(12.50 hodin)
(pokračuje Pekarová Adamová)

Já se, dámy a pánové, opravdu nechci vracet do dob minulých, které, pevně věřím, jsme naprostá většina z nás rádi, že už jsme překonali. A prosím tedy, abychom to ani v případě této důležité volby nedělali.

A tady v tomto směru se připojuji také k té výzvě, která tady už zazněla z vícero úst. Prosím pana poslance Berkovce, pana předsedu výboru, aby se vzdal této funkce, a také žádám prostřednictvím předsedajícího zástupce hnutí ANO, aby nám jasně řekli své stanovisko. A ještě k tomu dodávám, aby to nebylo až na závěr, abychom na to už nemohli reagovat. To si myslím, že není fér, pane Faltýnku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Bartoš, připraví se pan předseda Rakušan, přednostní práva. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedající, já bych chtěl reagovat, respektive vystoupit se dvěma body k tomuto jednání.

První, a zaznělo to tady od několika předřečníků, skutečně jdeme volit zástupce do rady veřejnoprávního média. Když jsme se s demokratickou opozicí sešli nad těmi jmény a pak jsme o nich hovořili zejména po těch veřejných vystoupeních, tak jsme se bavili také o kandidátech, o jejich odborných kvalitách, kde první, co zaznělo, a všichni s tím z demokratické opozice souhlasili, že nebudeme - a přihlásili se kandidáti, kteří jsou třeba nějakým způsobem propojeni s nějakou politickou stranou - nominovat takové kandidáty, u nichž by takové propojení bylo, ať to jsou nějací bývalí kandidáti, nebo někdo, kdo úzce spolupracuje s nějakou specifickou stranou. Takže to zaznělo jako podmínka. My jsme měli v návrhu nějaké organizace třeba i člověka, který kandidoval za pirátskou stranu, a toho jsme automaticky vyřadili, abychom toto vyloučili. Dívali jsme se na to spektrum lidí podle odbornosti, nezávislosti, jejich práce historické, jejich přínosu pro nezávislá média, a takto jsme postupovali, takové kandidáty jsme my za Piráty navrhovali. To je první část, kterou jsem chtěl říct.

Druhá část, ta si myslím, že je podstatná, a tady už zaznělo od některých mých předřečníků, zejména tedy od hnutí ANO, že ta volba je potom dle toho vědomí a svědomí a že se ten člověk bude rozhodovat a že toto je nějaké doporučení, kterým se nikdo nemusí zabývat. Já to beru, je to vaše odůvodnění. Spousta lidí vydrží hodně, i ten tlak třeba veřejný. Tam se nabízí to přirovnání k hroší kůži. Ale budiž. Pojďme tedy tou cestou.

A mě vadí, že při každém hlasování, kde my někoho volíme, se tady věší bulíky na nos občanů. Jednací řád předjímá veřejnou volbu. Veřejnou volbu. Nikoli tajnou. Pan Andrej Babiš v souvislosti s volbou pana Křečka na pozici ombudsmana pak říkal: No, a voni mu to ty lidi naházeli, a nejlepší by bylo, kdybysme předešli těm spekulacím - cituji volně pana premiéra - ať jsou tyto volby veřejné. - No ony jsou volby veřejné, ale vždy tady vystoupí pan předseda Kolovratník a dá návrh pro tu volbu tajnou. A pak všichni zahlasují, většina podpoří volbu tajnou, my hlasujeme pro volbu veřejnou, tudíž proti tomu návrhu tajné volby. Pak se jde hlasovat a pak se tady hraje ten betl, jestli náhodou někdo v té opozici nezklamal, jestli to naházeli ti nebo oni, jestli to podpořil ten člověk.

Takže když tady zaznělo, že člověk, teda volí, protože si za tím stojí, a nějaký takový pamflet, nebo řekněme soupis vlastností kandidáta, ať kladných, či záporných, to nemůže ovlivnit, pojďme tedy si říct nahlas - a já bych tím chtěl vlastně navázat na to, co řekl pan premiér Babiš v souvislosti s panem Křečkem - pojďme tedy hlasovat proti návrhu komise na volbu tajnou, tím pádem to bude volba veřejná a my se můžeme podívat, jestli ta doporučení, která byla v dopise pana poslance Berkovce, platí, nebo ne, jestli se volí ti lidé podle kompetencí, nebo podle toho kritéria - je vstřícný k hnutí ANO, popřípadě k premiérovi České republiky.

Takže Piráti jako vždy budou hlasovat proti návrhu, který zde předložila komise, návrhu pro tajnou volbu, protože jednací řád předjímá, že ta volba je veřejná. Chtěl to i premiér, já jsem rád, že v některých věcech najdeme shodu a můžeme panu premiérovi vyhovět. Děkuji. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Vít Rakušan. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Dobrý den. Děkuji vám za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já už nebudu opakovat mnoho řečeného, protože bych mohl podepsat slova svých předřečníků - kolegy Stanjury, kolegy Výborného, kolegyně Pekarové. Ale jeden aspekt tady ještě nezazněl.

V tom kádrovacím emailu, který rozeslal předseda volebního výboru Berkovec vám, kolegům z hnutí ANO a kdovíkomu ještě, totiž kromě líčení těch pozitivních a negativních vlastností jednotlivých kandidátů, příchylnosti či odchylnosti k vládnímu hnutí ANO zaznívala u těch kandidátů ještě jedna důležitá věc. A to - v Radě ČT Roman Bradáč nebude v žádném případě zastupovat zájmy P. Dvořáka. V Radě ČT nebude v žádném případě zastupovat zájmy Dvořáka paní inženýrka Hubková. V Radě ČT nebude v žádném případě zastupovat zájmy ředitele Dvořáka Marek Hladký. A tak bychom mohli pokračovat a pokračovat.

Tedy v tom seznamu se nám kromě těch kádrovacích posudků jako vystřižených z bývalého režimu ještě říká přece úplně jasně jedna věc: hnutí ANO se snaží navolit Radu České televize tím způsobem, aby bylo odstřeleno současné vedení České televize. V této chvíli se hnutí ANO jasně vymezuje proti tomu, jak funguje vedení České televize po personální lince. To znamená, vy říkáte: budeme volit jen takové kandidáty a kandidátky, kteří se prostě vymezí tvrdě proti současnému řediteli. Vy už dopředu říkáte, jaký je váš postoj. Už dopředu odhalujete svoje politické kroky, a ty jsou prostě jasné: My chceme, aby skončil současný ředitel České televize. A ti lidé to musí říct dopředu, jasně se tak vyslovit předtím, než dostanou od hnutí ANO nějakou svoji důvěru. To je prostě ten váš kádrovací přístup. Takže kromě těch posudků, že někdo s někým žije a kamarádí se se zástupcem Milionů chvilek, a proto je pro nás nedůvěryhodný - já nevím, jestli vám z toho neběhá mráz po zádech, mně ano, vám asi ne, asi je to váš běžný pracovní postup, takhle mezi sebou v hnutí ANO pravděpodobně komunikujete. Kádrujete lidi, podrobujete je, musím to tak říct, těm estébáckým metodám. Ale vy už dopředu uvádíte: ten bude zastupovat zájmy ředitele, ten je nebude zastupovat, a toto je dokonce kandidát ředitele České televize, on si ho tam nějak prosadil. No, máte asi velmi dobrou špionážní síť, která ví, koho si přeje, nebo nepřeje současný pan ředitel.

Máte opravdu nadstandardní informace, vaším prostřednictvím panu předsedovi Berkovcovi. Opravdu skvělé informace. Nevím, kde jste je všechny dohledal. Máte je mnohem lepší než my všichni ostatní. Ale my všichni ostatní o někom nepíšeme, s kým žije, s kým se kamarádí, s kým se vídal. Já mám dojem, vaším prostřednictvím, pane předsedající, že vy, pane Berkovče, jste byl člověk, který byl za minulého režimu statečný, a to statečnější než mnozí tady v sále. A o to je mi opravdu podivnější, že se teď snižujete k takovým metodám. Takže za hnutí STAN jasně říkám, že podpoříme vaše odvolání z postu šéfa výboru.

A ještě bych byl velmi rád, kdyby hnutí ANO přestalo uvažovat jen v té personální lince Dvořák ano, Dvořák ne. Jestli je toto základ vaší politiky, tak prostě vybočujete ze zákona, protože Rada České televize má kontrolovat řádné fungování České televize a nemá sloužit k tomu, aby odstřelila jejího ředitele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedo. Faktickou poznámkou bude na vaše vystoupení reagovat pan poslanec Plzák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Já se omlouvám. Něco jsem slíbil, ale na to se opravdu nedá nereagovat. Prosím vás, zájmem pane ředitele Dvořáka je, aby dostal co největší odměny. Tato rada mu je dala, přestože víme všichni, že hospodaření České televize je skrytě deficitní. Takže my nechceme lidi, kteří budou zastupovat zájmy pana Dvořáka, aby dostával odměny, přestože hospodaří špatně. Zájmem pana Dvořáka je, aby prosperovala firma Galerie Leica jeho manželky, která má v televizi skrytou reklamu. My nechceme v radě, která mu to toleruje, lidi, kteří mu toto tolerovat budou. Prosím vás, to není nic osobně proti panu Dvořákovi, ale je to proti zájmům ekonomickým jeho rodiny a jeho manželky. Jestli vy tam takové lidi chcete, dejte si je tam.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Rakušan s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji za slovo. Velmi krátce. Možná už jste měl, vaším prostřednictvím, pane předsedající, dodržet, pane kolego Plzáku, své předsevzetí a nemluvit, protože svým vystoupením jste jenom potvrdil, že tady jde o osobu pana ředitele Dvořáka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Výborný s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP