(11.50 hodin)
(pokračuje Faltýnek)

A já jenom, protože pan kolega Skopeček je stále ještě mladý chlapec a nemůže si to pamatovat, co jeho kolegové tady prosadili, tak já mu to prostřednictvím pana předsedajícího připomenu. Od roku 2010 zvýšení daně fyzických osob o 1 200 korun ročně - tzv. povodňová stokoruna. Dále srážková daň 15 % z úroků ze stavebního spoření. Dále zdanění důchodů pro důchodce s celkovými příjmy nad trojnásobkem průměrné mzdy a zrušení slev na dani z příjmů pro všechny pracující důchodce. Dále tady hovoří pan kolega Skopeček o stavebním spoření. Zavedli... (Námitky z pléna, že neběží časomíra a posl. Faltýnek byl přihlášen k faktické poznámce.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Omlouvám se, v tom případě... (Posl. Faltýnek: Pusťme čas. - Pobavení.) Ne, pane předsedo, to je moje chyba a já vám musím sebrat slovo (Posl. Faltýnek: Dobře.), protože jsem nezapnul stopky. (Opět z pléna: Ale může s přednostním právem.) Tak v tom případě...

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Můžu? Já to dokončím, to už bude rychlé. Pan Stanjura, ten si to pamatuje, protože ten v té vládě byl -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ne, ne, ne! Pan předseda Stanjura má pravdu. Já jsem vám udělil slovo k faktické poznámce, i když v tu chvíli jste se mohl přihlásit s přednostním právem, to jste neučinil. Nezlobte se na mě, je mou povinností svou chybu napravit tím, že -

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Můžu tedy s přednostním právem?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ne, ne, ne. Pokud byste se chtěl přihlásit s přednostním právem, to samozřejmě, pane předsedo, jako předseda klubu můžete, ale v tom případě po vyčerpání faktických poznámek pana kolegy Skopečka a Bendy. Potom je přihlášen řádně pan kolega Stanjura jako první po faktických poznámkách, poté Miroslav Kalousek. Oba, ač mají přednostní právo, bez přednostního práva. Takže v tom případě, jestli se hlásíte s přednostním právem, tak po vyčerpání faktických poznámek.

Nyní s faktickou poznámkou pan kolega Skopeček. Máte slovo. Měřím čas.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já bych chtěl panu předsedovi poděkovat, že mě ještě považuje za mladého chlapce. Přiznám se, že kdyby to říkaly spíše kolegyně z hnutí ANO, že bych měl větší radost, než když je to od pana předsedy, ale to se nedá nic dělat. Já to beru jako pozitivní zprávu.

Pane kolego, vy tady vzpomínáte jednu periodu fungování občanských demokratů, a to ještě periodu, kterou zasáhla euroamerická světová krize a kdy fiskální politika musela velmi rychle reagovat na propadající se příjmy státního rozpočtu. Já jsem tu tehdy skutečně nebyl. Myslím si, že ten mix fiskální politiky nebyl optimální. Kdybych u toho byl já, tak to volím jinak, nicméně je trošku nefér tady kritizovat a říkat ODS, že zvyšovala daně ve chvíli, kdy to byla součást jakéhosi stabilizačního balíčku, kterým reagovala na krizi. Koneckonců řada těch opatření, se kterými jsme přišli, byla časově omezena. Co jste s nimi udělali vy? Vy jste to časové omezení zrušili a daně jste zvýšili na celou dobu! My jsme s ním počítali pouze na dobu krize, tak co nás tady poučujete! Vy nám vyčítáte něco, že jsme zavedli na časově omezené období, vy to pak zrušíte, naordinujete lidem vysoké daně na celou dobu a ještě nám to budete vyčítat, že jsme nějak zareagovali v období ekonomické krize? Naštěstí vy jste také byl v jisté tradiční politické straně. Máte to štěstí, že vy jste to nezměnil. Vy jste zvyšoval daně jak u sociální demokracie, tak u hnutí ANO! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Než udělím slovo k faktické poznámce Marku Bendovi, přečtu dvě došlé omluvy. Z dnešního jednání od 13 hodin se omlouvá do konce jednacího dne Pavla Golasowská a pan kolega Špičák ruší svou omluvu mezi 10. a 13. hodinou. Nyní faktická poznámka pana poslance Marka Bendy, připraví se k faktické poznámce pan poslanec Václav Klaus. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, vážené dámy a pánové, víte dobře, že já k daním, rozpočtům a dalším věcem vystupuji velmi málo. Vždyť přece se vůbec netvářím, že tomu rozumím, a vystupuji jenom v situacích, kdy je pokládám za nějaké z nějakého hlediska nesouladné s Ústavou nebo s dalšími předpisy.

Ale když už si mě tady prostřednictvím pana předsedajícího pan předseda Faltýnek vzal do úst, tak bych jenom rád upozornil, že mezi lety 1998 a 2006 vládla sociální demokracie. Současný pan prezident a posléze jeho nástupci, které si sám vybral, kterým tady tak aplaudujete, že sekali, jestli si vzpomínáte správně na věty pana Sobotky, který byl posléze předsedou vaší koaliční vlády, věty o tom, jak zdroje tu jsou a jak je všechno v pohodě, tak v letech růstu, stejně jako tak činí dnes hnutí ANO, sekali stamiliardové schodky - dobře, dneska ty schodky jsou trochu menší - a výsledek byl ten, že v okamžiku, kdy jsme nastupovali, tak to bylo velmi, velmi obtížné. Přesto Topolánkova vláda, a zase tady chodí, a cituji jenom to, co zaznívá tady ve Sněmovně, netvrdím, že já tomu rozumím, jak tady chodí levice a vykřikuje, že největší podtržení veřejných rozpočtů byly balíčky prosazené Topolánkovou vládou v letech 2007 a 2008. Takže neříkejme, že jsme jenom zvyšovali daně. Ano, zvýšili jsme daně v situaci, kdy po těchto naprosto bezbřehých letech projídání přišla ekonomická krize.

Velmi se obávám, že až budeme vás střídat po těch dvou letech, to tam ještě vydržíte, že to bude velmi podobné, že zase tady budeme v situaci krize a vaše neuvěřitelně velkorysé rozpočty bude třeba škrtat. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Než udělím slovo k faktické poznámce Václavu Klausovi, přečtu další omluvu, a to pana poslance Dvořáka mezi 12. hodinou a koncem jednacího dne. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Václav Klaus: Dámy a pánové, už je před obědem, bude víkend, tak jsem to chtěl trošku uklidnit a rozsoudit vás tady v té hádce. Abych tak řekl, pan Faltýnek má pravdu v tom, že ODS zvyšovala daně oproti svým slibům, a teď je v opozici a chce je snížit. Také proto je tam, kde je. Ale na druhou stranu je také velká pravda, že vy akorát zvyšujete daně. Takže si můžete podat ruce, usmířit se a hodit se do klidu.

Já jsem řekl, když jsem kandidoval, že nepodpořím žádný zákon, který daně zvyšuje, a podpořím všechny zákony, které je sníží. Zatím to držíme a z toho důvodu také tento dnešní zákon nepodpoříme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Stanjury, poté kolega Benešík a Plzák s faktickými poznámkami. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak jenom pro připomenutí. Václav Klaus získal mandát v našich barvách s naším volebním programem. Dneska se tváří, že by to tak nebylo, ale bylo to tak. Mnozí si to pamatujeme.

K tomu, co říkal pan předseda Faltýnek, jak ODS vždycky zvyšovala daně. (Nesroz. poznámka posl. Faltýnka.) To nevadí, já zatím zareaguji na to, co jste řekl, a pak případně na to, co ještě řeknete. To je v pohodě. Dal jsem vám přednost, pane předsedo. Já se na tu debatu těším.

Podívejme se na daň z příjmů právnických osob například. V době, kdy jste ještě byl socialista a vládly socialistické vlády, tak byla daň z příjmů právnických osob například v roce 1999, už nevím, který to byl premiér, jestli to už byl Špidla, Gross nebo Paroubek, nebo to bylo ještě dřív - nebo Zeman. Miloš Zeman to byl, ano! Miloš Zeman, kterého vy tak obdivujete a podporujete, tak daň z příjmů právnických osob byla 35 % a sociální demokrat Jaroslav Faltýnek s tím souhlasil a byl nadšený, protože to byla ta levicová politika, a je to pravda. To byla levicová politika. Pak nastoupila ta pravicová vláda v roce 2006 a snižovala tu daň na 24 % v roce 2007, na 21 % v roce 2008, na 20 % v roce 2009 a na 19 % v roce 2010. To platí dodnes. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP