(3.40 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Pak tady máme komunisty. Strana, která má ve svém názvu do dneška název zločinné ideologie. Všichni víme, kolik za 20. století tato ideologie přinesla milionů mrtvých, týraných, umučených. Země, naše země, která si před několika dny připomněla umučení a popravu generála Heliodora Píky, bylo to před sedmdesáti lety, naše země, která si v lednu připomněla padesát let od tragické smrti Jana Palacha, naše země, která si v listopadu připomene společné vystoupení - podtrhuji společné vystoupení - proti komunismu, si nezaslouží, aby vládli komunisté. Nezaslouží. Ale díky Andreji Babišovi a jeho chuti vládnout dneska komunisté ovlivňují vládní politiku. A dokonce Andrej Babiš je označuje jako - cituji - jsou v pozici spolehlivého partnera. A to je pravda, abychom jenom nekritizovali Andreje Babiše. Pro nás, pro ODS, platí, že s komunisty se nevládne, nevládne se s nimi a nebudeme s nimi vládnout. S nimi se o vládě prostě vyjednávat nemá. Pokud máte, milí kolegové z těch dalších dvou stran, jiný názor, já ho respektuji, ale s tím se my nikdy nesmíříme.

Já jsem si původně připravil dotazy, jmenovitě pro každého člena poslaneckého klubu sociální demokracie, protože počty jsou jasné. Máme tady hnutí ANO, spolehlivý partner komunisté a k tomu, aby byl pokus o vyslovení nedůvěry, protože proti zase stojí celá opozice, včetně nezařazených poslanců, protože jsem s nimi komunikoval, tak se omlouvám, ale oni to tady vyjádřili na mikrofon docela jasně. Bylo jasné, že rozhodnou sociální demokraté. Třetí strana, strana, která má program. Já s ním nesouhlasím, ale má program. Strana s dlouhou tradicí. Strana, která má slovo demokracie ve svém názvu. A u těch jediných fakt nechápu, co v té koalici vlastně dělají.

A nechtěl jsem mluvit jmenovitě o jednotlivých ministrech, ale o jednom bohužel mluvit musím. A to je ministr zdravotnictví. Já jsem dlouho přemýšlel, co vedlo Andreje Babiše, že si vybral tohoto ministra zdravotnictví. Fakt jsem o tom dlouho přemýšlel. Nemohl jsem na to přijít. Teď už to vím. To je člověk, který fízloval a sháněl kompromitující materiály na svého koaličního ministra a jeho rodinu. Dneska už je to trošku jinak, ale kdybychom byli ve starší době, před rokem 1989, tak by měl krycí jméno. Můžu mu nabídnout - ministr, Ken, Superstar, Zpěvák. Metody jsou pořád stejné.

Takže první dotaz třeba, když se podívám doleva na ctěného kolegu pana poslance Lubomíra Zaorálka. Dáte podporu vládě Andreje Babiše, když jeho ministr, nebo jeho tajemník, který se za odměnu stal ministrem, chtěl špiclovat vynikající lékařku, protože byla manželka ministra zdravotnictví za sociální demokracii? Je to přece člen sociální demokracie ve vašem kraji. Vy, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, chcete dát důvěru Andreji Babišovi? (Potlesk v sále.)

Chci se zeptat pana místopředsedy Hanzela, který je taky z mého volebního kraje a který je poslancem za sociální demokracii, v zásadě za oblast Karviná. Pane místopředsedo Hanzele prostřednictvím pana předsedy, znáte příběh svého kolegy, vašeho předchůdce, sociálně demokratického poslance z Karviné, pana poslance Šincla, na kterého váš dnešní premiér Andrej Babiš měl složku, kde útočil na členy rodiny? Druhý příklad. To není náhoda. To je systém. Takže pane místopředsedo Hanzele, zastanete se svého kolegy, bývalého poslance Šincla? Nebo dáte důvěru Andreji Babišovi? Takhle to úplně přesně stojí. Vybral jsem si jenom poslance ze svého kraje, protože je všechny znám. Ať už bývalé, nebo současné. Tak to stojí. Tak z ní dneska otázka.

A poslední dotaz mám pro - a teď to nemyslím vůbec ironicky, opravdu - ctěného kolegu Jana Hamáčka, s kterým, já doufám, že by to potvrdil, máme opravdu dobrý, možná velmi dobrý osobní vztah. A já jsem si, když jsem mluvil o tom programu - a ocenil jsem, že sociální demokracie má i program levicový. Já myslím, že demokratická pravice potřebuje zápas a ten souboj o ty ideje, hodnoty, metody, demokratickou levici, a dal jsem si tu práci a našel jsem si citaci z programového dokumentu sociální demokracie, který se jmenuje Hodnoty, cíle a principy ČSSD - a teď cituji: "Sociální demokracie zakládá svou politiku na humanitně demokratickém úsilí o to, aby všichni lidé bez rozdílu mohli nalézt svou lidskou důstojnost ve svobodě." Já myslím, že to je dobrá věta, dobré cíle. Tak moje otázka pro pana ministra, ctěného kolegu Jana Hamáčka: Jak to jde dohromady s komunismem a s podporou komunistů vaší vlády, pane místopředsedo Hamáčku?

Na závěr - vynechal jsem, nevím, jestli to budou brát útrpně, nebo jsou rádi ostatní členové poslaneckého klubu, ale měl jsem pro ně připravené podobné osobní otázky - chci říct, zopakovat jasný vzkaz od opozice a taky od statisíců občanů, kteří protestují proti osobě Andreje Babiše. Nedá se všechno koupit. Nedají se všichni koupit. Nás si nekoupíte. Hodnoty, ideály, hrdost - to se nedá koupit. Dneska ještě možná vyhrajete, ale můj kolega Pavel Žáček dělal v pondělí konferenci, pořádal v pondělí konferenci s příznačným názvem Jako kůl v plotě. A tak skončí Andrej Babiš. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Jan Schiller.

 

Poslanec Jan Schiller: Dobré ráno. Já se omlouvám, já jsem reagovat nechtěl a bohužel už musím - na pana kolegu Stanjuru vaším prostřednictvím, pane předsedo. Víte, vy jste tady předvedl teď krásné pokrytectví. Vy tady říkáte všichni z ODS, jak s komunisty se nespolupracuje, s komunisty se nevládne. Já jsem mimo jiné zastupitelem v Mostě. Tam s komunisty vládnete, nebo respektive podporujete vládu, a dokonce, abyste neporušili svoje vlastní usnesení, tak jste tak zbabělí, že neuzavřete ani koaliční smlouvu. Tak nevyprávějte tady lidem, že s nimi se nevládne. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Také děkuji. Nyní mám poznámku, přednostní právo pan předseda Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Budou čtyři hodiny ráno a pokusím se být stručný. Nicméně za několik okamžiků každý z nás vstane a řekne - v přeneseném slova smyslu - důvěřuji nebo nedůvěřuji Andreji Babišovi, člověku, který nám dělá ostudu v celé Evropě. A nepochybně o tom rozhodnou poslanci vládní koalice podporované komunistickou stranou. Komunistická strana má svá hodnotová východiska. Ta jsou mi natolik vzdálená, že na ně nedokážu apelovat. U hnutí ANO si myslím, že žádná hodnotová východiska nejsou, tak když tam nic není, tak to na ně také neumím apelovat.

Nicméně hodnotová východiska má nepochybně sociální demokracie jako nejstarší státoprávní demokratická strana v České republice. A já se chci obrátit právě na poslance sociální demokracie s prosbou, aby si uvědomili, o čem každý z nich bude v tuhle chvíli rozhodovat. S vědomím, co premiér s těmito problémy znamená nejenom v rámci české veřejnosti, jak zatěžuje vládu a její výkon, ale jakou dělá obrovskou ostudu v celé Evropě. Zvlášť například bývalý ministr zahraničí Zaorálek si musí být úplně bytostně vědom toho, co to znamená, když člověk s takovýto cejchem jezdí na klíčová zahraniční jednání, jak vážně ho tam berou a jakou optikou se přes něj dívají na celou naši zemi, to znamená, na každého z nás. Co to znamená za zátěž a za ostudu pro každého z nás.***




Přihlásit/registrovat se do ISP