(17.00 hodin)
(pokračuje Okamura)

Jsem rád, že Senát si osvojil ten pozměňovací návrh poslance Bauera a Šafránkové a že přijal tento pozměňovací návrh, aby tedy těch 70 tisíc rodičů samoživitelů, kteří pracují, jsou slušní, aby také na tu zvýšenou rodičovskou logicky mělo nárok, protože má taky děti do čtyř let. A teď jsme tady tedy zpátky u toho, u čeho jsme byli před cca čtrnácti dny nebo třemi týdny, zase u toho hlasování v podstatě o tom pozměňovacím návrhu Bauera a Šafránkové, když to shrnu. Jenom do toho mezitím vstoupil ten Senát, který si to osvojil.

A teď je tady druhá rovina - to je postava paní ministryně Maláčové, která to tady má na starosti za ČSSD. Takže nejprve při hlasování ve Sněmovně, abych to řekl lidskou řečí, podrazila 70 tisíc maminek, nebo rodičů, například samoživitelů s malými dětmi. Takže nejprve podrazí maminky samoživitelky, které musely nuceně do práce. Potom zřejmě ČSSD zoufale zjistila, že jim ubývají preference, takže paní ministryně Maláčová za ČSSD a místopředsedkyně ČSSD nám tady včera sdělila, že vlastně bude podporovat ten pozměňovací návrh Bauera a Šafránkové, který tedy mezitím v podstatě přijal Senát, a že vlastně bude přemlouvat své koaliční partnery, hnutí ANO a KSČM, aby tento návrh přijali. Takže vyzvala k tomu, aby nejenom podrazili těch 70 (tisíc) maminek samoživitelek a těchto rodičů, ale dokonce se jala podrazit koaliční partnery. Takže podraz na obě dvě strany.

Takže poté, co si s paní ministryní Maláčovou a s ČSSD popovídal podle všeho Andrej Babiš nebo někdo prostě z hnutí ANO, tak jim vysvětlili, že by to byl podraz už i na ně, nejenom na těch 70 tisíc zoufalých rodičů, a že to takhle nejde dělat, že nemůžou být podrazáci na obě dvě strany. Buďte podrazáci jenom na jednu stranu, ale na dvě, to už je moc.

Během 24 hodin paní Maláčová udělal opět ten obrat a to, co platilo včera nebo před pár hodinami, už najednou neplatí. Takže opět řekla, dostali jsme ty ty ty od koaličního partnera, nesmíme být podrazáci, jste podrazáci, nesmíme, dostali jasně to řečeno, a tím pádem řekli, že tedy nepodpoří těch 70 tisíc zoufalých rodičů, těch nízkopříjmových, někteří jsou z nich nízkopříjmoví, někteří ne, ale v každém případě mají děti do čtyř let, a vlastně udělali opět obrat. Takže to je politika ČSSD, takže už se v tom nikdo nevyzná. Je to totální galimatyáš. (Hluk v sále.) Takže opět se potvrzuje, jak to funguje ve vládní koalici

A v podstatě v závěru bych to jenom shrnul. Teď se blížíme v k hlasování a je zcela jasné, že si vládní koalice prohlasuje verzi, kdy 70 tisíc potřebných rodičů s dětmi do čtyř let nedostane zvýšenou rodičovskou, přestože by na ni měli mít nárok. A naopak nějaké takzvané parazitující rodiny, které si udělaly z parazitování na sociálních dávkách svůj životní program, tak ty naopak podporu budou dostávat. To mi připadá opravdu jako odporný sociální program. Nezlobte se na mě.

To znamená, jediné, co můžu udělat, je, abych znovu vyzval vládní koalici, byť vím, že je to marné, protože už jste domluveni a už to bylo řečeno i v médiích, abyste podpořili ty pracující maminky samoživitelky. Abyste nepodporovali ty parazitující na sociálním systému. Takže to je to, co tady říká SPD, to je to, o co my usilujeme, a samozřejmě během velice krátké doby, tak do hodinky, myslím, že dojde na hlasování a uvidíme, jak ČSSD a KSČM budou hlasovat, protože na KSČM také nesmím zapomenout, KSČM také řeklo, že nepodpoří to, aby těchto 70 tisíc maminek samoživitelek, rodičů samoživitelů a dalších lidí v zoufalé situaci mělo nárok na tu zvýšenou dovolenou, zvýšenou rodičovskou.

Takže je to koalice hnutí ANO, ČSSD, KSČM. Na jednu stranu říkají, jak jsou sociálně citliví, ale oni nejsou sociální, ale asociální. A hlavně je to ČSSD problém. Je to problém ČSSD. Vy máte ministra práce a sociálních věcí. Komunisti, já si jich vážím za to, že přiznali na rovinu, postavili se ke koaličnímu partnerovi otevřeně, postavili jste se férově k vaší koaliční dohodě, vy prostě držíte to, co jste si vy tam dohodli, i když s tím nesouhlasím, s tímto, ale takže působíte jako spolehlivý koaliční partner, a to bezesporu v politice je deviza, byť já s touto konkrétní věcí nemůžu souhlasit, s tím, na čem jste se domluvili, to znamená, podpora těch nepřizpůsobivých, ale že budete hlasovat proto pro odmítnutí podpory těm slušným, řádným rodičům, kteří by to potřebovali, tu zvýšenou rodičovskou. Proto já tady vůbec, vůbec nekritizuji komunisty. Nesouhlasím s tím programem, ale to je politika. Máte prostě jiný program, jiné dohody, v pořádku. Takže to je v pořádku. Ale volič si to holt musí vyhodnotit. Máme jiné názory, to je v pořádku.

Ale to, co tady předvádí ČSSD, to si myslím, že zasluhuje skutečně mimořádnou pozornost. Mimořádnou. Protože není přece možné, že ministr a místopředseda vládní strany, to znamená, paní ministryně Jana Maláčová, takovýmto způsobem během 24 hodin předvádí kotrmelce. To přece není to, co očekávají občané - stabilitu, aby mohli státu věřit, aby se mohli opřít o stát ti slušní pracující lidé. To je prostě šílená situace.

Takže za hnutí SPD my říkáme jasně - my budeme hlasovat pro to, aby těch 70 tisíc rodičů, například maminek samoživitelek, kteří museli jít prostě do práce předčasně, aby se vůbec uživili, aby měli nárok na tu rodičovskou, naopak jsme pro to, aby ti, co žijí parazitním způsobem života, aby tu podporu neměli, a to my budeme tady prosazovat i nadále, i když nás tentokrát přehlasujete. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V rozpravě nyní vystoupí... Ještě než dám slovo panu poslanci Bauerovi, s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Petr Dolínek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Já bych prostřednictvím pana předsedajícího chtěl vzkázat panu místopředsedovi, ať se podívá, jak hlasovalo jeho hnutí u zvýšení platů učitelů, to je zvýšení platů na celou dobu, a ať nás tady přestane učit. Děkuji. Já vím, jak jsem hlasoval, proto si to dovolím říct. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou pan místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji za ten dotaz, ale další lež v přímém přenosu. My jsme nehlasovali pro populistický návrh paní poslankyně Valachové, který zvyšoval o tři miliardy platy učitelů. Hlasovali jsme pro pět miliard, co tady navrhoval poslanec Pirátů, a to byli pedagogičtí pracovníci a ještě pro tři miliardy navíc pro nepedagogické pracovníky. Takže teď nevím, vy, vážený pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, buď si ty věci zjistěte, nebo nelžete! Vy jste tady buď nebyl, nebo jste spal, nebo nevím, co jste tady dělal, ale my jsme hlasovali naopak pro ještě větší zvýšení, než navrhovala paní poslankyně Valachová! Co to tady lžete? Co si vymýšlíte? Vždyť se podívejte do těch záznamů. No to snad není možné, co tady tvrdí ČSSD. Vy už jste fakt zoufalí úplně. Vy normálně lžete tady přímo v přímém přenosu. To se mi snad jenom zdá!

Takže my jsme nehlasovali pro paní Valachovou z jednoduchého důvodu. Protože nejprve zavedete inkluzi, paní Valachová, za šest miliard korun ročně, a pak si tady, s prominutím, honíte triko, že chcete přidávat tři miliardy učitelům. Takže my pro váš návrh jsme hlasovat nemohli, protože to byl populismus nejhlubšího zrna. Inkluzi za šest miliard nejprve tady zavede ČSSD, úplně nepovedená věc, my jsme byli proti, úplně rozvrat školství, a potom tady zároveň paní poslankyně Valachová navrhuje tři miliardy zvýšení platů učitelům. Takže pro vás jsme nehlasovali, ani bychom nehlasovali znovu pro váš populistický návrh vaší poslankyně Valachové. Nechtěl jsem o tom mluvit, ale když tedy jste to otevřel za ČSSD, tak vám musím jasně odpovědět! Nechtěl jsem o tom mluvit! Nechtěl jsem mluvit ani o paní poslankyni Valachové, ale na tento, řekl bych, neadekvátní, nekorektní útok musím okamžitě odpovědět.

A naopak jsme si vybrali hlasování pro jiný návrh, kde jsme, shodou okolností, bylo to zvýšení ještě vyšší. Takže prosím, už skončete s tím lhaním, opravdu, chovejte se opravdu pravdivě aspoň tady, protože mě neobalamutíte. Já přesně vím, jak jsme hlasovali. To si říkejte možná někde v médiích, možná na to skočí nějaký váš volič. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP