(10.40 hodin)
(pokračuje Toman)

Jenom pár věcí. Co se týká váženého pana poslance Holomčíka. Vážený pane poslanče, to se opakuje neustále dokola. Já se omlouvám, ale my jsme ty důvody, které se staly, jak jsem řekl ve své zprávě, spoustu věcí vám poslali. Já nebudu hledat viníka. Já se nebudu vracet deset, patnáct, sto let zpátky. Pro mě je daleko podstatnější faktická operativní ekonomická pomoc lesům jako takovým, nestátním vlastníkům, zajištění podmínek pro budoucí lesy, tak aby naše generace lesy tady měly. Je to pro mě podstatnější než se neustále vracet a hledat nějakého viníka. My víme, co to způsobilo, ale nemyslím si, že se tím chceme zabývat neustále dokola. Jsem připraven se na to s vámi sejít.

Co se týká nové strategie -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás ještě přeruším a požádám sněmovnu o klid. Kolegové a kolegyně, já vás opravdu důrazně žádám o to, abyste se ztišili. Pokud diskutujete jiné téma než je předmětem tohoto bodu, tak zásadně v předsálí!

Prosím, pokračujte, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Děkuji. To, že došlo možná k pochybení v minulosti atd., asi ano, já tady nebudu řešit transformaci Lesů České republiky třicet let zpátky. Já to už dneska nevyřeším. Já jenom chci říci, že jsme přijali novou strategii Lesů České republiky. Když se podíváte na množství vysoutěžených jednotek, za jaké ceny to děláme, kolik těžíme kůrovcového dřeva, jaký tam je nárůst, všechna čísla jsem řekl při svém vystoupení. Já tady jenom znovu zdůrazňuji, že my zvyšujeme řádově z 80 tisíc hektarů přímo řízených závodů až na 130 tisíc. Budeme obchodovat teď momentálně nárůst o 25 % dříví více vlastního. To všechno se projeví na zisku podniku. A zakládáme něco pro budoucnost, tak aby lesy a lesníci nebyli pouze vypisovateli zakázek. Máme mnoho programů. Víte, že máme program Vracíme stromy lesům, Různorodost lesů atd., o všem jsem mluvil. Zároveň připravujeme další věci. Chceme pro lesníky vybudovat další hájenky atd., to znamená, chceme lesníky vrátit do lesa. Zdůrazňuji, že my zvyšujeme prodej lesa z roku na rok vlastní činností o 25 %.

Vážený pan poslanec Zahradník tady zmínil zákon o krizovém řízení. My se na tom shodujeme. Já jenom chci říci, že ten zákon o krizovém řízení je nastaven na krátkodobé pohromy, jako je povodeň, vichřice, ale není to nastaveno na kalamitu typu kůrovec. My ta krizová opatření po novele lesního zákona, kdy jsem tady děkoval Poslanecké sněmovně, že poslaneckým návrhem jsme mohli změnit lesní zákon, mohli jsme dělat opatření obecné povahy, to jsou ty rajonizace a další věci, takže my to řešíme vlastně i díky vám prostřednictvím opatření obecné povahy. A co se týká odbytu dřeva, tak my ten odbyt dřeva řešíme, pan poslanec Podal to tady říkal, do Číny jsme prostřednictvím různých firem více než milion kubíků dřeva vyexpedovali atd. Bavíme se s Ministerstvem průmyslu a obchodu o energetickém využití nejen kalamitního dřeva, ať to je pro lokální výrobu tepla, nebo pro další výrobky.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, ještě jednou chci poděkovat a věřím, že se na to téma budeme potkávat vícekrát, a zároveň bych chtěl říci, že jsem se domluvil s kolegy v průběhu dnešního jednání, že uspořádáme seminář na to, co zaznělo od kolegy Bendla, co se týká výparu lesa, výměry lesa, co s tím budeme dělat do budoucna a jak s tím budeme pracovat, jaký to má vliv na krajinu. Takže tady říkám na mikrofon, uděláme k tomu odborný seminář, abychom tyto věci probrali. Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství za závěrečné slovo. Nyní závěrečné slovo pana zpravodaje a přejdeme k podrobné rozpravě. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, já bych jenom rád shrnul, že v obecné rozpravě vystoupilo osm poslanců a poslankyň, dále vystoupilo deset poslanců a poslankyň s faktickými poznámkami.

Připomenu historicky, že při projednávání první části těchto témat ve sloučené rozpravě jsem avizoval a také rozdal návrh usnesení, který předkládám já. V podrobné rozpravě, do které se tímto hlásím jako zpravodaj s přednostním právem, upravím ještě tento návrh a podrobně vás s ním seznámím. Jenom říkám, že v té minulé části jsme ten návrh ještě obohatili o návrh pana kolegy Bendla, který dnes podává další návrh, který, jak jsme se dohodli, také do tohoto návrhu zahrneme.

Dále mám avizován návrh usnesení od pana kolegy Holomčíka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za závěrečné slovo. Otevírám podrobnou rozpravu. Pan zpravodaj už naznačil, že chce využít svého přednostního práva zpravodaje a přednese návrh usnesení. Připraví se kolega Holomčík a poté pan kolega Bendl. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Paní a pánové, tento návrh usnesení má celkem čtyři části.

V té první části Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády České republiky o posílení rozpočtové kapitoly Ministerstva zemědělství nad rámec schváleného státního rozpočtu na rok 2020 o dodatečné finanční prostředky účelově vázané na zmírnění dopadu kůrovcové kalamity v lesích a na podporu následné obnovy lesů.

Ve druhé části žádá Poslanecká sněmovna Ministerstvo zemědělství

1. o předložení materiálu pro jednání vlády, který bude kvantifikovat potřebu dodatečných finančních prostředků podle bodu I tohoto usnesení, a to v časové návaznosti na sumarizaci potřebných údajů za rok 2019;

2. o koordinaci spolupráce s dotčenými ministerstvy a ostatními ústředními orgány státní správy při řešení problematiky aktuální kůrovcové kalamity v lesích na území České republiky;

3. o vytváření nezbytných podmínek pro vlastníky a správce lesů pro účinnou ochranu lesů proti škůdcům - tam je, prosím pěkně, změna oproti původnímu návrhu, který jsem vám rozdal do klubů při minulém projednávání, kde monotematický kůrovec byl nahrazen slovem polytematickým, tedy škůdci, protože se mluví i o dalších škůdcích, jmenovitě například o bekyni velkohlavé - a pro úspěšnou obnovu nových, odolnějších lesů;

4. žádáme Ministerstvo zemědělství o vytvoření legislativních podmínek pro vlastníky a správce lesů, které zohlední dopady objektivní změny přírodních podmínek na jejich zákonné povinnosti při obnově lesa;

5. vkládáme nový návrh pana kolegy Bendla, kdy žádáme Ministerstvo zemědělství, aby při povinnosti vlastníků lesů postižených kůrovcem znovu vysazovat les zohlednilo fakt, že na území České republiky jsou lokality, kde dlouhodobě nespadne potřebné množství srážek, a naděje, že se stromy dožijí dospělého věku, se tak výrazně snižuje, a žádáme ministra zemědělství o zpracování analýzy opatření proti snižování odparu vody z území za účelem zadržování vody v krajině v termínu do 30. 6. letošního roku.

To je ale, prosím pěkně, návrh, který se opakuje, a já si osvojuji spíše do části III, kde Poslanecká sněmovna žádá Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí

1. o zpracování analýzy možných opatření proti snižování výparu vody z půdy - nikoli pouze z lesní půdy, ale z půdy - na kalamitních holinách za účelem zadržování vody v lese v termínu do 30. 6. letošního roku.

A konečně čtvrtá část, tedy IV, Poslanecká sněmovně žádá Ministerstvo životního prostředí o součinnost při vytváření podmínek pro efektivní ochranu lesů před škůdci, a to v rámci působení orgánů státní správy na úseku ochrany přírody a jejich rozhodovací praxe.

Tolik, paní a pánové, návrh usnesení, které předkládám a který je spolu s panem poslancem Bendlem i konzultován. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Radek Holomčík v podrobné rozpravě. Opět sněmovnu chci upozornit na to, že je potřeba tady vytvořit prostředí, kdy ten, kterému bylo uděleno slovo, může v dostatečně důstojném prostředí přednést návrh. Navíc jde o návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Já vám děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi načíst avizované usnesení. Ještě předtím, než ho načtu, tak bych rád doplnil odůvodnění v reakci na to, co tady říkal pan ministr zemědělství.

Mně - a opakuji to - nejde o hledání viníků. Mně jde o to, že z celé řady zdrojů máme prostě informace o tom, že došlo k projevům nějaké nedokonalosti ve státní správě lesů, v ochraně lesů atd. A neříkají to jenom ekoteroristé, jak se říká, ale máme tady zprávu NKÚ, máme tady zprávu z provedené kontroly, kterou dělala Česká inspekce životního prostředí ve druhé polovině roku 2017 - a reakce nula. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP