(12.20 hodin)
(pokračuje Okamura)

Ale teď se také zastavme na chvilku u toho, co předvádějí zaměstnanci. Veřejnoprávní televize a její zpravodajství má být nezávislé. Ostatně právě o tom stále dokola melou. Jenomže pak se podíváte na profily některých lidí na sociálních sítích, tím mám na mysli těch hlavních, nejvlivnějších redaktorů České televize, a nestačíme se divit. Tedy především tomu, jak se jasně politicky profilují nebo projevují. O tom, jaké mají názory, který způsob myšlení je jim blízký, není z jejich veřejných vyjádření pochyb. A mě by fakt zajímalo, jak někdo může v soukromém životě nadávat na jednu skupinu občanů či politiků a pak přijít do práce a držet si odstup. To přece není možné. A to říkám, i kdybych neměl hlubokou znalost, celkem dlouholetou znalost těch daných mnoha redaktorů a mnoha lidí z České televize, protože sám v médiích vystupuji téměř dvacet let, i v České televizi, takže znám mnoho lidí velice blízko a mám s mnoha lidmi i přátelský vztah. Ano, ale jsou to ti, co se tam chovají slušně, a jsou to ti, kteří tam dodržují zákon a kteří to berou skutečně jako veřejnou službu. A těch je taky v České televizi celá řada. To chci zdůraznit. Je jich celá řada v České televizi. Ale bohužel to nejsou ti, co to řídí a co jsou ti nejvlivnější.

Takže by mě fakt zajímalo, jak je možné, že vedení České televize je připravené tolerovat takové statusy jako třeba na Twitteru Marek Wollner 14. 11. 2018, dohledejte si, Nora Fridrichová 6. 11. s fotkou textu Zimoly, ten byl z ČSSD, nebo je z ČSSD, a pak pod to dejte ještě jeho status z 13. 12., Nora Fridrichová 1. 10. s fotografií, Luboš Rosí 12. 9., Jakub Železný 15. 3. a tak dále. A tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Zkrátka to, na to chci upozornit, je fakt, že je prostě evidentní, že Česká televize drží jeden názor, jeden názorový proud úplně bez ohledu na to, co si myslí ta druhá, třetí nebo čtvrtá část republiky. A to mi přijde skutečně velmi negativní, protože kdo jiný než instituce veřejné služby by měl zastupovat zájmy a názory všech koncesionářů. A jenom nás, v SPD, volilo více než půl milionů občanů České republiky, kteří nuceně platí koncesionářské poplatky, a například mě osobně již Václav Moravec čtyři roky nepozval do Otázek Václava Moravce. To znamená, ne, že mě pozval a já jsem odmítl - on mě nepozval. On mě ani nepozval. Znova říkám, ne proto, že mě pozval a já jsem odmítl, on mě ani nepozval. Ten pořad mě ani nepozval, aby koncesionáři, voliči SPD, nemohli slyšet názor předsedy SPD, zatímco tam jiní předsedové stran jsou zváni. A to je stav České televize, že nechtějí zviditelňovat názory SPD, nechtějí, aby předseda SPD by byl vidět. Ale jako mně to připadá hlavně skandální z toho pohledu, že si ho platí naši koncesionáři, minimálně v tom poměru našeho volebního výsledku, a přesto nepozve předsedu SPD do pořadu. Takže to já jenom tak poznamenávám.

My samozřejmě pracujeme v rámci podvodníků, v rámci těch podvodníků v České televizi, těch jejich podvodných, těch politických podvodníků, tak my si pracujeme prostě jiným stylem, snažíme se reprodukovat nebo snažíme se sdělovat občanům naše návrhy zákonů a náš program jinými komunikačními kanály, ale je to opravdu se zdviženým prstem, že takovýmto způsobem se manipuluje vysílání České televize. Čtyři roky mě nepozval. Nepozval mě do pořadu. To je prostě normálně zprivatizovaný pořad. Stejně jako Reportéři ČT, 168. Oni prostě si to ti vedoucí redaktoři zprivatizovali za veřejné peníze. Zcela protizákonně, protože zákon dává jasné mantinely a říká, že má být vysílání vyvážené.

Je tedy na čase, abychom se my jako poslanci, my jako SPD, už jsme se na to podívali, tak, aby - chtěl jsem vás požádat, abychom se všichni podívali hlouběji na hospodaření a styl práce České televize, protože pokud budete vy jako poslanci v klidu, že Česká televize s téměř sedmimiliardovým rozpočtem hospodaří se čtyřistamilionovým schodkem, tak mě to tedy v klidu a nás v SPD to tedy v klidu nenechává. A nejsem v klidu už i proto, že na jednu stranu nás tady zpravodajství České televize školí a říká nám, co si máme myslet, ale na stranu druhou zcela uniká pozornosti ten zasmrádlej moloch, kterým Česká televize v současnosti je. Takže umíte si samozřejmě představit - tady se obrátím na poslance hnutí ANO - jak by například Andreje Babiše grilovali za jakoukoliv nezveřejněnou nebo začerněnou smlouvu redaktoři Wollner, Fridrichová anebo Moravec? A teď se podívejte, když oni dělají to samé, tak jim to má projít? Dokdy chceme čekat? Tady jde o to, abychom zlepšili, zlepšili veřejnou službu. O nic jiného nejde. Abychom zlepšili veřejnou službu a abychom dohlédli a vytvořili tlak na dodržování platného zákona, nic víc, který jasně mluví o vyváženosti. Nic víc. Jo? Pouze dodržování zákona. A zatímco v současné době oni v České televizi mají začerněné smlouvy.

Česká televize podle názoru hnutí SPD, protože ta situace je podle našeho názoru zcela neudržitelná, a jak vidíme, k žádné pozitivní změně to rozhodně nespěje, tak si myslím, že by měla být transformována na státní příspěvkovou organizaci. Krátce řečeno, že bychom měli zrušit koncesionářské poplatky, a to i v případě Českého rozhlasu, a že by měla být Česká televize financována ze státního rozpočtu. Už proto, a další číslo, protože jsme tady u zprávy o hospodaření České televize, víte, kolik stojí výběr koncesionářských poplatků Českou televizi? Stojí 130 milionů korun. Takže už pro to, že bychom ušetřili 130 milionů korun na výběr koncesionářských poplatků, které by mohly být použity na něco smysluplnějšího.

A k těm, co říkají, že náš návrh na to, aby došlo k transformaci České televize na státní příspěvkovou organizaci, že to je ohrožení demokracie nebo podobně - takže školy jsou také ohrožení demokracie? Nebo policie je taky ohrožení demokracie? No to snad ne. A navíc, mám konkrétní příklad. Finsko nebo Holandsko také financují své televize veřejné služby ze státního rozpočtu a žádné ohrožení demokracie a svobody se tam neděje. Takže jestli se tady někdo chystal říkat, že návrh SPD ohrožuje demokracii, tak by to bylo velice hloupé. No, já jsem to tady možná ani neměl říkat, aby potom takoví hlupáci, protože jsem to zaslechl z některých řad takzvaných sluníčkářských politiků, tak potom bychom mohli říct argument třeba Finskem, Holandskem a dalšími zeměmi, protože oni vždycky něco plácnou a nemají příklady z demokratického zahraničí, z vyspělých zemí, kde to normálně takhle funguje. Takže samozřejmě například Finsko a Holandsko, jak jsem říkal, financuje své televize veřejné služby ze státního rozpočtu a žádné ohrožení demokracie a svobody se tam prostě neděje. Takže tenhle argument těch sluníčkářských politiků je prostě levej jak šavle.

Část poslanců se domnívá, že tím, že České televizi vyhovíte, že ji nebudete - v uvozovkách - zlobit, že se vám dostane vlídnějšího zacházení. Ale to je krutý omyl. Já vystupuji v České televizi i v dalších médiích již dvacet let, ale takhle to opravdu nefunguje. Ten, kdo doufá, že se s ním bude někdo donekonečna kamarádit, protože si jakoby tam bude někoho udržovat, tak doufáte marně. Změní se to za vteřinu. Za vteřinu, jenom když někomu něco přelítne přes nos, a ani o tom nebudete vědět. Proto říkám od začátku, než takovéto zákulisní praktiky a machinace, které tady probíhají, tak pojďme nastavit v souladu se zákonem tak, aby Česká televize fungovala transparentně a pro všechny koncesionáře, pro občany v České republice. A pak se nebudeme muset tady takovýmto způsobem dlouho dohadovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP