(23.20 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Takže zas tak nepovedený pokus to nebyl. Ale rozhodně to byla lepší varianta. Rozhodně to byla lepší varianta. Byť s těmi chybami, které já jsem schopen uznat, než to zrušit a nepřijít s ničím. Nepřijít s ničím a ještě říkat nahlas ze strany paní ministryně sociálních věcí, že vlastně žádnou důchodovou reformu nepotřebujeme. Že ji vlastně nepotřebujeme a že ji vlastně ani neumíme udělat. Slyšíme od ministryně práce a sociálních věcí, pro kterou by to měl být nejdůležitější úkol v jejím resortu, slyšíme, že ji nepotřebujeme a že ji neumí udělat. Tak to já si myslím, že je to špatná paní ministryně, když si neuvědomuje problém nejpalčivější, který - s tím já s vámi souhlasím - bude tvořit největší tlak na udržitelnost veřejných financí.

Vy jste tady dopoledne říkala, že máme veřejné finance v bezvadném stavu, že jsme špičkoví. To přece není možné říct ve chvíli, když víme, že máme neudržitelný sociální systém, který nás dříve nebo později doběhne.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, čas, pane poslanče, vypršel. Děkuji. Pan poslanec Juchelka. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, ohledně důchodové reformy bude určitě hovořit paní ministryně Maláčová. Já se jenom vrátím k té jedné větě, která mě trošičku zaskočila, kterou říkal pan kolega Bauer, a to je ohledně toho, prostřednictvím pana předsedajícího, že si kupujeme seniory tím, že jim zvyšujeme důchody. Já s tím nemůžu zásadně souhlasit. Vy jste také hlasovali pro zvyšování důchodů. A když máme nejvyšší hospodářský růst, kdy jindy to máme dělat? To je pořád dokolečka jedna a ta samá rétorika. Když je hospodářský růst, řekneme seniorům: na vás nezbude, milí senioři, protože musíme šetřit na ty horší časy. A když potom přijdou ty horší časy, tak těm seniorům řeknete: teď na vás nezbylo, protože jsou ty horší časy, bohužel zvyšovat důchody nemůžeme. A já se chci všech seniorů zastat, že takhle to prostě jednoduše dál nejde. S takovouto rétorikou prostě nemůžu souhlasit a chci se zastat všech seniorů a chci jim říct, že jednoduše my tady ve vládě na ně myslíme a budeme na ně myslet i v tom příštím roce opět o 900 korun.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Bauer bude reagovat faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Jenom prostřednictvím pana předsedajícího k mému předřečníkovi. Podívejte se do všech stenozáznamů, co jsme jako poslanecký klub sdělovali, jak jsme se vyjadřovali při každém zvyšování důchodů, že jsme ho podporovali. Vždy jsme se ptali, kolik to bude stát. To za prvé.

A za druhé. Co budete dělat s generací třicátníků a čtyřicátníků? Protože ten největší dluh - a teď abych byl korektní, nejenom této, předchozí, ale i minulých vlád, protože to je ta nejohroženější generace. Takže my jsme vždy podporovali zvyšování důchodů, ale na rozdíl od vás, kteří nic nečiníte, už vůbec nic s tou důchodovou reformou, se ptáme, kolik to zvyšování bude stát, jestli na to máte peníze, a za další, co budete dělat s dnešními třicátníky a čtyřicátníky, pro které neděláte vůbec nic. V tom je ve velkém případě rozdílný typ rétoriky, tak jak my tady vystupujeme.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Skopeček s faktickou poznámkou, po něm pan poslanec Juchelka také s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já slibuji, že o to zkrátím svůj standardní projev. Ale chtěl jsem reagovat na kolegu Juchelku. Jestli si vzpomene, zvýšení důchodů prošlo napříč politickým spektrem, myslím, že pro něj hlasovaly všechny politické kluby tady v Poslanecké sněmovně. Pane kolego, prostě si musíte zvyknout na to, že státní rozpočet není majetkem hnutí ANO, že není váš, že to nejsou vaše peníze, které těm penzistům rozdělujete, že je to prostě rozhodnutí celého politického spektra a mají na tom zásluhu jak vaši poslanci, tak i poslanci ostatní.

My jsme vůbec nekritizovali to, že se přidává důchodcům na důchod. My jsme kritizovali jenom to, že pokud budeme pouze přidávat těm stávajícím důchodcům, o to více se blíží problém té udržitelnosti penzijního systému jako takového a o to méně bude na důchody dnešních třicátníků a čtyřicátníků. A zatímco vy nedokážete dohlédnout za jedno volební období a za horizont nejbližších voleb, kvůli kterým je ta motivace pro vás nejsilnější, tak my se snažíme dívat i za horizont několika volebních období a chceme, aby na penze bylo nejen pro stávající důchodce, ale i pro důchodce budoucí. To je celý ten rozdíl.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. My se samozřejmě shodneme na tom meritu věci. Na tom všem, co tady říkáte, se jednoduše pracuje. Já jenom pořád tady slyším tu rétoriku toho, že když se zvyšují důchody, tak jsme všichni pro samozřejmě, zajedno, protože jde o ty naše seniory. Ale vy potom tu rétoriku najednou jakoby změníte a řeknete: vy si kupujete tady tuto voličskou základnu, tuto voličskou základnu - a ty seniory si tam potom berete do té pusy také. Takže já tady slyším: vy si kupujete hlasy seniorů tím, že jim zvyšujete důchody, s čímž já nesouhlasím. A na druhou stranu tady řeknete: my jsme pro to samozřejmě úplně všichni hlasovali. Tak si to musíte nějakým způsobem ujasnit.

Co se týče důchodové reformy, paní Maláčová se k tomu určitě vyjádří. Souhlasím s vámi, souhlasím s panem Bauerem ohledně demografického růstu, ohledně porodnosti, ohledně dětí, ohledně bydlení. A myslím si, že jsme momentálně teď na dobré cestě. A chci zopakovat i ta slova paní ministryně Schillerové - pojďme na tom tedy pracovat společně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Jurečky, potom faktická poznámka paní místopředsedkyně vlády Schillerové. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý večer. Pane předsedající, dovolte, abych reagoval faktickou poznámkou na kolegu poslance Aleše Juchelku prostřednictvím vaším. Kdyby ho pan předseda Výborný teď chviličku nerušil (poslanec Výborný stojí u lavice poslance Juchelky a diskutuje s ním), tak budu rád, aby Aleš Juchelka prostřednictvím pana předsedajícího mě trošku vnímal.

Tady je několik let od roku 1994 (ukazuje graf) - vyjádření, kolik procent tvořily průměrné důchody k průměrné mzdě, tady to je ten závěr. Takže to je výsledek toho, jak ta valorizace probíhá (na grafu snížení) a kolik tedy v rámci těch důchodů vaše vláda případně dává. Já neříkám, že tady není snaha. Ale jenom abychom se podívali té realitě opravdu do očí a řekli si, že v roce např. 2013 průměrný důchod k průměrné mzdě činil 45,8 %, v roce 2019 je to 40,8 %. Takže říkat tady, jak to bylo rekordní, jak se to za poslední dva roky zvýšilo rekordně, tak samozřejmě je potřeba od toho očistit to, kolik byla ta povinná zákonná valorizace, kolik se přidalo nad to.

A protože paní ministryně Schillerová tady za mnou říkala ježíšmarjá, což je samozřejmě takové pěkné křesťanské v tuto noční hodinu, tak já jenom připomínám, že vy jste říkala, že je potřeba ty hodnoty vztahovat k těm reálným, skutečným výsledkům. A tady je to postaveno proti tomu, co vlastně ti lidé si potom můžou také reálně v rámci toho spotřebního koše koupit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně Schillerová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Já už jsem to skoro zapomněla. Teď budu reagovat na to poslední, co říkal pan Jurečka. Prosím vás, pane Jurečka - já nemusím, já jsem členka vlády, já vás můžu oslovovat přímo, je to podle jednacího řádu (předsedající souhlasí). Děkuji mnohokrát. Já se to snažím opravdu respektovat s velkou pokorou a úctou k vám. Takže prosím vás, nenaskakujte na rétoriku pana předsedy Kalouska. On tu teda není, tak já ho nechci oslovovat. Ale to je přesně jeho rétorika - tehdy byl průměr vůči průměrné mzdě... Když nám roste průměrná mzda, tak to procento samozřejmě klesá. Ale ti důchodci si pamatují, že možná měli 43 % vůči průměrné mzdě, ale měli i nárůst 50 korun, že jo. A teď možná mají 38 a mají nárůst 900 korun. Oni to moc dobře vědí. Takže prosím, nedělejme to. To není korektní. Řekněme si ano, roste nám průměrná mzda, to procento se snižuje, to je pravda, s tím já souhlasím. Taky tvrdím poctivě, že toto není žádná důchodová reforma. Toto není žádná důchodová reforma. To je přidání a zaplacení starých dluhů. Nic jiného, nic víc.

A já říkám jinou věc. Pane poslanče Skopečku, shodujeme se. Ano, udržitelnost tohoto systému po roce 2030 začne být problémem. Na tom se shoduje Národní rozpočtová rada, shoduje se na tom materiál Ministerstva práce a sociálních věcí, který poslala paní ministryně do meziresortního připomínkového řízení, shodujeme se na tom všichni. Já s vámi souhlasím. Ale místo tady tohoto ostřelování se pojďme na tom zapracovat, protože to potřebujeme připravit napříč politickým spektrem. Když to připraví jenom naše vláda, aniž by zohlednila vaše připomínky, tak se dostaneme zase tam, kde jsme byli. A bude to dalších 30 let. A prostě ten systém už to neutáhne. Prostě pojďme spolupracovat. Tady jsme teď ztratili hodiny. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP