Středa 11. března 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Fiala)

187.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím o klid, abychom se mohli zabývat volebními body tak, jak jsme si je zařadili do programu. Děkuji.

Otevřel jsem bod číslo 187 a prosím předsedu volební komise Martina Kolovratníka, aby nám tento bod uvedl. Prosím, pane předsedo, máte slovo. (Hluk neustává.)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré poledne, kolegyně, kolegové. Jak bylo avizováno a domluveno, zahajujeme volební body. Dnes jsou připraveny body tři s tím, že jak jsme si odhlasovali, volební bod členů fondu kinematografie je přesunut až na variabilní týden. A teď tedy první volební bod, Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. To je ten standardní bod, kdy dochází ke změnám v našich orgánech.

My jsme na volební komisi měli vyhlášenu standardně lhůtu do 3. března 12 hodin. Na základě vašich návrhů volební komise přijala usnesení číslo 153 ze 3. března a v něm jsou obsaženy rezignace Evy Fialové z hnutí ANO z výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a Rostislava Vyzuly z hnutí ANO z výboru pro sociální politiku. A proti tomu návrh nominací opět za hnutí ANO Evy Fialové do výboru pro sociální politiku a pana poslance Ondřeje Babky do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Musím doplnit důležitou informaci. Následně v tomto týdnu na žádost poslaneckého klubu sociální demokracie jsem, mohu říci, dodatečně vyhlásil ještě jednu lhůtu pro změny ve složení orgánů před dnešním dnem, a to do včerejška, do 10. března do 12 hodin, tak aby byla dodržena ona 24hodinová lhůta mezi jednáním volební komise a samotnou volbou. Kolegové ze sociální demokracie doplnili ještě návrhy na změny v orgánech, které volební komise přijala formou per rollam číslo 155. V tom doplněném návrhu jsou následující ustanovení: Za prvé návrh na odvolání poslance Jaroslava Foldyny, který je již nezařazený, z výboru pro obranu a dále z výboru pro bezpečnost a ze stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace. Dále kolegové navrhují rezignaci z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pana poslance Antonína Staňka a proti tomu je navržena nominace do výboru pro obranu Antonín Staněk za sociální demokracii a do výboru pro bezpečnost Jan Birke za sociální demokracii.

Znamená to, když to shrnu, že následující hlasování, které bychom měli provést, vychází ze dvou usnesení Poslanecké sněmovny - číslo 153 a 155.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já vás přeruším, pane předsedo. Já vás přestávám slyšet. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím o klid! Je tu návrh, jak budeme hlasovat, a musíme všichni vědět, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: I já prosím o pozornost, protože to hlasování bude trošičku odlišné od standardních. Volební komise navrhuje, abychom nejdříve hlasovali o těch -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pane předsedo, já vás ještě jednou přeruším! Nebudeme pokračovat v jednání Poslanecké sněmovny, pokud nebudeme slyšet, co říká předseda volební komise. V tuto chvíli to neslyšíme. Prosím vás, abychom tímto bodem prošli poměrně rychle a měli informace všichni o tom, jak hlasujeme. A proč tak hlasujeme. Děkuji vám. Pokračujte, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Už tu větu dokončím. Volební komise na základě svých usnesení navrhuje jedno hlasování o navržených odvoláních. Týká se to dnes již nezařazeného pana poslance Jaroslava Foldyny. Následně druhé hlasování o rezignacích tak, jak je navrhly poslanecké kluby, já to vždy před hlasováním ještě rychle zrekapituluji, a třetí hlasování o nových nominacích.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. V tuto chvíli otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím. Závěrečné slovo pan předseda mít nebude, takže budeme postupovat v hlasování tak, jak to navrhl pan předseda volební komise. Žádost o odhlášení - všechny jsem vás odhlásil. Prosím, přihlaste se znovu svou hlasovací kartou. A ještě vás, pane předsedo, pro pořádek požádám, abyste vždy řekl, o čem hlasujeme. Takže první hlasování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: První hlasování je o návrhu na odvolání a je to odvolání pana poslance Jaroslava Foldyny z výboru pro obranu, výboru pro bezpečnost a ze stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 99, přihlášeno 155 poslanců, pro 133, proti 3. Návrh byl přijat. Další hlasování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Další hlasování je o návrhu na rezignace z oněch dvou usnesení. Za prvé Eva Fialová z výboru pro sociální politiku a Ondřej Babka - omlouvám se, teď jsem se podíval na špatné místo.

Takže za prvé rezignace. Eva Fialová z výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a Rostislav Vyzula z výboru pro sociální politiku a Antonín Staněk z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, přihlášeno 163 poslanců, pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. A třetí hlasování o navržených nominacích. Eva Fialová do výboru pro sociální politiku, Ondřej Babka do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Antonín Staněk do výboru pro obranu a Jan Birke do výboru pro bezpečnost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 101, přihlášeno 164 poslanců, pro 160, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Odhlasovali jsme vše, co jsme u tohoto bodu odhlasovat měli, a já končím jeho projednávání.

 

Otevírám bod číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP