(12.30 hodin)

 

Poslanec Marek Výborný: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby uložila Ministerstvu práce a sociálních věcí ve spolupráci s garančním výborem pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky uspořádat k předloze návrhu zákona o sociálních službách kulatý stůl a následně projednaný návrh novely zákona o sociálních službách předložit vládě České republiky v termínu do 30. 9. 2019."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12, přihlášeno 154 poslanců, pro 124, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: A poslední, za páté: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby uložila Ministerstvu práce a sociálních věcí zahájit diskusi k vyhlášce č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách (navýšení úhradových limitů za stravovací a ubytovací služby v pobytových zařízeních a hodinové sazby za úkony v terénních a ambulantních službách) v souladu s usnesením komise Rady Asociace krajů České republiky ze dne 28. února 2019, v termínu do 31. července 2019."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tady bych se rád u tohoto dotázal. Tady mám poznámku, že u pátého bodu usnesení na návrh KSČM je protinávrh z hnutí ANO, takže já bych vás požádal, abyste přednesl protinávrh, a nejprve budeme hlasovat o tom protinávrhu. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Ano. Omlouvám se, pane místopředsedo. Toto je návrh a k tomu vznesla paní kolegyně Vildumetzová Mračková protinávrh, který zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby uložila Ministerstvu práce a sociálních věcí novelizovat vyhlášku č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách (valorizace úhradových limitů za stravovací a ubytovací služby v pobytových zařízeních a hodinové sazby za úkony v terénních ambulantních službách) v souladu s usnesením komise Rady Asociace krajů České republiky ze dne 28. února 2019, v termínu do - (Obrací se na poslankyni Vildumetzovou, ta napovídá září.) - do září 2019.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže budeme nejdřív hlasovat o tomto protinávrhu z hnutí ANO, který jste přednesl.

Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 13, přihlášeno 155 poslanců, pro 144, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Marek Výborný: Tím pádem se stává ten předchozí mnou načítaný návrh z dílny KSČM nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Takže budeme pokračovat.

 

Poslanec Marek Výborný: Nyní tady máme tři návrhy usnesení klubu Pirátů: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu, aby v termínu do 30. 6. 2019 předložila Poslanecké sněmovně návrh k dofinancování sociální práce na obcích a krajích ve výši 200 milionů korun českých."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 14, přihlášeno 155 poslanců, pro 91, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prostřednictvím vlády žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby do 16. září 2019 předložila Poslanecké sněmovně analýzu míry spolufinancování krajů a obcí v oblasti a) sociálních služeb, b) sociální práce a c) sociálně-právní ochrany dětí známou z nejaktuálnějších dostupných dat."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 15, přihlášeno 155 poslanců, pro 149, proti 0. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prostřednictvím vlády žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby v souladu s usnesením výboru pro sociální politiku č. 110 z 2. května 2019 předložila do 16. září 2019 Poslanecké sněmovně v rámci analýzy možnosti stabilního či víceletého financování sociálních služeb také analýzu možného zavedení pevného podílu obcí, krajů a státu na financování sociálních služeb, sociální práce a sociálně-právní ochrany dětí, včetně zohlednění velikosti obce a rozdílného podílu vícekapacitních pobytových zařízení, jakož i vyloučených lokalit. V návaznosti na tuto analýzu by měla vláda předložit i návrh zavedení takového systému vyrovnávacích plateb, který by stanovoval, kdo a v jakém poměru vyrovnává prokazatelnou ztrátu a komu se jako prvnímu vrací případný přeplatek."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 155 poslanců, pro 81, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Marek Výborný: Teď zde máme návrh poslaneckého klubu sociální demokracie, Kateřiny Valachové.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak momentíček. Dáme prostor paní poslankyni Valachové.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, já stahuji tento návrh, protože prošel návrhu KDU-ČSL s konkrétní částkou a s dřívějším datem.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, je možné to stáhnout takto. Takže prosím pana zpravodaje, budeme pokračovat.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. A poslední návrh usnesení je od poslaneckého klubu TOP 09. Toto usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prostřednictvím vlády žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby na schůzi Poslanecké sněmovny v úterý 4. června informovala Poslaneckou sněmovnu o datu, kdy odešle potřebné finanční prostředky na dokrytí financování sociálních služeb v roce 2019 na kraje."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 17, přihlášeno 156 poslanců, pro 81, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, je to vše? Se zeptám formálně.

 

Poslanec Marek Výborný: Všechna usnesení, která byla načtena v podrobné rozpravě, byla hlasována.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře. Takže já tímto tento bod končím. (Potlesk zprava.) Končím tím pádem program 31. schůze... Pardon? (Šum v sále, žádost o kontrolu hlasování.) Dobře. Umožníme kontrolu hlasování. (Děje se.) Mám informaci od paní poslankyně Valachové, že je to v pořádku, tedy nežádáte žádné vystoupení nebo jinou záležitost. Takže já končím tento bod.

Nyní tedy, protože máme 12.38, končím 31. schůzi Poslanecké sněmovny.

A nyní bychom se měli vrátit do 30. schůze. Jelikož jsem nezaznamenal žádnou dohodu poslaneckých klubů, tak tím pádem vyhlašuji deset minut pauzu, aby se technicky Sněmovna mohla připravit na novou schůzi. A sejdeme se tady ve 12.48. (Místopředseda Filip žádá předsedy poslaneckých klubů, aby přišli k předsedajícímu a dohodlo se, jak dál... Asi minutová přestávka.)

Tak já jenom neformálně, protože formálně to ohlásím až po těch deseti minutách. Na základě dohody předsedů poslaneckých klubů ve schůzi budeme pokračovat, nicméně bude polední pauza a budeme pokračovat až interpelacemi ve 14.30. Takže to jenom neformálně, abyste tady teď nemuseli devět minut zbytečně být. Ale já to pak formálně ohlásím po těch deseti minutách.

 

(Jednání přerušeno ve 12.40 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP