(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Jan Skopeček, připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já se přiznám, že se kolegů poslanců z hnutí ANO začínám trošičku osobně bát, protože zatímco pan předseda Faltýnek mě tady minulý týden při projednávání balíčku nazval mladým chlapcem, tak pro kolegu Juříčka už jsem Honzíkem. Já se přiznávám, že začínám být jako mezi kolegy z hnutí ANO nesvůj. Chci říct, že mám standardní rodinu, manželku, dítě. Ať jako na to, ať na to jako zapomenou a oslovují mě jménem, ale nikoliv zdrobnělinou. Ale vážně. Honzíku mně naposledy říkala maminka, ale ta už mi to ani neříká, protože se nám narodil syn Honzík a převzal toto označení on. Tak bych poprosil jenom, abyste mi tady takovéto lichotky nedělali. To je jedna věc.

Ale ta vážnější je, že jste prokázal to, co dělá vlastně hnutí ANO celou svoji historii. Na sociální síti, paní ministryně, vy mluvíte o přijatelném podnikatelském prostředí, o nízkých a jednoduchých daních. Když máte možnost pro ně hlasovat, tak hlasujete proti. Rétoricky jste pro nízké daně, ale když se hlasuje, tak hlasujete vždycky pro jejich zvýšení. Tak to bylo v minulosti, tak to bude asi i tentokrát, žádné překvapení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Mikuláš Ferjenčík a připraví se pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou. Tak, pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Slovy Patrika Nachera já jsem nechtěl vystupovat, ale bohužel musím v reakci na kolegu Juříčka. On operuje s částkou 5 milionů, které stojí den Sněmovny. Já bych chtěl jenom vzkázat občanům, že den Sněmovny stojí 5 milionů i v den, kdy Sněmovna vůbec nezasedá, dokonce i když jsou prázdniny, protože to jsou peníze, které dostávají poslanci a zaměstnanci Sněmovny na platech a tam vůbec nezávisí na tom, jestli Sněmovna zasedá, nebo nezasedá. Tak prosím nepoužívejme tento argument.

A pokud si myslíte, že toto je ztráta času, tak prosím navrhněte nebo přistupte na nějaký rozumný kompromis v otázce zdanění pojišťoven a všichni si to budeme moct ušetřit. Ale vy jste navrhli úplně absurdní návrh a logicky se proti němu zvedla vlna nevole.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jiří Bláha, připraví se pan poslanec Vlastimil Válek. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já bych se chtěl zeptat poslanců napravo, jak to vlastně myslí s technickými rezervami. To znamená, že některé podnikatelské subjekty jsou na to lépe, nebo jsou nějak výše postaveni? Já jsem si vždycky říkal, a celou řadu let jsem volil strany jako ODS nebo TOP 09 a žil jsem v přesvědčení, že chtějí narovnat vztahy mezi podnikateli. A ve výsledku nám říkají, no vždyť ty pojišťovny vlastně jsou chudáci. OnY potřebují ty technické rezervy, aby je nemusely danit. A ostatní podnikatelé, vy si trhněte nohou. Vy vlastně na to nemáte nárok. Takže pojďme si říct, to jako ostatní firmy, které podnikají v naší České republice, které často mají splatnost třeba i sedm měsíců, když si to přepočítáte, to je 210 dní, a často jim běží o desítky milionů, jsou na tom daleko hůř než pojišťovny, které si navolí technickou rezervu a tu nedaní. Za mě by mělo být jednotné podnikatelské prostředí, pro všechny stejné. To znamená, že tak jako to platí pro mě, malého živnostníka, mělo by to platit pro velkou, třeba i nadnárodní pojišťovnu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Vlastimil Válek. Přečtu pořadí faktických poznámek: potom je pan poslanec Juříček, Kalousek, Votava. Prosím, máte své dvě minuty.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já si dovolím tři drobné poznámky. Já bych prostřednictvím pana předsedajícího chtěl pana poslance Bláhu ujistit, že jsem vždycky tady hlasoval a hlasovat budu pro snížení daní bez ohledu na to, o jakého podnikatele se jedná. Myslím si, že všechny strany, které to myslí s tímto státem dobře, o toto bojují a snaží se o to.

Pak bych si dovolil poznámku stran těch oslovení. Poté, co jsem se dočetl, že Vrchlickému v jeho pětačtyřiceti nebo padesáti říkali slovutný kmete, tak mohu kolegy poslankyně a poslance ujistit, že se neurazím, pokud budu nazván slovutným kmetem.

A konečně bych se prostřednictvím pana předsedajícího chtěl jenom ujistit, že pan poslanec Juříček ty ekonomické kalkuly, které tady přednesl, nepočítal stejným způsobem jako náklady na den fungování Sněmovny. To by pak bylo neštěstí a pak bych chápal, proč to vychází, jak to vychází.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Juříček a připraví se pan poslanec Miroslav Kalousek. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Já už jenom na odlehčení. Vzhledem k tomu, že kolega Skopeček mě nazval vlaštovkou, tak jsem si dovolil, přestože jsem tedy naprosto jasný heterosexuál, což se o mně naprosto zřejmě ví všude, tak jsem si dovolil toto oslovení.

Ale k podstatě věci. Skutečně se jedná o míru spravedlnosti mezi podnikáním. A jestliže ta míra spravedlnosti přes předcházející desítky let byla prolobbovaná ve Sněmovně do takovéhle formy, tak tohleto je jenom pokus o jakési částečné napravení vůči ostatním podnikatelům, protože ostatní podnikatelé musíme ty rezervy samozřejmě, když je nedokážeme vyčerpat, rozpustit v následujících dvou letech, což samozřejmě z hlediska životního pojištění je přece jenom něco jiného. Ale přesto se dá softwarově vykalkulovat, kolik je toho nezbytně nutné. Takže proto jsem tady udělal ta čísla a myslím si, že mluví za všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Miroslav Kalousek a připraví se pan poslanec Václav Votava, zatím poslední přihlášky do faktické. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Prostřednictvím pana předsedajícího pane poslanče Juříčku, my všichni vzali samozřejmě na vědomí váš heterosexuální coming out, ale je nám to srdečně jedno.

Nicméně já jsem se přihlásil, abych odpověděl na otázku pana poslance Bláhy, jak to vlastně myslíme s těmi technickými rezervami pojišťoven. Myslíme to s nimi tak, jak to od samého začátku myslel regulátor i Ministerstvo financí, že se nemají riskovat životní pojistky občanů. Víte, tady běží jakási legenda, že byly vždycky ty rezervy zastropovány, a teprve zlý poslanec Suchánek svým pozměňujícím návrhem to odstropoval. Ono to není až tak pravda, nebo je to pravda jenom z jedné třetiny, protože to zastropování se nikdy netýkalo životního pojištění. Ano, před pozměňujícím návrhem poslance Suchánka bylo zastropováno neživotní pojištění, asi jedna třetina portfolia či pojišťoven, ale rezervy na těch 5,5 milionu pojistek, lidí, kteří svěřili své peníze pojišťovnám na své stáří nebo na své úrazy, tam nikdy ty rezervy omezovány nebyly a byly řízeny pouze vnitřními předpisy a kolaterály pojišťoven.

Ten vládní návrh je bezprecedentní. Nikdy tady nebylo zastropováno životní pojištění. A myslím, že máte na stole slušný kompromisní návrh, který podpořil i rozpočtový výbor, návrh paní poslankyně Kovářové, který respektuje zastropování neživotního pojištění, ale nechce znehodnotit těch 5,5 milionu pojistek lidí, kteří uvěřili právnímu prostředí v ČR.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Václav Votava a připraví se pan poslanec Jiří Bláha. Tak prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, nejdříve k panu kolegovi Kalouskovi vaším prostřednictvím. Tak jistě má pravdu, že se stávalo, že prodávající nezaplatil daň, to pravda je. Ale pane kolego, zase že by to bylo v tak masivním měřítku, a dokonce za takovýchto lidských tragédií, no tak to jste trošku přehnal, já si myslím. To je jedna věc.

Druhá věc k panu kolegovi Adamcovi vaším prostřednictvím. Pane kolego, vy jste řekl, že komoditou v té Účtenkovce je, ano, stvrzenka, to máte jistě pravdu. Samozřejmě že uplatňuje tu stvrzenku do té hry buď ten, který koupil nějaké zboží, nebo že se i shánějí ty stvrzenky od příbuzných nebo od jiných lidí. Ale že by někdo nakupoval ty stvrzenky, to já tedy opravdu nevím. Jestli o tom víte vy, já o tom opravdu nevím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP