(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Foldyna, potom faktické poznámky poslanců Plzáka a Ferance. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dobrý den. Já jsem sem nepřišel obhajovat Andreje Babiše, to je věcí Andreje Babiše a hnutí ANO. Já jsem jenom byl překvapený, že jsem slyšel v projevu pana předsedy občanských demokratů, že před pěti či deseti lety jsme si nikdo nemohli představit, že budeme mít stíhaného premiéra. No já jsem si před těmi roky taky nepředstavil, že komando vtrhne na Úřad vlády k premiérovi, udělá tam rabovačku, že jeho přítelkyně bere luxusní dárky za služby, že vtahuje bezpečnostní služby do soukromých věcí. Vy tady mluvíte - promiňte, nevím, jak se to teď dělá, jestli bych se měl zeptat pana předsedajícího, jak k němu mám mluvit, ale vy tady mluvíte -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Mluvte ke mně prostřednictvím předsedajícího. To je naprosto v pořádku, v souladu s jednacím řádem. (Smích.)

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Mluvím k vám prostřednictvím vás. Vy tady mluvíte, jako kdybyste zastupoval nějakou novou politickou stranu, která včera vznikla, kterou nikdo nezná, která vůbec nemá žádnou historii. Tu historii, kterou vy tady dneska popisujete jako současnost, tu vy jste prožili a přinutili jste nás, občany České republiky, abychom to žili spolu s vámi. Tak tady ze sebe nedělejte svatoušky. Zavolejte si toho vašeho pana Novotnýho, co vystrkuje tu svoji tlustou zadnicí na občany. Vy jste ta politická strana, za kterou bych se měl stydět! Díky! (Potlesk z řad ANO, ruch i úsměv u některých přítomných.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Plzák s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji, dnes naposledy. Prostřednictvím pana předsedajícího pane kolego Stanjuro, já jsem snad neřekl žádnou lež. Možná jsem špatně pochopil to, co tady říkal můj předřečník, ale já jsem přece neřekl žádnou lež. To není pravda. To je jedna věc.

Druhá věc. Velmi správně jste řekl - nikdo to neviděl, a my se tady o tom bavíme, my kvůli tomu máme zvláštní bod. Takže to mi připadá nepřijatelné, pro mě nepřijatelné. Až to tady bude na stole, až to bude zveřejněno, ano, samozřejmě, bavme se o tom, klidně o detailech.

A ke kolegovi pirátovi Bartošovi prostřednictvím pana předsedajícího. Vy tady říkáte, že máme udělat komisi, která bude dohlížet na to, aby to bylo zprocesováno bezchybně, nebo dobře, já jsem tomu tak rozuměl. My máme dohlížet na úředníky, když na ně nesmí dohlížet ani ministr? Nezlobte se na mě, ale to mně připadá také nějaké nepřijatelné. Vysvětlete mi to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Feranec s faktickou poznámkou, po něm s faktickou poznámkou pan předseda Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, on to už vlastně řekl kolega Plzák, ale znovu to ještě jednou zopakuji. Co jsme četli - nečetli. Ano, řešíme tady bod, konečné znění, já jsem ho teda nečetl, ale možná jsou tady - já předpokládám, že nikdo ho nečetl (nesrozumitelné), ale možná jsou tady rovnější, možná kolegové piráti to četli. Pokud ne, pokud ne, tak pak mně to připadá, tady se můžeme bavit a přít se, jak vypadá paní Columbová. A bude milion názorů. A vzhledem k tomu, že ji nikdo neviděl, tak (nesrozumitelné). To je první poznámka.

Druhá poznámka ke komisi. V pohodě. Já se jenom ptám, k čemu jsme přijímali služební zákon? Proč jsme ho přijímali? Proto, aby politici - a všichni, co tady sedíme, jsme politici - říkali těm úředníkům, co mají dělat, že máme na ně dohlížet? Potom v pořádku, dobře. Ale nejdřív předložte návrh před zřízením komise a u stejného statutu, že se ruší služební zákon. Potom by to bylo fér. Připravte takový zákon, předložte ho, potom to bude fér, ten postup bude správný. Děkuji. (Potlesk několika poslanců z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následují faktické poznámky pánů předsedů Kalouska, Stanjury a Bartoše v tomto pořadí. Pan předseda Kalousek má slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dvě poznámky k řečem předřečníků. Pan poslanec Foldyna připomněl minulost, jak velmi rádi děláte, když nechcete mluvit o budoucnosti, kam bychom měli směřovat především. Ono ty věci se na Úřadu vlády skutečně děly. A v okamžiku, když praskly, tak ten premiér do tří dnů rezignoval, protože tenkrát ještě platila nějaká politická kultura. Do tří dnů. Dneska čelíme mnohem většímu hnoji, a premiér říká, že nikdy neodstúpi, a vy ho v tom držíte. V tom je ten zásadní rozdíl. Víte, kdyby ten premiér dnes odstoupil, tak bych řekl ano, jsme si kvit. Ale vy naprosto cynicky, vy naprosto cynicky nerespektujete politickou kulturu, která tady platila dvacet let. To je poznámka první.

Poznámka druhá k té komisi. Máme samozřejmě služební zákon, ale také platí v našem ústavním systému, že exekutiva se zodpovídá Poslanecké sněmovně. A je pod politickou kontrolou. Ministr má dohlížet na její nestranný výkon působnosti a my dohlížíme na ministry, zda dělají svoji práci pořádně. V okamžiku, kdy je víc než důvodné podezření, že je tady obrovský konflikt zájmů, kdy hlava té exekutivy a jeho úředníci a jeho ministři nepracují pro zájem České republiky, ale pro zájem holdingu Agrofert, pak nezbývá nic jiného Poslanecké sněmovně, než se pokusit ten dohled nad nestranným výkonem působnosti zajistit. Je to přesně v duchu našeho ústavního systému. Nevím, proč by se kvůli tomu měl rušit ústavní zákon. Jenom nesmí Sněmovna rezignovat na svoji kontrolní roli nad vládou, protože tu kontrolní roli z Ústavy má, a když ji dělat nechce, tak prostě neplní svoji ústavní náplň.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Takže v souladu s jednacím řádem reaguji na vystoupení pana poslance Ferance. Ten bod se jmenuje, nebo ten návrh je návrh na zřízení komise Sněmovny pro kontrolu vlády! Vlády, ne úředníků. To za prvé.

Za druhé, nedivte se nám. Paní ministryně Dostálová celé pondělí, část úterý pokračovala přesně v duchu slavného výroku bývalého socialistického maďarského premiéra - lhala jsem ráno, lhala jsem v poledne, lhala jsem odpoledne, lhala jsem večer, lhala jsem celý den. Celé pondělí jsme slyšeli od paní ministryně, jak ta zpráva není finální! A my jí máme věřit? My máme věřit tomu, že vláda, v níž jsou takoví ministři, kteří takhle nepokrytě lžou, budou postupovat korektně a v zájmu českých daňových poplatníků? Proto jsme chtěli a proto navrhneme zřízení té parlamentní komise, která má kontrolovat kroky vlády. Jak si mají asi ti nezávislí úředníci vysvětlovat slova pana ministra Brabce, paní ministryně Dostálové - každá stránka je tam špatně, samý nesmysl. Evidentně vy už to víte, my ne. Evidentně jste neuspěli s tou argumentací. Protože kdyby ta zpráva očistila Andreje Babiše, tak si myslím, že už jsme měli osm tiskových konferencí hnutí ANO, na kterých nám to neustále oznamujete. Tak já vycházím z toho, jak reagujete - hystericky, lživě apod. A proto navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna splnila svou kontrolní funkci vůči vládě. Takže takhle, až budeme navrhovat to usnesení ke zřízení komise, tak je to kontrola kroků vlády, ne úředníků, ty sem vůbec netahejte, o ty nám vůbec nejde, s těmi my politický boj nevedeme. Ten politický boj vedeme s vámi.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Bartoš, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já bych také chtěl jenom krátce reagovat na pana kolegu Ferance. Já jsem přesvědčen, že výbavou člověka v 21. století, a zejména poslance, by měla být informační gramotnost. Já jsem tu zprávu neviděl, ale pracuji s informacemi a médii a mně tenhle poslední nehtíček, kterým se držíte toho, že tu zprávu zatím nikdo neviděl, mně přijde jako naprostý nesmysl. Tak až ta zpráva bude veřejná, má ji již několik deníků, tak jak se změní vaše argumentace? Tak se potvrdí to, co my tady říkáme. A celá tahle ta diskuse je ta zpráva, kdo ji viděl, kdo ji četl, je úplně irelevantní. Ostatně v tom usnesení, které budu navrhovat, je žádost vlády, aby se obrátila na Evropskou komisi, na kterou se obrátíte dotazem, já jsem to říkal v úvodu, zda je-li naplněn veřejný zájem, což já předpokládám, že je, se tato zpráva může zveřejnit. Tam je ten nápis confidential, ale podle nás by tam byl, i kdyby šlo o jednoho zemědělce někde, protože tam jsou údaje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP