(0.20 hodin)
(pokračuje Hamáček)

Já jsem přesvědčen, že některé věci by se prostě říkat neměly. Jsou na světě parlamenty, např. britský, který říká, co si poslanec může dovolit a co už je za čárou. Oslovit nebo označit někoho za hloupého, označit někoho, že lže, to já pokládám za čárou a stejně tak to za výraz za čárou pokládá i britský parlament. Takže já bych byl velmi rád, pokud je to jen trošku možné, abychom se vrátili ke kultivované debatě a abychom nebyli osobní, protože pokud to budeme posunovat do osobní roviny, tak tady budeme pravděpodobně do pěti do rána a nic nevyřešíme. To za prvé.

A za druhé, prosím všechny ty, kterým leží na srdci osud sociální demokracie, aby to nechali na nás. Honza Bartošek - použiju to slovo, protože si tykáme - tady vystupoval s tím, jak tady všichni útočí na sociální demokracii, a z té pistole se mu ještě kouřilo. Nechte to prosím na nás.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Jan Skopeček s faktickou. Já jenom... Tak vy ji stahujete. Dále pan poslanec Válek s faktickou poznámkou. A zatím mám přihlášky jenom tři, tedy pan poslanec Válek, pan poslanec Klaus a pan předseda klubu ODS Stanjura. To jsou zatím tři faktické poznámky. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se prostřednictvím pana předsedajícího kolegům omlouvám, ale už je to stejně ztracené, tak si to aspoň užiju. Tak já bych souhlasil s tím, že s dětmi je potřeba pomáhat a je potřeba pro větší porodnost něco dělat, ale pokud budeme zasedat každý den do rána, tak jako parlament s tím nic nenaděláme, my v tomto směru budeme nepoužitelní. Snad jedině pokud posuneme legislativu. A tady bych chtěl připomenout opoziční poslankyni, svoji kolegyni paní docentku Putnovou z Brna, která prosadila jako opoziční poslankyně - a já to opakuji znovu, jako opoziční poslankyně prosadila, a já si vážím všech poslanců tehdejšího parlamentu předchozího, kteří pro ten návrh hlasovali - to, aby studentky na vysokých školách v době, kdy jsou na mateřské, tak tato mateřská se jim nezapočítávala do studia, aby se to studium prodloužilo. Málokdo si na to dneska vzpomene, ale bylo to nesmírně záslužné a všichni z vás, kteří mají dcery a ty dcery studují na vysokých školách a jsou v situaci, kdy buď si musí vybrat kariéru, nebo si můžou vybrat děti, tak tento návrh ocení. Řada mých kolegů nebo přátel, kteří mají dcery doktorky, a během studia jejich dcery otěhotní, tak si vzpomínají, a vzpomínají s láskou na paní docentku, která jako opoziční poslankyně za TOP 09 tento návrh prosadila.

Myslím si, že podpora rodin, podpora mladých, podpora dětí není pravá, není levá, ale je správná nebo špatná. A abych to na závěr v posledních 30 vteřinách odlehčil, my celou tuto debatu samozřejmě vedeme o panu premiérovi, o jeho střetu zájmů, a pan premiér zvolil taktiku, nasazuje ministry, ti ministři jsou odborníci, někteří jsou takoví odborníci, že je během roku už třikrát vystřídal na těch ministerstvech, a jako nejsilnější zbraň naposled nasadil paní ministryni. Já tomu rozumím, chápu to. A to vystoupení vypadalo podle toho. Nicméně já jsem pozitivní a optimista a věřím tomu, že paní ministryně teď sáhne do... (Předsedající: Čas, pane poslanče!) Já se přihlásím ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže nyní pan poslanec Václav Klaus na faktickou poznámku a připraví se předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a potom mám na faktickou poznámku přihlášenou paní ministryni Maláčovou. Další přihláška zatím není. Ještě pan poslanec Válek. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Václav Klaus: Minule jsem vystupoval jako odborář, teď vystoupím trošku jako pedagog. Já mám pocit, že už je to stejně teď fraška, co se tady odehrává do tří do rána, ale řekl bych jednu věc. Já velice nesouhlasím se sociální politikou paní ministryně Maláčové a budu o tom hovořit ve svém projevu, proč nedám důvěru této vládě. Naprosto nekompromisně. Na druhou stranu bych se jí rád zastal jako ženy, protože tady někomu říkat, že je hloupá - tady bych řekl jako pedagog, že bych si nebyl tak jistý v kramflecích, paní poslankyně Černochová, vaším prostřednictvím, v porovnávání chytrosti u těchto dvou dam.

A druhá věc. Pane Bartošku, takové ty vtipy ze sedmé třídy, kdo co -.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Oslovujte se prosím mým prostřednictvím, poslanci vzájemně.

 

Poslanec Václav Klaus: Pardon, prostřednictvím pana předsedajícího. - kdo co odvrací prsama, a tak se u toho uhihňávat, bylo také myslím poměrně nedůstojné, aspoň já jsem to tak vnímal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní požádám o vystoupení pana poslance Zbyňka Stanjuru. Dále se připraví paní ministryně Maláčová a pan poslanec Válek. Tak prosím, vaše dvě minuty, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak Václav Klaus se zastal paní ministryně, proč ne, a urazil mou kolegyni. Takže nejste o nic lepší, o nic, ani o vteřinu. A já nechci být arbitr, ani vy byste neměl být arbitr intelektu našich kolegyň. O to bych poprosil.

Pan předseda Hamáček zaměnil příčinu za následek. Ano, ta debata byla relativně klidná. Ministři, mistři uhýbání a nesmyslných projevů, splnili svou práci. Já o jejich funkci také budu mluvit, až se dostanu na řadu, o tom, jak to chápou.

Kdo rozčeřil tu soudružskou pracovní atmosféru, pane předsedo Hamáčku prostřednictvím? Vaše paní ministryně. Úctyhodný výkon. Ona vystoupila klidně, věcně, konkrétně, nikoho neurazila a spustila 38 faktických připomínek v prvním kole, 36 ve druhém, příště to bude 31. Takže asi 90 faktických připomínek na dvě minuty, 180 minut, a pak ještě řekne: proč tu jsme tak dlouho? (Pobavení v řadách ODS.) Já nevím, pane předsedo. Ale já tomu rozumím a je správné, že se předseda zastane své kolegyně. Ale pane ministře prostřednictvím pana předsedy, když tady váš šéf Andrej Babiš, myslím vládní šéf, nás všechny uráží, všetci kradnú, je tady pět zlodějů ve Sněmovně, vy to všichni víte, co jste dělal? Mlčel! Tak buď mluvte vždycky, nebo mlčte vždycky! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak další s faktickou poznámkou paní ministryně Maláčová. Paní ministryně, máte slovo a připraví se pan poslanec Válek. Zatím mám přihlášky pouze na tyto dvě faktické poznámky. Paní ministryně, vaše dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já jsem ve svém příspěvku při vyslovování nedůvěry vládě poukázala na to, co se za poslední rok v sociální oblasti podařilo. A myslím si, že toho bylo opravdu hodně. Ještě více práce nás čeká. A jaká reakce jsem sklidila? Bylo toho opravdu hodně, že jsem arogantní a hloupá. Já si myslím, že ta reakce sama o sobě vypovídá o úrovni debaty v této Sněmovně.

Další věc, kterou bych ráda zmínila. Vyčítat ministryni práce a sociálních věcí, že řeší dávky, já myslím, že to všichni víme, že dávky jsou důchody (námitky zprava), důchody jsou dávky, ano, jsou to dávky, můžeme se společně podívat do zákona, je to rodičovský příspěvek, příspěvek na péči, a já myslím, že vyčítat ministryni práce a sociálních věcí, že řeší dávky, když je to 70 % náplně zejména ministryně práce a sociálních věcí, řekla bych, že těch dalších 10, 15 jsou dotace, ale to je další zakázané slovo pro pravici, tak to je opravdu bezpředmětné.

Takže ještě jednou. Prosím vás, nebudu vyžadovat od paní poslankyně omluvu, neberu si to osobně, je to zapálená opoziční rétorika, ale myslím si, že to do slušné racionální debaty nepatří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a nyní mám dvě faktické poznámky. Takže pan poslanec Válek. Prosím, vaše dvě minuty. A jako druhý se přihlásil poslanec a předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Tak abych to dokončil, tak prostřednictvím pana předsedajícího k paní ministryni. Vy víte, že když jsme se bavili o eNeschopenkách, tak jsem se snažil být velmi korektní. Říkal jsem vám, co si myslím, co mám za tipy, a myslím si, že to nebylo k neprospěchu věci. Tak buďme do budoucna pozitivní.

Vraťme se zpátky k tomu problému, kvůli kterému jsme se dneska sešli, a to je premiér a jeho potíže. A my se bavme na zdravotním a sociálním... (Reakce v sále.) No já neříkám, že má. My se vraťme na sociálním a zdravotním výboru k problému, který se týká těchto dvou výborů a pana ministra Vojtěcha, k reformě psychiatrické péče. A já věřím, že tentokrát se sejdeme v plné síle obou výborů a obou ministrů tak, abychom ten problém posunuli a mohli si říct: reforma psychiatrické péče se posune pozitivním směrem kupředu. Já vám tímto děkuji, že se této schůze zúčastníte.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak děkuji a nyní zatím poslední faktická poznámka, předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty. Utíkáte k mikrofonu, děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP