(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S další faktickou poznámkou z místa pan poslanec Bartošek a připraví se paní poslankyně Kovářová. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo. Paní Procházková prostřednictvím pana místopředsedy, paní kolegyně, vy jste zmiňovala pravou stranu Poslanecké sněmovny. Tak je dobré respektovat názor KDU-ČSL, která dlouhodobě říká, že je důležité od sebe oddělit, jestli člověk chce řídit, nebo pít, anebo jezdit na loďce a pít. Pro nás otázka prevence návykových látek, otázka bezpečnosti na silničním provozu nebo na vodě je důležitá. My jsme si vědomi, jsme si vědomi, že spousta úrazů vzniká právě v důsledku požití alkoholu a přecenění vlastních sil. To znamená, zkuste odlišovat pravé spektrum a jednotlivé strany. Děkuji vám za to.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní paní poslankyně Kovářová a připraví se pan poslanec Skopeček. Stále jsme ve faktických poznámkách. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych ráda reagovala na to, o čem se zde bavíme více než hodinu. Bavíme se o tom, že cigarety, alkohol a hazard jsou věci škodlivé. A bavíme se také o tom, ústy paní ministryně a pana ministra, že toto opatření - zvyšování spotřebních daní - ochrání zdraví našeho lidu. Tomu bych věřila, kdybyste zvedli spotřební daně na pivo a na víno. Pak bych vám skutečně uvěřila, že vám jde o blaho a zdraví našeho lidu. Tohle nemůžete zvednout, protože jste součástí populistické vlády - a co by tomu řekli voliči? Jednoduché by také bylo, abychom si řekli: alkohol, cigarety, hazard jsou věci škodlivé, to všichni víme, ale ty daně zvyšujeme proto, že potřebujeme peníze do státního rozpočtu. A bylo by vystaráno.

Ale my tady pořád hovoříme o tom, že alkohol a cigarety jsou škodlivé. Ale bavme se třeba o tom, proč se zvyšují poplatky, správní poplatky, za katastr. A zvyšují se o sto procent. Znamená to tedy, že se služba zlepší o sto procent? Bavme se o tom, že zvýšení spotřební daně zemního plynu postihne nejenom bytová družstva a občany, ale také dětské domovy a domy pro seniory. A to jsou témata, která jsou důležitá. A na to bych si také přála, zda by paní ministryně mohla reagovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy pan poslanec Jan Skopeček, vaše dvě minuty. A připraví se pan poslanec Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já chci znovu reagovat na pana ministra zdravotnictví, který tady neustále argumentuje mezinárodními studiemi, které říkají, že zvýšení spotřební daně povede k poklesu spotřeby, zatímco v materiálu ze strany Ministerstva financí máme, že rozpočet počítá s vyšším inkasem spotřební daně, to znamená, že ministerstvo zase s tak nižší spotřebou toho alkoholu nepočítá. Tak já mám pocit, že o jednom návrhu zákona tady argumentují dva členové stejné vlády úplně protichůdně. Je vidět, že ten materiál nebyl dobře zpracován, nebyl dobře projednán na vládě. Já jsem měl v úmyslu stejně ten návrh zákona navrhnout zamítnout již v prvním čtení, ale myslím si, že by to měli udělat oba kolegové přede mnou, ten materiál stáhnout a nejdříve si prodiskutovat na vládě, zda efekt toho návrhu bude spíše na straně pana ministra zdravotnictví, čili že to povede k nižší spotřebě, nebo ten efekt bude na straně Ministerstva financí, že to povede k vyššímu výběru inkasa, tedy že lidé ve finále utratí za alkoholické nápoje více peněz. Obojí není možné. A jestliže my tu máme projednávat vládní návrh, tak si myslím, že byste ho měli stáhnout a nejdříve si mezi sebou sami vydiskutovat, jaký ten argument je silnější.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já bych chtěl také zareagovat na už druhé vystoupení pana ministra zdravotnictví. On tady zopakoval v druhém vystoupení to, co v prvním. Říká - to není jediný krok, není to samospasitelné a tak dále, ale žádný jiný nejmenoval. Žádný jiný jste nejmenoval kromě toho, že připravujete a budete, žádný konkrétní jiný krok než zvýšení daní, například v té oblasti prevence nebo jak ztížit dětem a nezletilým přístup k alkoholu, jste tady neřekl. Ptal se na to předseda ODS Petr Fiala ve svém vystoupení. Vy jste o tom pomlčel a znova jste zopakoval, že to není samospasitelné. A to já s vámi souhlasím. To určitě není.

Ten rozpor je evidentní mezi přístupem vás, pane ministře zdravotnictví, a paní ministryně financí. Tak se zeptám přímo ministra zdravotnictví. O kolik procent předpokládáte - na základě mezinárodních studií - pokud ten návrh bude schválen, o kolik procent poklesne spotřeba čistého lihu na hlavu? Abychom věděli, co očekáváte. Protože vy jste studoval, nebo váš tým studoval ty mezinárodní studie, takže na základě mezinárodních zkušeností můžete predikovat, klidně v nějakém rozptylu, já vás nebudu chytat za slovo, ať to můžeme za rok a půl například zkontrolovat, zda ten efekt se dostavil, že došlo ke snížení spotřeby. Protože takhle tady říct "povede to ke snížení spotřeby" bez jakéhokoliv měřitelného cíle je velmi jednoduché. Takový cíl se totiž nedá, když není žádný stanoven, zkontrolovat. A pak řeknete, že se to snížilo o 0,0001 procenta, tudíž ten cíl byl naplněn. To zřejmě cílem není.

Pokud jsme mluvili, a mluvil o tom pan poslanec Skopeček, že to bylo 5 litrů na hlavu, v roce 2017 4,8 litru na hlavu čistého lihu, tak se vás ptám, pokud bude ten zákon schválen, jakou předpokládáte průměrnou spotřebu v prvním, druhém a třetím roce po účinnosti tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já opět přebírám předsedání a prosím k mikrofonu pana místopředsedu Okamuru s přednostním právem, poté budeme opět vypořádávat faktické poznámky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dámy a pánové, tento návrh zákona z pera vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM mimo jiné zvyšuje spotřební daně z alkoholu a tabáku. Paní ministryně financí Schillerová k tomuto zákonu několikrát zdůraznila, že vyslyšela návrhy odborníků, a cílem zvýšení odvodů z těchto komodit je prý boj se závislostí. To je hodně úsměvná výmluva, která má odvést pozornost od prapodstaty věci, která kupodivu se závislostí přímo souvisí.

Návrh zákona zvyšuje fakticky daně v mnoha oblastech - od poplatků na katastrech přes životní pojistky až po zdanění výher. Takže je potřeba, aby občané slyšeli, že tato vláda vám chce zvýšit zásadně daně a bude vám prodražovat život v České republice. To znamená, připravte si, vážení občané, mnohem více peněz ze svých kapes, které tato vláda tímto zákonem z vašich kapes vytáhne.

Tento zákon zvyšuje závislost, ovšem je to závislost státu na penězích, které patří občanům. Zákon zjevně neprošel relevantním hodnocením dopadu regulace a zcela rozhodně ho neviděli odborníci. Ti by vážené paní ministryni a panu premiérovi řekli, že zdanění hazardu nikdy státu nezaplatí škody, které hazard působí, a že jediné řešení je absolutní zákaz výherních hracích automatů i jejich online verzí na internetu. Mluvím o výherních hracích automatech. To navrhuje SPD - ale vláda to odmítá - jelikož parazitovat na chorobné závislosti, na lidském neštěstí, na ožebračování rodin je sprosté, a jak říkají Židé, je to chucpe.

Studie, kterou vypracovali vědci z Národního ústavu duševního zdraví, předložila před pár lety vládě jasná čísla. Hazard naši společnost stojí ročně až 16 miliard korun. Jde o výdaje na sociální dávky, na léčení a tak dále, takže i lidé, kteří nemají s hazardem vůbec nic společného, doplácejí ze svých daní na hazard cca 16 miliard korun. Takže ten, kdo říká, že si za to můžou jenom ti, co hrají a tak dále, tak sami vlastně doplácejí, přestože vůbec s hazardem nemají nic společného. A nejen to. Hazardní hry přivedou k sebevraždě 224 lidí ročně. Připočtěme k tomu zničené rodiny a také zvýšenou kriminalitu.

Navzdory jasným číslům a jasným faktům se stát nedokáže závislosti na penězích z hazardu vzdát. Peníze mají pro naše ministry a pana premiéra přednost před lidskými životy, před jejich štěstím a bezpečností.

Pokud jde o tabák a alkohol, tak je třeba říct, že žádné společnosti se je nepodařilo vymýtit, protože svým způsobem k lidem patří. Omezit jejich negativní dopady a naopak posílit jejich pozitiva, která mají - mám na mysli například pivo či víno - lze jediným způsobem: společenskou výchovou, která naučí lidi takzvanému moderovanému užívání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP