(10.00 hodin)
(pokračuje Richterová)

A potom pan premiér není schopen na dvě hodiny týdně během jednání Sněmovny sem dojít a odpovědět mi, proč v té tzv. odpovědi není jediné konkrétní vyjádření, jediný konkrétní údaj, kdy se tomu budou věnovat, kdo se tomu bude věnovat a jestli to náhodou tak nějak jenom nehodlá vymlčet a vyčekat.

Takže navrhuji přerušení do přítomnosti pana předsedy vlády a zároveň opravdu netuším, proč těmto - nemáme přesná čísla, ale jsou to jistě desítky tisíc lidí - proč tímto způsobem jim tato vláda nehodlá žádným způsobem vyjít vstříc a řešit jejich situaci. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně, rád by reagoval s přednostním právem pan místopředseda, tak se ptám, zda je to v pořádku, a pak bychom hlasovali o přerušení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo, já budu stručný. Poslouchal jsem první část debaty a teď poslouchám interpelaci paní kolegyně s tím, že mluví o systému a nesystémovosti. Tak v tom případě nechápu, co je systémového na tom, že interpeluje předsedu vlády, když se ptá na věci, které má ve svém resortu úplně jiný ministr. Jestli to je cíl pirátů, aby zabránili všem ostatním poslancům, aby mohli využít svého práva interpelace a museli tady čekat, než se páni piráti vypovídají vůči nepřítomnému premiérovi, tak se na mě nezlobte, znehodnocujete článek 53 Ústavy České republiky svým nechutným předváděním se v této Sněmovně! Já to nemůžu poslouchat! To je opravdu nechutné! Tak víte, jak to je, tak se ptejte těch, kteří jsou za to odpovědní. Jestli pana ministra zahraničí, který je přítomen a čeká na to, že odpoví na písemnou interpelaci jiného poslance. Vy tady nejste jediní! I ostatní poslanci mají své voliče a mají právo se ptát! Tak se ptejte těch, kteří za to ve vládě odpovídají! (Potlesk hlavně z levé části sálu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky. Nechal bych proběhnout faktické poznámky, nebo chcete hlasovat o přerušení, paní poslankyně? Chcete hlasovat hned, nebo necháme faktické? Takže necháme proběhnout faktické poznámky a poté budeme hlasovat o přerušení bodu. V tom případě první pan poslanec Bartoš, poté pan poslanec Lipavský, poté paní poslankyně Richterová.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Chtěl bych tady prostřednictvím pana předsedajícího jenom poprosit pana místopředsedu Poslanecké sněmovny, předsedu KSČM Filipa, aby vystoupení poslanců, které bylo věcné, nehodnotil způsobem, jaký zde předvedl. (Hovoří velmi důrazně.) Nevím, co na dotazu Olgy Richterové ve věci, která se týká handicapovaných lidí a slev na jízdném, bylo nechutné. Jak zneužila svůj čas nebo váš čas, jak vy jste zde řekl. Sám premiér si bere otěže, vyjadřuje se ke všem věcem, prezentuje, že on zařídil, on pan Andrej Babiš zařídil důchodcům, seniorům a studentům slevy na jízdném. Takže pokud Olga Richterová vystupuje k věci, nechte ji demokraticky si zvolit, koho interpeluje v této věci. Premiér si tento úspěch, v uvozovkách, tento tunel reálně nazývaný, sám vymyslel, takže prosím vás nehodnoťte emotivně a sprostě vystoupení vašich kolegů! Já se také nevyjadřuji k tomu, když něco říkáte, s čím nesouhlasím, tak, že bych shazoval celé vaše vystoupení a používal k tomu ještě nějaké emotivní, možná i často hanlivá vystoupení. A mohl bych vzhledem k věcem, které zde od vašich poslanců zaznívají. Děkuji. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktických poznámek přibylo. V obecné rovině žádám všechny, abychom se snažili udržet nějakou úroveň faktických poznámek. Pan poslanec Lipavský, připraví se paní poslankyně Richterová, poté pan poslanec Plzák.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, to, co teď předvedl místopředseda Poslanecké sněmovny, je naprostý vrchol demagogie! Protože jestli tady někdo pohrdá jednacím řádem a Ústavou, tak je to premiér vlády České republiky, který vládne i s vaší podporou, pane místopředsedo Filipe skrze předsedajícího, který se sem nedostavil a neodpovídá na ty dotazy! A samozřejmě je naprosto relevantní se ptát pana premiéra na každou otázku, protože on je předsedou té vlády, on za to nese ve výsledku odpovědnost. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Richterová.

 

Poslankyně Olga Richterová: Ještě jedno faktické zpřesnění doplnění. Slevy na jízdném jdou plně za rozhodnutím pana předsedy vlády. Proto je to téma, kde je to zase na jeho rozhodnutí, jak bude rozšířena ta skupina osob. On se k tomu nevyjádřil v odpovědi, přitom ti lidé se ho tázali, zdokumentovaně, už mnohokrát. Existuje i přímo video, kde se ho na veřejné akci, kde jel vlakem a mohli se ho ptát přímo na toto lidé s invalidním důchodem, ptají. Takže tady je mnoho měsíců snah, kdy nebyla žádná konkrétní odpověď. A na to konto já jsem si tady asi z pohledu některých dovolila upozornit, že jde o objektivní velký problém. Že ty slevy jsou jen zdánlivě plošné a že to je zodpovědnost pana premiéra, aby toto dořešil. Čili tolik zpřesnění za mě. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická, pan poslanec Plzák. Nebo je to omyl v přihlášení? Pan poslanec Plzák se hlásil.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji, dobré dopoledne. Já jenom k panu kolegovi Bartošovi, prostřednictvím pana předsedajícího: Nemusíte na nás tolik křičet. Ono je to opravdu, překřičíte i sluchátka, která mám v uších. (Smích zleva.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan místopředseda Fiala.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji a reaguji svou faktickou poznámkou na vystoupení místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa.

Pane místopředsedo prostřednictvím pana předsedajícího, Ústava České republiky, na kterou se odvoláváte, dává speciální pravomoci a výsadní postavení předsedovi vlády České republiky ve věci organizace vlády. A výslovně se v ní konstatuje, že předseda vlády organizuje činnost vlády a vystupuje jejím jménem. To mu také dává speciální pravomoci. To znamená, že je naprosto v pořádku, jestli se poslanci obracejí s jakýmkoli dotazem týkajícím se činnosti vlády na předsedu vlády. Nemusejí se obracet na jednotlivé ministry. Obracejí se na předsedu vlády, který jedná jejím jménem. Je to logické a myslím, že v tomto směru není potřebné, a dokonce ani možné, ani přípustné poslance napomínat. Jednají naprosto v souladu s Ústavou, s ústavním pořádkem České republiky a s logikou politického systému České republiky. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Bělobrádek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, tak ono jde o to, že pan premiér teď ráno byl v Litvínově na hokeji nebo co, tak asi tady být nemůže. Takže to je vidět, co jsou jeho priority.

A druhá věc je, co se týká toho, o čem se tady bavíme. Samozřejmě to tak je, že premiér zodpovídá za celou vládu, on ji organizuje, on je zodpovědný za to, že nám tady včera propadlo mnoho zákonů, protože není schopen si řídit vládu tak, aby tady byli buď ministři, nebo členové vlády, anebo aby se dostalo písemného pověření. To je také jeho zodpovědnost.

A pokud se mohu zastat pana předsedy Bartoše, tak jsem přesvědčen, že on je pouze řečník, který dokáže hovořit srozumitelně a dostatečně nahlas, což se ne každému daří. A druhá věc. Pokud tady někdo křičí, tak jsou to jiní. A budu rád, když pan kolega Plzák prostřednictvím pana předsedajícího bude umravňovat i ty ostatní včetně svého předsedy. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, velmi stručně. Já jsem se nepřišel zastat předsedy vlády, že nepřišel na interpelace. Já jsem se přišel zastat ostatních kolegů, kteří mají stejné právo - také mít otázku odpovězenou na tu písemnou interpelaci. To, co se tady předvádí, předváděli svého času republikáni v letech 1996 až 1998. Občané to odměnili tím, že je v roce 1998 už do Poslanecké sněmovny nezvolili. A od té doby máme jedinou věc, že v ústních interpelacích musíme losovat, aby se na ty ostatní dostalo. Ale u písemných interpelací opravdu losovat zatím nemůžeme. Nebo budeme muset změnit jednací řád, aby měl každý stejné právo. Ne že si tady jeden klub dá 22 písemných interpelací na stejné téma. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP