(18.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní budeme pokračovat v obecné rozpravě. Nyní pan poslanec Dolínek, připraví se pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Já bych svůj příspěvek rozdělil do tří částí. První část se týká samotné podstaty sněmovního návrhu. Já jsem posledních několik dnů slyšel v rádiích reportáže na téma řeky jsou přeplněné, vodáci čekají u jezů a další příspěvky tohoto typu. Tento zákon ještě neplatí, pořád se nesmí pít a ty řeky jsou přeplněné, kempy jsou přeplněné, tak prosím vás, nedělejme z toho to, že alkohol na lodi přinese posílení cestovního ruchu nebo že to přinese nějaký rozvoj regionu. Nepřinese to nic!

Beru argument, který zazněl tady od pana předkladatele v minulosti, že to umožní nějakým způsobem, aby si každý rozhodl, jak se na té lodi chová, nebo když to zjednoduším, tohle beru. Ale jiné argumenty typu, že to v něčem pomůže - nepomůže to v ničem. Jenom si prostě někdo dá pět piv a vyrazí na lodi. Jiný rozdíl oproti stávajícímu stavu tam nevidím. Takže prosím nepodsouvat to.

Totéž bych řekl u těch cyklistů, že cyklostezky, jak já vidím, a silnice jsou plné cyklistů. A to, jestli si někdo dá dvě piva, nezvýší chuť někoho jet na kole. Ten důvod je úplně někde jinde. Takže jenom poprosím - tady totiž pan kolega senátor říkal, že to rozvine region, když budou moci lidé pít na kole a jezdit na tom kole mezi nějakými hospodami a sklípky. Tak to určitě není.

Druhá věc je samotná podstata, která zde byla zmíněna, toho návrhu ze Senátu. Pamatujete si, doufám, několik týdnů, měsíců zpátky, zde, když paní kolegyně Gajdůšková k jednomu zákonu připojila pozměňující návrh, který řešil příspěvek zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají zdravotně postižené. Ostatně jsme to řešili v programu Sněmovny. Jasně zde ve Sněmovně zaznělo, že to je přílepek. Z toho důvodu řada z vás, kteří by normálně podpořili tuto věc, tak tak neučinili. Toto je daleko brutálnější přílepek než to, co bylo řešeno pozměňujícím návrhem paní kolegyně.

A teď samotné kolo a alkohol. Víte, možná ještě před deseti lety bych řekl ano, může to mít své ratio. Líbil se mi příspěvek pana kolegy, který mluvil před chvílí, na téma přesně vymezené cyklostezky apod. Ale i to má třeba v pražských podmínkách problém. Zkuste si někdo z pražské Výtoně jet Braníkem na Zbraslav. Už teď je to přeplněné. A vezměte si, že každý druhý tam bude legálně pod vlivem alkoholu. Jsou tam děti, in-line, golfové hřiště, je to nejvytíženější místo pro cyklisty takřka v republice. A my řekneme "a ještě si do toho dejte tři piva, než vyrazíte". Je to i v tomto případě velmi nepříjemné.

Ale o čem jsem chtěl mluvit více, jsou elektrokola. Podívejte se, jakou rychlostí je schopen někdo jet na elektrokole. Je to vyšší rychlost, než má řada mopedů, které mají omezení na 45 km/h. To znamená, my někomu, kdo jede v silničním provozu rychleji než i motorista na motorce, která je do 50 kubických centimetrů a která má omezovač na 45 km, umožníme, aby jel pod vlivem alkoholu. A někomu jinému to neumožníme. A to si myslím, že je opravdu diskuse, která patří někam jinam.

Já vás poprosím, abychom zachovali ratio v této věci. Vraťme se k podstatě věci, jak bylo hlasováno u toho zákona, u toho prvotního návrhu. Sociální demokracie vyjádřila důvody, proč jsme nepodpořili tento návrh. Naše důvodů setrvávají a prosím, opusťme návrh Senátu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji a nyní jsou zde faktické poznámky. Jako první pan poslanec Stanjura, poté pan poslanec Válek, poté pan poslanec Blaha Stanislav. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já se chci zastat horní komory i pana senátora. Poprosil bych odpůrce, a já respektuji názor, aby tady nešermovali třemi, čtyřmi, pěti pivy. Nic takového ten návrh ve verzi Senátu neobsahuje. Tak tady nevykládejte o tom, že si někdo dá pět piv. Ano, pokud si je dá dneska nebo zítra, ať již ten zákon bude schválen, nebo nebude, bude to nelegální. Jako dneska, jako včera. A když jsme se o tom bavili, tak znáte náš názor. Podíváme se na tu Evropu, podíváme se na Západ, tam je všude tolerance alkoholu i pro řidiče motorových vozidel. Pak se podíváme směrem na východ, Česko, Slovensko, Bělorusko, Rusko. Tam je nula. Rusko tím vyřešilo určitě problém s alkoholem, že jo? Mají tam nulu, roky. Je to určitě vzorová země. Ve Velké Británii, kde je nejnižší úmrtnost na silnicích, mají dokonce 0,8 povoleno řidiči. Tak kam na ty argumenty chodíte? Copak si, když schválíme návrh Senátu, dá někdo pět piv a bude říkat "já si dám pět piv, protože senátoři mi to dovolili"? Nic takového není pravda. Prosím, argumentujte přesně a pravdivě.

Já respektuji jiný názor, říkám, že ano, ale chci patřit kulturně na Západ, ne na Východ. To je celé.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní prosím pana poslance Válka, připraví se pan poslanec Blaha. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, dvě minuty. Já na tu taktiku pěti piv přistoupím. Sice na to nevypadám, nemusíte mi to věřit, to je genetika, na kole ale jezdím a ty svoje 3 000 kilometrů najedu ročně. A podpůrné prostředky zatím nepoužívám, tak mám standardního horáka bez elektromotoru. A kdykoliv jedu na tom kole, tak prostě jedu kolem různých typů podniků, zahrádek, kde sedí cyklisté a pijí pivo. Tak já tedy fakt nechápu, co to tady vykládáte o tom, že to pivo tedy ne. A kde jsou ti policajti, co tam tedy mají nechat těm cyklistům dýchat? Já nechápu vůbec, o čem se bavíme. Vždyť se nic nezměnilo tím, že je nulová tolerance. Normálně cyklisté pijí pivo. Vždyť všichni z vás, co jezdí na kole, kdo z vás to dělá jinak? Zastaví, dá si jedno pivo. Ten, kdo nedá, tak nedá. Má odpovědnost nebo nevím co, nazvěte to, jak chcete. Ale prosím vás, my se tady nebavíme o ničem, co stejně není realita. Tak já bych chtěl od někoho z těch, co chtějí nulovou toleranci, slyšet, jak se ta nulová tolerance dneska v praxi vymáhá. Řekněte mi, jak to funguje. Jak bych to hrozně rád slyšel u těch vodáků, jak to funguje, a jak to funguje u těch cyklistů. Řekněte mně to!

A chtěl bych slyšet, co se stane, když cyklista pod vlivem alkoholu je účastníkem dopravní nehody. Je víc potrestaný? Je zavřený, má přísnější trest? Co se stane, když vodák, účastník nějakého dopravního, jak se to nazve na té vodě, já ty termíny přesně neznám, je účastníkem dopravní nehody a převrátí loď a nadýchá? Co se stane? Jsou takové příklady? Já nevím, jestli pan ministr je má. Mne by strašně zajímalo, jaký je praktický dopad tohoto zákona kromě toho, že jsme si řekli, jsme hujeři, udělali jsme to dobře, nulová tolerance. To by mě zajímalo. Fakt!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Blaha. Připraví se pan poslanec Jiránek, pak jsou zde ještě další dvě faktické poznámky.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, od mládí jezdím na vodu a tak nějak s tím pivem to vždycky bylo spojeno a nemyslím si, že bychom hazardovali se svými životy. Takže na rozdíl od mnohých těch kritiků, kteří tady kritizují nulovou toleranci, mohu říci, že mám sjety možná prakticky všechny řeky, které jsou za tímto účelem v České republice splavné. My přece nikoho nevyzýváme k tomu, aby konzumoval alkohol, to je každého osobní odpovědnost. Někdo se na to cítí, někdo se na to necítí.

Jsem starostou v Uherském Hradišti, tady máme v okolí spoustu vinařských cyklostezek, které mimochodem vedou vinohrady, představte si to, to je zázrak, že. Já prostě jsem zažil policejní razii nařízenou krajským policejním ředitelem na mírumilovnou turistickou akci, která otevírala, nebo uzavírala, my to máme - na jaro se otevírají logicky, na podzim se uzavírají cyklostezky. A můžu vám říct, že to byla skutečně štvanice. Místo úseku, kde závodí motorkáři, ročně tam umírá několik motocyklistů, oni se soustředili na cykloturistiku. Nikomu se tam nikdy nic nestalo. My nechceme bránit lidem, ať pijí nebo nepijí. My chceme zabránit jejich zbytečné šikaně kvůli deci nebo dvěma deci vína nebo jednomu pivu. To je celé. Ti lidé přece, my neříkáme, že mají mít přes jedno promile, že se mají motat, padat, vzájemně se v podstatě zraňovat. O to tady přece nikomu nejde. Já jenom říkám, jsme kousek od rakouských hranic, roky jsme se my a naši předkové dívali se závistí přes ty dráty. Já bych nechtěl, abychom se museli dívat přes tu hranici dál a závidět to, že na jejich cyklostezkách třeba v oblasti Wachau se prostě konzumovat v určité míře může.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní prosím pana poslance Jiránka, připraví se paní poslankyně Nevludová. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP