pět minut na jedno vystoupení v obecné rozpravě. Požaduje někdo to opakovat? Nepožaduje.

Rozhodneme v hlasování číslo 34, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 34, ze 188 přítomných 84 pro, proti 27. Návrh nebyl přijat.

 

Otevírám rozpravu a první je přihlášena s přednostním právem paní poslankyně Pekarová Adamová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, prožíváme malé déjà vu. Máme tady návrh zákona, který jsme projednávali téměř před měsícem 24. března, a tentokrát ho tady máme s návrhem přímo od vlády, který už jsme tady mohli dávno schválit. Už tehdy ke konci března jsme tady měli tři příležitosti zvýšit ošetřovné na 80 % z vyměřovacího základu mzdy. Už tehdy jste třikrát svým hlasováním nepodpořili toto zvýšení. Kolik rodin se asi od té doby stresovalo, jestli vyžijí s tím, kolik dostanou na ošetřovném? Kolik rodin už muselo sáhnout třeba po nějaké nevýhodné rychlé půjčce, začít se zadlužovat? Zejména pak samoživitelé, samoživitelky, ti, kteří mají i obvykle hluboko do kapsy, se v téhle tíživé situaci ocitli, a to právě proto, že jste tehdy politikařili místo toho, abyste rozumné návrhy opozice podpořili.

Už tehdy paní ministryně avizovala, že si bude vyhodnocovat, jak to bude dopadat na rodiny, a že bude v budoucnu zřejmě sama přicházet s návrhem 80 % udělit. A je to tu! Jsem ráda, že to tady je, my to samozřejmě podpoříme, protože je to návrh, který jsme od začátku prosazovali. Ale nemohu si odpustit nepřipomenout, že už to dávno mohlo platit. Že ten čas, který tady tomu teď budeme věnovat, už jsme tomu věnovat vůbec nemuseli a rodiny jsme nemuseli uvrhat do ještě horší situace a velké nejistoty.

Chci se zeptat hlavně na to, jestli se vláda přikloní i k tomu, aby na základě nátlaku, který jako opozice už mnoho týdnů děláme, vylepšila i ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Jestli i jim nenáleží zvýšení, které by lépe a adekvátněji hodnotilo to, jak dlouho musí být na této podpoře závislí. Že to je výjimečně dlouhá doba, to je nesporné.

Doufám pevně, že návrhy, které předkládáme, nebo předkládají různé opoziční strany ohledně tzv. dohodářů, lidí, kteří pracují na DPP nebo DPČ, tedy konečně alespoň přetaveny v pozměňovací návrh, který si osvojili koaliční poslanci, prosadíme. Je to totiž dluh, který k těmto rodinám, těmto lidem máme. Máme jej vůči nim, kteří jsou teď na tom častokrát úplně nejhůř. Ti, kteří mají i obvykle velmi nízké příjmy a teď jsou zcela bez příjmu, a nechali jsme je padnout úplně zbytečně. Úplně zbytečně, protože to, co tady dneska řešíme, jsme tady už skoro před měsícem řešili a mohlo to už dávno fungovat a mohlo to už dávno platit. Takže my teď tady cynicky čekáme, až se víc a víc rodin propadne do potíží, abychom pak vítězoslavně přišli, vláda přišla s tím, jak je štědrá, jak pomáhá.

Chci také apelovat na paní ministryni, aby se při uplatňování žádosti o ošetřovné zbytečně tolik nepapírovalo. Protože tiskopis, jeden z vícero, který musí dokládat rodiče, je i o uzavření školského či dětského zařízení. Chápu, že mateřské školy nebyly nařízením vlády plošně uzavírány, ale o základních školách - tady nemůže být jediná otevřená základní škola, tak nevidím důvod, proč by rodiče dětí, které jsou v tom věku základní školy, u některých, protože to je do 13 let, může jít třeba i o víceletá gymnázia, tak proč by v těchto případech měli papírovat.

My se tady opravdu nacházíme v situaci, kdy i kapacity úředníků na všech orgánech, včetně České správy sociálního zabezpečení, jsou naprosto vytížené. Víme, jak dlouho trvá vyřídit podporu pro podnikatele. Kolik z žádostí je zamítáno. Kolik půjček nebylo přiznáno a jak pomalu trvá vyřizování těchto jednotlivých věcí. A i v případě ošetřovného, místo abychom se snažili to dělat jednodušeji, místo abychom to, co není nutné a co je zřejmé z nařízení vlády, po nich nevyžadovali, tak prostě nadále na tom trváme. Česká správa sociálního zabezpečení si u všech dětí školního věku, tedy ne předškolního, ale školního, může šmahem tohleto odškrtnout, nemusíme to po nich vůbec chtít. Nebudeme tím zatěžovat ani školy, které teď mají svých starostí spoustu a řeší výuku, připravují se na obnovení docházky alespoň pro část dětí, a my tady stále trváme na takovém zbytečném papíru. Tak prosím pěkně, takhle by to bylo skvělé, kdybychom se začali řídit v nějakých ohledech aspoň trochu možná selským rozumem, který tady tak často bývá vzýván. Myslím, že tohle je jeden z těch ukázkových případů.

Byla bych ráda, kdybychom nezapomínali nejenom na dohodáře, ale ani na OSVČ. To tady prostě zdůrazňuji znovu, že i tyto rodiny, i OSVČ mohou být samoživitelé. Je tady celá řada z nich, kteří pomoc státu dostávají strašně pomalu, pokud ji vůbec dostávají. A u ošetřovného by mělo platit i pro ně, že bude zvýšeno. Samozřejmě podpoříme tento návrh, ale jak říkám, mohlo to být už dávno, jenom kdyby se v tomhle případě nehledělo na barvu trička strany, která to navrhuje. To by bylo potom mnohem lepší pro lidi. Ale holt někteří tady jsou víc právě na řešení barvy trička než opatření pro lidi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji a nyní pokračujeme ve vystoupení s přednostním právem pana předsedy Jurečky. Připraví se pan poslanec Jan Bauer. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Pane premiére, paní ministryně, členové vlády, kolegyně, kolegové, přiznám se, že když jsem se dozvěděl minulý týden, že paní ministryně a vláda chystá tento návrh parametrické úpravy ošetřovného, tak jsem na jedné straně měl radost, protože je potřeba opravdu rodičům, kteří se výrazně propadli z hlediska příjmů svých domácností, pomoci a to navýšení na 80 % je rozhodně naprosto namístě. Ale na druhou stranu jsem byl hodně rozpačitý z toho, když jsem si kladl otázku, proč už to nemohlo být před více než třemi týdny, kdy jsme tady za KDU-ČSL dávali pozměňující návrhy, které navyšovaly ošetřovné na 80 či 100 %, tak abychom zajistili příjmy českých domácností, protože ty jsou velmi důležité. Ty jsou důležité proto, protože si musíme uvědomit, že 60 % naší ekonomiky je taženo spotřebou domácností. A v okamžiku, kdy snižujeme příjmy domácností, snižujeme logicky i jejich spotřebu v rámci ekonomiky a roztáčíme kola krize rychleji, než sama krize v těchto dnech přináší.

Já se přiznám, že jsem tedy nepochopil, když jsme byli na sociálním výboru, to, proč paní ministryně tento návrh odmítala, pak tady na plénu Poslanecké sněmovny říkala, že s k němu můžeme vrátit, tak jsem neporozuměl tomu, proč v situaci, kdy jsme věděli, že příběh karantény, příběh ošetřovného tady není záležitost jednoho, dvou či tří týdnů, ale bude to dlouhodobější záležitost, proč od začátku jsme těmto rodičům, maminkám samoživitelkám, domácnostem nedali tuto podporu alespoň ve výši 80 %.

Nerozumím jedné věci. Proč, když tento návrh přichází teď, proč je zpětně pouze od 1. dubna tohoto roku, když ta opatření a to, že rodiče museli zůstat doma, tato vláda rozhodla, na jedné straně logicky v rámci boje proti šíření koronaviru, aby děti zůstaly doma, aby tito rodiče s nimi byli doma, aby dostali ošetřovné. Já ale nerozumím tomu, proč jim to ošetřovné nepřiznáme zpětně od 11. března, kdy tato opatření na ně vláda uvalila. Proto navrhuji tuto záležitost napravit pozměňovacím návrhem, ke kterému se potom přihlásím v podrobné rozpravě, abychom opravdu od začátku, kdy tito rodiče jsou doma, poklesly jim příjmy - píšou mi maminky samoživitelky, že jim ty příjmy poklesly výrazně - tak abychom toto napravili od začátku této situace.

Také chci, abychom ještě napravili záležitosti, které se týkají i toho budoucího výhledu. Mnoho rodičů mi říká, že mají velkou obavu, mají doma třeba děti se sníženou imunitou a podobně, a říkají, že i když se u nich otevře škola, tak aby případně ještě mohli tyto své děti si ponechat doma v domácím vzdělávání, a byli by rádi, aby mohli čerpat ošetřovné dál. V těchto situacích také chceme za KDU-ČSL vyjít požadavkům těchto rodičů - a ony jsou celkem logické, oprávněné, já jako táta pěti děti jim rozumím, že mají tento problém, abychom mohli...

Teď jsem tady slyšel od vedlejšího (zpravodajského) stolku, že to jsou kecy. Přiznám se, já to nevnímám, že to jsou kecy. Já si myslím, že když rodiče tyto věci píšou, tak je píšou celkem oprávněně. Tak bych byl rád, abychom i těmto případům mohli vyjít vstříc, aby tady mohl v případě, kdy rodič podá toto čestné prohlášení, si z těchto důvodů dítě ponechávat doma, je s ním doma, nechodí do práce, aby tady mohli čerpat také ošetřovné.

A pak bych chtěl také ještě upravit jednu věc, abychom mohli umožnit to, že pokud jsou lidé na nemocenské v karanténě, tak aby těch prvních 14 dnů toto neplatil zaměstnavatel, ale aby to platil stát, abychom dokázali i touto formou pomoci firmám a zaměstnancům.

Takže to jsou některé oblasti, které bych chtěl parametricky u tohoto návrhu napravit. Samozřejmě je v této situaci velmi, ale velmi nekomfortní to, že vlastně tímto rozfázováním těchto dvou kroků se přidává i práce úředníkům, kteří jsou dneska velmi přetíženi a budou prostě muset zase zadávat ještě platbu navíc, která tady nemusela být, a ty finanční prostředky ti lidé už mohli dostávat v té původní výši, jak jsme je tady navrhovali za KDU-ČSL.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jurečkovi za jeho vystoupení. S přednostním právem paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Jen stručná poznámka. Pan předseda slyšel kecy. My jsme teda s paní předsedkyní říkali "to tam je". To znamená, že ti rodiče, kteří nesplní regule Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a jejichž děti nenastoupí do školy, tak mohou nadále ošetřovné pobírat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak s přednostním právem ještě pan kolega Jurečka.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Tak pokud jsem se přeslechl a místo kecy jsem měl slyšet "to tam je", tak za to děkuji. A omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní už v řádné rozpravě pan poslanec Jan Bauer. Připraví se paní poslankyně Šafránková. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové, poslanecký klub Občanské demokratické strany podpoří návrh na zvýšení ošetřovného na 80 % denního vyměřovacího základu. Podpoříme tento návrh i přesto, že přichází pozdě. Já určitě nemusím připomínat, že i náš poslanecký klub byl ten ze tří, který před necelým měsícem navrhoval toto ošetřovné v úrovni 80 % vyměřovacího základu. A mimo jiné jsme navrhovali změnit ještě jeden parametr, to je těch současných 13 let na 15 let. Tyto návrhy nebyly přijaty.

Víte, já rozumím tomu a nevadí mi tolik, že vláda opisuje u mnoha návrhů zákonů od opozice. Bohužel mě mrzí, že některé návrhy tak strašně dlouho trvají. Já si musím říct, nebo připomenout jednu osobní vzpomínku. Já jsem zažil jako tehdejší starosta krizi, kterou vyvolala povodeň v roce 2002, a zažil jsem krizi, kterou vyvolal pád Lehman Brothers v roce 2008. A mimo těch mnoha životních zkušeností si pamatuji jedno velmi rozumné a moudré rčení, které už tady také dneska jednou padlo. Kdo rychle dává, dvakrát dává. Respektive kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá. A proto my před tím necelým měsícem, kdy jsme koncipovali parametry změny ošetřovného, jsme chtěli především rychle pomoci, proto jsme navrhovali těch 80 %, protože - a to si řekněme na rovinu - cílem toho všeho, co tady děláme, určitě není to, abychom se přetahovali o procenta ošetřovného. Cílem je, aby se Česká republika poté, co zvládneme koronavirovou krizi, navrátila opět do normálních poměrů. Cílem přece je, aby rodiče začali chodit do práce. A cílem je, aby děti začaly chodit do školy.

Z toho důvodu - a to je možná můj jediný dotaz, který bych chtěl, aby tady zazněl - bych se chtěl zeptat, jestli tady není - a já tomu nevěřím - nějaký politický kalkul, protože vy v této chvíli přicházíte se zvýšením ošetřovného v úrovni 80 %, a zároveň pravděpodobně někdy v polovině měsíce května posíláte část českých dětí do škol. Takže logicky z toho vyplývá, že na jednu stranu přidáváme, nebo přidáváte a slibujete lidem více peněz, na druhou stranu okruh lidí, kteří si na ty peníze sáhnou, z těch důvodů, které jsem řekl, že některé děti budou chodit do školy, se zmenšuje. I z tohoto důvodu mám v poslední době opravdu velké množství dotazů ze strany rodičů, jestli za tím není nějaký finanční politický kalkul.

Děkuji předem za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janu Bauerovi. Nyní paní poslankyně Šafránková. Připraví se Roman Sklenák. Pardon. Omlouvám se. Omlouvám se. Pane předsedo, chcete využít své přednostní právo? Ano. Tak paní kolegyně Šafránková, to je moje chyba. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Když jsme mluvili o tom, kdo má jaké stranické tričko, tak možná paní ministryně jako výraz pokání si dneska vzala modrou. Protože vzal jsem si stenozáznam a porovnal jsem to s dnešními slovy paní ministryně, která vlastně říkala, ono to trvá déle, než jsme čekali, takže já a vláda jsme zareagovali a přicházíme s návrhem zákona. Co nám řekla paní ministryně 24. března poté, co jsme odhlasovali ten návrh zákona? To může trvat týdny a dlouhé měsíce. To nám řekla 24. března, když jsme kritizovali, že třikrát řekla paní ministryně tady od toho stolku "nesouhlasím". Nejprve byl návrh pana předsedy Jurečky 80 %. Nesouhlas. Poté návrh pana poslance Bauera 80 %. Nesouhlas. Poté byl třetí návrh paní předsedkyně Markéty Adamové Pekarové. Nesouhlas. 24. března. Dneska vláda v legislativní nouzi nás zatěžuje tím, co mohlo být dávno vyřešeno. Ale to už říkali moji předřečníci.

Já mám konkrétní dotazy na paní ministryni. Je 21. dubna. Paní ministryně, kolik občanů požádalo o ošetřovné za měsíc březen? Kolik těch žádostí je vyřízeno? Kolik peněz se odeslalo? A proč ta žádost má šest stran pro jednoho zaměstnance, když to dělá zaměstnavatel? Šest stran, které se musí naskenovat a poslat například přes datové schránky. Šest stran!

Co jste dělala 24. března? Proč jste byla proti, když jste už tehdy vy sama říkala, že to může trvat dlouhé týdny a měsíce, abyste nám dneska řekla "ono to trvá déle, než jsme čekali"? Vy, členka vlády, která už v té době říkala "budeme žádat o prodloužení nouzového stavu"? Už v té době jste veřejně členové vlády říkali, jak ty školy budou pravděpodobně dlouho zavřené. Jenom politická pýcha vás vedla k tomu, že jste řekla nesouhlas!

Není tady superministr všeho možného - průmyslu, obchodu, dopravy, vicepremiér pro vědu, výzkum, inovace, vrchní slibotechny, který, nevím proč, se rozhodl, že ošetřovné pro OSVČ bude vládním nařízením. Budiž.

Včera jsem se dočetl v tisku, a já jsem se chtěl zeptat pana ministra, ale on tady není, asi rozděluje dotace, že přišlo od OSVČ 55 tisíc žádostí za březen a že k včerejšímu dni bylo rozhodnuto v 5 tisících případech, to je 10 %. Končí nám duben. A jestli ta čísla jsou pravdivá, to já nevím, to ví MPO, tak 90 % živnostníků ještě nemá ošetřovné za březen. A už by měli během příštího týdne poslat žádost za duben. Těch 424 korun na den - říkám to dobře (k ministryni Maláčové), myslím, že jo - mě by zajímalo, jakému platu to přesně odpovídá, když to přepočteme, ať je to 60 nebo 80 %, abychom měli představu, nakolik si vláda ocenila příjem živnostníka. Je to nízká částka, a ještě se nevyplácí.

Je to jako s tím COVIDem. Pamatujete si? 16. března vyhlášen COVID 1, 20. března tiskovka ministra průmyslu a obchodu, jak je to skvělý a úspěšný program, že je vyčerpán. I já jsem si říkal: super, to je dobře, bezúročné půjčky pro naše podnikatele, za tři dny to stát zvládl a rozdělil. Hle, k včerejšímu dni po jednom měsíci z 3 200 žádostí prozkoumáno 1 600, 1 600 ještě neprozkoumáno a z toho 1 400 zamítnuto.

Takže jedna věc je program, vyhlášení programu, a druhá věc, a už uplynula dostatečně dlouhá doba, aby vláda říkala, jak ty programy vlastně fungují. Proč například u programu Antivirus se na nás obracejí desítky a desítky zaměstnavatelů, že jim to pořád někdo vrací? Tak buď přijmeme hypotézu, že skvělá vláda, skvělá paní ministryně a skvělý úřad to vymyslel a jsou úplně pitomí ti, kteří žádají, anebo přijmeme hypotézu, že ten systém je příliš složitý, byrokratický a mnozí to prostě nezvládnou. Já se přikláním k hypotéze B, ne k hypotéze A. Nevím, kdo vymyslel, že v programu Antivirus musíte mimo jiné doložit smlouvu o zřízení bankovního účtu. To mohl udělat jenom někdo, kdo nikdy nic neprovozoval a nikdy nefungoval. Hlavně že ty firmy z těch účtů posílají každý měsíc sociální pojištění! To ten stát neověřuje, chodí to. Zaplatíte o dva dny později, přijde penále. Dva dny - sjetina. (Ministryně Maláčová mluví od stolku zpravodajů mimo mikrofon.) Není to pravda? Možná že teď ne, těch šest týdnů, ale jinak je to prostě pravda. Paní ministryně říká, že můžete platit sociální pozdě a nikdo vás nebude penalizovat. Dobrá zpráva. Já myslím, že to není pravda, ale když to říká paní ministryně, tak to asi pravda bude.

Takže všechny programy, nebo ne všechny, ale většina těch programů je příliš byrokraticky náročná. A podle mě to vychází z přístupu, že všichni jsou sprostí podezřelí, všechny je třeba prověřovat, dokládat. Představte si, že nemůžete čerpat z programu Antivirus, protože dlužíte státu. Ale to je složité, nedlužit státu, když vám zavřou provozovnu a nemáte peníze a neodvedete. (Ministryně Maláčová namítá od stolku zpravodajů, že to není pravda.) No je to pravda, paní ministryně, je to pravda. Já vám ty maily budu klidně přeposílat. Jestli je budete sama vyřizovat, nebo to dáte někomu jinému, je to úplně jedno. Vzpomeňte, sama jste přiznala, že v prvních dnech bylo 70 % žádostí vráceno pro chybné vyplnění. Kde je chyba? Na straně těch, kteří to vymysleli, nebo těch, kteří to podávají? Já myslím, že odpověď je jednoznačná: na straně těch, kteří to vymysleli.

Takže na jedné straně máme tiskovky, kde se ministři chválí, jak všechno funguje, a pak zjistíte, že v mnoha programech těm lidem vlastně peníze nedorazí ani po měsíci. To je velký problém. A problém tohoto tisku je - my ho samozřejmě podpoříme, proč by ho opozice nepodpořila, když je to její tři týdny starý původní návrh? - že to děláme nadvakrát. Proč nás zase ženete do legislativní nouze? Protože jste nechtěla dát opozici za pravdu. To je celé. Přitom sama jste tady tvrdila, že to bude trvat týdny a měsíce. Kolik jste ušetřili za těch 19 dnů, kdy bylo 60 %? To by mě zajímalo, protože já žádný jiný důvod nevidím, než že jste chtěli ušetřit 19 dnů těch 20 %. Pak už jste i vy musela, paní ministryně, uznat, že argumenty opozice byly pádné. A byla to opozice jako celek, která tady hlasovala. Můžete se podívat na tu sjetinu. Jenom poslanci ANO, České strany sociálně demokratické, a abych nezapomněl, Komunistické strany Čech a Moravy hlasovali proti 80 %, aby dneska slavnostně hlasovali pro.

Už jenom očekávám tiskovou konferenci, kde se paní ministryně pochválí, jak to tady prosadila. To bychom ten kruh úplně uzavřeli: proti návrhu, proti návrhu, proti návrhu - teď je to můj návrh: pro návrh, jsem skvělá, prosadila jsem to. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní ještě s přednostním právem paní ministryně práce a sociálních věcí, potom řádně přihlášená kolegyně Šafránková. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji panu předsedovi Stanjurovi, že mě tady cituje, ale já si myslím, že bychom měli být seriózní, a když se někdo cituje, tak se ocituje celý, a nikoliv jedna malá větička vytržená z kontextu.

Moje úvodní slovo, a nebudu citovat celé úvodní slovo, tam je to krásně popsané, můžete si ho všichni vyhledat: "Poslední nebo předposlední věc, kterou bych chtěla uvést, objevují se zde návrhy na to, aby ošetřovné bylo vypláceno ve výši 80 % předchozího příjmu. To je můj původní návrh, se kterým jsem šla na vyjednávání do vlády. Nicméně musím říci, že v tuto chvíli, protože nevíme, jak dlouho bude boj s koronavirem trvat, jsme se rozhodli prioritizovat záchranu pracovních míst. Program Antivirus, což je zjednodušeně řečeno režim kurzarbeitu, bude velmi nákladná záležitost. A jestli se máme rozhodnout, jak postavit naši ekonomiku nejlépe na nohy, tak v tuto chvíli prioritizujeme záchranu pracovních míst. Nicméně já jsem to dnes již slibovala na sociálním výboru, pokud by tento mimořádný stav měl být dlouhodobý, tak sociální demokracie bude navýšení ošetřovného při zohlednění redukovaného vyměřovacího základu prosazovat."

Toto jsem řekla, pane předsedo, takže prosím nevytrhávejte věci z kontextu. Je to podpásovka. Já jsem už 19. března chtěla 80 %, my jsme se v rámci vládního kompromisu dohodli, že navýšíme do 13 let po celou dobu mimořádného stavu, a po měsíci, po měsíci se k té částce 80 % vrátíme. A to jsme taky udělali. My jsme se po měsíci k tomu vrátili a teď to navrhujeme. A rodiny o nic nepřicházejí, to je taky potřeba si říci, protože to ošetřovné se vyplácí za duben v květnu. To znamená, že když o tom rozhodneme dneska, příští týden Senát, tak jsou ještě dva týdny čas, aby se to vyplácelo. Rodiny o nic nepřijdou.

A k dotazu pana předsedy Jurečky, proč to není od začátku. No to je jednoduchá úvaha. Protože v březnu měly ještě rodiny mzdu a ošetřovné. Tam byla kombinace. Tam ten výpadek příjmů není tak vysoký. Ale za duben už mají pouze ošetřovné, proto ta kalkulace.

A ještě jedna věc. My normálně, když se nerozhodujeme na základě dat, tak opozice křičí: rozhodujete se bez dat! Když se rozhodujeme na základě dat, tak křičíte: už to mělo být dávno! Tak co si má člověk vybrat? Asi nikdy nic. My jsme slíbili, že když budou školy zavřené více jak měsíc, tak vyšší ošetřovné navrhneme. To jsme udělali! A nikdo na tom nebude tracen, protože ošetřovné za duben se vyplácí v květnu.

A co se týká těch částek... já zase nemám Face ID, omlouvám se... kolik jsme toho vyplatili na ošetřovném. K 20. 4., protože já si nechávám posílat na denní bázi monitoring ke všemu, co MPSV dělá, bylo doručeno na Českou správu sociálního zabezpečení 114 569 žádostí o ošetřovné z důvodu uzavření škol. Zpracováno, to znamená vyplaceno, je 77 321 dávek ošetřovného. To znamená, že za březen je vyplaceno 68 %. Co se týče lhůt, tak 74,3 % bylo zpracováno do deseti dnů, protože u ošetřovného, asi víte, jak ten mechanismus funguje, to zaměstnavatel postupuje okresní správě sociálního zabezpečení a ta teprve vyplácí. Zákonná lhůta je třicet dní. My samozřejmě, i když máme 10 % zaměstnanců na České správě sociálního zabezpečení buď v karanténě, nebo na nemocenské, nebo na ošetřovačce, i když máme 10 % zaměstnanců mimo, tak 74,3 % ošetřovaček vyplácíme do deseti dnů. Takže toliko k těm vašim otázkám.

A ještě jednou říkám, není to žádný kalkul. My jsme věděli, když už jsme to tady slibovali v březnu, protože se ošetřovné vyplácí v dubnu za březen, v květnu za duben, tak když o tom rozhodneme v dubnu, tak rodiče o žádné peníze nepřijdou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní ještě s přednostním právem pan poslanec Stanjura, poté pan poslanec Jurečka. Kolegyně Šafránková je na čekačce. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak 74 % ošetřovaček je vypláceno do 10 dnů. Kéž by to byla pravda. Vy jste řekla, že je 114 tis. žádostí, z toho bylo zúřadováno 77 tis. žádostí, tj. 67 % bylo zúřadováno. Takže nemohlo být 74, maximálně 74 % z těch 67, to vám hned spočítám, kolik to je, takže celkově polovina žádostí. (Ministryně Maláčová od stolku zpravodajů mimo mikrofon.) Paní ministryně mi to vysvětlí. 77 tis. ze 114 tis. je 67 %, přesto vyplatili 74 % do 10 dnů. To prostě není pravda.

Samozřejmě ty rodiny přijdou o ošetřovné za březen. My nemluvíme o dubnu. Já mluvím za březen. A vy jste v té samé řeči - kdybych měl citovat všechno, co jste řekla, tak si tu schůzi zopakujeme, ale jestli na tom trváte, klidně přečtu vaše úvodní i závěrečné slovo, pokud vám to prospěje, v tom není problém.

Vy jste řekla, že situace bude trvat týdny, ne-li dlouhé měsíce. V té době jste už ty školy na měsíc zavřeli rozhodnutím vlády - 11. března do 11. dubna. A vy jste 24. března, nám dneska vážně tvrdíte, si myslela, že se to 12. dubna otevře? Mám najít citace místopředsedy vlády, vašeho stranického předsedy Jana Hamáčka, který už tehdy říkal, že je potřeba ten nouzový stav minimálně o měsíc prodloužit? Tak co to na nás tady hrajete? Kdo jiný než vláda měla vědět, jak dlouho ty školy budou zavřené, že budou minimálně zavřené déle než měsíc. To vláda věděla už v tom okamžiku, kdy jsme tady jednali 24. března, to je naprosto logické. A já se tomu nedivím. Jenom se divím tomu... Proto jsem se ptal, jaká je úspora. Na to se vás ptám. Kolik ten stát uspořil, kdyby těch 80 %, jako chtěla opozice od 12. března do 31. března, tak za těch 19 dnů by ty rodiny měly nárok na 80 místo 60 %. To je ta úspora. Paní ministryně dneska úplně klidně řekne: To je můj původní návrh! Už 19. března jsem to navrhovala... V pořádku. To je pravda. Ale pak hned řekne: Ne v zájmu těch rodin, ne proto, že by to těm rodinám, pomohlo, ale protože jsme udělali koaliční kompromis... Jinými slovy, pokud to mám dobře interpretovat - sociální demokracie byla pro a hnutí ANO bylo proti... Já nevím, jestli je to pravda, a je mi to vlastně úplně jedno, protože zodpovědná za tento resort jste vy, paní ministryně.

To, co jste navrhovala na tiskovce, je úplně jedno. Vy jste tady na mikrofon třikrát řekla proti, nesouhlas. To je důležité. Ne to, co řeknete pět dnů dopředu, co byste si představovala. Když došlo na lámání chleba, hlasovali jsme nejdřív o návrhu pana předsedy Jurečky, tak jste řekla nesouhlas. Tak za těch pět dnů jste asi změnila názor. Devatenáctého jste byla pro, dvacátého čtvrtého jste doporučila a vládní poslanci vás poslechli, i ti polovládní poslanci vás poslechli, a byli jste proti. Takže ty rodiny přišly o 19 dnů 80 %. To je pravda. Kdybyste dneska navrhla, že to platí od 12. března zpětně, tak byste měli pravdu, rodiny o nic nepřijdou, dostanou to sice o něco později, ale dostanou to. Takhle o to přišly. To přece nemůžete popřít, že v březnu od 12. do 31. března, navíc jste zatím zúřadovali pouhých 67 % žádostí, jste jim dali 60 % místo 80 %.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak nyní pan poslanec Marian Jurečka, poté pan předseda Fiala, poté paní ministryně Maláčová... Už jsem ohlásil, jinak bych býval ohlásil dopředu pana kolegu Fialy, protože ten mě bude střídat v řízení schůze. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, pane předsedající. Já si dovolím ještě reakci, protože paní ministryně to tady vlastně několikrát popřela. Na jedné straně nám tady vylíčila, jak od začátku byla pro 80 %, jak s tím šla paní ministryně i na jednání vlády, jak toto podporovala. Pak nám vysvětlovala, že když došlo na lámání chleba ve Sněmovně tady zhruba před čtyřmi týdny, tak nám řekla, že vlastně nevěděla, jak to bude dlouho, tak proto se rozhodla říci, že stačí 60 %. Tak to jsou věci, kterým já úplně nerozumím, jak jsem poslouchal, jak to paní ministryně uváděla.

Pak tady zaznělo, že ti rodiče o nic nepřijdou. Běžte vysvětlit lidem - a já vám tady můžu předat ty příběhy, když mi lidé píší, kolik dneska jim to ošetřovné vychází. Maminka se třemi dětmi, samoživitelka, OSVČ, má ošetřovné 8 400 vypočítané. Ještě ho nedostala. Já bych byl rád, abychom se tady opravdu postavili - nebo vy jako vládní koalice k tomu, proč těm rodičům za ten březen nechcete dát těch 80 %. Argumentace, že prvních 11 dnů mohli chodit do práce, pak od toho 11. 3. už neměli takové výdaje domácností? Já naopak znám příběhy, že když máte doma dvě tři děti, tak ten výdaj, když je máte doma, víceméně drobně i naroste. Takže vysvětlete těm rodičům - ne mně, mě můžete hodit přes palubu, jak se to mnohokrát děje - ale vysvětlete lidem, co to sledují, proč vládní koalice rodičům, které donutila být doma, kteří ztratili část těch příjmů, nechcete zpětně od 11. 3. na základě našich návrhů přiznat 80 % ošetřovného. Tomu opravdu nerozumím.

A pak uvedu ještě ten konkrétní podnět, který tady zmiňoval i pan předseda Stanjura, jak jsou na tom dneska ta malá s. r. o. Pan David Tesař píše: Vládou uzavřený provoz v Praze. Na nic nemáme nárok. 80 % na zaměstnance nedostaneme. Takže nejdřív zaplatíte, potom dostanete 80 % zpět. Pokud nemáte ani na zaplacení odvodů státu, protože platíte bez jediné koruny příjmů veškeré fixní náklady dál, jste dlužník státu vyřazený ze všech programů. Nehledě na fakt, že půjčky nejsou náhrady ani pomoc, ale jen oddálení a rozmělnění hromadných bankrotů... Přitom na těch malých s. r. o. jsou závislé kolikrát rozpočty celých rodin. Prostě ten program by byl fér, kdyby řekl: bereme bezdlužnost třeba k poslednímu únoru. Ale v okamžiku, kdy už v březnu se ty firmy dostaly do těchhle problémů, nemají cashový příjem, tak prostě nemůžou zaplatit všechny závazky státu, nevykážou bezdlužnost a roztáčíte kola jejich problémů, která prostě nepůjdou zastavit.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní s přednostním právem místopředseda Sněmovny pan Petr Fiala, poté paní ministryně Maláčová. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já bych rozuměl tomu, kdyby sem dnes vláda přišla, řekla by: No tak jsme se toho 24. března spletli, my jsme to nedomysleli, nevyhodnotili úplně správně, vy jste měli tehdy pravdu, omlouváme se, pojďme rychle prosadit těch 80 %, tak jak jste to tehdy navrhovali, a pojďme společně něco udělat... Tomu bych rozuměl. My bychom vás podpořili, vrátili bychom se k tomu, co jsme tady 24. března mohli dávno mít za sebou, co tady navrhoval náš pan kolega Jan Bauer, co podpořila celá opozice, a mohlo to být vyřešeno.

Vy sem dneska přijdete a tváříte se jako spasitelé. Tak já ještě jenom politicky, aby tomu lidé rozuměli, připomenu, jak vypadala schůze toho 24. března. Poslouchali jsme tady slova pana premiéra, který tady sedí za mnou, který říkal - určitě by to potvrdil: Jsme na jedné lodi, pojďme to řešit... A na té jedné lodi jsme byli tak, že ze 2 pozměňovacích návrhů vládních poslanců prošly 2 pozměňovací návrhy vládních poslanců a z 38 pozměňovacích návrhů opozice, mezi kterými bylo i těch 80 %, prošel jeden jediný návrh, který se vůbec netýkal ekonomiky. Tak jsme byli na jedné lodi. Nebyli jsme na jedné lodi. A dneska se vracíte k tomu, co jsme my tady říkali, co jsme my navrhovali, o čem jsme my byli přesvědčeni, že je nutné udělat pro to, aby si lidé poradili s tou ekonomickou krizí.

Tak prosím vás, přestaňte se hájit, přiznejte, že jste neměli pravdu, my to podpoříme, pomůžeme lidem a půjdeme dál!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, potom pan předseda pirátské strany. Máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Ony ty moje modré šaty dneska asi vážně nejsou náhoda.

Já si myslím, že můžeme tady debatovat ještě dlouho, nicméně vyšší ošetřovné byl nápad sociální demokracie. My to jako vláda navrhujeme, my to jako vláda prosazujeme. Můžete se smát a zesměšňovat ještě jednou. Pojďme se dostat k těm číslům za ošetřovné. Já vám to ještě jednou odcituji, a pak si řekneme, co to znamená procento ze základu, protože to je asi potřeba říci.

Tak ještě jednou: Za březen k 20. dubnu 2020 bylo doručeno 114 569 žádostí o ošetřovné z důvodu uzavření škol. Zpracováno je 77 321 dávek ošetřovného, což je 67,5 %. Co se týče lhůt, tak 74,3 % z tohoto 77 321 dávek je zpracováno do 10 dnů. A logika je jednoduchá. Ne všichni zaměstnavatelé pošlou žádosti o ošetřovné 1. dubna. To znamená, tam to není shodné. Před chvílí, když jsem popisovala princip, jak to funguje, tak jste, pane předsedo, kýval, že víte, jak to funguje, takže teď jsme si to vysvětlili.

Ještě jednou. Děláme maximum pro to, aby ošetřovné bylo vypláceno co nejrychleji, protože si velmi dobře uvědomujeme, že rodiče na tom závisí.

A ještě jedna věc. Pletou se tady jablka s hruškami. My jsme tady před týdnem nebo před dvěma týdny schvalovali zákon o zaměstnanosti a základní kámen té novely byl, že úřady práce přestanou po firmách požadovat bezdlužnost. Je to speciálně pro mimořádné opatření pro stav nouze a bylo to kvůli tomu, aby se firmy, které dluží státu, mohly přihlásit do programu Antivirus. Pan předseda mě tady před chvílí cvičil z toho, že to požadujeme. Nepožadujeme to. Je to nesmysl. Máme to schválené i v zákoně a pletou se tady jablka s hruškami. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. S přednostním právem pan předseda Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych chtěl jenom poděkovat v první řadě, že paní ministryně Maláčová potvrdila výpočet pana předsedy klubu ODS Stanjury. Já to často vidím v tom, když vláda vystupuje na svých nekonečných - já jsem včera hodně trpěl - konferencích, kde tam takto šermuje s čísly a procenty. Takže reálně z celkového počtu podaných žádostí jich skutečně bylo do 10 dnů vyřešeno asi tak 50 %. To je první věc.

A mně přijde, já vím, že byla dost nepříjemná reportáž - díky za ni - ve 168 hodinách, v pořadu České televize, kde se hovořilo o tom, na koho vláda zapomněla. A byly tam ty smutné příběhy těch lidí, co dělají na DPP, DPČ, těch lidí, kteří na to nedosáhli přes kurzarbeit, s. r. o., která - tam v té kavárničce ti lidé prodávají to kafe, dva manželé, a nedostali od vlády ani floka. My jsme s těmito věcmi, DPP, ošetřovné pro lidi, co jsou doma třeba na mateřské, maminky, a může to být i otec, který má nějaký menší úvazek, pro lidi, kteří dělají na OSVČ třeba konzultanty, nemají teď práci a jenom díky tomu, že za pár fufňů někde na DPP učili na výšce, tak také nedostali nic.

Takže co se stane dnes? Vy to měsíc bojkotujete, děláte z nás blbečky a z lidí blbečky - promiňte, že používám toto slovo. Česká televize odvysílá reportáž, kde to konečně demaskuje, reportáž, kde tedy vláda nevystupuje, takže tam zaznívá, jak to ve skutečnosti je, a dnes s velkou slávou poslanci vládní koalice dotlačí na výbor návrh, a od té doby už je to všechno vyřešené, my jsme to věděli, my jsme to chtěli. A ještě se tady budete bít do prsou, jak se to dneska vyřešilo. Věc, která mohla být vyřešena před měsícem.

Pan premiér Babiš - je tady - si pozval opoziční poslance na ten mítink, já jsem tam seděl v tom jednacím sále klubu ANO, byli jsme tam od sebe ten metr a půl, vypadávalo to připojení na vládu, seděli tam předsedové stran a říkali: tak, my máme pro vás těchto pět věcí, tady na to je třeba pamatovat, je to 150 tisíc lidí. Vy jste to ignorovali. Minule už jsme mohli mít schváleno i to OSVČ s tím kombinovaným úvazkem, i to DPP, DPČ. To tady rozstřílel kritikou pan předseda klubu ČSSD Chvojka, pak tady vystoupila z ČSSD a zařízla to i těm, co mají to OSVČ jako vedlejší úvazek, nemají ho jako hlavní příjem, a dnes si tady budeme tleskat!

Tak já jsem rád a chtěl bych poděkovat České televizi, že ve 168 hodinách, v tom pořadu, tu první reportáž dala, protože taková je realita. A já fakt bych čekal trochu pokory od toho, že něco bylo zcela jasné už na začátku, než takové bití se do prsou a šermování tady čísly, protože toto bylo vědět, a ta data, ty počty, paní ministryně, na tom úřadu máte. Když tady paní ministryně Schillerová vystupovala s tím, že není vidět, jestli ti lidé měli smlouvy, nebo neměli smlouvy, tak od začátku v tom pozměňovacím návrhu, protože jsme věřili, že MPSV dokáže zachytit ty lidi, kteří z toho vypadnou, i přes ten náš návrh bylo jasné řečeno - lidé, kteří odvádějí pojištění nad ty tři tisíce a nad těch deset tisíc. Takže celá ta argumentace, že my nevíme, kolik jich je, my jsme vám to říkali, kolik jich je, máme to změřené a oba dva úřady, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak Ministerstvo financí přece ty přehledy má.

Tak já nevím, jestli pracujeme s daty. Tak ne, ta data nejsou počet vyřízených žádostí po tom, co si lidé požádali, ale počet lidí, kterých se to týká, a propady, které budou zažívat kvůli tomu, že jste měsíc přemýšleli, jak to odprezentovat jako vlastní projekt. To mně přijde skutečně špatně. Já budu rád, když se to dneska schválí, i když s tou novou podobou také nejsem dvakrát spokojen, ale alespoň něco.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní předsedkyně Pekarová Adamová, připraví se pan předseda Jurečka a předtím byl pan... Prosím, máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Já jsem ráda, že paní ministryně reaguje, tak bych chtěla připomenout ten dotaz, který tady zazněl a který už jsme kladli, vícero z nás, jak to tedy bude s OSVČ. Ano, vím, že to je v gesci pana ministra Havlíčka, který tady dneska není, ale nemůžu si nevzpomenout na twitterovou výměnu, která tehdy, ještě než to bylo schváleno, probíhala, kde prostě jste se bila za to, že chcete, aby to byli tedy i rodiče dětí nejenom od šesti do třinácti let, ale mladší, že tedy to tak nenecháte, nedopustíte - tak jak na ně myslíte teď tedy? Jak to bude a na co se oni mohou tedy připravit, že by se jich mohlo týkat? O čem vláda jedná?

Je tady v tomhle případě tedy vícero dotazů, které tady zazněly od pana předsedy Stanjury ohledně toho, jaké mzdě zhruba by odpovídala ta částka, kterou tedy mají dneska přiznanou na každý den. To, chci připomenout, tady zatím ještě v ani jedné té vaší odpovědi vůbec nezaznělo, a nenechme tedy z toho tuto významnou část rodičů vypadnout.

A já jsem se tedy také ptala na to papírování a dokládání potvrzení ohledně školní docházky. Tak je nařízením vlády definitivně zrušeno? Nemá možnost samozřejmě žádná škola základní, střední být otevřena, tak je nesmysl, myslím si, tedy zatěžovat tímhle. Zlepšíte to? Máte tady v tomhle případě nějaký zájem aspoň teď výjimečně upravit ta pravidla tak, abychom se právě vyhnuli tady těm zbytečným zátěžím. Právě proto by možná bylo těch ošetřovaček vyřízeno víc v kratších časech, když bychom si tady tyhle papíry odpustili a kdyby se opravdu některé z těch věcí, která jsou nesmyslné v tuhle chvíli, dokládat nemusely.

To je cesta. Hledejme ty cesty, hledejme to, jak můžeme tu situaci všem zjednodušit. Už teď jsou mnozí z nich opravdu na prášky. Chodí nám to do mailu všem. Já si myslím, že nejsme v opozici jediní, kteří dostáváme stovky emailů od všech těch lidí, kterých se to týká, kteří jsou zoufalí, že se v té pomoci často nevyznají, já se jim ani nedivím, a kteří chtějí od nás radu, co si mají počít. Tak určitě to znáte sama, to vám můžeme přeposílat případně, a určitě vy tady v tomhle případě musíte reagovat. Tak teď nás třeba mnoho z nich poslouchá, tak dejte jim tady tyto odpovědi, prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Jurečka, poté pan předseda Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já bych chtěl využít toho, že je tady teď pan premiér. Děkuji za to, že jste teď tady u toho bodu. Pane premiére, přímá otázka na vás. Prosím pěkně, jestli byste mohl zareagovat a vysvětlit jako premiér a předseda této vlády, proč máte problém s tím přiznat zvýšené ošetřovné od toho 11. března na těch 80 %. Jestli se můžu zeptat, představte si, že jste v situaci, kdy byste byl o 35 let mladší, byl jste rodič, měl jste doma dvě tři děti, vy nebo vaše manželka byste s nimi zůstali doma, co byste řekl vy v situaci toho rodiče na počítání vlády, která by tímhle způsobem řekla těm rodinám - od 11. března do 31. v pohodě pojedete za 60 %, až v dubnu pojedete za osmdesát? A když ten stav skončí někdy 25. května nebo někdy začátkem června, tak zase tu část toho měsíce řekneme těm lidem, tady už taky to pojede za šedesát? Nebo já tomu nerozumím, proč jedna část měsíce má být za nižší hodnotu. A vůbec už nerozumím tomu, když tady opozice říká, že je připravena podpořit výdaj státu v této věci, proč jakoby se o to handrkujeme, proč těm rodičům to nejsme ochotni dát. Tomu už vůbec nerozumím.

Tak moc vás prosím, pane premiére, a znovu říkám, není to ani tak nutně kvůli mně, ale vy jste premiér, jestli byste mohl vy zareagovat, pane premiére, osobně a říct, proč na vládě jste se rozhodli pro tuto variantu. Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ty stenoprotokoly a výsledky hlasování jsou hrozná věc. Paní ministryně před chvílí řekla - my, sociální demokraté, jsme navrhli osmdesát procent ošetřovného, my jsme to prosadili, nebo prosazujeme a prosadíme to. A jaká jsou fakta? Kdybych chtěl být drsný, tak řeknu, že paní ministryně lže, a protože nejsem drsný, tak řeknu, že paní ministryně se mýlí.

V 19.38 hodin 24. března pan místopředseda Vojtěch Pikal dává hlasovat. Pozměňovací návrh E6 - pan poslanec Jurečka - navýšení ošetřovného na 80 %. Stanovisko ministerstva: nesouhlas. Zahajuji hlasování. V hlasování pořadové číslo 38 - tak si to otevřu a podívám se na ty sociální demokraty, kteří to navrhli a prosazují. Přítomno v hlasování - 1 proti, 5 se zdrželo. Drsoň byl ministr kultury, ten byl proti přímo. (Pobavení.) Ostatní se zdrželi.

Hned poté pan místopředseda Pikal říká: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu F II - pan poslanec Bauer - navýšení ošetřovného na 80 %. Paní ministryně, která to od začátku podporuje, řekla: nesouhlas. Načež proběhlo hlasování pořadové číslo třicet devět. Podíváme se na sociální demokraty. Proti 1, opět drsoň ministr kultury, ostatní se zdrželi. Ani jeden pro. Ale jak říkala paní ministryně, já říkám, se mýlí, oni to podporovali a prosazovali od počátku.

A protože opakování je matka moudrosti, ten den jsme hlasovali ještě o návrhu pod písmenem G paní poslankyně Pekarové Adamové - taktéž navýšení OČR na 80 %. Stanovisko ministerstva - paní ministryně setrvala na svém - nesouhlasné. Vidíte tu rozpolcenou osobnost. (Pobavení.)Ona je od začátku pro, a třikrát nesouhlasné!

A jak její strana, která také byla od začátku pro? V hlasování číslo čtyřicet - já fakt nevím, jak to dopadlo, tak se dívám - ano, 1 proti, drsoň pan poslanec Feranec, 38 se zdrželo. Takže pro nula. ODS všichni pro, Piráti všichni pro, SPD všichni pro, ČSSD - Lubomír Zaorálek nezůstal v roli drsoně, už se také zdržel. (Smích.) Šest se zdrželo, nikdo proti, nikdo pro.

Takže dámy a pánové, paní ministryně nám tady suverénně tvrdí, že sociální demokraté to vymysleli, navrhli a podporovali. Třikrát byla proti nejenom ona, ona nemůže hlasovat, to my víme, ale ani jeden hlas ve třech hlasováních se pro tento návrh nenašel v řadách sociálních demokratů. Takže nám tady netvrďte, že jste byli pro. Byli jste prostě proti! Ne, vy jste se zdrželi. Proti byl jenom dvakrát ministr kultury! Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pokračujeme v obecné rozpravě. Nyní je přihlášena paní poslankyně Šafránková, připraví se pan poslanec Sklenák. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dobré odpoledne. Dovolte mi, abych krátce představila naše tři pozměňovací návrhy, které předkládám za náš klub SPD k této vládní novele o některých úpravách v sociálním zabezpečení.

První pozměňovací návrh. Tam navrhujeme, aby nárok na mimořádné ošetřovné ve výši 424 korun denně po dobu mimořádných opatření a uzavření škol a školek, maximálně tedy do 30. června, měli i zaměstnanci pracující na dohody o pracovní činnosti a na dohody o provedení práce, a to za podmínky, že odvádějí nemocenské pojištění. Jde do velké míry o pracující a často nízkopříjmové matky samoživitelky, které momentálně nemají nárok prakticky na žádnou pomoc od státu, protože i když jsou těchto dohod (?), například osoby samostatně výdělečně činné, nedostanou ani speciální ošetřovné z důvodu podnikání jakožto vedlejší činnosti a neobdrží ani kompenzační bonus, protože důvodem této vedlejší činnosti je jejich zaměstnání. Dostávají se tak do kritické sociální situace.

Druhým pozměňovacím návrhem tak navrhujeme, aby na mimořádné ošetřovné ve výši 424 korun denně měly nárok i osoby samostatně výdělečně činné, které jsou zároveň invalidními důchodci.

A v posledním pozměňovacím návrhu opakovaně navrhujeme, aby nárok na toto mimořádné ošetřovné měli nejen rodiče, ale i blízcí příbuzní dítěte do 65 let věku, kteří jsou zároveň nemocensky pojištěnými zaměstnanci.

Děkuji a omlouvám se, jsem u konce s dechem z důvodu roušky. (Pobavení. Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Roman Sklenák, připraví se paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, nejprve k těm úsměvným výhradám, že tím, že jsme tedy před měsícem schválili ošetřovné ve výši 60 %, tak jsme zruinovali ty rodinné rozpočty. Já bych vás jen všechny chtěl upozornit, že ošetřovné není v našem právním řádu nový termín. Ošetřovné je využíváno řadu let a samozřejmě pro ten původní účel, to znamená, že rodiče zůstávají se svými dětmi, které onemocněly nebo měly nějaký úraz. A víte, v jaké výši tito rodiče čerpají to ošetřovné? Právě v těch 60 procentech, tak mně to tedy přijde neuvěřitelné, když celá opozice nám tady vysvětluje, jak těch 60 % je málo, jak se s tím nedá vyžít, jak mají ty rodiny existenční potíže. Tak můžu se zeptat alespoň řečnickou otázkou tedy, pokud se starají o to dítě po úraze nebo těžce nemocné a mají těch 60 %, tak tam ty problémy nemají? Oni je mají jenom v tom případě, kdy ty děti nemohou chodit do školy a jsou s nimi doma. Je to od vás prostě pokrytecké, tohle! Když jsme to tady projednávali, projednávali jsme dlouhodobé ošetřovné, tak jste měli milion výhrad ke všemu a nikdy jste nepřišli s tím, že 60 % je málo, a teď nám tady vykládáte, jak máme dělat sociální politiku. Zrovna vy!

A druhá věc je, při tom projednávání před měsícem vláda i sociální demokracie jasně říkaly, že se k tomu tématu vrátíme. To zaznělo několikrát, i já jsem to říkal do televize. Prostě vycházíme z principu, že byla nějaká situace, podobně jako když třeba máte nemocenskou, tak v prvních dnech nemoci dostáváte nižší částku než v těch dalších. Prostě my jsme řekli, začínáme 60 procenty a vrátíme se k tomu a budeme zřejmě cílit na těch 80 %. A to se přesně stalo, a proto tady dnes jsme.

Já ještě ve svém příspěvku chci poukázat na pozměňovací návrh, který už byl zde avizován, ke kterému se samozřejmě přihlásím v podrobné rozpravě a který předkládáme s kolegyní poslankyní Janou Pastuchovou. A týká se právě toho, co zde už bylo také několikrát zmíněno, a to je ošetřovné pro lidi, kteří pracují na dohodě o provedení práce a dohodě o pracovní činnosti. Pan předseda Bartoš nám tady také plamenně vysvětlil, jak zase opisujeme a už jsme to mohli mít dávno schváleno, kdybychom přijali návrh Pirátů. Ale tady přece ta diskuze o tom, že by i tato skupina lidí měla mít nárok na nějakou kompenzaci a že bychom je neměli nechat na holičkách, se vede také od samého začátku. Od okamžiku, kdy sociální demokracie přišla s myšlenkou ošetřovného, tak se začalo mluvit jak o OSVČ, tak o DPP, tak o DPČ. Jednáme o tom. Ale otázka je, jak to uzákoníme, jaký ten princip najdeme, aby byl spravedlivý. A to, co navrhují Piráti, že kdo má dohodu, tak dostane jednu částku, a jestli ta dohoda je na malý úvazek, větší, nebo největší, to je nezajímá, tak mně to přijde nespravedlivé. Proto my s kolegyní Pastuchovou přicházíme s pozměňovacím návrhem v tom smyslu, že se to odvíjí od úhrad nemocenského pojištění. To mně přijde spravedlivé, a pokud schválíme tento pozměňovací návrh, tak je možné čerpat zpětně i za ten měsíc březen.

Skutečně se v té roušce dýchá velmi špatně, a navíc mi, myslím, vypršel čas, takže děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Limit času nebyl schválen. Já jsem ty stopky zapnul automaticky, pak jsem vám je zase vypnul, takže byla možnost mluvit i déle.

Pan předseda Bartoš s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych chtěl jenom reagovat rychle. Mně je vlastně úplně jedno, jestli to někdo opisuje, nebo ne, a já se na tom ani netočím. My jsme pro to za Piráty našli takové hezké slovo, které je trochu shovívavé k některým postupům, a vždycky říkáme, že jsme někoho inspirovali. To může znamenat různě, třeba že se nějaký návrh vezme a pak se předloží jako vlastní, ale to mi žíly netrhá. Na posledním výboru, myslím, že to bylo ve středu, je tam poslankyně Richterová účastna na tom výboru, se jasně řeklo, že žádné řešení nemáte, že ta situace v tuto chvíli nemá řešení.

My jsme ty DPP a DPČ zmiňovali od začátku, protože bylo jasné, že nebudou mít ošetřovné a nebudou mít ani nárok ve smyslu jiných kompenzací. Kdyby to bylo měsíc, to měřit. My se bavíme o tom, že se vychází z nějakých dat, z nějakých analýz potřeb. Tak já nevím, jak ty strany, jejichž ministři mají pod sebou aparát ministerstev, jaké dělají analýzy, když to, na kolik lidí to dopadne a že se dostanou do existenční krize, jsme měli spočítané na našem analytickém týmu o pěti lidech tady v poslaneckém klubu během prvních dvou hodin po tom, co jsme ten návrh viděli. A ten návrh na to DPP a DPČ skutečně nebyl, ten se bude načítat dneska. Já tedy jsem byl tady upozorněn paní Pastuchovou, že dokonce ani neprošel jednáním výboru.

Takže po tom, co proběhla v televizi ta reportáž, jak se na ty lidi prostě dlouhodobě kašle, tak se udělalo huuu, a během jednání Sněmovny se bude načítat zákon, který tady mohl být, i jeho technické provedení, a to jsme mohli diskutovat, komu a kolik, ten parametr asi, když to dokážete vymyslet za den, když ráno nic není a ve dvě už to máte, tak to asi dokážeme vydiskutovat třeba za týden, ale v těch fázích, kdy to reálně bylo potřeba. Protože já bych mohl taky citovat. Olga Richterová má pět set e-mailů od lidí, možná i víc, které popisují situaci, v které jsou, protože za celou dobu od uzavření ještě žádné peníze v žádném programu od žádného ministerstva jako pomoc nedostali.

Mě by zajímalo, co ti lidé třeba jedí, v Ústeckém kraji už prý v potravinových bankách mizejí i prošlí gumoví medvídci.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní s přednostními právy pan předseda Jurečka a paní poslankyně Pastuchová jako zpravodajka. V tomto pořadí. Pan předseda má slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já bych se fakt už nechtěl dohadovat na tom, co kdo kdy řekl. Souhlasím s tím, co tady říkal Roman Sklenák. Pojďme se posunout k té fázi těm lidem pomoci. Ale potom bych velmi uvítal to, kdyby zaznělo to, proč to tedy neuděláme od 11. 3. zpětně. Tomu úplně nerozumím.

A velmi bych prosil, abyste ještě zvážili jednu věc. Když tady o 20 % zvyšujeme ošetřovné u lidí, kteří mají zaměstnanecký poměr, jestli o 20 % uvažuje vláda zvýšit ošetřovné i u živnostníků, protože ta jejich částka je opravdu extrémně nízká. A navíc teď ještě přišel i pan ministr Havlíček - že by bylo také dobré říci, jestli je reálné, že se ten proces výplaty podaří zrychlit, protože lidi mi psali, že opravdu požádali, a vlastně reakce je tam poměrně pomalá. Já chápu, že objem žádostí je opravdu velký, ale to tempo, které bylo teď, aspoň co jsem viděl prvních, řekněme, deset dnů, tak ukazovalo, že to může trvat až tři měsíce. Díky.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní zpravodajka paní poslankyně Pastuchová a potom s přednostním právem paní ministryně Maláčová. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Já bych jen krátce reagovala prostřednictvím vaším na pana poslance Bartoše, který teď momentálně není, že řekl, že tento pozměňovací návrh nebyl projednán dnes ráno na výboru pro sociální politiku. No ono jich bylo víc. Ony tam nebyly projednány ani návrhy, které teď jsou v systému od pana poslance Jurečky. Těch pozměňovacích návrhů, které nebyly ráno projednány, tam je víc. Byla bych nerada, aby se poukazovalo pouze na tento, který avizoval pan poslanec Sklenák.

A musím říct, že jak se tady ohrazujete kvůli tomu DPP, DPČ, tak opravdu z dílny Pirátů ten návrh, diskutovali jsme to na výboru pro sociální politiku, a já jsem ráda, že to je nastaveno spravedlivě tak, že nedostanou DPP a DPČ vlastně úplně všichni stejně, ale podle jejich odvodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně stáhla svoji přihlášku k přednostnímu právu, ale přihlásila se paní předsedkyně Pekarová Adamová s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Omlouvám se těm, kteří čekají s řádnou přihláškou, ale chci využít toho okamžiku, že mezi nás přišel i pan ministr právě dopravy a průmyslu, obchodu. A že tady padla řada otázek, na které by měl znát i on odpověď, ale nedostali jsme na ně odpovědi od paní Maláčové, tak to zkusím u vás.

Pane ministře, my jsme se tady ptali mnozí na to, jestli i OSVČ bude přehodnocena částka, kterou na ošetřovném dneska dostávají, jestli i jich se bude týkat zvýšení. Protože se domníváme, že by mělo, tak vás k tomuto i vyzýváme. Ale zajímá mě, jestli už na tom ministerstvo pracuje, protože to samozřejmě není součástí tohoto projednávaného zákona, ale velice úzce to souvisí a týká se to také obrovského množství rodičů, tedy OSVČ, kteří by si to zasloužili. Tak prosím jenom, jestli byste alespoň vy nám odpověděl. Paní ministryně nám neodpověděla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan ministr, místopředseda vlády Havlíček s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, velmi krátce, ano, počítáme s tím, že to budeme dělat i pro OSVČ ve zvýšené hranici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Aulická Jírovcová přihlášena v obecné rozpravě, připraví se paní poslankyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající, budu se tedy snažit být stručná, ale nevím. Já bych chtěla reagovat na diskusi, která tady byla přede mnou. Mě velice mrzí, nezlobte se na mě, tady stříká populismus každým coulem. Mně se to opravdu nelíbí, co se tady předvádí. Všichni se nakonec shodneme, že chceme pomoci potřebným, ale musíme si tady odprezentovat, kdo jak to nejlíp myslí a kdo jak nejvíc vlastně ubližuje našim občanům. Pan předseda Pirátů tady říká, že po reportáži ve 168 vláda, resp. Ministerstvo práce a sociálních věcí začíná pracovat. No a já vám říkám, že jsme minulý nebo předminulý týden přijali doprovodné usnesení, které jsme navrhli my za KSČM kupodivu, kde říkáme, a my jsme to tady i odůvodnili, a mimochodem, vážení kolegové, jak si říkáte pravice, tedy opozice, protože my taky se hlásíme jako opozice, tak jste pro to vlastně hlasovali.

Nevím, co je vám k smíchu, ale každopádně bych chtěla říci, že jsem tady zdůvodnila i těch 80 %, proč jsme pro nehlasovali v té první vlně, kdy vy jste to tady navrhovali, vlastně de facto všechny kluby, a naše podmínka byla to, abychom těch 80 % ošetřovného opravdu těm lidem dali od 1. dubna, a prošlo tady i doprovodné usnesení, které tak hovořilo, a byla tam i ta jedna část pod bodem 1, že se má vlastně připravit i pomoc těm lidem, kteří jsou na DPP a DPČ.

Za mě se jenom ukazuje velký problém toho, co existuje jenom v České republice. My jsme se o tom dneska bavili i na výboru pro sociální politiku, že mnoho lidí, a bohužel je to tak, mnoho lidí v České republice má za hlavní pracovní poměr na DPP a DPČ. Myslím si, že to v pořádku není, a přesně se ukazují ty dopady, které umožňuje ten zákoník práce, a kdy si musíme otevřeně říci, že to vyhovuje především zaměstnavatelům, a bohužel velmi často i zaměstnancům, kteří nedohlédnou na dopady, které se řeší třeba v rámci nároku na důchody.

Chtěla bych také říci, že ošetřovné 60 %, které nyní bylo, nebo bude do 31. března, tak je to redukovaný denní vyměřovací základ. To znamená, že ve skutečnosti je to zhruba 3/4 čisté mzdy, jenom abychom si říkali, jak to vypadá, a po schválení na 80 % je to zhruba 97 % čistého příjmu toho zaměstnance. A já jsem přesvědčena, a my jsme o tom hovořili i s naším předsedou, že těch 60 %, které bylo nastaveno od 11. března, vlastně o tom hovořila i paní ministryně Maláčová, opravdu bylo s kompenzací s mzdou do toho 10. března. Chápeme situaci všech, a proto my jsme apelovali a řekli, že od 1. dubna je nutné právě zvednout tu částku ošetřovného na 80 %.

Chtěla bych se také vrátit ještě možná k tomu formuláři. Víte, mně to přijde, já chápu, že je teď ta situace potvrzování školy, že je uzavřena, u mateřských je to samozřejmě trošku jiná věc, ale na druhou stranu víme, že tady už je schválen nějaký harmonogram navrácení se dětí do těch škol na dobrovolné účasti. A to znamená, že tam vlastně bude potřeba vyškrtávání a potvrzování škol, které dítě se na dobrovolné bázi vrací do školy a které ne, a myslím si, že měnit v této době formuláře na dobu jednoho měsíce, to si myslím, že je opravdu zcela zbytečné.

A ještě mi dovolte říci k pozměňujícímu návrhu, který tady byl předložen panem Sklenákem. My s tím souhlasíme, protože jak už jsem uvedla na začátku, já si myslím, že bychom měli být spravedliví i v tomto ohledu, a opravdu jak lidé, kteří mají hlavní příjem, a opravdu, nezlobte se na mě, hlavní příjem na dohodu o provedení práce mi přijde úplně tristní. Ale i tak přesto pokud odvádí státu, tak si myslím, že ta adekvátní částka, která vlastně měla být ten měsíc za tu vykonanou práci odvedena, tak zvednutí na těch 80 % ošetřovného je pro tyto lidi, a samozřejmě i na DPČ, tak si myslím, že je opravdu důležitá. A je to spravedlivé hlavně vůči těm zaměstnancům, kteří vlastně chodí klasicky do práce a do toho systému odvádějí nejvíc peněz.

Takže za nás musím říci, že mě velice mrzí celková tato diskuse. A já jsem přesvědčena, že bychom měli postupovat tak, aby ty dopady byly co nejmenší. A musíme otevřeně říci, že to ošetřovné vlastně přijímají s velkou vůlí i především zaměstnavatelé, protože je to pro ně i takové další řešení, jak zaměstnance nepropouštět a vyloženě je udržet v nějakém příjmovém, aby ten harmonogram byl prostě pro ně užitečný a dobrý a i pro ty rodiny, a nemusel propouštět. A víceméně jsem přesvědčena, že ten postup, který zde dneska máme ke schválení, je správný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Olga Richterová je další na řadě. Připraví se pan poslanec Bendl. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážení přítomní členové vlády, vážené kolegyně a kolegové v sále i vy, kteří sledujete. Já chci shrnout, proč tady takovou dobu probíráme to, co předchází hlasování, které asi všichni předpokládáme, že skončí tím, že lidé pracující na dohodu, kteří odváděli pojistné, dostanou tu podporu podobně, jako ji dostávají zaměstnanci.

Já chci připomenout, že ano, předminulý týden Sněmovna přijala doprovodné usnesení, ale minulý týden na výboru pro sociální politiku, když jsme se vyptávali, jak to bude, jaké jsou představy ministerstva o ošetřovném pro dohodáře a také o tom kompenzačním bonusu pro dohodáře, tak u obojího zaznělo, že není žádná představa, nic konkrétního na tom výboru minulý týden nezaznělo. A právě proto jsem se třeba já osobně snažila co nejintenzívněji komunikovat i s médii, že to takhle dál nejde. Sto padesát tisíc lidí zhruba odvádělo pojistné z dohod a mezi nimi několik desítek tisíc rodičů by nemělo šanci na ošetřovné. A až po zvýšeném mediálním tlaku se najednou narychlo udělalo rozhodnutí. Protože jinak nelze vykládat to, že ještě na výboru, který byl dnes mezi desátou a jedenáctou dopoledne, žádný pozměňovací návrh nebyl.

Ten vládní návrh byl nahraný do systému o půl třetí odpoledne. Přitom se bude dotýkat ve finále desítek tisíc osob. A jsou tři hodiny mezi tím, co byl nahrán pro nás pro informaci jako poslance, a co bude hlasován. To je velice malá doba pro jakoukoli jeho kontrolu a posouzení a svědčí to o tom, že to bylo rychlé ranní rozhodnutí. Samozřejmě můžete říkat, že toto jsou domněnky, ale mnohé argumenty pro to svědčí.

Takže já jenom chci shrnout, že takhle by se prostě transparentní a pro lidi srozumitelná politika dělat neměla. Lidi by měli mít jistotu, že je stát nenechá propadnout skrze síto a že se nebude rozhodovat podle toho, jak vycházejí články v médiích. Že se bude rozhodovat podle toho, co je spravedlivé, a když někdo to pojistné odváděl, tak je prostě spravedlivé, aby také dostal to plnění.

A ještě jednu poznámku. Celkově samozřejmě si v Pirátech uvědomujeme, že jde o změnu pracovního práva. Chceme srozumitelné pracovní právo a úprava dohod je jednou z věcí, které budeme maximálně podporovat tak, aby zůstaly flexibilní, ale aby se nemohly využívat pro dlouhodobé v podstatě zaměstnání podobné tomu zaměstnaneckému. Musí to ale jít ruku v ruce se snížením toho zatížení práce. Prostě práce je dnes pro zaměstnavatele příliš drahá, a proto využívají tyto formy zaměstnávání.

A na závěr jen předestřu, že podstata pozměňovacího návrhu, který za Piráty předkládám, spočívá v tom, že má ambici být administrativně snazší. Má ambici být pro již nyní velmi zatížené státní úřady rychleji zprocesovatelný než to individuální posuzování. Samozřejmě to individuální posouzení je spravedlivější, ale my jsme se snažili v tom pozměňovacím návrhu nabídnout nějaký kompromis mezi rychlostí a administrativní zvládnutelností.

Tolik tedy za Piráty. Ještě jednou chci zdůraznit, že kdyby ta situace nebyla taková, že před 14 dny při jednání Sněmovny je usnesení, za týden na výboru není žádná informace o žádném způsobu, jak budou dohodáři kompenzováni, a až dnes ráno je informace, že tedy ti dohodáři kompenzováni budou, ale že se na tom teprve pracuje, tak kdyby to nebylo všecko takto ad hoc nevypočitatelné a pro lidi nepřehledné, tak bychom tady dnes tak důrazně nediskutovali. Ale myslím si, že občané si zaslouží předvídatelné a o data opřené rozhodování. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Petr Bendl. A připraví se pan poslanec Jiří Bláha. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bendl: Hezký dobrý den. Vážený pane předsedající, paní ministryně, kolegové, kolegyně, dovolte i mně říct pár slov k tomu projednávanému materiálu. Ať už je to, jak je to, já jsem moc rád, že o dohodářích vůbec diskutujeme a že se zdá, že vůle konečně pro ně něco udělat v Poslanecké sněmovně je, neboť na minulé schůzi to vládní většina odmítala. Koneckonců už tady o tom byla podrobná debata, já se k tomu nechci vracet.

Na jednání výboru, kde jsme neměli ani slíbenou analýzu, kterou paní ministryně slíbila na výbor dodat, neboť tady jsme i omezeni ve svém prostoru debatovat na téma tohoto návrhu zákona, můžeme vystoupit bohužel jenom jednou a analýzu nám tady čte paní ministryně ze svého mobilního telefonu místo toho, aby alespoň učinila to, co nám slíbila, že nám to pošle předem. To, že sem přijde pozměňovací návrh už téměř v průběhu projednávání toho bodu tímto způsobem v nouzovém stavu, považuji za faul, ale asi nám nic jiného nezbývá než to vzít na vědomí. Je škoda, že s námi jednáte takovýmto způsobem.

Já jsem na výboru říkal, že podporuji ten návrh, který předkládaly kolegyně z SPD a z Pirátů, který se právě týkal DPP a DPČ, neboť prostě jsme se na ně vykašlali zcela vědomě, protože nemůžeme říct, že by to bylo nevědomé, a tu podporu potřebují a zcela určitě je nutné, aby ji dostali ať už v jakékoliv podobě. Myslím, podpoříme všechny ty návrhy, neboť chceme, aby bylo alespoň něco.

Na co se chci zeptat. Paní ministryně tady řekla, že ošetřovné má být do 30. 6. vzhledem k tomu, že začnou prázdniny a pak už dál ošetřovné končí. Rozuměl jsem tomu správně, paní ministryně? Doufám, že ano. Nicméně mateřské školy nezavírají 1. července. Mateřské školy za normálního stavu fungují i v průběhu července a srpna a vždy jsou tam nějaké termíny s tím, že si ta mateřská škola musí udělat nějakou hygienickou přestávku, možná dovolené a tak dále. Je tam týden, 14 dní, kdy děti nebo rodiče dětí, které dávají do mateřské školy, vědí, že bude mateřská škola zavřená, a musí si zajistit hlídání a podobně.

Nicméně jak to tedy bude s ošetřovným v případě, že mateřské školy budou zavřeny i v červenci a v srpnu? Bude jim vypláceno v souladu s tímto zákonem, když říkáte, že k 30. 6. to končí? To mě zajímá. Prosím, abyste mi na to odpověděli, aby všichni věděli, že se mají tedy z titulu vládního rozhodnutí připravit na to, že ještě v červenci a v srpnu si musí bez ohledu na své pracovní povinnosti zařídit hlídání apod., protože se na to zase podle mě nemyslelo. Prosím o vysvětlení této situace, neboť je to pro spoustu lidí důležité. Vzali už si teď dovolené, řešili tu situaci ad hoc se svými příbuznými. Každý, kdo mohl té rodině pomoci s hlídáním dětí, tak pomohl. A v případě, že je to čeká ještě v červenci a v srpnu, dostanou se do podle mě velmi neřešitelných situací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jiří Bláha, zatím poslední přihlášený v obecné rozpravě. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bláha: Já děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já nevím, jestli to je populismus, nebo to je nevědomost, ale rozhodně pokud schválíme to, co navrhujeme, to znamená, že 80 % z redukovaného základu ošetřovné, tak do konce prázdnin nebudeme mít v práci nikoho, kdo může zůstat na ošetřovném. Protože v ten okamžik dojde k tomu, že - a já vám to ukážu na číslech, že z 32 500 korun hrubého, z kterých dostane normální zaměstnanec zhruba 25 tisíc čistého, dostane ten, co má 60 %, pouhopouhých 17 340, ale s vratkou na dani už je to 19 410. A ten, co má 80 %, tak dostane za třicet dnů 23 070 korun čistého. A plus vratka s daní, je to 25 140. Takže ve výsledku, ten, co zůstane doma na ošetřovném, dostane víc peněz než ten, co bude chodit do práce.

Ale pozor! Do práce u většiny zasažených firem, takže nedosáhne na to, co měl dřív. Dosáhne možná na 90 %. V ten okamžik se dostane na nějakých 22 tisíc. Možná, že dosáhne jenom na 80 %, v ten okamžik se bude pohybovat mezi nějakými 19 až 20 tisíci čistého. Ale možná, že také dosáhne jenom na 60 %. Protože ty firmy, které nebudou podpořeny, jako že to jsou všechny, o kterých jsem mluvil, a chtěl jsem vyvolat to jednání, které dneska pracují, přestože nemají tržby, tak nemají nárok ani na korunu podpory na mzdy. A v ten okamžik se dostaneme do toho stavu, který mi už včera volaly některé zaměstnankyně, které nechtěly, a prosily nás, aby nemusely být doma na ošetřovačce, protože si chtěly vydělat ty peníze, a zůstaly v práci, tak okamžitě volaly, že by rády na té ošetřovačce teď zůstaly. A rovnou vzkazovaly - do konce prázdnin nás neuvidíš.

Takže jenom, já bych chtěl, abychom si uvědomili, že tady zakládáme na velký sociální problém. Na jedné straně budeme mít skupinu lidí, kteří budou dostávat - a to jsou ti, kteří zůstali doma v zavřených provozech, kteří budou dostávat 100 %, jsou to většinou úředníci. Pak tady budeme mít skupinu lidí, kteří v zavřených provozech nemohli zůstat doma, protože ta firma na to nemá, tak se snaží tu firmu zachránit, a ti nedostanou vůbec nic. Ti půjdou domů, možná že s brekem. A pak tady máme skupinu lidí, jako jsou třeba lidé na úřadech, kteří dostanou zase 100 %. A pak tady máme skupinu, kteří chodí pracovat každý den, ale firma nemá tržby, nemá obraty, a ti budou za 60, 70, možná 80 % v práci.

Co se asi stane? Ti lidé, kteří takhle budou, a někdy to bude, že i v rámci jedné firmy budou dvě skupiny, tak se začnou nenávidět, budou si to závidět navzájem, že jeden má víc a druhý méně. Přestože ten jeden chodí do práce a pracuje a snaží se pomoci firmě, a druhý je doma. Jak to asi může dopadnout?

Takže já bych navrhoval, pojďme zvolit zlatou střední cestu. To znamená, že při 70 % to máme nějakých 20 tisíc čistého, které ten člověk dostane, plus vratku z daně, což je dalších 2 070 korun, takže se dostane na 22 900 korun. A bude to, myslím si, že vyrovnané k tomu, pokud ta firma přistoupí jenom ke krácení na 90 % mzdy. A bude ten dotyčný člověk určitě mít chuť se vrátit do firmy a pracovat v okamžiku, kdy se firma vrátí do normálních kolejí.

Já vám děkuji za pozornost. A doufám, že se správně rozhodnete.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě nemá ani paní zpravodajka ani paní ministryně. Otevírám proto podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy je s přednostním právem přihlášen pan předseda Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Já se jenom chci přihlásit k pozměňujícím návrhům pod číslem 4994 - je to pozměňující návrh, který se týká ošetřovného pro rodiče, kteří by chtěli své dítě, i když se otevře školské zařízení, si ponechat ještě doma, aby mohli čerpat ošetřovné, tak jak jsem to zmiňoval v obecné rozpravě. (K řečníkovi přistupuje zpravodajka a mimo mikrofon s ním konzultuje číslo návrhu.) Pardon. 4974, potom 4975. Tak tolik, děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Paní poslankyně Šafránková, připraví se pan poslanec Sklenák. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji, pane předsedající. Já bych se ráda přihlásila ke svým pozměňovacím návrhům, které jsem odůvodnila v obecné rozpravě. První z nich má číslo sněmovního dokumentu 4924. Navrhuje, aby měly nárok na ošetřovné i osoby samostatně výdělečně činné, které jsou zároveň invalidními důchodci. Druhý pozměňovací návrh je pod číslem sněmovního dokumentu 4925. A ten řeší, aby na mimořádné ošetřovné měli nárok i blízcí příbuzní dítěte, kteří nebydlí trvale s dítětem ve společné domácnosti a jsou zároveň nemocensky pojištěnými zaměstnanci. A poslední pozměňující návrh je pod číslem sněmovního dokumentu 4956. Ten navrhuje, aby nárok na ošetřovné ve výši 424 korun měli i zaměstnanci pracující na dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti, kteří odvádějí nemocenské pojištění.

Děkuji a předem prosím o jejich podporu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, paní poslankyně. A ještě než dám slovo panu poslanci Sklenákovi, pan předseda Jurečka s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji mnohokrát. Já se ještě tady vracím, protože mě tady teď paní zpravodajka lehce zmátla. Ale abychom si to vyjasnili, aby to bylo naprosto jasné. Takže hlásím se k pozměňujícímu návrhu 4994, 4974 a 4975. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Také děkuji. Pan poslanec Roman Sklenák, připraví se paní poslankyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Tak já se tedy přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který jsem představil v obecné rozpravě a je veden v našem systému pod číslem 4998. Jedná o stanovení nároku na ošetřovné i pro osoby pracující na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti na základě výše odvedeného pojistného.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Paní poslankyně Richterová, připraví se pan poslanec Jiří Bláha. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu číslo 4957, který se týká opět lidí pracujících na dohody, kteří odváděli nemocenské pojištění. Jeho cílem je, aby to byl kompromis mezi spravedlivostí a nižší administrativní náročností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A poslední přihlášený do podrobné rozpravy je pan poslanec Jiří Bláha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl načíst pozměňovací návrh, který by měl znít úplně stejně, jako máme s 80 %, jenom s tím rozdílem, že místo 80 % tam bude procent 70. Jestli by to šlo vložit do systému, budu hrozně rád. Takže stejné znění, jako má návrh s 80 %, jenom to, že tam navrhneme 70 %. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Končím podrobnou rozpravu. Je zájem o závěrečná slova? Není zájem. (Poslanci diskutují.) Je zájem o závěrečné slovo po podrobné rozpravě v druhém čtení? Já bych navrhoval, abychom udělali třeba dvouminutovou přestávku, aby bylo možné se poradit s legislativou. (Zpravodajka navrhuje, aby byla pětiminutová.) Pětiminutovou. Dobře, děkuji. Takže v tuto chvíli není zájem o závěrečná slova. Končím podrobnou rozpravu, a tím končím také druhé čtení tohoto návrhu.

Můžeme teoreticky bezprostředně přistoupit k třetímu čtení, ale protože tady zazněl pozměňovací návrh, kde je potřeba si vyjasnit, v jaké podobě o něm budeme hlasovat a zda je to vůbec možné, tak na žádost paní zpravodajky vyhlašuji pětiminutovou přestávku. V 17.56 hodin budeme pokračovat třetím čtením.

 

(Jednání bylo přerušeno od 17.51 hodin do 17.56 hodin. V 17.56 hodin předsedající sděluje, že vzhledem k tomu, že pozměňovací návrhy nejsou ještě zpracovány, není Sněmovna legislativně připravena na hlasování, proto se přestávka prodlužuje do 18 hodin. Poté se bude pokračovat třetím čtením.)

(Jednání pokračovalo v 18.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém. Já toto třetí čtení zahajuji a otevírám rozpravu. Do rozpravy ve třetím čtení se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova po třetím čtení také není, takže poprosím paní zpravodajku paní poslankyni Janu Pastuchovou, aby nás seznámila s procedurou hlasování.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vám přednesla návrh na hlasování. Jako první bychom hlasovali - já vám pak ke každému, až budeme hlasovat, ke každému pozměňováku řeknu, o čem je.

Procedura hlasování: Jako první bychom hlasovali pozměňovací návrh 4956 paní poslankyně Šafránkové. Pokud bude tento pozměňovací návrh schválen, bude nehlasovatelný pozměňovací návrh 4998 pana poslance Sklenáka a 4957 paní poslankyně Richterové. Pokud nebude schválen, budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu 4998 pana poslance Sklenáka. Pokud bude tento pozměňovací návrh schválen, nebude hlasovatelný pozměňovací návrh 4957 paní poslankyně Richterové. Pokud nebude schválen, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu 4957 paní poslankyně Richterové. Jako další bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu 4924 paní poslankyně Šafránkové. Další hlasování 4925 paní poslankyně Šafránkové. Další 4974 pan poslanec Jurečka, 4975 pan poslanec Jurečka, 4994 pan poslanec Jurečka a pak návrh pana poslance Bláhy.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, to byl návrh procedury. Má někdo nějaký jiný návrh nebo návrh k úpravě procedury? Ne, takže budeme hlasovat o proceduře tak, jak ji navrhla paní zpravodajka Pastuchová.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 35, přihlášeno 190 poslanců, pro 184, proti nikdo. Proceduru jsme schválili a nyní podle ní budeme postupovat. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Budeme nyní hlasovat. Já jen prosím, omlouvám se, jestli někde udělám malou chybu v tom, o čem to je, ale myslím si, že ne. Ale kdyby náhodou, tak se omlouvám už předem, je to hodně narychlo.

Takže paní poslankyně Šafránková, 4956, jedná se o pozměňovací návrh DPP, DPČ.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Stanovisko paní ministryně? (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 36, přihlášeno 192 poslanců, pro 83, proti 7. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Protože tento návrh nebyl přijat, budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu pana poslance Sklenáka a Pastuchové 4998.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Stanovisko paní ministryně? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 37, přihlášeno 192 poslanců, pro 184, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: A protože byl tento návrh přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh 4957 paní poslankyně Richterové. Dále budeme hlasovat návrh 4924 poslankyně Šafránkové. Jedná se o invalidní důchodce.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Stanovisko? (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 38, přihlášeno 192 poslanců, pro 84, proti 3. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Další budeme hlasovat 4925, poslankyně Šafránková, ošetřovné se rozšiřuje na příbuzenský vztah.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Stanovisko? (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 39, přihlášeno 192 poslanců, pro 83, proti 9. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu pana poslance Jurečky 4974 a je to o tom, že by stát měl proplácet v době karantény ošetřovné od prvního dne.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím stanovisko. (Nesouhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 40, přihlášeno 191 poslanců, pro 82, proti 3. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu 4975 pana poslance Jurečky s tím, že by se ošetřovné 80 % mělo zpětně doplatit už od 11. března.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Stanovisko? (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 41, přihlášeno 192 poslanců, pro 83, proti 3. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nyní budeme hlasovat také pozměňovací návrh pana poslance Jurečky 4994, který navrhuje, aby ošetřovné bylo propláceno až do 31. srpna.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím stanovisko. (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, přihlášeno 192 poslanců, pro 74, proti 3. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Jako poslední budeme hlasovat načtený pozměňovací návrh bez čísla pana poslance Bláhy, který navrhuje snížit 80 % navrhovaných na 70 %.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně, stanovisko prosím. (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 43, přihlášeno 191 poslanců, pro 7, proti 28. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích a přikročíme k hlasování o celém návrhu jako celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 133/2020 Sb., o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020, podle sněmovního tisku 828, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 44, přihlášeno 192 poslanců, pro 184, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím jeho projednávání. Děkuji paní zpravodajce, děkuji paní ministryni.

Nyní se budeme zabývat bodem

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP