(22.50 hodin)
(pokračuje Schillerová)

Školství jenom uvedu a doplní mě pan ministr školství. My rozhodně přidáváme vysokým školám neustále víc a víc peněz. V rozpočtu 2019 jsme navýšili po dohodě s ministrem školství kapitolu o dvě miliardy, v rozpočtu 2020 o téměř jednu miliardu. Problém je ten, že my nemůžeme zasahovat do akademických svobod vysokých škol a zasahovat do tvorby jejich platů. Takže samozřejmě já pořád slyším o doktorandech, ale já nevím, jestli to těm doktorandům nakonec ty vysoké školy dají, protože peněz si myslím, že mají poměrně dost, ale je otázka, kdo nakonec ty odměny dostává.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem vystoupí ministr školství Robert Plaga. Prosím. Připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji za slovo. Budu samozřejmě reagovat na slova, která padla o vysokých školách. Takhle by to mohlo vypadat. Jsou to standardní stesky, že jsou mzdové předpisy na vysokých školách různé, že jsou fakulty, které ten základ mají nastavený nízko. Dodávám, že vysoké školy mají autonomii, fakulty mají autonomii a mzdové předpisy dávají. A hlavně, vysoké školy, protože to nejsou pouze vzdělávací instituce, ale i vědecké a výzkumné, tak mají i jiné složky celkových mezd.

K tomu konkrétnímu, co tady padlo. Tak ještě v roce 2017 šlo jenom na vzdělávací činnost bez vědeckých peněz 21,5 mld. korun a v letošním roce už je to 26,5 mld. korun. To znamená, ten nárůst je tam 35 % během tří let, když si ještě vezmu tu díru, která tam byla v roce 2016. A to je znatelné navýšení prostředků.

To, jestli ty vysoké školy to propíšou, nebo nepropíšou, není v kompetenci Ministerstva školství. Programy, které tam dávají, i co se týká třeba lékařských fakult nyní a pedagogických fakult, jsou dodatečnými penězi k těm, o kterých hovořím, resp. jsou zacílením těchto peněz na celospolečenskou potřebu. Ta situace není tak kritická jak vykládáte. Ano, budeme se jí zabývat. A je také férové říci, že ne všichni, ale obecně ta škola má i jiné zdroje financování včetně vědeckých peněz a ty vědecké peníze zase překlápíme do institucionální podpory, to znamená, že ta situace rozhodně není růžová, ale je významně růžovější, než byla v minulosti. Ale nečekejte, že stát bude určovat vysokým školám mzdový tarif, který má být udělen.

Co se týká prostředků na doktorandy, ano, my jsme zahájili debatu s vysokými školami, debatu o redukci a změně způsobu financování, kde by to mělo být zacíleno, a podpora doktorandů by měla být vyšší, cílená, ale neznamená to, že by doktorandi podporu nedostávali. To, že některé vysoké školy používají doktorandy jako levnou námezdní sílu, je také holý fakt. To, že pak k tomu dostávají pouze nízký úvazek asistenta, je také holou skutečností. Ale když se podíváte na celkové průměrné mzdy na vysokých školách, tak tolik strašné nejsou, a jak říkám, je tam o 35 % více než ještě před dvěma lety. To je poměrně slušný růst, a je potřeba k tomu připočítávat i růst institucionální podpory, to znamená těch vědeckých peněz, takže kromě 880 mil. je tam dalších 900 mil. na vědu a výzkum. To je slušné, ale slibuji, budeme se zabývat vysokými školami i nadále, neb je to součást vzdělávacího systému.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. (Protestní hlasy ze sálu.) Pardon, koho? Pana Mariana Jurečku. Jo, ale po panu poslanci Jurečkovi je také ještě přihlášen pan poslanec Ferjenčík, takže je pustíte oba. Slovo má pan poslanec Marian Jurečka a připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Ten se hlásil z místa rukou. Tak prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý pozdní večer. Já mám pocit, že projednávat takovýto dokument v tuto hodinu není úplně důstojné, ale dobře, je tady rozhodnutí jednat dnes po 19. i 21. hodině.

Já bych si dovolil několik komentářů i k tomu materiálu, případně bych poprosil o některé osvětlení ze strany paní ministryně. Když se totiž do tohoto materiálu člověk podívá a začte, tak si myslím, že tady stavíme ten střednědobý výhled na poměrně některých pozitivních, a z mého pohledu až příliš pozitivních, predikcích. Když se podíváme na plánovanou míru inflace, tak ta je tam plánovaná nižší než v letech 2018 a 2019, tak to je poměrně optimistické, jak tento vývoj Ministerstvo financí očekává.

Když se následně podíváme na oblast predikce nezaměstnanosti, tak opět je tam naprosto minimální očekávaný nárůst nezaměstnanosti v České republice. Přitom signály, které dostáváme ze zahraničí i z Německa, vidíme, že německá ekonomika sice ano, ve třetím čtvrtletí se vrátila k růstu, ale vysílá silné indikátory k tomu, že opravdu může přijít ochlazení ekonomiky s dopadem na růst nezaměstnanosti.

Pak samozřejmě když se podíváme na růst příjmů státního rozpočtu mezi tím, co jsme teď schválili, a rokem 2021, tak pokud vycházím ze správných čísel, tak ten nárůst příjmů státního rozpočtu je zhruba 113 mld. korun a odhadovaný očekávaný - v tomto kontextu si myslím, že je docela opravdu velkou škodou, že vláda rezignovala na tehdejší silná vyjádření Andreje Babiše, který v roce 2014 říkal, že by kohokoliv ze své firmy vyhodil, pokud by mu plánoval deficitní rozpočet. A já jsem chápal nějaké období, že prostě vláda napřed hledala zdroje, posilovala daňová opatření, teď na počátku svého období dávala i některá opatření taková ta rozdávající, ale myslím si, že v situaci, kdy nám rostou tak výrazným způsobem příjmy o 113 mld. korun, nebo se očekává se takovýto nárůst, tak plánovat v roce 2020 stále minus 40 mld. korun si myslím, že není úplně zodpovědné a ideální.

To je několik mých poznámek. Budu moc rád, když na to paní ministryně ještě třeba zareaguje, proč i přes ty signály ekonomiky ze světa, ze zahraničí, signály v sektoru automotivu - sedí tady pan poslanec Pavel Juříček, který sám na hospodářském výboru říkal, že už ty signály, že k tomu ochlazení dochází, má, tak si myslím, že není úplně zodpovědné takto pozitivně ve střednědobém výhledu si ty cíle nastavovat.

Ještě jsem si tady udělal jednu poznámku. Paní ministryně tady mluvila o vývoji daňové kvóty. Když se podíváte na vývoj daňové kvóty, tak tam u složené daňové kvóty vývoj byl - v roce 2018 jsme byli na 35 %, v roce 2019 35,2, v roce 2020 vzroste na 35,9, a to tak vyzdvižené snížení té daňové kvóty je na úroveň 35,8 pro rok 2021 i pro rok 2022. To znamená, je to pořád více, než je rok 2019, takže oproti letošnímu roku, kdy se tady bavíme, ta daňová kvóta vzroste.

Tolik jenom abychom si v těch pojmech a v tom, jak se ta čísla interpretují, alespoň udělali trošku jasno, případně za reakci paní ministryně budu rád. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy je písemně přihlášen pan poslanec Dominik Feri, takže jestliže přeskočíte - máte právo přeskočit pana poslance Ferjenčíka. Tady už probíhají různé dohody, takže proto se ptám. Vy si dáváte vzájemně přednost. Takže pan poslanec Feri, připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Nemám žádnou radost, že musím vystupovat teď, a asi ten pocit se mnou sdílíte. Ale musím se vyjádřit k otázce justice, ke kapitole Ministerstva spravedlnosti.

Už ve svém vystoupení v rámci rozpravy ke státnímu rozpočtu jsem zmiňoval, že je potřeba zvýšit platy a zlepšit platové podmínky nesoudcovského personálu na soudech. Podíváte-li se do tabulkové části u rozpočtového výhledu, tak byste se možná mohli zaradovat, že tam je o pár set milionů navíc, ale to jsou peníze na investice, to jsou peníze na nový soud v Ústí, na justiční komplex v Ústí a rekonstrukci Míčánek v Praze. Velmi mě mrzí to, že kdyby chtěla paní ministryně spravedlnosti o pár korun navíc pro lidi, kteří mají ohromnou odpovědnost, pracují v justici a vykonávají pro stát to nejdůležitější, to znamená výkon práva nebo realizaci práva, protože stát, který nedokáže vymáhat své právo, tak je pro smích, tak bude muset přijít za paní ministryní financí a metodou "ó, náš pán" poprosit ji o nějaké peníze navíc. Bohužel to není v tom výhledu zohledněno a je to velká škoda. Věřím, že v tom se s kolegy napříč stranami shodneme, že ty platové podmínky jsou tam opravdu velmi nešťastné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení pana poslance Mikuláše Ferjenčíka. Tak jste se dočkal. Potom pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP