(9.40 hodin)
(pokračuje Valenta)

Myšlenku zavést do našeho právního řádu institut takzvaného klouzavého mandátu poslance Parlamentu ČR samozřejmě vítám. Dokonce už v minulém volebním období jsem to sám navrhoval. Proto podpořím co nejrychlejší zařazení k projednání sněmovního tisku číslo 390, což je tedy ta novela ústavního zákona, Poslaneckou sněmovnou.

To jenom pro vaši informaci, abyste věděli, z jakých důvodů tedy pan premiér nechodí na jednání Poslanecké sněmovny, když se projednávají interpelace. Samozřejmě jsem zastánce názoru, který zde prezentoval i kolega Michálek, že premiér této vlády by tady býti měl. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že především poslanci hnutí ANO neodhlasovali přerušení této interpelace, tak mně nezbývá nic jiného než ty dotazy, které jsem chtěl klást panu premiérovi přímo, až tu bude, tak je musím položit teď, protože jinak ta interpelace skončí bez nějakého výsledku, což se bohužel děje poměrně často.

Chtěl jsem se zeptat, jak se vyvíjí vyjednávání na úrovni vlády ohledně zavedení, respektive zrušení superhrubé mzdy. Zajímalo by mě konkrétně, jakým způsobem hnutí ANO hodlá současně zavést 19% daň ze mzdy, která by tedy snižovala tu dnešní více než 20% daň. A při tom zrušení institutu superhrubé mzdy jak hodlá dosáhnout toho, aby se nezvýšilo zdanění OSVČ, prostě živnostníků, drobných podnikatelů. Protože dneska ta konstrukce je taková, že se platí 15 % ze superhrubé mzdy, což je u zaměstnanců něco přes 20 %, ale u živnostníků se ten jejich obrat počítá už jako základ daně, takže díky tomu živnostníci platí patnáct. Pokud by se ta superhrubá mzda zrušila, tak by logicky v tu chvíli živnostníci místo 15 platili 19 %, což ale pan premiér, alespoň jak jsem zachytil v jeho vyjádřeních, nechce. Píše, že chce, aby žádná skupina daňových poplatníků v důsledku zrušení superhrubé mzdy neplatila vyšší daně.

Tak by mě zajímalo, jak se to hnutí ANO chystá přesně navrhnout, jestli budou dvě sazby, jedna pro OSVČ, jedna pro zaměstnance, nebo jestli proběhnou nějaké změny ve výdajových paušálech nebo jestli je tam ještě nějaká jiná konstrukce, kterou jsem nepromyslel, jak by mohla fungovat. Tohle by mě zajímalo, jaké je řešení tohoto problému, a především i v souvislosti s tématem této interpelace, jak probíhá koaliční vyjednávání na toto téma. Vím, že ČSSD také slibovala snížení zdanění práce především těch nejchudších zaměstnanců, což si myslím, že je velmi žádoucí. Ostatně jsem opakovaně navrhoval zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Tak bych prosil pana premiéra o informaci, jak to vyjednávání probíhá a jestli je šance, že ještě v tomto volebním období se podaří snížit zdanění práce. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Faktická poznámka - pan místopředseda Pikal. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Když se tedy máme přiblížit k tomu britskému modelu, nejdříve bych chtěl zareagovat na jednu věc, která tady zazněla. To, že je někdo současně poslancem a ministrem, ho možná může omlouvat z přítomnosti na hlasování Sněmovny, ale nemůže ho to omlouvat z přítomnosti na interpelacích. To je prostě věc, která takhle je, to je součástí práce člena vlády, chodit zde na interpelace, být zde přítomen, a nezmění se to ani se zavedením klouzavého mandátu. To bych chtěl předeslat.

Další věc, o které jsem chtěl mluvit. Prakticky včera jsme odhlasovali, nebo respektive neodhlasovali zavedení korespondenční volby a možnosti hlasovat na ambasádách ve volbách do Evropského parlamentu. Jedním ze zásadních důvodů, proč byly tyto změny odmítnuty, je, že se připravuje novela zákona o správě voleb. A já bych se chtěl zeptat, kdy ji můžeme konečně očekávat ve Sněmovně, jak dlouho bude ještě trvat připomínkové řízení, protože ten termín se neustále odsouvá, odsouvá se již několik volebních období. Věřím, že toto volební období jsme blízko tomu, aby se to konečně dostalo do Sněmovny, takže bych se rád zeptal kdy, protože ten čas, během kterého můžeme stihnout nějakou náročnější legislativní práci, se prostě krátí.

A nakonec bych se chtěl ještě pana premiéra zeptat - oznámil, že se chystá podat trestní oznámení ve věci kauzy prodejních míst na elektronické dálniční kupony, tak bych se také chtěl zeptat, kdy máme toto trestní oznámení případně očekávat, protože nechceme samozřejmě duplikovat tuto práci, takže kdy od ní máme případně očekávat nějaké výsledky nebo podání tohoto trestního oznámení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Přečtu několik omluv, poté faktická poznámka poslance Valenty. Omlouvá se poslankyně Mračková Vildumetzová od 14.30 do 18 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se poslanec František Navrkal mezi 10. a 11. hodinou? Ne, z celé schůze. Omlouvá se z dnešního jednání poslanec Vlastimil Válek z pracovních důvodů, omlouvá se poslankyně Kateřina Valachová mezi 9. a 11. hodinou z pracovních důvodů z dnešního jednání, omlouvá se poslanec Jakub Janda od 9 do 11 hodin z osobních důvodů, omlouvá se poslanec Vít Kaňkovský mezi 9. a 11. hodinou z rodinných důvodů, omlouvá se poslanec Miloslav Janulík mezi 9.45 a 11.30 z pracovních důvodů. Tak.

Faktická poznámka, poslanec Valenta, poté poslanec Feranec.

 

Poslanec Jiří Valenta: Nechci nikterak zdržovat, pouze reakce na mého předřečníka, kolegu Pikala. Také já jsem interpeloval pana premiéra Babiše z jeho nepřítomnosti ve Sněmovně jako celek. To znamená i při projednávání rozličných zákonů, kde by svou přítomností projednávání těchto zákonů garantovat měl, tudíž v případě zavedení klouzavého mandátu by toto nesporně pomohlo. Samozřejmě, co se týče interpelací, je věc úplně odlišná. Děkuji za pochopení.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Náhradní kartou číslo 6 hlasuje poslanec Ferjenčík, jsem zapomněl na záznam říct. A faktická poznámka - poslanec Feranec.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych jenom rád poučil sice ne právníka, ale přece jenom místopředsedu Sněmovny, že trestní oznámení se nepodává orgánům Sněmovny, ale orgánům činným v trestním řízení. O jeho výsledku nerozhoduje ani Sněmovna, ani vláda, ale zase orgány činné v trestním řízení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda je zde ještě zájem, už je po faktických poznámkách. Poslanec Martínek.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, pochopil jsem, že to pan Pikal myslel trochu jinak, ale teď k mé věci. Mám zde připravenou interpelaci na pana ministra dopravy, bohužel v tuto chvíli nevím, na koho přesně bych měl tuto interpelaci podat, takže jsem ji podal jak na pana ministra Kremlíka, tak na pana Havlíčka. Poněvadž mám informace, že tady pravděpodobně ani jeden z nich dnes odpoledne nebude, tak bych se rád otázal osoby odpovědné za danou agendu v tuto chvíli, tedy pana nepřítomného premiéra Babiše.

Máme zde v poslední době kauzu ohledně společnosti, která by měla vytvářet e-shop pro prodej dálničních kuponů. Předmětem mé interpelace není to, jakým způsobem byla společnost vybrána, o jakou částku se jedná a podobně, ale chci se zeptat na další věc, protože bude pravděpodobně docházet podle mediálních výstupů z poslední doby ke změně aktuální smlouvy. A poněvadž ani ze stávajících materiálů jsem nevyčetl, jak by měla fungovat daná, řekněme, platební brána pro platbu za kupony, tak bych se chtěl ujistit, jak to bude. Jde mi o to, jestli peníze za ty konkrétní jednotlivé platby za dálniční kupony budou chodit na účet, který bude spravován státem, nebo to bude na účet, který bude spravován tou danou společností, která bude mít na starosti tu platební bránu pro dálniční kupony. Pokud je to tak, že ty jednotlivé platby budou chodit na účet dané společnosti, chci se zeptat, jak bude zajištěno, že nedojde k vytunelování daných prostředků. V jakých intervalech by se měly dané prostředky převádět na účet státu, co by se stalo v případě úpadku dané společnosti?***




Přihlásit/registrovat se do ISP